You are currently viewing Γιορτινό Τραπέζι και Διαβήτης

Γιορτινό Τραπέζι και Διαβήτης

Έχετε διαβήτη; Το εορταστικό τραπέζι μπορεί να είναι γευστικό, υγιεινό και διασκεδαστικό!

Οι γιορτές, όπως είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, προσφέρονται για απολαύσεις και διατροφικές προτιμήσεις που συνήθως δεν επιλέγονται μέσα στη χρονιά. Το γιορτινό τραπέζι τείνει να έχει υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι από το συνηθισμένο. Εάν κάποιος πάσχει από διαβήτη, μπορεί να δυσκολευτεί να διαχειριστεί τα επίπεδα του σακχάρου του κατά την διάρκεια των γιορτών. Ευτυχώς, ακολουθώντας κάποιες εύκολες οδηγίες μπορεί ένας διαβητικός να απολαύσει την εορταστική περίοδο χωρίς πρόβλημα. Ο τρόπος διαχείρισης του διαβήτη έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι αυστηροί περιορισμοί με πολλές διατροφικές απαγορεύσεις που ίσχυαν παλαιότερα δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και δυσκόλευαν τη ζωή των ατόμων με διαβήτη. Έχουν αντικατασταθεί από μια πιο ελαστική προσέγγιση με κανόνες υγιεινής διατροφής. Έτσι γιορτινό τραπέζι και διαβήτης μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Η επιλογή των κατάλληλων τροφών δεν χρειάζεται να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε κάποιες εύκολες και γρήγορες ιδέες υγιεινής διατροφής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο με θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Οι καλύτερες τροφές για διαβητικούς
PlayPlay
Οι 10 καλύτερες ιδέες για σνακ αν έχετε διαβήτη
PlayPlay
10 φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για διαβητικούς
PlayPlay
Τι μπορείτε να πιείτε εάν έχετε διαβήτη;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Οι καλύτερες τροφές για διαβητικούς Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
Οι 10 καλύτερες ιδέες για σνακ αν έχετε διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
10 φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για διαβητικούς Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
Τι μπορείτε να πιείτε εάν έχετε διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
previous arrow
next arrow

Ισορροπημένη διατροφή

Άτομα με διαβήτη στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να καταναλώσουν μεγάλο εύρος τροφών ακόμα και σε ένα γιορτινό τραπέζι. Αυτό επιτυγχάνεται όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των συστατικών της τροφής που καταναλώνεται. Οι διαβητικοί μπορούν να απολαύσουν τα παραδοσιακά εδέσματα των γιορτών, αρκεί να είναι στη σωστή ποσότητα. Σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου κατά την διάρκεια των εορτών. Με τον συχνό έλεγχο είναι πιο εύκολο να κρατήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στα εορταστικά γεύματα.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να κάνουν ένα γιορτινό τραπέζι λίγο πιο υγιεινό:

 • Επιλέξτε από τα διαθέσιμα λαχανικά, αλλά προσέξτε τις γιορτινές γαρνιτούρες όπως έτοιμες σάλτσες
 • Παρατηρήστε τα μεγέθη των μερίδων σας
 • Εάν θέλετε να καταναλώσετε επιδόρπιο, επιλέξτε την πιο υγιεινή εκδοχή του
 • Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν «απαγορευμένα» τρόφιμα και μην στεναχωρηθείτε εάν καταναλώσετε τροφές σε μεγαλύτερες ποσότητες του κανονικού ή τροφές που αποφεύγετε συνήθως
 • Ένα ελαφρύ διάλειμμα από το κανόνα είναι αναμενόμενο, απολαύστε το, στην συνέχεια επιστρέψτε πάλι στην κανονικότητα

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Ρύθμιση ινσουλίνης

Οι γιορτές έχουν επιπλέον προκλήσεις στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να επηρεάσει την απόλαυση των εορτών. Υπάρχουν πολύ παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όχι μόνο οι τροφές και η ινσουλίνη. Με ένα μικρό προγραμματισμό μπορεί ένας διαβητικός να χαρεί τις γιορτές και να παραμείνει υγιής, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές ενέσεις ινσουλίνης, το μετρητή και τις ταινίες σας.
 • Προσπαθήστε να κρατήσετε την ίδια ρουτίνα, τουλάχιστον όσον αναφορά την ινσουλίνη μακράς διάρκειας.
 • Να έχετε πάντα μαζί σας την ινσουλίνη σας. Μπορεί η υπογλυκαιμία κατά την διάρκεια των γιορτών να φαίνεται αδύνατη, αλλά δεν είναι, για παράδειγμα εάν το εορταστικό τραπέζι αργήσει να ξεκινήσει.
 • Η δόση της ινσουλίνης μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί. Τα εορταστικά τραπέζια περιέχουν περισσότερο βούτυρο και κρέμα γάλακτος από ότι συνήθως. Τα λίπη επιβραδύνουν την ταχύτητα απορρόφησης των υδατανθράκων.

Μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή των δόσεων της ινσουλίνης στα άτομα που ρυθμίζονται με αυτό το τρόπο. Όσοι ρυθμίζονται με δισκία θα πρέπει να εντατικοποιήσουν την φυσική τους δραστηριότητα. Ένα ελαφρύ τρέξιμο για 15 λεπτά ή ένας μεγάλος περίπατος θα βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου αυτές τις μέρες.
 

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

γιορτινό τραπέζι και διαβήτης Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Υδατάνθρακες και γλυκαιμικός δείκτης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στους υδατάνθρακες. Προτιμώνται υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. αλεύρι ολικής αλέσεως) που πρέπει να συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα που θα καθυστερήσει την απορρόφηση τους. Επιλέξτε γαλοπούλα ή κοτόπουλο στο κυρίως γεύμα σας αντί για λιπαρό κρέας. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι ήπια.

Επιλογές ορεκτικών

Υπάρχουν αρκετές επιλογές που μπορούν να απολαύσουν οι διαβητικοί χωρίς ενοχές. Λαχανικά εποχής  σε σαλάτες, αυγά, γαρίδες. Χρειάζεται προσοχή με τις σως που περιέχουν ζάχαρη. Αντί αυτών, προτιμήστε λίγο ελαιόλαδο με ξύδι και λεμόνι.

Κύρια γεύματα

Η παραδοσιακή γαλοπούλα είναι καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Όμως, πρέπει να περιοριστεί η ποσότητα γέμισης που θα καταναλωθεί, όπως και τα λίπη. Τα συνοδευτικά όπως πατάτες, ρύζι και ψωμί είναι υψηλά σε υδατάνθρακες και πρέπει να αποφεύγονται. Τρώτε μικρές ποσότητες από αυτά ή αντικαταστήστε τα με βραστά λαχανικά και όσπρια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άφοβα μπαχαρικά και μυρωδικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της γεύσης.

Κατανάλωση γλυκών

Τα γλυκά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη, άρα ευθύνονται για την αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης. Προτιμήστε τα σπιτικά γλυκά που παρασκευάζονται με γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη, σορβιτόλη και στέβια. Από τα παραδοσιακά γλυκά προτιμήστε τα μελομακάρονα που έχουν μέλι και ελαιόλαδο. Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να στερηθεί κανείς ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτας από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Τα φρέσκα φρούτα είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή για μετά το δείπνο.

Γιορτινό τραπέζι και αλκοόλ

Συνιστάται μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Το κρασί έχει την τιμητική του και πρέπει να προτιμάται, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα λικέρ, πρέπει να αποφεύγονται. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ στο ένα ποτό για τις γυναίκες και στα δύο ποτά για τους άνδρες.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Αντικατάσταση τροφών για διαβητικούς τύπου 2

Η αντικατάσταση τροφών είναι ένας τρόπος να επεξεργαστείτε μια συνταγή ή ένα γεύμα για να καλύψετε καλύτερα τις ανάγκες της υγείας σας. Στην ιδανική περίπτωση, η αντικατάσταση τροφίμων δεν αλλάζουν δραματικά ένα γεύμα. Αντίθετα, ο σκοπός είναι να προσθέσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα φαγητά σας ενώ απολαμβάνετε το ίδιο πιάτο. Ο στόχος της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό. Αυτό επιτυγχάνεται με συνδυασμό διατροφικών επιλογών, άσκησης, αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμάκων.

Η αντικατάσταση των τροφών στους διαβητικούς τύπου 2 γενικά επικεντρώνονται στις ακόλουθες αλλαγές για τη καλύτερη διαχείριση του σακχάρου και της υγείας της καρδιάς:

 • προσθήκη δημητριακών ολικής άλεσης
 • κατανάλωση πρωτεΐνης με κάθε γεύμα
 • μετάβαση σε πιο υγιεινά λιπαρά
 • κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων
 • μείωση της πρόσληψης αλατιού

Καθώς αναζητάτε τρόπους για να κάνετε αυτές τις τροποποιήσεις προσπαθήστε να απαλλαγείτε από τις ενοχές σχετικά με τις διατροφικές σας επιλογές. Το φαγητό είναι απόλαυση. Υπάρχουν συνταγές που απλά δεν μπορείς να τις αλλάξεις. Εάν έχετε ένα αγαπημένο πιάτο που το σερβίρετε μόνο μία φορά το χρόνο ετοιμάστε το και απολαύστε κάθε μπουκιά!

Άλλες τροφές που δεν έχουν την ίδια σημασία για εσάς, η αντικατάσταση τους μπορεί να κάνει ένα γεύμα πιο υγιεινό και να μην απορυθμίσει το σάκχαρο σας.

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα σύντομο και περιεκτικό βίντεο 2 λεπτών για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Αντικατάσταση με δημητριακά ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Οι επιπλέον φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση ενός γεύματος. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από ένα γεύμα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και έτσι μπορεί να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο διάστημα.

Ακολουθούν ορισμένες επιλογές τροφίμων για να προσθέσετε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στα γεύματα σας:

 • αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με ολικής άλεσης
 • χρησιμοποιήστε καστανό ή άγριο ρύζι ως συνοδευτικό
 • δοκιμάστε μακαρόνια ολικής άλεσης

Στους ενήλικες η παχυσαρκία ορίζεται όταν ένα άτομο έχει ΔΜΣ > 30. Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.

Αντικατάσταση με προσθήκη πρωτεΐνης

Όπως και οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη επιβραδύνει την πέψη και εμποδίζει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Η πρωτεΐνη μας κρατά επίσης χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μειώνοντας τις λιγούρες.

Πολλά γεύματα των γιορτών περιέχουν πρωτεΐνη. Μπορείτε όμως να προσθέσετε πρωτεΐνη στα ορεκτικά ή τα σνακ. Πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, φασόλια, φακές, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Πολλά σνακ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα πατατάκια ή τα κουλουράκια. Έτσι, αυξάνεται το σάκχαρο πριν καν ξεκινήσει ένα γεύμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε στα σνακ σας υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως:

 • ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια)
 • τυρί cottage
 • θαλασσινά ή ψάρια
 • αυγά
 • σως με βάση γιαούρτι, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο

Αντικατάσταση με προσθήκη φυτικής πρωτεΐνης

Λαμβάνουμε πρωτεΐνη από μια ποικιλία τροφών που προέρχονται τόσο από ζωικές όσο και από φυτικές πηγές. Μερικά παραδείγματα φυτικών πρωτεϊνών είναι η σόγια, τα φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν επίσης να περιέχουν πρωτεΐνη.

Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι και πηγές φυτικών ινών. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών, ειδικά στα φασόλια, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Για να προσθέσετε περισσότερη φυτική πρωτεΐνη στο γεύμα σας, δοκιμάστε αυτές τις επιλογές:

 • συμπληρώστε τις σαλάτες με ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια
 • αντικαταστήστε τον κιμά με κόκκινα φασόλια
 • φτιάξτε σως με βάση το αβοκάντο ή το χούμους
 • επιλέξτε βούτυρο ξηρών καρπών

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να προχωρήσετε σε ολική αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές, κάντε μικρές αλλαγές τις οποίες μπορείτε να τηρείτε σε σταθερή βάση.

Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.

Αντικατάσταση με προσθήκη υγιεινών λιπαρών

Το λίπος προσθέτει γεύση και υφή στα φαγητά μας και μας βοηθά να απορροφήσουμε αρκετές βιταμίνες. Χρειαζόμαστε λίγο λίπος στα γεύματα μας.

Το κλειδί είναι να επιλέξετε υγιεινές πηγές λίπους. Αυτά περιλαμβάνουν ελιές, ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια και αβοκάντο.

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ψήσιμο, το σοτάρισμα και την παρασκευή ντρέσινγκ για σαλάτες. Μπορείτε να προσθέσετε ελιές και ξηρούς καρπούς σε ένα πιάτο ορεκτικών. Το εορταστικό σας γεύμα μπορεί να περιέχει ήδη ψάρια ή θαλασσινά. Εάν όχι, σκεφτείτε πως θα μπορούσατε να τα προσθέσετε στο εορταστικό σας μενού.

Αντικατάσταση με προσθήκη λαχανικών και φρούτων

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να προσθέσετε στο πιάτο σας λαχανικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά βοηθούν επίσης στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερό επίπεδο μετά από ένα γεύμα.

Οι διαβητικοί τύπου 2 καλό είναι να επιλέγουν τα λιγότερο αμυλούχα λαχανικά για τη διατροφή τους. Η κατανάλωση των μη αμυλούχων λαχανικών επιτρέπεται ελεύθερα. Ταυτόχρονα προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Επιπλέον, έχουν λιγότερες θερμίδες και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Κάποια από αυτά είναι:

 • αγκινάρες
 • λαχανάκια Βρυξελλών
 • μπρόκολο
 • κουνουπίδι
 • σέλινο
 • αγγούρι
 • φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι)
 • μανιτάρια
 • κρεμμύδια

Για παράδειγμα, σχεδιάστε συνταγές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές και πράσινα φασόλια. Προσπαθήστε να αποφύγετε επιλογές όπως πατάτες και καλαμπόκι. Αν αυτές είναι αγαπημένες σας επιλογές για το εορταστικό τραπέζι, τότε κρατήστε τις και απολαύστε τις.

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα βίντεο με 10 συμβουλές για την εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων.

Τα φρούτα μπορούν επίσης να είναι μια υγιεινή επιλογή. Όμως περιέχουν υδατάνθρακες, επομένως θα αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Παρ’ όλα αυτά, η περιεκτικότητα των φρούτων σε φυτικές ίνες μειώνει την επίδραση των υδατανθράκων στην αύξηση του σακχάρου σε σύγκριση με άλλες τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες. Ορισμένα φρούτα είναι καλύτερες επιλογές από κάποια άλλα. Τα μούρα για παράδειγμα περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και πολλές φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντικαταστήσετε τροφές με λαχανικά και φρούτα σε ένα εορταστικό γεύμα και όχι μόνο:

 • προσθέστε λαχανικά και φρούτα στα ορεκτικά σας
 • προσθέστε 25-50% περισσότερα λαχανικά από ότι προτείνουν οι συνταγές σας
 • επιλέξτε ένα χορτοφαγικό πιάτο
 • δοκιμάστε σπαγγέτι από κολοκυθάκια αντί για ζυμαρικά

Προσθέστε φρούτα είτε στο γεύμα σας είτε ως επιδόρπιο. Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα έχουν λίγες θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και βελτιώνουν τον μεταβολισμό.

γιορτινό τραπέζι και διαβήτης Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Αντικατάσταση με λιγότερο αλάτι

Το αλάτι χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του φαγητού μας, κάτι που είναι μέρος του λόγου που μας αρέσει τόσο πολύ.

Το αλάτι δεν επηρεάζει άμεσα το σάκχαρο στο αίμα, αλλά η κατανάλωση λιγότερου αλατιού είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας της υγείας της καρδιάς σας.

Μπορείτε να προσθέσετε γεύση στο φαγητό χωρίς τη χρήση αλατιού. Περιορίστε το αλάτι και αντικαταστήστε το με:

 • χυμό ή ξύσμα από λεμόνι ή λάιμ
 • ψιλοκομμένο σκόρδο ή/και κρεμμύδι
 • αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά αντί για κονσέρβες για να μειώσετε το νάτριο. Εάν χρησιμοποιείτε κονσέρβες φασόλια ή λαχανικά, ξεπλύνετε τα για να απαλλαγείτε έστω και λίγο από το επιπλέον αλάτι.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Πριν και κατά τη διάρκεια των γιορτών

Με τον διαβήτη, η παρακολούθηση και ρύθμιση του σακχάρου είναι σημαντική για την υγεία. Είναι επίσης το κλειδί για να νιώσετε καλά, να παραμείνετε ενεργητικοί και να είστε σε θέση να απολαύσετε τις γιορτές:

 • Μην ξεχνάτε το πρωινό σας γεύμα και μην το αποφεύγετε με το σκεπτικό ότι θα εξοικονομήσετε θερμίδες για το κυρίως γεύμα. Η παραμέληση γευμάτων συμβάλλει στην απορύθμιση σακχάρου.
 • Συνεχίστε να ακολουθείτε το πρόγραμμα σας με συχνά γεύματα ώστε να αποφεύγετε το αίσθημα της έντονης πείνας. Επίσης, αυτό βοηθάει στην ομαλή ρύθμιση του σακχάρου χωρίς μεγάλες μεταπτώσεις.
 • Καταναλώστε αρκετό νερό.
 • Αποφύγετε τα συχνά τσιμπολογήματα και κεράσματα.
 • Τρώτε αργά. Ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 λεπτά για να επέλθει το αίσθημα κορεσμού.

Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιος που φροντίζετε από διαβήτη διαβάστε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.

Σχεδιασμός γιορτινού τραπεζιού

Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να συναντήσεις οικογένεια και φίλους. Όμως, όταν εστιάζουμε στο φαγητό την περίοδο των γιορτών, αυτό μπορεί να φέρει δυσκολίες, ειδικά στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν διαβήτη. Θυμηθείτε ότι το γιορτινό τραπέζι και οι παραδόσεις δεν πρέπει να διαταράξουν τον έλεγχο του διαβήτη σας. Με λίγη προετοιμασία θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις γιορτές και να τις απολαύσετε.

Εφαρμόστε τον χρυσό κανόνα «παν μέτρον άριστον» και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις Επιπτώσεις του Διαβήτη στην Υγεία.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.