διαβήτης και νηστεία Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Διαβήτης και Νηστεία

Μάρτιος 28, 2018 - από Health Line κατηγορία Διαβήτης, Διατροφή, Ποιότητα ζωής, Υγεία

Κανένα Σχόλιο

Διαβήτης και Νηστεία: Διατροφή για καλή υγεία

Διαβήτης και νηστεία είναι ένας συνδυασμός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Κατά τη νηστεία απέχουμε από ορισμένες τροφές για θρησκευτικούς λόγους. Απαγορεύονται τις ημέρες νηστείας τροφές ζωικής προέλευσης, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια (με εξαίρεση τα οστρακοειδή), το λάδι (με εξαίρεση των καρπών της ελιάς), οίνος και διάφορα οινοπνευματώδη ποτά.

Οι τροφές που επιτρέπονται είναι:

  •     Λαχανικά, φρούτα, χορταρικά
  •     Δημητριακά και προϊόντα που βασίζονται σε αυτά
  •     Όσπρια
  •     Ξηροί καρποί
  •     Αφεψήματα (τσάι, καφές, χαμομήλι κ.α.)

 

Διαβήτης και νηστεία: Διατροφικά στοιχεία

Ουσιαστικά είναι μια χορτοφαγική διατροφή με αποφυγή τροφών ζωικής προέλευσης. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού όταν γίνεται με υγιεινό τρόπο. Όμως άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να συμβουλεύονται πάντα τον θεράποντα ιατρό τους πριν ξεκινήσουν την νηστεία. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τους διαβητικούς που η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα στην θεραπευτική προσέγγιση του διαβήτη.

Η αναλογία των συστατικών σύμφωνα με τις διεθνής οδηγίες στη διατροφή του διαβήτη είναι 40% υδατάνθρακες, 40% πρωτεΐνες και 20% λίπη. Στη νηστεία αυτή η αναλογία αλλάζει. Γίνεται μείωση πρόσληψης πρωτεϊνών και λιπών όταν αποκλείονται τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το αυγό, το κοτόπουλο. Αντιθέτως, αυξάνεται η πρόσληψη υδατανθράκων με τα λαχανικά, όσπρια, ρύζι και δημητριακά.

Νηστεία και καλή υγεία

Η αύξηση υδατανθράκων στην διατροφή αυξάνει τις τιμές γλυκόζης στο αίμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ποσότητα και συνδυασμό τροφών που καταναλώνονται. Από την άλλη, η νηστίσιμη διατροφή είναι πλούσια σε στοιχεία που είναι σημαντικά για την καλή υγεία όπως πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες μέσα από λαχανικά και σαλάτες. Αυτό συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία και η πρόσληψη φυτικών ινών ευνοεί την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Διαβήτης και νηστεία με ασφάλεια

Πως όμως μπορεί ένα άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη να ακολουθήσει τη νηστεία με ασφάλεια; Τα όσπρια έχουν αρκετές φυτικές πρωτεΐνες αλλά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε μεγάλες ποσότητες ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο. Ο σωστός τρόπος είναι να καταναλώνουμε ένα πιάτο από όσπρια αλλά να μη τα συνδυάζουμε με ψωμί. Όταν τα συνοδεύουμε με σαλάτες και χόρτα, επιβραδύνεται η απορρόφηση τους από το πεπτικό σύστημα και έτσι το σάκχαρο ανεβαίνει λιγότερο. Καλό είναι το γεύμα μας να ξεκινάει πάντα με μία σαλάτα.

Επίσης, τα λαδερά όπως μπριάμ, μελιτζάνες, φασολάκια χρειάζονται προσοχή. Καλό είναι να μαγειρεύονται με σχετικά λιγότερο λάδι και οι πατάτες πρέπει να καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα.  Τα ζυμαρικά και το ρύζι αυξάνουν πολύ το σάκχαρο. Αποφεύγουμε να τα συνδυάζουμε με σάλτσες και με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (όσπρια, μπριάμ, μελιτζάνες). Πάντα προτιμάμε ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι.

Νηστίσιμη διατροφή

Την έλλειψη πρωτεϊνών μπορούν να καλύψουν τα θαλασσινά, που επίσης είναι και πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Τα καλαμάρια, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα οστρακοειδή πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη νηστίσιμη διατροφή. Επίσης, μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών είναι τα μανιτάρια. Συνδυάζονται με πολλές τροφές, εμπλουτίζουν τη γεύση και δεν ανεβάζουν το σάκχαρο.

Φρούτα  και χυμοί είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ανεβάζουν το σάκχαρο. Θα πρέπει να καταναλώνουμε ένα φρούτο σε κάθε γεύμα. Σίδηρο εκτός από το κρέας περιέχουν τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά, τα θαλασσινά, το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, παστέλι). Για τη καλύτερη απορρόφηση του πρέπει να συνδυάζεται με βιταμίνη C (λεμόνι, ντομάτα, πορτοκάλι).

Η αποφυγή κατανάλωσης γαλακτοκομικών είναι η αιτία της μειωμένης πρόσληψης του ασβεστίου. Καλές πηγές ασβεστίου στη νηστεία είναι οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο, ο χαλβάς, τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο).

Νηστεία και ρύθμιση διαβήτη

Το κλειδί της πετυχημένης νηστείας είναι ο κατάλληλος συνδυασμός των τροφίμων με περιορισμό των αμυλούχων υδατανθράκων και του λαδιού. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας συμβάλλει στην καλή ρύθμιση του διαβήτη. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Σύμφωνα με τις μελέτες κατά τη διάρκεια της νηστείας αυξάνονται τα επεισόδια των υπογλυκαιμιών και υπεργλυκαιμιών. Άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη και σουλφονυλουρίες είναι πιο επιρρεπής σε υπογλυκαιμίες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο διαβητικός να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του πριν από την νηστεία και να εκπαιδευτεί πόσο συχνά πρέπει να παρακολουθεί τη γλυκόζη του αίματος. Εφόσον υπάρχει στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και γίνεται συχνή παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος μπορεί ένας διαβητικός να νηστέψει χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την υγεία του.

 

Ενημερωθείτε εδώ για τα δικαιώματα των διαβητικών ασθενών. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Health Line

Αφήστε μια απάντηση

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.