Γιορτινό τραπέζι Φιρούζα Κουρτίδου

Γιορτινό τραπέζι

07 Δεκεμβρίου, 2015 - από HealthLine κατηγορία διαβήτης, διατροφή, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Γιορτινό τραπέζι και διαβήτης

Πως να απολαύσουμε το γιορτινό τραπέζι, όταν είμαστε διαβητικοί, χωρίς ενοχές;

Άτομα με διαβήτη στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να καταναλώσουν μεγάλο εύρος τροφών ακόμα και σε ένα γιορτινό τραπέζι. Αυτό επιτυγχάνεται όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των συστατικών της τροφής που καταναλώνεται. Σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος και στις γιορτές. Με τον συχνό έλεγχο είναι πιο εύκολο να κρατήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στα γεύματα των εορτών. Μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή των δόσεων της ινσουλίνης στα άτομα που ρυθμίζονται με ινσουλίνη. Στα άτομα που ρυθμίζονται με δισκία θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η φυσική δραστηριότητα. Περπατήστε επιπλέον αυτή την περίοδο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στους υδατάνθρακες. Προτιμάμε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. αλεύρι ολικής αλέσεως) και να συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα που θα καθυστερήσει την απορρόφηση τους. Επιλέξτε γαλοπούλα ή κοτόπουλο στο κυρίως γεύμα σας αντί για λιπαρό κρέας. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι ήπια.

Γλυκά και διαβήτης

Τι γίνεται όμως με τα γλύκα? Τα γλυκά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπος, άρα ευθύνονται για την αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης. Προτιμήστε τα σπιτικά γλυκά που παρασκευάζονται με γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη, σορβιτόλη και στέβια. Από τα παραδοσιακά γλυκά προτιμήστε τα μελομακάρονα που έχουν μέλι και ελαιόλαδο. Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να στερηθεί κανείς ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτα από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Σχεδιασμός γιορτινού τραπεζιού

Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να συναντήσεις οικογένεια και φίλους. Όμως, όταν εστιάζουμε στο φαγητό την περίοδο των γιορτών, αυτό μπορεί να φέρει δυσκολίες, ειδικά στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον διαβήτη. Θυμηθείτε ότι το γιορτινό τραπέζι και οι παραδόσεις δεν πρέπει να διαταράξουν τον έλεγχο του διαβήτη σας. Με λίγη προετοιμασία θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις γιορτές και να τις απολαύσετε.

Εφαρμόστε τον χρυσό κανόνα «παν μέτρον άριστον» και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Δείτε ένα βίντεο με πρακτικές οδηγίες για τον αυτοέλεγχο του διαβητικού ασθενούς από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατώντας εδώ.

 

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Ενημερωθείτε για το κρυολόγημα.

 

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!