You are currently viewing Διαβήτης και χοληστερίνη

Διαβήτης και χοληστερίνη

Διαβήτης και χοληστερίνη συχνά συνυπάρχουν. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο. Όμως, η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε και τις δύο καταστάσεις.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, γνωρίζετε ότι ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικός. Όσο περισσότερο μπορείτε να κρατήσετε αυτά τα επίπεδα χαμηλά, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας.

Επιπλέον, ο διαβήτης σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερίνης. Καθώς παρακολουθείτε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα σας, προσέξτε και τις τιμές της χοληστερίνης σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγούμε γιατί αυτές οι δύο καταστάσεις εμφανίζονται συχνά μαζί και πώς μπορείτε να τις διαχειριστείτε με πρακτικές προσεγγίσεις στον τρόπο ζωής.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση όπου το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη επιτρέπει στο σώμα να απορροφά γλυκόζη για την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη:

Διαβήτης τύπου 1

Στον διαβήτη τύπου 1, το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη. Τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1 είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Η έλλειψη ινσουλίνης, μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή επιπλοκή, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Διαβήτης τύπου 2

Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους με την απώλεια βάρους, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Σε κάποιες περιπτώσεις, άτομα με διαβήτη τύπου 2 πρέπει επίσης να λαμβάνουν ενέσεις ινσουλίνης.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης Κύησης

Μερικές γυναίκες έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται διαβήτης κύησης.

Ο διαβήτης κύησης συνήθως υποχωρεί μόλις γεννηθεί το έμβρυο. Όμως, οι γυναίκες που αντιμετώπισαν με τέτοια κατάσταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Ο διαβήτης κύησης προκαλείται από ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Συμπτώματα του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα όρασης, νεφρική ανεπάρκεια και ακρωτηριασμό. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη και διαβήτη.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 είναι συχνά τα ίδια και περιλαμβάνουν:

  • υπερβολική δίψα
  • υπερβολική πείνα
  • συχνουρία
  • κούραση
  • θολή όραση
  • απώλεια βάρους
  • πληγές που δεν επουλώνονται
  • κοψίματα και μώλωπες που επουλώνονται αργά
  • μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια

Οι πιθανές επιπλοκές του διαβήτη αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Διαβάστε πως συνδέονται διαβήτης και κατάθλιψη.

Τι είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στο αίμα. Το σώμα χρειάζεται χοληστερίνη για να παράγει ορμόνες και να χτίσει κυτταρικά τοιχώματα. Όμως οι υπερβολικές ποσότητες χοληστερίνης μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Υπάρχουν δύο είδη χοληστερίνης. Η «καλή» χοληστερίνη HDL, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της «κακής» χοληστερίνης από το αίμα. Συγχρόνως, υπάρχει και η «κακή» χοληστερίνη LDL που μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες και να τις φράξει.

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, την πιο κοινή αιτία θανάτου στην Ευρώπη και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η υψηλή χοληστερίνη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, επομένως μπορεί να μην γίνει γρήγορα αντιληπτή. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει εάν τα επίπεδα χοληστερίνης σας είναι υψηλά. Ανάλογα με τις τιμές, μπορείτε μαζί με το γιατρό σας να συζητήσετε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και, εάν είναι απαραίτητο, να ξεκινήσετε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της.

Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.

Παράγοντες χοληστερίνης

Το σύνολο των λιπιδίων του αίματος αποτελείται από την LDL, την HDL και τα τριγλυκερίδια. Τα επίπεδα χοληστερίνης σας επηρεάζονται από τους ακόλουθους παράγοντες:

  • διατροφή
  • σωματικό βάρος
  • ηλικία και φύλο
  • κάπνισμα
  • οικογενειακό ιστορικό

Το 50% δεν γνωρίζει ότι έχουν χοληστερίνη

Ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερίνη συχνά συνυπάρχουν

Εάν έχετε διαβήτη και υψηλή χοληστερίνη, δεν είστε μόνοι. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι ο διαβήτης τείνει να μειώνει τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερίνης και να αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL «κακής» χοληστερίνης. Εν τέλει, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λίπους που μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σκληρύνει για να σχηματίσει μια άκαμπτη πλάκα. Αυτό καταστρέφει τις αρτηρίες, καθιστώντας τις δύσκαμπτες και στενές, αναστέλλοντας τη ροή του αίματος. Έτσι, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό αυξάνεται.

Χρειάζεται να ερευνηθεί περαιτέρω η σχέση διαβήτη και υψηλής χοληστερίνης. Ωστόσο, φαίνεται ότι το σάκχαρο του αίματος, η ινσουλίνη και η χοληστερίνη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και επηρεάζονται το ένα από το άλλο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον συνδυασμό μεταξύ των δύο. Ακόμα κι αν διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο, τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης σας μπορεί να αυξηθούν. Όμως, μπορείτε να ελέγξετε και τις δύο αυτές καταστάσεις με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο κύριος στόχος είναι να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, θα δώσετε στο σώμα σας ότι χρειάζεται για να παραμείνει υγιές και δραστήριο.

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Δείκτες υγείας

Γνωρίζετε ήδη ότι είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του διαβητολόγου σας σχετικά με τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο. Πρέπει όμως να προσέχετε και τα επίπεδα της χοληστερίνης σας.

Φροντίστε κατά την ετήσια επίσκεψη στο γιατρό σας να ελέγχετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής σας πίεσης. Μια υγιής αρτηριακή πίεση είναι 120/80 mmHg.

Οι επιθυμητοί στόχοι για τους διαβητικούς, σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, είναι LDL «κακή» χοληστερόλη <100 mg/dL, HDL «καλή» χοληστερόλη 35 mg/dL και τριγλυκερίδια <150 mg/dL.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Συμβουλές υγείας

Υπάρχουν μερικές γνωστές επιλογές του τρόπου ζωής που μειώνουν σαφώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Προσπαθήστε να:

  • κόψτε το κάπνισμα ή μη το ξεκινήσετε καν
  • λάβετε τη φαρμακευτική σας αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας
  • διατηρήστε ένα υγιές βάρος ή μειώστε το βάρος σας εάν χρειάζεται

Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.

Μετά από ένα γεύμα, κάντε μια βόλτα

Η άσκηση είναι το κλειδί για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο και για τη διαχείριση της υψηλής χοληστερίνης.

Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της HDL«καλής» χοληστερίνης, η οποία προστατεύει έναντι των καρδιακών παθήσεων και να μειώσει τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης.

Πιθανώς η πιο αποτελεσματική άσκηση που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι να κάνετε μια βόλτα μετά το φαγητό. Η βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα φαίνεται να είναι εντυπωσιακή όταν περπατάμε μετά από γεύμα.

Το περπάτημα βοηθάει και στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης. Έχει παρατηρηθεί ότι το περπάτημα μπορεί να τη μειώσει ακόμα και 7%, ενώ αντίστοιχα το τρέξιμο κατά 4,3%.

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Ασκηθείτε 5 φορές την εβδομάδα

Εκτός από το περπάτημα μετά τα γεύματα, είναι επίσης σημαντικό να κάνετε αερόβια άσκηση για περίπου 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα.

Η μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την υψηλής έντασης όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των επιπέδων χοληστερίνης.

Προσπαθήστε να εντάξετε λίγο έντονο περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι ή κάποιο άλλο άθλημα στη ρουτίνα σας. Ανεβείτε τις σκάλες, πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά ή συναντηθείτε με έναν φίλο σας για να αθληθείτε μαζί.

Η αερόβια άσκηση είναι επίσης ευεργετική στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της περιφέρειας της μέσης.

Δείτε πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Ασκηθείτε με βάρη και αντιστάσεις

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε τον μυϊκό μας ιστό. Αυτό δεν είναι καλό για τη γενική ή την καρδιαγγειακή μας υγεία. Μπορείτε να καθυστερήσετε αυτήν την αλλαγή προσθέτοντας προπόνηση με βάρη στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα.

Η προπόνηση με αντιστάσεις ή η προπόνηση με βάρη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο της χοληστερίνης.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα τακτικό πρόγραμμα με βάρη διατηρούν την HDL «καλή» χοληστερίνη τους σε καλύτερα επίπεδα από εκείνους που δεν ακολουθούσαν ανάλογο πρόγραμμα.

Η προπόνηση με βάρη είναι ευεργετική και για όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Η προπόνηση με αντιστάσεις βοήθα τους ασκούμενους να χτίσουν μυς, βελτιώνει τη συνολική μεταβολική υγεία και μειώνει τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου στα άτομα με διαβήτη.

Για καλύτερα αποτελέσματα, είναι προτιμότερο να συνδυάσετε την προπόνηση με αντιστάσεις με αερόβια άσκηση. Όσοι συνδυάζουν και τους δύο τύπους άσκησης ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με όσους επιλέγουν μόνο τον ένα τύπο.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2. Δείτε 10 είδη ασκήσεων για διαβητικούς.

Υγιεινή διατροφή

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τότε πιθανός να έχετε αλλάξει ήδη τις διατροφικές σας συνήθειες για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας χαμηλά. Όπως και να ελέγχετε την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνετε σε κάθε γεύμα. Να επιλέγετε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και να τρώτε μικρά γεύματα συχνότερα.

Εάν έχετε επίσης υψηλή χοληστερίνη, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες επιπλέον τροποποιήσεις. Περιορίστε τα ανθυγιεινά λίπη, όπως αυτά στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά. Επιλέξτε πιο φιλικά για την καρδιά λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στα άπαχα κρέατα, τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τον λιναρόσπορο.

Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Οι διαλυτές ίνες είναι σημαντικές και βοηθούν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερίνης.

Παραδείγματα τροφών που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τροφές όπως βρώμη, πίτουρο, φρούτα, φασόλια, φακές και λαχανικά.

Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Καλή υγεία

Ακόμα κι αν προσέχετε τον έλεγχο τόσο του σακχάρου όσο και της χοληστερίνης σας, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει άλλα όργανα του σώματος με την πάροδο του χρόνου. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να παρακολουθείτε για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας, όπως:

  • Τα μάτια σας. Τόσο η υψηλή χοληστερίνη όσο και ο διαβήτης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ματιών σας, επομένως φροντίστε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας κάθε χρόνο για έλεγχο.
  • Τα πόδια σας. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα στα πόδια σας, καθιστώντας τα λιγότερο ευαίσθητα. Ελέγχετε τακτικά τα πόδια σας για τυχόν φουσκάλες, πληγές ή πρήξιμο και βεβαιωθείτε ότι τυχόν πληγές επουλώνονται όπως πρέπει. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό στο διαβητικό πόδι.
  • Τα δόντια σας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων των ούλων. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά και ακολουθήστε προσεκτική στοματική φροντίδα.
  • Το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Καθώς γερνάμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί σταδιακά. Άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης μπορούν να το εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε τα εμβόλια σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Κάντε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο, ρωτήστε για το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μετά τα 60 έτη και ρωτήστε για το εμβόλιο πνευμονίας μετά τα 65 έτη. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά επίσης να κάνετε το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, καθώς τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερα ποσοστά ηπατίτιδας Β.

Η κυρία Κουρτίδου MD, MSc έχει μετεκπαιδευθεί στη θεραπεία του διαβητικού ποδιού και διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων των κάτω άκρων.

Συμπέρασμα

Ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερίνη μπορεί συχνά να εμφανιστούν μαζί, αλλά υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε και τις δύο καταστάσεις. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η παρακολούθηση των επιπέδων χοληστερίνης σας όταν έχετε διαβήτη είναι σημαντικοί τρόποι διαχείρισης και των δύο καταστάσεων.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το διαβητικό πόδι.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.