Πώς ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια επισκέψεις που σχετίζονται με τον διαβήτη πραγματοποιούνται παγκοσμίως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για περιπτώσεις όπως η υπογλυκαιμία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, πρόσφατα αποκαλύφθηκε άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που ευθύνεται για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, η ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, όσοι διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 πριν από την ηλικία των 40 ετών, ιδιαίτερα οι γυναίκες, φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο για θέματα ψυχικής υγείας. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε πως συνδέονται διαβήτης και ψυχική υγεία και τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής υγείας κατά την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Υπάρχουν πολύπλοκοι δεσμοί που δεν είναι πλήρως κατανοητοί μεταξύ του διαβήτη και των παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια. Για παράδειγμα, τα άτομα που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες που δεν είχαν λάβει ποτέ ψυχιατρικά φάρμακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2, χωρίς να είναι απαραίτητα παχύσαρκοι, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;
Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Η πρώιμη διάγνωση του διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας
Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, που διαγνώστηκε σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, οι διαταραχές ψυχικής υγείας ήταν η κύρια αιτία νοσηλείας, με το ποσοστό να είναι σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες.
Ο φόβος αναφορικά με τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι πολύ αγχωτικός. Οι αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος μπορεί να προκαλέσουν γρήγορες αλλαγές στη διάθεση και άλλα ψυχικά συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκολία στην καθαρή σκέψη και άγχος.
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται διαβητική δυσφορία, η οποία συμπεριλαμβάνει ορισμένα χαρακτηριστικά άγχους, κατάθλιψης και ανησυχίας. Η διαβητική δυσφορία μπορεί να συνδεθεί με αιτιολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον διαβήτη. Για παράδειγμα, ο φόβος της υπογλυκαιμίας μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανησυχία.
Η διαβητική δυσφορία μπορεί επίσης να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως η οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση. Υπολογίζεται ότι το 33% έως 50% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσουν διαβητική δυσφορία κάποια στιγμή. Ενώ η διαβητική δυσφορία δεν μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, η βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του άγχους.
Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.
Πως συνδέονται διαβήτης και ψυχική υγεία
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ διαβήτη και κακής ψυχικής υγείας είναι αμφίδρομη. Για παράδειγμα, όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Ο διαβήτης και η κατάθλιψη φαίνεται να μοιράζονται κοινούς μηχανισμούς. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την υπερενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και τη απορύθμιση του κύριου συστήματος απόκρισης στο στρες στο σώμα που ονομάζεται «άξονας υποθαλάμου υπόφυσης επινεφριδίων».
Αυτοί οι παράγοντες, μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και κατεχολαμινών, που μπορεί να επιδεινώσουν και τις δύο καταστάσεις.
Για αυτό το λόγο, περίπου το 40% των ασθενών με διαβήτη αντιμετωπίζουν άγχος και τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Οι πιθανές επιπλοκές του διαβήτη αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Διαβάστε πως συνδέονται διαβήτης και κατάθλιψη.
Πώς η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν το διαβήτη και την ψυχική υγεία
Ενώ οι περισσότερες διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, το αντίθετο ισχύει για την ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ένας μεγάλος αριθμός νεότερων ατόμων με διαβήτη νοσηλεύονται για διαταραχές ψυχικής υγείας.
Γενικά, οι περισσότερες σοβαρές ψυχικές ασθένειες έχουν νεώτερη ηλικία έναρξης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το 50% των ψυχικών ασθενειών ξεκινά μέχρι την ηλικία των 14 ετών και το 74% μέχρι την ηλικία των 24 ετών.
Όσο για τη διαφορά φύλου, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή τραυματικού στρες σε σχέση με τους άνδρες. Υπάρχει μεγαλύτερος επιπολασμός σοβαρών ψυχικών ασθενειών μεταξύ των γυναικών. Καθώς οι νεαροί ενήλικες έχουν τον υψηλότερο επιπολασμό, οι νεαρές γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες.
Υπάρχουν διαφορές στην υγεία μεταξύ ανδρών και γυναικών, μερικές από τις οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον διαβήτη. Αυτές περιλαμβάνουν διαφορές στις ορμόνες, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα προφίλ κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Δείτε ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2 και πως μπορείτε να τις αποτρέψετε.
Άγχος, διαβήτης και ψυχική υγεία
Η διάγνωση μιας χρόνιας πάθησης σε οποιαδήποτε ηλικία είναι αρκετά δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Το συνεχές στρες και το άγχος μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε διαταραχές ψυχικής υγείας.
Η αντιμετώπιση του διαβήτη απαιτεί από τους ασθενείς να εμπλέκονται σε μια σειρά από περίπλοκες συμπεριφορές, καθημερινά. Αυτό εξηγεί γιατί τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε νεώτερες ηλικίες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας μια και αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η φαρμακευτική αγωγή, ο έλεγχος των τιμών του σακχάρου στο αίμα, η διατροφή και η τακτική άσκηση, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία. Ειδικά όταν ορισμένες πτυχές του διαβήτη δεν είναι πλήρως υπό τον έλεγχο ενός ατόμου.
Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι προσαρμογές στον τρόπο ζωής που αντιμετωπίζουν τα νεώτερης ηλικίας άτομα και πώς μια ιατρική διάγνωση θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα.
Η προσαρμογή σε μια χρόνια πάθηση σε ένα κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο, ακόμη και στη δεκαετία των 20, θα μπορούσε να είναι πιο αγχωτική σε σχέση με μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που έχουν μια πιο ξεκάθαρη αίσθηση της ζωής και περισσότερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Επιπλέον, οι νεότεροι ενήλικες επηρεάζονται περισσότερο από τις απόψεις των συνομηλίκων τους και έτσι υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία, όπως το αίσθημα στιγματισμού.
Περαιτέρω, το άγχος επηρεάζει αρνητικά τη διαχείριση του διαβήτη, καθώς η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, συνδέεται με τη μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Διαβάστε πως ο διαβήτης επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική υγεία, εμφανίζοντας άγχος, κατάθλιψη και νευρικότητα.
Φλεγμονή, διαβήτης και ψυχική υγεία
Τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα σχετίζονται με προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και αρθρίτιδα. Ωστόσο, πιστεύεται επίσης ότι είναι βασικός παράγοντας τόσο στον διαβήτη όσο και σε ορισμένες διαταραχές ψυχικής υγείας.
Η φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα πιστεύεται ότι συμβάλλει στην κατάθλιψη, ενώ η φλεγμονή στον εγκέφαλο συνδέεται με το άγχος.
Στον αντίποδα, η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.
Με αυτό το τρόπο μπορεί να επηρεαστεί η δέσμευση της ινσουλίνης στους υποδοχείς της, οδηγώντας σε υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και πιθανή εμφάνιση διαβήτη.
Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.
Πώς η ινσουλίνη επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο
Ενώ η ινσουλίνη είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την επίδραση της στη γλυκόζη του αίματος, παίζει επίσης βασικό ρόλο στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.
Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο του σώματος. Επειδή ο εγκέφαλος είναι πολύ πλούσιος σε νευρώνες, αποτελεί το πιο ενεργειακά απαιτητικό όργανο και χρησιμοποιεί τη μισή ενέργεια που προκύπτει από τη καύση της γλυκόζης.
Οι νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη επηρεάζουν τη ρύθμιση της διάθεσης. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να διαταράξει αυτά τα επίπεδα, οδηγώντας σε αλλαγές στη διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία.
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.
Πως επηρεάζουν τα φάρμακα για το διαβήτη την ψυχική υγεία
Η φαρμακευτική αγωγή είναι ένα ζωτικό συστατικό για τη διαχείριση τόσο του διαβήτη όσο και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας.
Ωστόσο, κάποια αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και μεταβολικά προβλήματα, τα οποία οδηγούν στον κίνδυνο εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη.
Από την άλλη, τα φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική ευεξία, όπως ταχύς καρδιακός παλμός, τρέμουλο, εφίδρωση, άγχος και σύγχυση, μεταξύ άλλων.
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
Πώς τα άτομα με διαβήτη μπορούν να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία
Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να λαμβάνουν μέτρα που ενισχύουν την ψυχική τους ευεξία. Κάποια από αυτά είναι:
- Ασχοληθείτε με την καθημερινή υγιεινή σας, όπως είναι η τακτική άσκηση, η περιποίηση, ο επαρκής ύπνος και η υγιεινή διατροφή
- Επισκεφθείτε το διαβητολόγο σας για να διατηρήσετε υπό έλεγχο αυτές τις συνήθειες
- Εστιάστε σε έναν ή δύο μικρούς στόχους διαχείρισης του διαβήτη αντί να προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα ταυτόχρονα
- Μειώστε τους στρεσογόνους παράγοντες όπου είναι δυνατόν
- Δημιουργήστε δομημένους καθημερινούς ρυθμούς και ρουτίνες που θα κρατούν σε ισορροπία την εργασία και την κοινωνική σας ζωή
- Εάν αισθάνεστε ότι η ψυχική σας υγεία έχει πληγεί, μην φοβηθείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια
Ο γιατρός σας γνωρίζει ότι ο διαβήτης είναι πρόκληση. Μπορεί να μην έχετε συνηθίσει να μιλάτε για τη ψυχική σας υγεία, αλλά αν ανησυχείτε για αυτήν, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας. Ο διαβητολόγος σας γνωρίζει καλά τις καταστάσεις ψυχικής και σωματικής υγείας και τη συννοσηρότητα τους και θα σας προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του διαβήτη που δεν θα επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σας υγεία.
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Διαβάστε για ορισμένους ισχυρισμούς ότι τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη.