Οι φυσικές θεραπείες υπήρχαν ανέκαθεν. Ορισμένες από αυτές μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη, ενώ άλλες έχουν μικρή επίδραση. Εάν θέλετε να λάβετε συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων που θα σας βοηθήσουν με τη θεραπεία του διαβήτη σας, τότε μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τα πραγματικά στοιχεία από τα φανταστικά. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως διαβήτης και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να συσχετιστούν και θα εξετάσουμε ορισμένους από τους ισχυρισμούς ότι κάποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη.
Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του διαβήτη, ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τη γενική υγεία. Το φαγητό, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και τα επίπεδα στρες είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο σας. Ακόμα κι αν ακολουθείτε θεραπευτική αγωγή για τη ρύθμιση του διαβήτη, αυτή πρέπει να συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Τι γίνεται όμως με τα συμπληρώματα; Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά;
Τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα θρεπτικά κενά όταν δεν μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας μέσω της διατροφής ή όταν υπάρχει έλλειψη. Επειδή κάποια από τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), είναι σημαντικό να τα λαμβάνετε με προσοχή. Καλό είναι πριν λάβετε συμπληρώματα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Τα συμπληρώματα διατροφής αν δεν ληφθούν προσεκτικά μπορεί να κάνουν κακό, ειδικά εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα ή έχετε άλλες παθήσεις.
Περιεχόμενα
Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;
Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Διαχείριση του διαβήτη
Στο παρελθόν, ο διαβήτης τύπου 2 αναφερόταν ως διαβήτης ενηλίκων, όμως εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις παιδικές ηλικίες. Αυτή η μορφή διαβήτη προκαλείται όταν το σώμα είτε αντιστέκεται στην ινσουλίνη είτε δεν παράγει αρκετή ποσότητα. Το αποτέλεσμα είναι υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα όργανα σας και να προκαλέσουν άλλες επιπλοκές.
Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το διαβήτη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να διαχειριστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους με δίαιτα, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή.
Η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός μέτριου βάρους είναι το πρώτο, και μερικές φορές, το πιο σημαντικό μέρος της διαχείρισης του διαβήτη. Αλλά όταν αυτά δεν είναι αρκετά για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μέσα σε υγιή επίπεδα, ο γιατρός σας θα σας προτείνει να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή.
Μαζί με αυτές τις θεραπείες, κατά καιρούς αποκτούν δημοφιλία διάφορα βότανα και συμπληρώματα που υπόσχονται να βελτιώσουν τη διαχείριση του διαβήτη. Μερικές από αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες έχουν σκοπό να:
- βελτιώσουν τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
- μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη
- ενισχύσουν την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη
Ορισμένα συμπληρώματα έχουν δείξει καλά αποτελέσματα σε μελέτες σε ζώα. Ωστόσο, προς το παρόν υπάρχουν μόνο περιορισμένες ενδείξεις ότι έχουν σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο.
Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.
Διαβήτης και συμπληρώματα διατροφής
Είναι πάντα καλύτερο να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα συμπληρώματα. Εν τούτοις, λίγα συμπληρώματα υποστηρίζονται από σημαντικά ευρήματα ως προς τη χρήση τους για την πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη.
Τα συμπληρώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τη θεραπεία του διαβήτη. Ακολουθώντας ανάλογες πρακτικές μπορεί να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο.
Επειδή κάποια συμπληρώματα είναι φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλή για χρήση. Ορισμένα από αυτά μπορεί να επηρεάσουν άλλες θεραπείες.
Από την άλλη, κάποια συμπληρώματα διατροφής έχουν δείξει οφέλη στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.
Βιταμίνη Β1
Η βιταμίνη Β1 είναι επίσης γνωστή ως θειαμίνη. Πολλά άτομα με διαβήτη έχουν έλλειψη θειαμίνης και μπορεί να εμφανίσουν ορισμένες επιπλοκές. Αυξανόμενα στοιχεία συνδέουν επίσης τη χαμηλή θειαμίνη με καρδιακές παθήσεις και βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.
Η θειαμίνη είναι υδατοδιαλυτή. Ωστόσο, η βενφοτιαμίνη, μια συμπληρωματική μορφή θειαμίνης, είναι λιποδιαλυτή και διεισδύει ευκολότερα στις κυτταρικές μεμβράνες. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η βενφοτιαμίνη μπορεί να αποτρέψει ορισμένες διαβητικές επιπλοκές. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει καμία θετική επίδραση.
Βιταμίνη Β12
Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι χρήσιμο στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όσοι λαμβάνουν μετφορμίνη μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την περιοδική εξέταση για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα.
Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στα άτομα με διαβήτη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε όσους διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο είναι μια καλή ιδέα. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη και να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως ναυτία και διάρροια.
Βιταμίνη D
Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D φαίνεται να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη όπως και την παραγωγή της σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ή έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Επίσης, η βιταμίνη D φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
Επιπρόσθετα, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στη ρύθμιση του διαβήτη και στην πρόληψη ασθενειών; Διαβάστε περισσότερα.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που το βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το κρέας και τα ψάρια. Υποστηρίζει μια σειρά λειτουργιών στο σώμα, κυρίως βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αν και η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι σπάνια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στη διατροφή ή με συμπληρώματα.
Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου σε σχέση με όσους δεν αντιμετωπίζουν διαβήτη. Επίσης, τα άτομα με προβλήματα γλυκαιμικού ελέγχου εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου. Ομοίως, τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου είναι ένας δείκτης προβλημάτων με τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη τύπου 2.
Χρώμιο
Το χρώμιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Χρησιμοποιείται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τη χρήση του χρωμίου για τη θεραπεία του διαβήτη είναι περιορισμένη. Τα συμπληρώματα χρωμίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας σε όσους αντιμετωπίζουν διαβήτη τύπου 2.
Αλφα λιποϊκό οξύ
Το άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA) είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να:
- μειώσει το οξειδωτικό στρες
- βελτιώσει την όραση
- ανακουφίσει από τα νευροπαθητικά συμπτώματα
- μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας
Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Τα βρίσκουμε σε τροφές όπως ψάρια, μερικά φυτικά έλαια, καρύδια και φύτρο σιταριού. Ακόμα τα συμπληρώματα ωμέγα-3 διατίθενται ως κάψουλες ή έλαια. Έχει παρατηρηθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια, αλλά δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα ή την ολική χοληστερόλη.
Κανέλα
Η κανέλα φαίνεται να βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας. Από την άλλη, η κανέλα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στη θέση της συμβατικής ιατρικής θεραπείας. Τα συμπληρώματα κανέλας δεν βοηθούν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να επιτύχουν τους θεραπευτικούς τους στόχους ή να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:
- χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
- βελτιωμένη διαχείριση της γλυκόζης
- καλύτερη δράση της ινσουλίνης
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
Υπάρχουν μη συνταγογραφούμενες θεραπείες για τον διαβήτη;
Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη πάθηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας δώσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Ωστόσο, ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη.
Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.
Συμπέρασμα
Ενώ τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να καλύψουν τα κενά θρεπτικών συστατικών ή ελλείψεων, δεν είναι πάντα ασφαλή και πολλές φορές δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Επομένως, πριν ξοδέψετε χρήματα σε συμπληρώματα, αναθεωρήστε τον τρόπο ζωής σας.
Η πρόσληψη των βιταμινών και μετάλλων μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή είναι ο πιο ασφαλής, προσιτός και ρεαλιστικός τρόπος πρόληψης και διαχείρισης του διαβήτη. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, σπόρων και άπαχης πρωτεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το σάκχαρο σας και τις φλεγμονές (άλλος ένας βασικός παράγοντας στον διαβήτη).
Είναι επίσης σημαντικό να ασκείστε τακτικά, να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες και να λαμβάνετε μέτρα για τη μείωση του στρες. Αυτές οι αλλαγές του τρόπου ζωής θα έχουν σίγουρα μια θετική επίδραση στη διαχείριση του διαβήτη σας.
Εάν έχετε διαβήτη ή φροντίζετε κάποιον που έχει και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, επικοινωνήστε με έναν διαβητολόγο. Μιλήστε μαζί του πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, καθώς ορισμένα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα ή να προκαλέσουν παρενέργειες. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι δεν θα αντικαταστήσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή με συμπληρώματα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Διαβάστε πως τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους υιοθετώντας διατροφικές αλλαγές.