You are currently viewing Διαβήτης και Σεμαγλουτίδη

Διαβήτης και Σεμαγλουτίδη

Για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο διαβητολόγος σας μπορεί να προτείνει μια θεραπεία με σεμαγλουτίδη παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή και ένα πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας.

Η σεμαγλουτίδη είναι το κύριο συστατικό μιας νέας γενιάς φαρμάκων αγωνιστή υποδοχέα πεπτιδίου-1 (GLP-1), για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής σε ενήλικες 18 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση απώλειας βάρους, χρήση που δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα αυτής της νέα γενιάς φαρμάκων, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πως λειτουργούν και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία.

Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το ρόλο της σεμαγλουτίδης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και θα δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες για τη χρήση της.

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Τι είναι η σεμαγλουτίδη;

Η σεμαγλουτίδη ανήκει στην κατηγορία φαρμάκων των μιμητικών ινκρετινών που διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης ως απόκριση στην κατανάλωση τροφής.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και ρυθμίζει πόση γλυκόζη θα χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια από το σώμα.

Η σεμαγλουτίδη, ως αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1, δρα μιμούμενη την ινκρετίνη. Η ινκρετίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται στο αίμα μετά το φαγητό.

Αυτή η μιμητική δράση έχει ως αποτέλεσμα την εξαρτώμενη από τη γλυκόζη έκκριση ινσουλίνης, τη μείωση της έκκρισης γλυκαγόνης (ορμόνης που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα) και την επιβράδυνση της κίνησης της τροφής μέσω του στομάχου, γνωστή ως γαστρική κένωση. Η σεμαγλουτίδη αυξάνει επίσης την έκκριση ινσουλίνης πρώτης και δεύτερης φάσης και βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκαιμίας (σάκχαρο στο αίμα).

Με απλά λόγια, η σεμαγλουτίδη βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βοηθώντας το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη και περιορίζοντας την απελευθέρωση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, η θεραπεία με σεμαγλουτίδη μειώνει αποτελεσματικά τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), μια σημαντική ένδειξη για τον ελέγχο του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).

Πότε είναι χρήσιμη η σεμαγλουτίδη;

Η σεμαγλουτίδη χρησιμοποιείται μαζί με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η σεμαγλουτίδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή με άλλα εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, όπως το μετφορμίνη, οι σουλφονυλουρίες, η θειαζολιδινεδιόνη και η ινσουλίνη.

Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση της σεμαγλουτίδης.

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.

Σεμαγλουτίδη παρενέργειες

Αν και θεωρείται ασφαλής, η σεμαγλουτίδη, όπως όλα τα φάρμακα, εμφανίζει κάποιες παρενέργειες σε ορισμένα άτομα, όπως:

 • κοιλιακό άλγος
 • δυσκοιλιότητα
 • διάρροια
 • καούρα
 • ναυτία
 • εμετός
 • μετεωρισμό
 • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • απώλεια μαλλιών
 • ζαλάδα

Κάποιες σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

Επικοινωνήσετε άμεσα με το διαβητολόγο σας εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Διαβήτης και έλεγχος βάρους

Το επιπλέον σωματικό βάρος δυσκολεύει τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων επιπλοκών. Στατιστικά, ένας μεγάλος αριθμός των διαβητικών τύπου 2 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επιπλέον, το περιττό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η απώλεια σωματικού βάρους έχει πολλά οφέλη. Η μείωση μόλις 5% του σωματικού βάρους θα βελτιώσει αισθητά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί επίσης να:

 • μειώσει τη φαρμακευτική αγωγή που αφορά τη θεραπεία του διαβήτη
 • βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης
 • μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις
 • ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση

Όμως, η μείωση βάρους και η διατήρηση του ενέχει κάποιες δυσκολίες. Ποια όμως είναι η κατάλληλη διατροφή για τα άτομα που ακολουθούν θεραπεία με σεμαγλουτίδη;

Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Σεμαγλουτίδη και διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση τροφών που υποστηρίζουν τη θεραπεία με σεμαγλουτίδη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες παρενεργειών και να βελτιώσει τα αποτελέσματα της.

Συνιστάται μια διατροφή που εστιάζει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Οι «καλύτερες» τροφές είναι εκείνες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σας και ενισχύουν την απόδοση της φαρμακευτικής αγωγής.

Αυτές οι τροφές καλό είναι να περιέχουν:

 • πρεβιοτικές ίνες και ανθεκτικά άμυλα που περιέχουν οι φακές, φασόλια και μπιζέλια
 • τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
 • άπαχες πρωτεΐνες

Σεμαγλουτίδη και τροφές που συμβάλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού

Ως αγωνιστής των υποδοχέων GLP-1, η σεμαγλουτίδη επιβραδύνει τη γαστρική κένωση, πράγμα που σημαίνει ότι το στομάχι αδειάζει πιο αργά μετά το φαγητό.

Η αργή γαστρική κένωση δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως φούσκωμα, ναυτία, καούρα και γενική δυσφορία.

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος είναι από τις πιο κοινές παρενέργειες της σεμαγλουτίδης.

Ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα. Η σεμαγλουτίδη μπορεί να προκαλέσει καούρα, επομένως τροφές που είναι πικάντικες, λιπαρές ή όξινες μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις.

Για να υποστηρίξετε τις αλλαγές στην πέψη σας, συνιστάται να καταναλώνετε ένα μείγμα τροφών που προσφέρουν πρεβιοτικές ίνες και ανθεκτικά άμυλα.

Οι πρεβιοτικές ίνες και τα ανθεκτικά άμυλα δεν χωνεύονται εύκολα. Περνούν στο παχύ έντερο, όπου θρέφουν ωφέλιμα βακτήρια που υποστηρίζουν τη καλή πεπτική λειτουργία.

Κάποιες τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες και ανθεκτικά άμυλα είναι:

 • δημητριακά ολικής αλέσης
 • όσπρια
 • ακτινίδια
 • λιγότερο ώριμες μπανάνες
 • βρώμη

Εάν αισθανθείτε ναυτία κατά τη χρήση σεμαγλουτίδης, συνιστάται να καταναλώνεται τροφές με χαμηλά λιπαρά, όπως κράκερ, ρύζι και σούπες.

Σεμαγλουτίδη και τροφές που ενισχύουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η σεμαγλουτίδη δρα στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών μπορεί να εξουδετερώσει ορισμένες από τις δράσεις της.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο, δυσκολεύοντας τη διατήρηση των επιπέδων του σταθερά, ακόμη και με φαρμακευτική αγωγή.

Οι τροφές που προάγουν τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα είναι γνωστές ως τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το σώμα διασπά αυτές τις τροφές σταδιακά, παρέχοντας μια πιο αργή απελευθέρωση γλυκόζης.

Οι επιλογές διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν:

 • μη αμυλούχα λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, αγγούρια)
 • δημητριακά ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, κινόα, κριθάρι)
 • όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια)
 • αβοκάντο
 • μούρα

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι συχνά επίσης υψηλές σε θερμίδες, γεγονός που μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους πιο δύσκολη.

Σεμαγλουτίδη και τροφές για καταστολή της όρεξης

Επειδή η σεμαγλουτίδη μπορεί να μειώσει σημαντικά την όρεξη, συστήνεται να καταναλώνετε πρώτα τις πρωτεϊνικές τροφές για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα σε κάθε γεύμα.

Η επαρκής πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με την τακτική σωματική δραστηριότητα, είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της απώλειας μυικής μάζας ενώ χάνεται βάρος.

Συστήνεται συνήθως 1,2–1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, αν και αυτό μπορεί να προσαρμοστεί με βάση το σωματικό βάρος ή εάν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν χρησιμοποιείτε σεμαγλουτίδη

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη χρήση της σεμαγλουτίδης περιλαμβάνουν εκείνες που προκαλούν γαστρεντερική δυσφορία, αυξάνουν απότομα το σάκχαρο ή προσθέτουν περιττές θερμίδες.

Παραδείγματα τροφών που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν:

 • τηγανητές τροφές ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα/τρανς λιπαρά
 • πικάντικα φαγητά
 • λιπαρές πρωτεΐνες
 • αρτοσκευάσματα, καραμέλες και παγωτό
 • ζαχαρούχα ροφήματα, όπως αναψυκτικά, χυμοί και ενεργειακά ποτά

Συμβουλές απώλειας βάρους όταν χρησιμοποιείτε σεμαγλουτίδη

Εάν ακολουθείτε θεραπεία με σεμαγλουτίδη, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της:

 • Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες γευμάτων. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο γαστρεντερικής δυσφορίας και να περιορίσετε την ποσότητα των θερμίδων, ξεκινήστε με τη μισή μερίδα από ότι συνήθως τρώτε. Μασήστε με αργό ρυθμό και περιμένετε 15-20 λεπτά για να διαπιστώσετε εάν ακόμα πεινάτε πριν προσθέσετε στο πιάτο σας περισσότερο φαγητό.
 • Ξεκαθαρίστε τους στόχους σας. Ποιοι είναι οι βαθύτεροι στόχοι σας που σχετίζονται με την απώλεια βάρους, εκτός από τον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά.
 • Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά. Βάλτε στη διατροφή σας τα φρούτα και λαχανικά, αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη πρωτεΐνης έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι ο μεταβολισμός σας παραμένει ισχυρός. Συνδυάστε μια ισορροπημένη διατροφή με σωματική δραστηριότητα για να διατηρήσετε ή και να αυξήσετε τη μυική σας μάζα.
 • Ακολουθήστε τις συμβουλές του διαβητολόγου σας. Οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με σεμαγλουτίδη πρέπει να παρακολουθούνται από εξειδικευμένο γιατρό που θα επιβλέπει τη πορεία της υγείας τους.

Μπορεί να διατηρηθεί το μειωμένο βάρος μετά τη διακοπή της σεμαγλουτίδης;

Είναι δυνατό να διατηρηθεί το μειωμένο σωματικό βάρος μετά τη διακοπή χρήσης σεμαγλουτίδης. Όμως, η μακροπρόθεσμη επιτυχία απαιτεί άλλες στρατηγικές διαχείρισης βάρους.

Ακόμη και με παρεμβάσεις στο τρόπο ζωής, πολλά άτομα εξακολουθούν να εμφανίζουν αύξηση του σωματικού βάρους μετά τη διακοπή της σεμαγλουτίδης.

Φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος ακόμη και όταν συνεχίζουν να τρώνε υγιεινά και να αθλούνται.

Η αύξηση βάρους μετά τη διακοπή χρήσης της σεμαγλουτίδης δεν σημαίνει ότι κάνατε κάτι λάθος ή ότι δεν έχετε ισχυρή θέληση.

Είναι η φυσική συνέπεια της αυξημένης όρεξης και του μειωμένου αισθήματος πληρότητας μόλις φύγει η δράση του φαρμάκου από τον οργανισμό σας.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Πόσο καιρό πρέπει να παίρνω σεμαγλουτίδη;

Η σεμαγλουτίδη προορίζεται για μακροχρόνια χρήση στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Η πραγματική διάρκεια της θεραπείας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους ατομικούς στόχους και τις ανάγκες, τις υποκείμενες παθήσεις υγείας και τις παρενέργειες.

Ο διαβητολόγος σας θα προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου 2 που θα επανεκτιμηθεί και προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε ξανά μια θεραπεία με σεμαγλουτίδη σε περίπτωση που σταματήσετε τη χρήση της. Ωστόσο, έχει σχεδιαστεί για μακροχρόνια χρήση και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να ξεκινάτε μια θεραπεία με την πρόθεση να σταματήσετε και επανέλθετε πάλι αργότερα. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση και η θεραπεία του πρέπει να έχει ανάλογα χαρακτηριστικά.

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Είναι η σεμαγλουτίδη ασφαλής;

Γενικά θεωρείται ασφαλής σε δόσεις έως 2 mg. για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Όμως, όπως όλα τα φάρμακα μπορεί να έχει παρενέργειες και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Πρέπει να λαμβάνω τη σεμαγλουτίδη για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Πρέπει να συνεχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή με σεμαγλουτίδη εάν σας βοηθάει να διαχειριστείτε το σάκχαρο στο αίμα σας. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση και χρειάζεται συνεχή αντιμετώπιση.

Είναι η θεραπεία με σεμαγλουτίδη η κατάλληλη για εμένα;

Εάν το κρίνει ο διαβητολόγος σας, η σεμαγλουτίδη θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το σάκχαρο στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιακών προβλημάτων και βοηθάει στη μείωση σωματικού βάρους.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες της σεμαγλουτίδης;

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εμετός.

Ο διαβήτης σχετίζεται με πολλές διαταραχές του ύπνου ή επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Διαβάστε περισσότερα.

Εν κατακλείδι

Η σεμαγλουτίδη χορηγείται μόνο με συνταγή και θα πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του διαβητολόγου σας. Είναι ένα ασφαλές φάρμακο αλλά φέρει ορισμένες παρενέργειες και απαιτήσεις για ασφαλή χρήση.

Η διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο, να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του διαβητολόγου σας για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.

Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η αλλαγή του τρόπου ζωής, η σωματική δραστηριότητα και ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Ποια είναι τα στάδια και πως εξελίσσεται ο σακχαρώδης διαβήτης; Διαβάστε περισσότερα.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.