αναιμία Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Αναιμία – αίτια και θεραπεία

26 Σεπτεμβρίου, 2017 - από HealthLine κατηγορία ιατρική, ποιότητα ζωής, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Αναιμία – που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Έχω χαμηλό αιματοκρίτη. Πρέπει να πάρω σίδηρο;

Όχι πάντα. Να διευκρινίσουμε τι είναι αναιμία. Αναιμία είναι μία παθολογική κατάσταση όταν η συνολική μάζα ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μειωμένη. Ως αποτέλεσμα έχουμε μειωμένη αιμοσφαιρίνη που περιέχεται στα αιμοσφαίρια. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς.

Που οφείλετε;

Η αναιμία μπορεί να οφείλεται είτε σε μειωμένη παραγωγή αίματος, είτε αυξημένη καταστροφή αιμοσφαιρίων, ή σε αυξημένη απώλεια αίματος.

Αυξημένη απώλεια αίματος έχουμε σε αιμορραγίες, μακρο ή μικροσκοπικές. Μικροσκοπική απώλεια αίματος συμβαίνει συχνότερα από το πεπτικό σωλήνα, με αιματουρία, από το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης, μπορεί να γίνει μετά από μεγάλη αιμορραγία, π.χ. μετεγχειρητικά.

Για την παραγωγή αίματος ο οργανισμός χρειάζεται πολλούς παράγοντες όπως ο σίδηρος, βιταμίνες, πρωτεΐνες. Όταν υπάρχει έλλειψη ενός από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να εκδηλωθεί η αναιμία. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και ο σίδηρος.

Επίσης η μειωμένη παραγωγή μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία του μυελού των οστών να παράγει αίμα. Αυτό συμβαίνει σε κάποιες παθήσεις των οστών (π.χ. οστικές μεταστάσεις).

Αυξημένη καταστροφή έχουμε σε περιπτώσεις μεσογειακής αναιμίας. Τα ερυθροκύτταρα είναι εύθραυστα και σπάνε εύκολα και αυτό οδηγεί σε μειωμένο αριθμό αυτών.

Διάγνωση και θεραπεία

Για την θεραπεία της αναιμίας πρέπει να βρεθεί η αιτία της .

Από το ιστορικό μπορεί να προκύπτουν μερικά στοιχεία, όπως μικρές απώλειες αίματος με τις κενώσεις στην αιμορροιδοπάθεια.

Από την εξέταση διαπιστώνονται σημεία αναιμίας όπως χλομάδα, εύθραυστα νύχια κ.α.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με εργαστηριακό έλεγχο. Διαπιστώνεται αν υπάρχει η έλλειψη των παραγόντων απαραίτητων για παραγωγή αίματος ή οφείλεται σε άλλα αίτια, π.χ. νεφρική ανεπάρκεια. Πρέπει να διερευνηθεί και η αιτία που προκάλεσε την έλλειψη, δηλαδή οφείλεται σε κακή διατροφή, μειωμένη απορρόφηση από το πεπτικό σωλήνα κ.α.

Η θεραπεία αποσκοπεί στην διόρθωση της αιτίας που προκάλεσε την αναιμία και χορήγηση των παραγόντων που λείπουν από τον οργανισμό.

Σε συνεργασία με τον ιατρό σας μπορείτε να θεραπεύσετε την αναιμία!

Μπορείτε να βρείτε τον ιατρό που σας εξυπηρετεί καλύτερα εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατώντας εδώ.

 

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα κατατοπιστικό άρθρο για τον εμβολιασμό.

 

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!