Μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει τη διάθεση;
Ο διαβήτης επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική υγεία. Οι εναλλαγές της διάθεσης όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά ή χαμηλά είναι αναμενόμενες. Άγχος, κατάθλιψη και νευρικότητα μπορούν επίσης να εμφανιστούν. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πως ο διαβήτης και διάθεση αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Η διαχείριση του διαβήτη σε καθημερινή βάση μπορεί μερικές φορές να μοιάζει δύσκολη. Επομένως, είναι σημαντική η διατήρηση της συναισθηματικής ευεξίας.
Ένας τρόπος για να διατηρήσετε τη διάθεση σας είναι να κατανοήσετε και να ακολουθήσετε το σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξομαλύνετε τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εναλλαγές της διάθεσης.
Ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατάθλιψης, εξουθένωσης ή άγχους. Η διαχείριση της ψυχικής σας υγείας είναι εξίσου σημαντική για τη συνολική υγεία σας.
Τα ποσοστά κατάθλιψης είναι 2 φορές μεγαλύτερα στα άτομα με διαβήτη από ότι στο γενικό πληθυσμό. Τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές.
Διαβήτης και διάθεση
Το να έχετε λιγότερη διάθεση κάποιες μέρες σε σχέση με άλλες δεν είναι ασυνήθιστο εάν έχετε διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη. Το σάκχαρο στο αίμα επηρεάζει το πώς αισθάνεστε και μπορεί να συμβάλει σε εναλλαγές της διάθεσης. Η κακή διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις (θλίψη, αγωνία, απογοήτευση, άγχος, θυμό) και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της διάθεσης και του σακχάρου στο αίμα. Τα συμπτώματα της κακής γλυκαιμικής ρύθμισης έχει αποδειχθεί ότι αντικατοπτρίζουν συμπτώματα ψυχικής υγείας, όπως ευερεθιστότητα, άγχος και ανησυχία. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς ο εγκέφαλος λειτουργεί κυρίως με γλυκόζη.
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 25% των ατόμων με διαβήτη, έναν πληθυσμό πιο επιρρεπή σε έντονα υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το αρρύθμιστο σάκχαρο σε γυναίκες με διαβήτη συσχετίστηκε με χαμηλότερη ποιότητα ζωής και αρνητική διάθεση. Περαιτέρω, η υψηλότερη γλυκόζη αίματος (υπεργλυκαιμία), έχει συσχετιστεί ιστορικά με θυμό ή θλίψη, ενώ οι πτώσεις του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία), έχουν συσχετιστεί με νευρικότητα.
Τα άτομα με διαβήτη δεν είναι τα μόνα ευάλωτα σε διαταραχές της διάθεσης ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα. Ακόμα και τα υγιή άτομα που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να παρουσιάσουν ξαφνική αύξηση του σακχάρου στο αίμα τους, ακολουθούμενη από υπερβολική απόκριση ινσουλίνης που οδηγεί σε οξεία υπογλυκαιμία.
Ο διαβήτης δεν σας επηρεάζει μόνο σωματικά, μπορεί να σας επηρεάσει και συναισθηματικά.
Έχω υψηλό ή χαμηλό σάκχαρο;
Πώς ξέρετε αν έχετε χαμηλό ή υψηλό σάκχαρο; Το σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη σας θα πρέπει να περιλαμβάνει συχνές μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα έτσι ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το εύρος στόχου για το σάκχαρο σας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γενικά, τα εύρη στόχων είναι:
- 80 έως 130 mg/dl σάκχαρο νηστείας
- 180 mg/dl ή λιγότερο λίγες ώρες μετά το φαγητό
Τιμές κάτω ή πάνω από το εύρος του στόχου σας θα μπορούσαν να είναι ο λόγος αλλαγής της διάθεσης.
Πιθανώς να έχετε παρατηρήσει ότι αισθάνεστε απογοητευμένοι όταν το σάκχαρο σας είναι υψηλό ή χαμηλό και ότι η επαναφορά των επιπέδων εντός του εύρος στόχου βελτιώνει αμέσως την προοπτική σας.
Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στα συναισθήματά σας όταν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι χαμηλή ή υψηλή. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου σας όταν αισθάνεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε:
- ταραγμένος
- νευρικός
- πεινασμένος
- ευέξαπτος
- επισφαλής
- φοβισμένος
- κουρασμένος
- ιδρωμένος
Οι υψηλές τιμές γλυκόζης μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε:
- σε υπερένταση
- θυμωμένος
- λυπημένος
- ομιχλώδης
- λιποθυμία
- διψασμένος
- κουρασμένος
- νευρικός
- ληθαργικός
Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη γλυκόζη του αίματός σας όσο το δυνατόν πιο σταθερή. Εάν παίρνετε ινσουλίνη ή σουλφονυλουρία, να έχετε πάντα μαζί σας μια πηγή υδατανθράκων ταχείας δράσης. Με αυτόν τον τρόπο, εάν έχετε χαμηλή γλυκόζη στο αίμα, μπορείτε να την επαναφέρετε γρήγορα.
Εάν αντιμετωπίζετε μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στο θεραπευτικό σας σχήμα.
Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιος που φροντίζετε από διαβήτη διαβάστε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.
Διαβήτης και άγχος
Το άγχος της διάγνωσης του διαβήτη και το άγχος της διαχείρισης του διαβήτη με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κατάθλιψης και εξουθένωσης. Μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε άγχος περιλαμβάνουν:
- μπορεί να μην αισθάνεστε καλά σωματικά
- μπορεί να ανησυχείτε για το σχέδιο διαχείρισης (ημερήσιο σχήμα, αλλαγή του τρόπου ζωής, κόστος)
- μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένοι με τη δια βίου θεραπεία
- μπορεί να είστε εξαντλημένοι από τη διατήρηση του σχεδίου διαχείρισης σας
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον διαβήτη. Το άγχος που διαρκεί πολλές εβδομάδες ή μήνες μπορεί να οδηγήσει σε ασταθή επίπεδα γλυκόζης. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας μπορεί να αυξηθούν και μερικές φορές να μειωθούν λόγω του άγχους. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορούν να αλλάξουν τη συνολική σας διάθεση.
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση της κατάστασής σας. Όταν βρίσκεστε υπό στρες, πιθανώς να έχετε μειωμένο κίνητρο να ασκηθείτε και να τρώτε ή να πίνετε σύμφωνα με το σχέδιο θεραπείας σας.
Μην αφήνετε το άγχος να παρεμβαίνει στη διαχείριση του διαβήτη σας. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα επίπεδα άγχους σας.
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.
Διαβήτης και ψυχική υγεία
Τα κυμαινόμενα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που χαρακτηρίζουν τον αρρύθμιστο διαβήτη μπορεί να συμβάλουν σε εναλλαγές της διάθεσης και να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη ή ακόμα και επιθετική συμπεριφορά.
Αυτό που μερικές φορές ονομάζεται «διαβητικός θυμός» μπορεί να είναι μια επικίνδυνη κατάσταση επειδή μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορές που δεν γνωρίζετε συνειδητά. Όταν το σάκχαρο σας αυξομειώνεται, εκτινάσσεται ή πέφτει απότομα, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θυμού, άγχους ή κατάθλιψης. Ενδεχομένως, να νιώθετε ότι τα συναισθήματα σας είναι εκτός ελέγχου.
Οι ακραίες καταστάσεις τόσο της υπογλυκαιμίας όσο και της υπεργλυκαιμίας μπορεί να οδηγήσουν σε γνωστική έκπτωση, σύγχυση, απώλεια αυτοελέγχου ή παραισθήσεις. Αυτές οι καταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται επείγουσα κατάσταση υγείας.
Το άγχος είναι κοινό σε άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μεταξύ 30% και 40% των ατόμων με διαβήτη αναφέρουν ότι έχουν άγχος και έως 1 στα 4 άτομα έχουν κατάθλιψη. Οι γυναίκες με διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από ότι οι άνδρες με διαβήτη.
Μερικά από τα συμπτώματα κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
- θυμό
- ανησυχία
- χαμηλή ποιότητα ζωής
- κακές επιλογές στο τρόπο ζωής
- αλλαγές στον ύπνο
- αύξηση ή απώλεια βάρους
- κόπωση ή λήθαργο
- δυσκολία συγκέντρωσης
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να αναζητήσετε βοήθεια αμέσως. Η κατάθλιψη δυσκολεύει τη διαχείριση του διαβήτη. Τα υψηλά ή τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου που προκαλεί ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αλλαγές στη διάθεση και επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να συζητήσετε την πιθανότητα κατάθλιψης ή άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη σας.
Οι πιθανές επιπλοκές του διαβήτη αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Διαβάστε πως συνδέονται διαβήτης και κατάθλιψη.
Διαβήτης και φαγητό
Ένας διαβητικός θα χρειαστεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διατροφή του. Πρέπει να προσέχετε πολύ τι τρώτε και να μάθετε νέους τρόπους προετοιμασίας των γευμάτων σας και αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό. Μερικοί άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν είναι αγχωμένοι ή τρώνε λιγότερο επειδή νοιώθουν πεσμένοι ψυχολογικά.
Κάποιοι εστιάζουν περισσότερο στο βάρος και την εικόνα του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, πιθανώς μια διατροφική διαταραχή. Η διαβουλιμία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που μπορεί να αναπτύξουν άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.
Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;
Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Συμβουλές αντιμετώπισης
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τη διαχείριση του διαβήτη σας ευκολότερη και να μειώσετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε αλλαγές στη διάθεση, άγχος, κατάθλιψη ή άλλη πάθηση ψυχικής υγείας. Δοκιμάστε τις παρακάτω μεθόδους για τη καλύτερη διαχείριση του διαβήτη σας.
Ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας του διαβήτη σας
Το σχέδιο που παρέχεται από τον γιατρό σας πιθανότατα περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, προληπτικούς ελέγχους γλυκόζης αίματος και αλλαγές του τρόπου ζωής.
Ελέγχετε τακτικά το σάκχαρο σας
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις υψηλές και χαμηλές τιμές του σακχάρου. Καταγράψτε ασυνήθιστες μετρήσεις έτσι ώστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Δοκιμάστε διάφορες μεθόδους για να αυξήσετε ή να μειώσετε το σάκχαρο σας εάν οι μετρήσεις σας βρίσκονται εκτός στόχων.
Αυτοματοποιήστε το σχέδιο σας
Βάλτε υπενθυμίσεις (για παράδειγμα στο κινητό σας) που θα σας θυμίζουν πότε πρέπει να παίρνετε φάρμακα ή να ελέγξετε το σάκχαρο σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε παρεκκλίσεις από το σχέδιο αντιμετώπισης και να διατηρήσετε το σάκχαρο σας σταθερό.
Προγραμματίστε τα γεύματά σας
Η διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική εάν έχετε διαβήτη. Κάντε μια λίστα με τα αγαπημένα σας γεύματα της εβδομάδας φιλικά προς τον διαβήτη και χρησιμοποιήστε αυτήν τη λίστα για να ψωνίσετε τις πρώτες ύλες. Προετοιμάστε τα γεύματα σας εκ των προτέρων έτσι ώστε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα γευμάτων σας κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης εβδομάδας.
Αναζητήστε βοήθεια
Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείτε μόνοι σας ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης του διαβήτη ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι μια περίσταση ζωής έχει κάνει πιο δύσκολη την τήρηση του σχεδίου σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιστρέψετε στο σωστό τρόπο αντιμετώπισης:
- ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας
- διαβάστε άρθρα, βιβλία και παρακολουθήστε ενημερωτικά βίντεο
- ενταχθείτε σε μια ομάδα, σύλλογο, ένωση για το διαβήτη
- μιλήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν τις ανάγκες σας
Δείτε του τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.
Πώς να βοηθήσετε κάποιον να διαχειριστεί το διαβήτη του
Είστε φίλος ή μέλος της οικογένειας κάποιου ατόμου με διαβήτη; Μπορείτε να συμβάλετε βοηθώντας τους να φροντίσουν την κατάσταση τους και παρακολουθώντας τυχόν αλλαγές στη διάθεση τους.
Παιδιά και έφηβοι με διαβήτη
Τα παιδιά και οι έφηβοι με διαβήτη χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση από τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να τηρήσουν τα σχέδια διαχείρισης τους.
Φροντίστε να τους προσφέρετε υγιεινές τροφές, να τους υποστηρίζετε στις αθλητικές τους δραστηριότητες και να τους πηγαίνετε σε τακτικά ραντεβού με το γιατρό τους. Προσέξτε για αλλαγές στη διάθεση τους ή για σημάδια άγχους ή κατάθλιψης και βοηθήστε τους να αναζητήσουν τρόπος για να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις.
Ενήλικες με διαβήτη
Οι ενήλικες με διαβήτη χρειάζονται επίσης τη βοήθεια σας. Μπορεί να είστε σε θέση να πείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πότε η διάθεση του φαίνεται αλλαγμένη και να του προτείνετε να ελέγξει το σάκχαρο του. Επίσης, μπορείτε να προγραμματίσετε υγιεινά γεύματα ή ακόμα και να ασκηθείτε μαζί τους.
Μιλήστε με το αγαπημένο σας πρόσωπο για την κατάσταση τους και ακούστε τι έχουν να σας πουν. Ενθαρρύνετε τους να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε ότι ξεφεύγουν από το σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη τους ή εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην ψυχική τους υγεία.
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
Πότε να δείτε ένα γιατρό
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να δείτε έναν γιατρό σχετικά με τις εναλλαγές στη διάθεσης σας, το άγχος ή την κατάθλιψη λόγω του διαβήτη. Μερικοί από αυτούς είναι:
- εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση του σακχάρου σας
- εάν δεν μπορείτε να τηρήσετε το σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη σας
- εάν έχετε συχνές εναλλαγές στη διάθεση σας
- εάν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για τις καθημερινές δραστηριότητες
- εάν αισθάνεστε λυπημένοι ή απελπισμένοι
Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.
Συμπέρασμα
Είναι σύνηθες να αντιμετωπίζετε εναλλαγές διάθεσης, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη εάν έχετε διαβήτη. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις ψυχικής υγείας, διατηρήστε το σάκχαρο σας σε ένα υγιές εύρος τιμών.
Μην διστάσετε ποτέ να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, στην οικογένεια, τους φίλους ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να συζητήσετε τα θέματα που σας απασχολούν ή να λάβετε βοήθεια σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη σας.
Η διαχείριση της ψυχικής σας υγείας είναι σημαντική για τη υγεία σας. Υπάρχει αρκετή διαθέσιμη βοήθεια. Δεν είστε μόνοι.
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Δείτε πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.