You are currently viewing Διαβήτης και κόπωση

Διαβήτης και κόπωση

Γιατί ο διαβήτης προκαλεί κόπωση;

Η κόπωση ή η υπερβολική κούραση είναι ένα κοινό σύμπτωμα του διαβήτη. Μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, άλλες επιπλοκές του διαβήτη ή σε παρενέργειες φαρμάκων. Ωστόσο, μπορεί να κρύβονται πολλά περισσότερα σε αυτόν τον φαινομενικά απλό συσχετισμό.

Η κόπωση και η κούραση δεν είναι το ίδιο. Όταν ένα άτομο είναι κουρασμένο, συνήθως αισθάνεται καλύτερα μετά από ανάπαυση. Όταν όμως ένα άτομο έχει επίμονη κόπωση, η ξεκούραση δεν θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα εξάντλησης και λήθαργου.

Η διαβητική κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Ακόμη και εάν μοιάζει δύσκολη η αντιμετώπιση τόσο του διαβήτη όσο και της κόπωσης, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Αιτίες που προκαλούν διαβητική κόπωση

Η διακύμανση της γλυκόζης του αίματος θεωρείται συχνά ως η πρώτη αιτία κόπωσης στο διαβήτη. Όμως, η διαβητική κόπωση μπορεί να μην συνδέεται απαραίτητα με τον αρρύθμιστο διαβήτη, αλλά και με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το διαβήτη.

Παράγοντες που παρατηρούνται συχνά σε άτομα με διαβήτη και μπορούν να συμβάλουν στην κόπωση περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

  • εκτεταμένη φλεγμονή
  • κατάθλιψη
  • αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου
  • υποθυρεοειδισμός (προβλήματα θυρεοειδή)
  • χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
  • νεφρική ανεπάρκεια
  • παρενέργειες φαρμάκων
  • παράλειψη γευμάτων
  • έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • κακή διατροφή
  • παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
  • έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Διαχείριση της διαβητικής κόπωσης

Η θεραπεία τόσο του διαβήτη όσο και της κόπωσης είναι επιτυχημένη όταν αυτές οι δύο καταστάσεις αντιμετωπίζονται συνολικά και όχι ως ξεχωριστές περιπτώσεις. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η κοινωνική υποστήριξη και η καλή ψυχική υγεία μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον διαβήτη και την κόπωση, ταυτόχρονα.

Διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Στα άτομα με διαβήτη, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Έτσι, προκαλείται συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα.

Η κόπωση και η αδυναμία μπορεί να προκύψουν όταν τα κύτταρα δεν λαμβάνουν αρκετή γλυκόζη. Τα φάρμακα για τον διαβήτη βοηθούν τη γλυκόζη να μετακινηθεί στα κύτταρα και να εμποδίσουν την υπερβολική αύξηση της στο αίμα.

Στον αντίποδα, μια πιθανή παρενέργεια των φαρμάκων για τον διαβήτη είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή η υπογλυκαιμία. Το χαμηλό σάκχαρο μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, ειδικά σε άτομα που έχουν συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ο υγιεινός τρόπος ζωής βρίσκεται στο επίκεντρο της καλής υγείας. Περιλαμβάνει τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και διαχείριση βάρους. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ενέργειας ενώ παράλληλα ελέγχουν και το σάκχαρο.

Η τακτική άσκηση μπορεί αρχικά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) ενημερώνει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΔΕ συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Εντάξετε στο πρόγραμμα σας έναν συνδυασμό αεροβικής και προπόνησης με αντιστάσεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Έλεγχος βάρους

Η πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να εμπλακούν σε σωματική δραστηριότητα, βιώνουν διαταραχές ύπνου και ακολουθούν μια μη ισορροπημένη διατροφή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε κούραση και κόπωση.

Κοινωνική υποστήριξη

Η κοινωνική υποστήριξη είναι ένας άλλος τομέας που διερευνάται. Έχει διαπιστωθεί σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικής υποστήριξης και της διαβητικής κόπωσης. Η υποστήριξη από την οικογένεια όπως και από άλλες ομάδες φαίνεται να μειώνει την κόπωση που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Συζητήστε με την οικογένεια σας και προσπαθήστε να τους εντάξετε στη διαχείριση του διαβήτη σας. Συναναστραφείτε με φίλους και ασχοληθείτε με τα αγαπημένα σας χόμπι όταν έχετε την ενέργεια να το κάνετε.

Ψυχική υγεία

Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αυτή η αύξηση μπορεί να προκληθεί από βιολογικές ή από ψυχολογικές αλλαγές.

Η άσκηση μπορεί, πέρα των άλλων, να βοηθήσει στην κατάθλιψη αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης. Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από ομαδική ή ατομική συμβουλευτική με έναν εξειδικευμένο θεραπευτή.

Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).

Άλλες αιτίες που προκαλούν κόπωση

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται από συνεχή κόπωση που διαταράσσει σημαντικά την καθημερινή ζωή.

Τα άτομα με ακραία κόπωση καταναλώνουν την ενέργεια τους χωρίς απαραίτητα να είναι ενεργά. Το περπάτημα προς το αυτοκίνητο, για παράδειγμα, μπορεί να καταναλώσει όλη τους την ενέργεια. Θεωρείται ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σχετίζεται με φλεγμονή που διαταράσσει τους μεταβολίτες των μυών.

Η χρόνια κόπωση μπορεί να έχει μια πληθώρα άλλων αιτιών, όπως:

  • ανία
  • ορισμένα φάρμακα
  • συναισθηματικό στρες
  • ανησυχία
  • ημικρανία
  • καρδιακές παθήσεις
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • αλλεργίες

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό σας

Η κόπωση μπορεί να είναι ανησυχητική, ειδικά όταν παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου, όπως η εργασία, το σχολείο και οι οικογενειακές υποχρεώσεις.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα της κόπωσης δεν βελτιωθούν παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διαχείριση του διαβήτη. Η κόπωση μπορεί να σχετίζεται με δευτερογενή συμπτώματα του διαβήτη ή με άλλη πάθηση.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποιες εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη πάθηση, όπως η νόσος του θυρεοειδούς. Η αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι προκαλεί διαβητική κόπωση;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν διαβητική κόπωση, συμπεριλαμβανομένου του αρρύθμιστου σακχάρου, επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη, παρενέργειες φαρμάκων, έλεγχος βάρους και ο τρόπος ζωής.

Ποια είναι η καλύτερη διαχείριση του διαβήτη;

Ο καλύτερος τρόπος για τη διαχείριση του διαβήτη είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής, υγιεινή διατροφή, άσκηση, ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική φροντίδα.

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.

Συμπέρασμα

Διαβήτης και κόπωση συνήθως συνυπάρχουν, όμως δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει. Οι αιτίες της κόπωσης μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ψυχικές διαταραχές, υπερβολικό βάρος, ορισμένα φάρμακα και διάφορα προβλήματα υγείας.

Ενώ η κόπωση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα ενός ατόμου, ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα ενέργειας και να την μειώσουν αισθητά.

Συζητήστε με το γιατρό σας τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε τόσο τον διαβήτη όσο και την κόπωση. Οι στοχευμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη θεραπεία του διαβήτη, καθώς και με υπομονή, η κόπωση μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη;

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.