Διαβήτης και ύπνος: Πως ο διαβήτης επηρεάζει τον ύπνο και αντιθέτως
Ο διαβήτης σχετίζεται με πολλές διαταραχές του ύπνου ή επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Ταυτόχρονα, ο κακός ύπνος κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Περαιτέρω, η καλύτερη βραδινή ξεκούραση είναι σημαντική, διότι διαβήτης και ύπνος συνδέονται στενά.
Ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητο συστατικό για τη συνολική υγεία, ευεξία και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη. Η ανεπάρκεια ύπνου αλλάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επηρεάσει τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα, καθιστώντας τον έλεγχο βάρους πιο δύσκολο.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τη σχέση διαβήτη και ύπνου, πώς διαγιγνώσκονται τα προβλήματα ύπνου και προτάσεις για τη βελτίωση του.
Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;
Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τον ύπνο;
Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 έχει προβλήματα ύπνου λόγω των ασταθών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και των συνοδών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το διαβήτη. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και το χαμηλό σάκχαρο (υπογλυκαιμία) κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία και κόπωση την επόμενη μέρα. Όπως συμβαίνει με πολλές χρόνιες παθήσεις, η κατάθλιψη και το άγχος για την ίδια την ασθένεια μπορεί επίσης να μην σας αφήσουν να κοιμηθείτε όπως πρέπει.
Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, τα νεφρά αποβάλουν τη περίσσεια γλυκόζη προκαλώντας συχνή ούρηση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτές οι συχνές επισκέψεις στη τουαλέτα οδηγούν σε διατάραξη του ύπνου. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, αυξημένη δίψα και κόπωση που διαταράσσουν τον ύπνο.
Επιπρόσθετα, οι πολλές ώρες χωρίς τροφή και η μη τήρηση των οδηγιών του διαβητολόγου σας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τις βραδυνές ώρες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες, εφίδρωση, ευερεθιστότητα ή σύγχυση, διαταράσσοντας τον ύπνο.
Μιλήστε με το διαβητολόγο σας εάν αντιμετωπίζετε κόπωση, προβλήματα ύπνου ή οποιαδήποτε άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Θα σας βοηθήσει με την ανάλυση των αιτιών και τη διαχείριση του σακχάρου σας.
Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.
Πως ο ύπνος επηρεάζει το διαβήτη;
Όπως ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον ύπνο, τα προβλήματα ύπνου επηρεάζουν με τη σειρά τους το διαβήτη. Ο ελλιπής ύπνος έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές εάν το ένα προκαλεί το άλλο ή εάν επηρεάζονται από περισσότερες μεταβλητές. Πιστεύεται ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω των επιπτώσεων του στην ινσουλίνη, την κορτιζόλη και το οξειδωτικό στρες.
Το ένα τέταρτο των ατόμων με διαβήτη αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες ή περισσότερες από οκτώ ώρες, γεγονός που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο υπεργλυκαιμίας. Εκτός από την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, η στέρηση ύπνου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτή η σύνδεση γίνεται εμφανής από την παιδική ηλικία.
Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι ο διαταραγμένος ύπνος συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακόμη και σε μη διαβητικούς. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που να το εξηγούν, όπως το γεγονός ότι τα άτομα με ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια κακή διατροφή.
Η στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, και μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού. Για να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, τα άτομα με διαταραχή ύπνου είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ανακούφιση σε τροφές που αυξάνουν το σάκχαρο και τους θέτουν σε κίνδυνο παχυσαρκίας, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.
Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που αντιμετωπίζουν διαταραγμένο ύπνο είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν άλλα πρότυπα αυτοφροντίδας, όπως η σωματική δραστηριότητα και η προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Δείτε πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.
Συνήθεις διαταραχές ύπνου σε άτομα με διαβήτη
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές ύπνου, με τις πιο συνηθισμένες να είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Υπνική άπνοια και διαβήτης τύπου 2
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπνική άπνοια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επεισόδια απόφραξης των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Περισσότεροι από τα μισά άτομα με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν επίσης αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η υπνική άπνοια και ο διαβήτης τύπου 2 μοιράζονται την παχυσαρκία ως κοινή συννοσηρότητα. Συστήνεται στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελεγχθούν για υπνική άπνοια από το γιατρό τους.
Η θεραπεία της υπνικής άπνοιας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο ανεπαρκής ύπνος και τα μπλοκαρίσματα των αεραγωγών που προκαλείται από την υπνική άπνοια αυξάνουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, οδηγώντας με τη σειρά τους σε αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλό σάκχαρο στο αίμα.
Οι θεραπείες για την υπνική άπνοια περιλαμβάνουν μάσκες συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), οξυγονοθεραπεία, στοματικές συσκευές και χειρουργική επέμβαση.
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.
Υπνική άπνοια και διαβήτης τύπου 1
Η σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και υπνικής άπνοιας δεν είναι τόσο ισχυρή, αλλά μελέτες έχουν δείξει υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχές ύπνου σε άτομα με μεγαλύτερη διάρκεια διαβήτη τύπου 1 και σε όσους εμφανίζουν αμφιβληστροειδοπάθεια. Όσοι αντιμετωπίζουν, οποιαδήποτε μορφή διαβήτη μπορεί να δυσκολευτούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους εάν δεν κοιμούνται επαρκώς.
Διαβάστε πως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλα προβλήματα των οφθαλμών σχετίζονται με το διαβήτη.
Περιφερική νευροπάθεια και ύπνος
Το ένα τρίτο έως το ήμισυ των ατόμων με διαβήτη εμφανίζουν περιφερική νευροπάθεια ή νευρική βλάβη που επηρεάζει τα πόδια και τα χέρια ως αποτέλεσμα του υψηλού σακχάρου στο αίμα και των αυξημένων τριγλυκεριδίων.
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα νευροπάθειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας, όχι μόνο πρέπει να διαχειριστούν τον πόνο αλλά και τις διαταραχές του ύπνου.
Όταν αντιμετωπίζετε νευροπάθεια, μπορεί να νομίζετε ότι η αϋπνία είναι το λιγότερο από τα προβλήματά σας. Όμως, οι επιβαρυντικές επιδράσεις των συμπτωμάτων της νευροπάθειας και των διαταραχών ύπνου απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Τα άτομα με διαταραγμένο ύπνο είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη και σε άλλες διαταραχές της διάθεσης, κακή διατροφή, μειωμένη σωματική δραστηριότητα και γενική πτώση της υγείας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη νευροπάθεια, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο.
Τα άτομα με νευροπάθεια και προβλήματα ύπνου συχνά αναρωτιούνται γιατί η νευροπάθεια συμβαίνει τα βράδια.
Διάφοροι παράγοντες συνηγορούν έτσι ώστε τα συμπτώματα της νευροπάθειας να σας επηρεάζουν περισσότερο όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Για παράδειγμα, η θέση του σώματός σας είναι διαφορετική κατά τον ύπνο από ότι είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, αισθάνεστε διαφορετικά τον πόνο στα νεύρα. Η θερμοκρασία του σώματός σας επίσης κυμαίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και οι νευρικές απολήξεις σας μπορεί να αντιδράσουν στην αλλαγή της θερμοκρασίας με ένα μυρμήγκιασμα ή αίσθηση καψίματος.
Εάν αντιμετωπίζεται περιφερική νευροπάθεια, για να κοιμηθείτε καλά τα βράδια θα πρέπει να:
- βελτιώσετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας
- ασκηθείτε τακτικά
- ακολουθήσετε μια θεραπεία που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, επιθέματα και αλοιφές για τη μείωση των ενοχλήσεων
- λάβετε ένα συμπλήρωμα βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β6 και Β12) που μπορεί να σας βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νευροπάθειας και στην αποκατάσταση της υγιούς νευρικής λειτουργίας
Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια συχνή και σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και ύπνος
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια σας και μια ακαταμάχητη επιθυμία να τα κινήσετε. Χαρακτηρίζεται από πόνο ή δυσφορία στα πόδια τη νύχτα που μπορεί να δυσκολέψει τον επαρκή ύπνο. Μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά της περιφερικής νευροπάθειας και η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, σε άτομα με διαβήτη.
Εμφανίζεται περίπου τρεις φορές συχνότερα σε άτομα με διαβήτη από ότι σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Η θεραπεία της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Δεν υπάρχουν θεραπείες ειδικά για το συγκεκριμένο σύνδρομο αν και μπορούν να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες παθήσεις, όπως η έλλειψη σιδήρου. Άλλες θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών περιλαμβάνουν φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων ή κατά του άγχους, φάρμακα για την αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης ή παυσίπονα.
Δείτε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).
Αϋπνία και διαβήτης τύπου 2
Η αϋπνία (δυσκολία στον ύπνο) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται η περίοδος αϋπνίας. Οι κάτω των 40 ετών ενήλικες με συνεχή αϋπνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι 16% υψηλότερος σε άτομα που αντιμετωπίζουν αϋπνία. Οι ενήλικες κάτω των 40 ετών με αϋπνία έχουν 31% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη.
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αϋπνία για τουλάχιστον 8 χρόνια έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Η αϋπνία βάζει το σώμα σε μια συνεχή κατάσταση στρες. Το άγχος είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της παχυσαρκίας και του διαβήτη, επειδή δεν αφήνει το σώμα να μπει σε κατάσταση αποκατάστασης και χαλάρωσης.
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
Διάγνωση προβλημάτων ύπνου
Τα άτομα με προβλήματα ύπνου αναφέρουν ότι εξακολουθούν να αισθάνονται κουρασμένοι όταν ξυπνούν και στη συνέχεια, νιώθουν κουρασμένοι όλη την ημέρα.
Κρατήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου και καταγράψτε την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε, πόσο χρόνο χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε και πόσες φορές ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο εγρήγορσις όταν οδηγείτε, εργάζεστε ή ολοκληρώνετε τις δραστηριότητες σας θα βοηθήσουν το γιατρό σας στη διάγνωση αϋπνίας. Επιπρόσθετα, η σωματική δραστηριότητα, ορισμένα φάρμακα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ροφημάτων με καφεΐνη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Ο αρχικός κλινικός έλεγχος μπορεί να είναι αρκετός ώστε ο γιατρός σας να διαγνώσει μια διαταραχή ύπνου. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί μια μελέτη ύπνου ή μια εξέταση αίματος για να αποκλειστεί ένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε διαταραχή του ύπνου.
Η μελέτη ύπνου περιλαμβάνει την τοποθέτηση αισθητήρων στο κεφάλι και το στήθος που μετρούν τα εγκεφαλικά κύματα, την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη διάγνωση καταστάσεων όπως η ναρκοληψία και την υπνική άπνοια.
Συμβουλές για έναν καλύτερο βραδινό ύπνο
Οι βέλτιστες πρακτικές ύπνου και η «υγιεινή ύπνου», μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αϋπνίας. Είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε πρώτα αυτές τις μεθόδους, πριν λάβετε ειδική θεραπεία.
Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η μοναδική λύση. Υπάρχουν πολλά μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν καταφύγετε σε αυτήν. Δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ διαβήτη και ύπνου, οι καλές συνήθειες ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτές περιλαμβάνουν συνήθειες τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, όπως:
- μην πίνετε αλκοόλ ή καφεΐνη αργά το απόγευμα
- πείτε όχι στα μεγάλα και λιπαρά γεύματα πριν τον ύπνο
- εκθέστε τον εαυτό σας στο φως του ήλιου το πρωί και αποφύγετε την έκθεση σε τεχνητό φως (τηλεόραση, τάμπλετ, κινητό τηλέφωνο) το βράδυ
- διακόψτε το κάπνισμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο
- μην κοιμάστε το απόγευμα
- ασκηθείτε τακτικά
- διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη
- κάντε ένα χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο
- να απέχετε από συναισθηματικές εντάσεις
- ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Συμπέρασμα
Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία. Εάν κοιμάστε λιγότερο από 7-8 ώρες αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.
Όλοι έχουν αντιμετωπίσει έναν ανήσυχο ύπνο. Ωστόσο, εάν είστε διαβητικός και έχετε συχνά προβλήματα με τον ύπνο, επικοινωνήστε με το διαβητολόγο σας. Ο εντοπισμός και η θεραπεία τυχόν υποκείμενων αιτιών θα σας βοηθήσει να έχετε τον καλύτερο ύπνο που σας αξίζει.
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Διαβάστε πως μπορείτε να προσφέρετε φροντίδα σε έναν διαβητικό ασθενή.