You are currently viewing Διαβήτης και σκλήρυνση κατά πλάκας

Διαβήτης και σκλήρυνση κατά πλάκας

Πως σχετίζονται διαβήτης και σκλήρυνση κατά πλάκας; Κίνδυνοι και Διαχείριση.

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2) και οι δύο φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένοι σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ζωή με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι περίπλοκη όταν αντιμετωπίζετε και άλλα προβλήματα υγείας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις νευρικές ίνες και το περίβλημα μυελίνης γύρω τους, το οποίο παρεμβαίνει στα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο.

Στο διαβήτη τύπου 1, το σώμα (πάγκρεας) δεν μπορεί να παράξει ινσουλίνη. Επομένως, το σάκχαρο του αίματος δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Στον τύπο 2, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει με τον σωστό τρόπο.

Διαβήτης και σκλήρυνση κατά πλάκας συνδέονται μεταξύ τους. Πρώτον, επειδή μοιράζονται μερικά από τα ίδια συμπτώματα και δεύτερον, επειδή φαίνεται να έχουν κάποιες από τις ίδιες αιτίες.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Ποιοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας;

Ενώ δεν είναι πλήρως κατανοητοί οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν. Κάποια κοινά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία. Οι περισσότερες διαγνώσεις με σκλήρυνση κατά πλάκας αφορούν τις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν άτομα μικρότερων και μεγαλύτερων ηλικιών.
  • Φύλο. Οι γυναίκες έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σκλήρυνση κατά πλάκας από τους άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ορμονικό λόγο για την εμφάνιση σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Γεωγραφία. Η σκλήρυνση κατά πλάκας γενικά τείνει να είναι πιο εμφανής σε μέρη πιο μακριά από τον ισημερινό. Τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.
  • Εθνότητα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται στις περισσότερες εθνοτικές ομάδες. Εμφανίζεται όμως πιο συχνά στους λευκούς με βορειοευρωπαϊκές ρίζες.
  • Τρόπος ζωής. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, το κάπνισμα και η παχυσαρκία φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ειδικότερα στα νεαρά κορίτσια και γυναίκες που αντιμετώπισαν παχυσαρκία κατά την παιδική τους ηλικία και την εφηβεία τους.
  • Ιοί και βακτήρια. Τα άτομα που εκτίθενται σε ορισμένους ιούς και βακτήρια (ιλαρά, πνευμονία, έρπητα-6, ιό Epstein-Barr, πνευμονία από χλαμύδια) έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Ποια συμπτώματα μοιράζεται ο διαβήτης με τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Για τα άτομα με διαβήτη, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν τις μεταβολικές διαταραχές και την σκλήρυνση κατά πλάκας μέσω ενός κοινού αυτοάνοσου παράγοντα. Οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν:

  • προβλήματα ουροδόχου κύστης (επιθυμία για πολύ ούρηση)
  • θολή όραση
  • μουδιασμένα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή πόδια
  • κούραση χωρίς προφανή λόγο
  • θολή ομιλία
  • ζάλη

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι άλλων ασθενειών εκτός του διαβήτη ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Ότι κι αν προκαλεί τα συμπτώματα σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τους λόγους και να ξεκινήσετε μια θεραπεία το συντομότερο που θα σας κρατήσει υγιείς.

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Δείτε πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Προκαλεί ο διαβήτης σκλήρυνση κατά πλάκας;

Ο διαβήτης τύπου 1 θεωρείται παράγοντας κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη τύπου 1.

Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για άτομα που έχουν ήδη σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεν είναι σαφές εάν η σκλήρυνση κατά πλάκας συμβάλλει στον διαβήτη τύπου 2 ή άλλοι παράγοντες όπως γενετικοί, τρόπος ζωής ή περιβαλλοντικοί παράγοντες, μπορεί να παίζουν ρόλο.

Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Ο διαβήτης μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με διαβήτη μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όσοι αντιμετωπίζουν διαβήτη τύπου 1 φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, ειδικά οι γυναίκες κάτω των 50 ετών, εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί, αλλά υπάρχει αρκετή έρευνα που δικαιολογεί περαιτέρω μελέτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συσχέτιση δεν είναι αιτιότητα. Επειδή τα άτομα με διαβήτη μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας δεν σημαίνει ότι ο διαβήτης την προκαλεί.

Μπορεί απλώς και οι δύο καταστάσεις να μοιράζονται μερικούς από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα και πολλές άλλες παθήσεις.

Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1 και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, πιστεύεται ότι η διαταραχή στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να είναι η αιτία και των δύο ασθενειών.

Αλλά ακόμη και αυτό δεν φτάνει στη ρίζα του ζητήματος. Είναι πιθανό να είναι κάποιο μείγμα γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών για πολλές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφαλικού. Διαβάστε περισσότερα.

Διαβήτης τύπου 1 και σκλήρυνση κατά πλάκας

Ο διαβήτης τύπου 1 έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Καταρχήν, είναι και οι δύο αυτοάνοσες διαταραχές.

Στο διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Επειδή τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν μπορούν να παράγουν ινσουλίνη, χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να επιβιώσουν.

Στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περίβλημα της μυελίνης που καλύπτει τα νευρικά κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός).

Έτσι, προκαλείται βλάβη στα νεύρα, η οποία οδηγεί σε συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας όπως κόπωση, προβλήματα όρασης και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα.

Δεν είναι κατανοητό πόσο ο διαβήτης τύπου 1 και η σκλήρυνση κατά πλάκας σχετίζονται. Όμως, έχουν κοινό παρονομαστή τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Διαβήτης τύπου 2 και σκλήρυνση κατά πλάκας

Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, αλλά δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν το κυκλοφορικό σύστημα και τα όργανα του σώματος. Οδηγούν επίσης σε φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο άλλων ασθενειών, όπως η νεφρική νόσος και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο διαβήτης τύπου 2 συσχετίζεται ισχυρά με παράγοντες του τρόπου ζωής και ορισμένα χαρακτηριστικά της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές στον διαβήτη τύπου 2.

Για παράδειγμα, εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας και είστε συχνά κουρασμένοι ή δεν μπορείτε να ασκηθείτε, μπορεί να υιοθετήσετε καθιστικό τρόπο ζωής. Ο καθιστικός τρόπος ζωής με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Το άγχος που μερικές φορές συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης να δημιουργήσει φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι γνωστοί παράγοντες του διαβήτη τύπου 2.

Ευτυχώς, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν συχνά να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που συμβάλλουν στη μείωση της σοβαρότητας της νόσου.

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί έγκαιρα (στο προδιαβητικό στάδιο) μπορούν ακόμη και να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Ζωή με διαβήτη και σκλήρυνση κατά πλάκας

Όταν αντιμετωπίζετε πολλαπλές καταστάσεις υγείας, δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνετε με σιγουριά τι προκαλεί τα συμπτώματα σας. Εάν υποθέσετε ότι όλα σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να καθυστερήσετε να επισκεφτείτε το διαβητολόγο σας για να λάβετε θεραπεία για μια συνυπάρχουσα πάθηση, όπως είναι ο διαβήτης.

Διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον διαβήτη. Κάποιοι από αυτούς τους τρόπους για την αντιμετώπιση και των δύο παθήσεων είναι:

Σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γήρανσης του εγκεφάλου που σχετίζεται τόσο με τον διαβήτη όσο και με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Η άσκηση βοηθάει επίσης στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Δείτε πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Διαχείριση του στρες

Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής. Στρατηγικές αντιμετώπισης όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος.

Οι πιθανές επιπλοκές του διαβήτη αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Διαβάστε πως συνδέονται διαβήτης και κατάθλιψη.

Διατροφή με φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες προάγουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου, τα οποία είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα και την σκλήρυνση κατά πλάκας. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση του σωματικού βάρους και στον καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Ποιοτικός ύπνος

Η κόπωση είναι ένα κοινό πρόβλημα στη σκλήρυνση κατά πλάκας και στο διαβήτη. Ακολουθήστε μια τακτική ρουτίνα ύπνου για να αισθάνεστε καλύτερα.

Ο διαβήτης σχετίζεται με πολλές διαταραχές του ύπνου ή επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Διαβάστε περισσότερα.

Οργάνωση

Όταν διαχειρίζεστε θέματα υγείας, η οργάνωση είναι ζωτικής σημασίας. Ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την φαρμακευτική αγωγή και τα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν ξεκινήσετε ένα νέο φάρμακο ή αντιμετωπίζετε οποιεσδήποτε παρενέργειες.

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.

Μιλήστε με άλλους που καταλαβαίνουν

Συμμετέχετε σε ομάδες ή συλλόγους ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διαβήτη και σκλήρυνση κατά πλάκας. Κάνετε ερωτήσεις, δώστε συμβουλές και μοιραστείτε εμπειρίες με άλλους που κατανοούν τα προβλήματα σας.

Συμπέρασμα

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εάν διαβήτης και σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν σαφή σχέση. Εάν έχεις την μια πάθηση δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσεις και την άλλη.

Ωστόσο, παράγοντες κινδύνου, όπως τα γονίδια, το περιβάλλον και οι λοιμώξεις, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης και των δύο παθήσεων.

Πολλούς παράγοντες κινδύνου όμως μπορούμε να τους ελέγξουμε, όπως είναι η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η σωματική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος και ο επαρκής ύπνος.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το διαβήτη τύπου 2; Ισορροπημένη διατροφή και διαβήτης.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.