You are currently viewing Διαβήτης και Βιταμίνη D

Διαβήτης και Βιταμίνη D

Πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στη ρύθμιση του διαβήτη και στην πρόληψη ασθενειών;

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα επίπεδα βιταμίνης D; Πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα βιταμίνης D και να λαμβάνουν συμπληρώματα εάν έχουν έλλειψη; Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, που εντοπίζεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πιστεύεται ότι συμβάλλει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης και η οστεοπόρωση. Σε αυτό άρθρο θα μελετήσουμε πως συνδέονται διαβήτης και βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εμπλέκεται σε έναν τεράστιο αριθμό βιοχημικών διεργασιών. Προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Μειώνει επίσης τις φλεγμονές και ρυθμίζει τη νευρομυϊκή και ανοσοποιητική λειτουργία. Τέλος, κάτι που αφορά τα άτομα με διαβήτη, παίζει ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Η λήψη της βιταμίνης D μπορεί να επιτευχθεί είτε με την έκθεση στον ήλιο, είτε μέσω ορισμένων τροφών ή συμπληρωμάτων. Έχει μελετηθεί ενδελεχώς ο ρόλος της βιταμίνης D στη ρύθμιση του διαβήτη και φαίνεται ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και όχι υδατοδιαλυτή, οπότε όταν τη λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας, θα απορροφηθεί καλύτερα μαζί με λιπαρές τροφές, όπως αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο ή αβοκάντο. Είναι σημαντική για την υγεία και μπορεί να βοηθήσει με την αθλητική απόδοση, τις καρδιακές παθήσεις και την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στην υγεία;

Η βιταμίνη D βοηθά να διατηρήσετε υγιή οστά, αρθρώσεις και δόντια, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζει ρόλο στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2.

Επιπρόσθετα, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης. Αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί επειδή τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνουν ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι συχνές σε άτομα με διαβήτη. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πώς συνδέονται διαβήτης και βιταμίνη D;

Τα άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Έχει επίσης σημειωθεί ότι τα άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τα άτομα χωρίς διαβήτη. Στο διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Η έλλειψη βιταμίνης D, φαίνεται να ενισχύει αυτό το πρόβλημα μια και ειδικοί υποδοχείς στο πάγκρεας ενεργοποιούνται μόνο όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης D. Έτσι, φαίνεται ότι η βιταμίνη D υποστηρίζει τη λειτουργία του παγκρέατος.

Επίσης, η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία χαρακτηρίζει τους διαβητικούς τύπου 2, ενισχύοντας έτσι την πρόληψη.

Ωστόσο, απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν ότι η τακτική λήψη βιταμίνης D βελτιώνει τον ελέγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Επιπρόσθετα, δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες ότι η βιταμίνη D είναι χρήσιμη για την πρόληψη του διαβήτη. Μεγάλο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί σε μελέτες παρατήρησης και επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες απεικονίζουν μια συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του διαβήτη, όμως δεν αποδεικνύουν αιτιότητα.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Βιταμίνη D και διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από μια αυτοάνοση επίθεση στα β-κύτταρα του παγκρέατος. Επειδή η βιταμίνη D επηρεάζει τόσο το ανοσοποιητικό σύστημα όσο και τη λειτουργία των β-κυττάρων, αναζητάται συνεχώς η σύνδεση της με το διαβήτη.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, όπως:

  • βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1
  • βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1
  • μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου σε νεοδιαγνωσθέντα παιδιά

Αυτές οι μελέτες μπορεί να ακούγονται ενθαρρυντικές, αλλά είναι σε προκαταρκτικό στάδιο. Δεν έχει αποδειχθεί πλήρως ότι η λήψη βιταμίνης D οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1.

Είναι πιθανό η έλλειψη βιταμίνης D να συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1; Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1. Αλλά τα δεδομένα δεν είναι αρκετά σαφή για να παρατηρηθεί μια σταθερή σύνδεση. Θα μπορούσε να οφείλεται σε συγχυτικούς παράγοντες. Επιπρόσθετα, η λήψη βιταμίνης D δεν είναι σίγουρο ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1.

Άρα, πρέπει τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη D; Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια συχνή και σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Βιταμίνη D, διαβήτης τύπου 2 και προδιαβήτης

Υπάρχει μια πιο σαφής σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της βιταμίνης D, όμως οι έρευνες συνεχίζονται.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Τα επίπεδα της σχετίζονται περαιτέρω τόσο με την ευαισθησία στην ινσουλίνη όσο και με τη λειτουργία των β-κυττάρων. Η βιταμίνη D (ειδικά η βιταμίνη D3) μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση έκκρισης ινσουλίνης.

Αξιολογείται συνεχώς η λήψη βιταμίνης D σε ασθενείς με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Φαίνεται να υπάρχει μια ασθενής αλλά δυνητικά σημαντική σχέση μεταξύ της λήψης βιταμίνης D και της βελτιωμένης διαχείρισης και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αν και το επίπεδο μείωσης του κινδύνου είναι σχετικά μικρό, είναι πιθανό οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη να ωφεληθούν από τη χορήγηση βιταμίνης D.

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.

Βιταμίνη D και διαβητικό πόδι

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης έλκους στα πόδια σε ηλικιωμένα άτομα με διαβήτη. Η βιταμίνη D επηρεάζει πολλαπλές φάσεις της επούλωσης πληγών και ως εκ τούτου επιταχύνει τη διαδικασία. Ενισχύει επίσης τα αντιμικροβιακά πεπτίδια που βοηθούν στην εξάλειψη των μικροβίων, καθώς και στην καταστολή των προφλεγμονωδών αποκρίσεων, ενώ ενισχύει τις αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Η κυρία Κουρτίδου MD, MSc έχει μετεκπαιδευθεί στη θεραπεία του διαβητικού ποδιού και διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων των κάτω άκρων.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η λήψη βιταμίνης D είναι σημαντική για τη γενική υγεία, επομένως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο οργανισμός σας διαθέτει επαρκείς ποσότητες.

Αν και η βέλτιστη πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου, μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να λαμβάνει την ημερήσια δόση με αυτόν τον τρόπο, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε αυτή τη περίπτωση, συστήνεται η έκθεση στον ήλιο από τις 10:00 έως τις 16:00 τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για 5 έως 30 λεπτά, κατ’ ελάχιστο.

Ακόμα, όσοι καλύπτουν συνεχώς το δέρμα τους με αντηλιακό ή ρούχα μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να παράξουν αρκετή βιταμίνη D από το ηλιακό φως. Παρομοίως, τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια, επειδή το δέρμα λειτουργεί ως φυσικό αντηλιακό, επιβραδύνοντας την παραγωγή βιταμίνης D. Εκτός από τις προηγούμενες περιπτώσεις, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D αλλά και φιλικές προς τον διαβήτη;

Εκτός από το ηλιακό φως, ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να προσλάβετε περισσότερη βιταμίνη D είναι από τις τροφές. Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, ρέγκα και τόνος), εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, γιαούρτι, χυμός πορτοκαλιού και ορισμένα δημητριακά και ψωμιά) και αυγά, καθώς και κάποια είδη τυριών και μανιταριών.

Εάν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη λήψη ενός συμπληρώματος. Στα άτομα με διαβήτη συστήνεται να ελέγχονται για ανεπάρκεια βιταμίνης D, ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν τα κατάλληλα σκευάσματα. Επίσης, μια διατροφή με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D θα διατηρήσει τα επίπεδα σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Πόση βιταμίνη D πρέπει να παίρνουν τα άτομα με διαβήτη ή όσοι διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Ο ημερήσιος στόχος πρόσληψης βιταμίνης D για τους περισσότερους ενήλικες είναι 600 IU. Οι ενήλικες άνω των 70 ετών χρειάζονται λίγο περισσότερο, 800 IU. Τα άτομα με διαβήτη δεν αποτελούν εξαίρεση.

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές βιταμίνης D, η D2 και η D3. Η βιταμίνη D2 βρίσκεται στα φυτά και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα, ενώ η βιταμίνη D3 προέρχεται από ζωικές πηγές και παράγεται φυσικά στο σώμα όταν το δέρμα σας εκτίθεται στο ηλιακό φως. Όσον αφορά τα συμπληρώματα, για βέλτιστα οφέλη, η βιταμίνη D3 μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.

Μπορείτε να πάρετε υψηλές ποσότητες βιταμίνης D;

Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα βιταμίνης D όταν αυτά καταναλώνονται σε υψηλές δόσεις και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν επίσης κινδύνους από την υπερβολική λήψη βιταμίνης D. Οι πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικότητα που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και άλλες επιπλοκές.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής και νεφρικής νόσου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να σκληρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς λόγω των αυξημένων επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, οδηγώντας σε καρδιακή και νεφρική βλάβη.

Δείτε πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Συμπέρασμα

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για έναν μεγάλο αριθμό σωματικών λειτουργιών και έχει μια πολύπλοκη σχέση με το μεταβολικό σύστημα. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη έχουν συχνά χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα βιταμίνης D.

Πάντως, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν πραγματικά τα άτομα με διαβήτη. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στον μεταβολισμό της γλυκόζης τόσο στον διαβήτη τύπου 1 όσο και στον τύπο 2. Όμως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία. Παρόλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να ανεβάσετε τα επίπεδα σας μέσω της έκθεσης του σώματος σας στον ήλιο, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή ή με λήψη συμπληρωμάτων.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύει από τον διαβήτη περισσότερο από ότι έχει γίνει αντιληπτό.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.