You are currently viewing Διαβήτης Τύπου 2

Διαβήτης Τύπου 2

Διαβήτης Τύπου 2: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Η ορμόνη ινσουλίνη βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρά όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Αλλά στη περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα του σώματος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη όπως θα έπρεπε. Σε μεταγενέστερα στάδια της πάθησης, το σώμα μπορεί επίσης να μην παράγει αρκετή ινσουλίνη για τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Ο αρρύθμιστος διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2

Στο διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη για να μεταφέρει γλυκόζη στα κύτταρα σας. Έτσι, το σώμα σας βασίζεται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας στους ιστούς, τους μύες και τα όργανα. Αυτή είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως αναπτύσσεται αργά. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και έτσι εύκολα να απορριφθούν στην αρχή. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • συνεχή πείνα
  • έλλειψη ενέργειας
  • κούραση
  • υπερβολική δίψα
  • συχνουρία
  • θολή όραση
  • πόνος, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια και στα χέρια

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα και μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Αιτίες του διαβήτη τύπου 2

Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ορμόνη. Το πάγκρεας σας την παράγει και την απελευθερώνει μετά τα γεύματα. Βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη και δεν τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Έτσι το πάγκρεας αναγκάζεται να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στο πάγκρεας σας. Τελικά, το πάγκρεας σας μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει ινσουλίνη.

Εάν δεν παράγετε αρκετή ινσουλίνη ή εάν το σώμα σας δεν τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά, η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό αφήνει τα κύτταρα του σώματος σας χωρίς ενέργεια.

Οι επιλογές του τρόπου ζωής είναι συνήθως αυτές που προκαλούν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται όταν υπάρχει:

  • κληρονομικότητα
  • παχυσαρκία η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη
  • ηλικία άνω των 45 ετών

Ενώ η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 οφείλεται στην αντίσταση του σώματος σας στην ινσουλίνη, υπάρχει συνήθως ένας συνδυασμός παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιστραφεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πόσο συχνά πρέπει να τα ελέγχεται. Ο στόχος είναι οι μετρήσεις σας να κυμαίνονται εντός ενός συγκεκριμένου εύρους τιμών.

Οι πρόσθετες αλλαγές στον τρόπο ζωής που πιθανότατα θα πρέπει να κάνετε, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης)
  • γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα
  • έλεγχος βάρους
  • σωματική δραστηριότητα

Με το καιρό θα μάθετε πώς να αναγνωρίσετε τα πρώιμα συμπτώματα του σακχάρου στο αίμα όταν είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό και τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, ο γιατρός σας πιθανώς θα σας δώσει ένα πρόγραμμα διατροφής έτσι ώστε να μάθετε ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το σάκχαρο σας και ποιες μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία.

Δεν χρειάζεται όσοι έχουν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 να κάνουν χρίση ινσουλίνης. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι απαραίτητο, επειδή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη από μόνο του και άρα είναι σημαντικό να λαμβάνετε ινσουλίνη σύμφωνα με τις οδηγίες. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί επίσης να βοηθήσουν.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Φάρμακα για διαβήτη τύπου 2

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αρκετές για να διατηρήσουν τον διαβήτη τύπου 2 υπό έλεγχο. Εάν όχι, υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν. Μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι:

  • Η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη.
  • Οι σουλφονυλουρίες βοηθούν στο σώμα σας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.
  • Οι μεγλιτινίδες είναι φάρμακα ταχείας δράσης, μικρής διάρκειας που διεγείρουν το πάγκρεας να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη.
  • Οι θειαζολιδινεδιόνες αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
  • Οι αναστολείς διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-4) βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  • Οι αγωνιστές πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης επιβραδύνουν την πέψη και βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Οι αναστολείς συμμεταφοράς γλυκόζης-νατρίου 2 (SGLT2) βοηθούν τα νεφρά να απομακρύνουν τη γλυκόζη μέσω των ούρων μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Κάθε τύπος φαρμάκου που αναφέρεται παραπάνω μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να βρείτε μαζί με το γιατρό σας το καλύτερο φάρμακο ή συνδυασμό φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη σας.

Εάν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης σας δεν είναι ιδανικά, θα χρειαστείτε φάρμακα για την αντιμετώπιση και αυτών των θεμάτων υγείας.

Σε περίπτωση που το σώμα σας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία με ινσουλίνη. Οι ανάγκες του οργανισμού σας μπορεί να καλύπτονται με μόνο μια ένεση μακράς δράσης ή μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε ινσουλίνη πολλές φορές την ημέρα.

Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιος που φροντίζετε από διαβήτη διαβάστε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.

Διατροφή για διαβητικούς τύπου 2

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας της καρδιάς και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η διατροφή που συνιστάται για άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι η ίδια διατροφή που πρέπει να ακολουθούν σχεδόν όλοι. Συνοψίζεται σε μερικές βασικές ενέργειες:

  • Επιλέξτε ποικιλία τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε κενές θερμίδες.
  • Προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων που καταναλώνεται και σταματήστε να τρώτε όταν είστε χορτάτοι.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να κατανοήσετε την ποσότητα ζάχαρης ή υδατανθράκων που θα μπορούσατε να καταναλώνετε σε μια μερίδα.
υγιεινή διατροφή Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος
Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι στερητική

Τροφές και ροφήματα που πρέπει να περιορίσετε

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 ή ακόμα και αν προσπαθείτε να αποφύγετε την εμφάνιση διαβήτη και να διαχειριστείτε το βάρος σας, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να περιορίσετε. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα ή τρανς λιπαρά (όπως κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά)
  • επεξεργασμένα κρέατα (όπως χοτ ντογκ και αλλαντικά)
  • μαργαρίνη και μαγειρικά λίπη
  • ραφιναρισμένα αρτοσκευάσματα (όπως λευκό ψωμί και κέικ)
  • σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, εξαιρετικά επεξεργασμένα (συσκευασμένα μπισκότα και μερικά δημητριακά)
  • ζαχαρούχα ποτά (όπως αναψυκτικά και μερικοί χυμοί φρούτων)

Αν και καμία τροφή, που μπορεί να απολαμβάνετε περιστασιακά, δεν θα πρέπει να σας βγάλει από τους στόχους σας, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με ενδεχόμενους διατροφικούς περιορισμούς με βάση τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούν τη γλυκόζη τους πιο προσεκτικά μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Τροφές για διαβητικούς τύπου 2

Το να διαγνωστεί κανείς με διαβήτη τύπου 2 δεν σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες είναι εκτός μενού. Οι υγιεινοί υδατάνθρακες μπορούν να σας προσφέρουν ενέργεια και φυτικές ίνες. Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • φρούτα
  • μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι)
  • όσπρια (φασόλια)
  • δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, κινόα)
  • γλυκοπατάτες

Τα λίπη δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι, επίσης. Αντίθετα, είναι σημαντική η επιλογή των σωστών τύπων λίπους. Επιλογές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν την καλή υγεία της καρδιάς περιλαμβάνουν:

  • τόνο
  • σαρδέλες
  • σολομό
  • σκουμπρί
  • μπακαλιάρος

Επίσης, μπορείτε να πάρετε υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη από μια σειρά τροφών, όπως:

  • ελαιόλαδο
  • ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια)
  • αβοκάντο

Μιλήστε με το γιατρό σας για τους προσωπικούς σας διατροφικούς στόχους. Μαζί, μπορείτε να καταλήξετε σε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα είναι γευστικό και θα ταιριάζει στις ανάγκες του τρόπου ζωής σας.

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα βίντεο με 10 συμβουλές για την εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων.

Παράγοντες κινδύνου διαβήτη τύπου 2

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου του διαβήτη τύπου 2 που δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε (ηλικία, κληρονομικότητα). Όμως, υπάρχουν ορισμένες επιλογές στο τρόπο ζωής που μπορούν επίσης να αυξήσουν το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:

  • Το υπερβολικό βάρος αυξάνει το λιπώδη ιστό που κάνει τα κύτταρα ανθεκτικότερα στην ινσουλίνη.
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε αντίθεση με τη σωματική δραστηριότητα
  • Οι επεξεργασμένες τροφές συνήθως περιέχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης και επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Μπορεί επίσης να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 εάν έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη κύησης, δύο καταστάσεις που προκαλούνται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Διάγνωση διαβήτη τύπου 2

Είτε έχετε προδιαβήτη είτε όχι, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να εμφανίζετε συμπτώματα. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει αρχικά μια εξέταση αίματος. Η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Έλεγχος γλυκόζης πλάσματος νηστείας (FPG). Αυτή η εξέταση μετρά πόση γλυκόζη υπάρχει στο αίμα νηστείας σας. Θα χρειαστεί να νηστέψετε για 8 ώρες πριν τη κάνετε.
  • Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT). Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, το αίμα σας λαμβάνεται δύο φορές: πριν και 2 ώρες μετά τη λήψη γλυκόζης. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν πόσο καλά το σώμα σας αντιμετωπίζει τη γλυκόζη πριν και μετά την κατανάλωση του ροφήματος.
  • Έλεγχος αιμοσφαιρίνης A1C. Αυτή η εξέταση μετρά τα μέσα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για τους προηγούμενους 3 μήνες. Δεν χρειάζεται να νηστέψετε για αυτή την εξέταση.

Εάν διαγνωστείτε με διαβήτη, ο γιατρός σας θα σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της νόσου, συμπεριλαμβανομένων:

  • πώς να παρακολουθείτε μόνοι σας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • διατροφικές συμβουλές
  • συστάσεις φυσικής δραστηριότητας
  • πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς χρειάζεστε

Μπορεί να χρειαστεί να επισκέπτεστε το γιατρό σας πιο συχνά στην αρχή για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία σας έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Πρόληψη διαβήτη τύπου 2

Αν και δεν μπορείτε πάντα να αποτρέψετε τον διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση ή ακόμα και στην πρόληψη της εμφάνισης του. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχετε αυξημένους παράγοντες κινδύνου, όπως ο προδιαβήτης.

  • Διατροφή. Το καλύτερο είδος διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 είναι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, υγιεινούς υδατάνθρακες και λίπη και πολύ λίγη επεξεργασμένη ζάχαρη.
  • Άσκηση. Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, ο βέλτιστος χρόνος άσκησης για τους ενήλικες είναι 150 λεπτά την εβδομάδα, που μπορεί να μεταφραστεί σε 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη φυσική δραστηριότητα συνιστούν επίσης συνδυασμό μυϊκής ενδυνάμωσης και αερόβιας δραστηριότητας.
  • Διαχείριση βάρους. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε χρόνιες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

Η διατήρηση της καλής υγείας με σωστή διατροφή και 30 λεπτά σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλα τα όργανα σας και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

  • δερματικά προβλήματα, όπως βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις
  • νευροπάθεια, που μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αίσθησης ή μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα σας, καθώς και πεπτικά προβλήματα, όπως έμετος, διάρροια και δυσκοιλιότητα
  • κακή κυκλοφορία στα πόδια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επούλωση των ποδιών σας όταν έχετε ένα κόψιμο ή μια μόλυνση και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γάγγραινα ακόμα και ακρωτηριασμό
  • προβλήματα ακοής
  • αμφιβληστροειδοπάθεια και οφθαλμική βλάβη, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της όρασης, γλαύκωμα και καταρράκτη
  • καρδιαγγειακές παθήσεις όπως στένωση των αρτηριών, στηθάγχη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό
  • οι γυναίκες με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη
  • οι άνδρες με διαβήτη έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία

Υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί όταν το σάκχαρο σας είναι χαμηλό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τρέμουλο, ζάλη και δυσκολία στην ομιλία. Μπορείτε συνήθως να την αντιμετωπίσετε πίνοντας ένα ρόφημα «γρήγορης επιδιόρθωσης», όπως χυμό φρούτων, αναψυκτικό ή ζαχαρόνερο.

Υπεργλυκαιμία

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να συμβεί όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό. Χαρακτηρίζεται συνήθως από συχνουρία και αυξημένη δίψα. Η προσεκτική παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα σας και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπεργλυκαιμίας.

Επιπλοκές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Εάν έχετε διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά την κατάστασή σας. Ο διαβήτης που δεν ελέγχεται επαρκώς μπορεί να:

  • δημιουργήσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό
  • επηρεάσει τα όργανα του μωρού σας
  • αυξήσει το σωματικό βάρος του μωρού σας

Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο του μωρού σας να εμφανήσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Η διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 απαιτεί ομαδική εργασία. Θα χρειαστεί να συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας. Όμως, πολλά από τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τις επιλογές σας.

Ενδεχομένως να χρειαστούν περιοδικές εξετάσεις αίματος για να καθοριστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσο καλά διαχειρίζεστε τον διαβήτη. Εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, οι εξετάσεις θα σας βοηθήσουν επίσης να αντιληφθείτε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι μετρήσεις σακχάρου στο σπίτι βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει πόσο συχνά θα πρέπει να μετράτε καθώς και το εύρος των στόχων σας.

Επειδή ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ο γιατρός σας θα χρειαστεί να παρακολουθήσει την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας. Εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής νόσου, θα χρειαστείτε πρόσθετες εξετάσεις.

Επίσης είναι χρήσιμο να κρατάτε την υποστηρικτική σας ομάδα(κοντινοί σας άνθρωποι) ενήμερη. Η εκπαίδευση τους για παράδειγμα σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στην περίπτωση που είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά θα τους επιτρέψει να σας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

παιδικός διαβήτης Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος
Ένας συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός παιδιών εμφανίζει διαβήτη τύπου 2

Διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά

Η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Σύμφωνα με μια μελέτη του CDC, που δημοσιεύτηκε το 2020, μεταξύ 2002 και 2015 είχαμε 4.8% ετήσια αύξηση στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και 1.9% ετήσια αύξηση στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 σε νέους κάτω των 20 ετών.

Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με διαβήτη, ο γιατρός του θα πρέπει να προσδιορίσει εάν είναι τύπου 1 ή τύπου 2 προτού προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Με τον ίδιο τρόπο που οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν τους ενήλικες να διαχειριστούν ή ακόμα και να αναστρέψουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να βοηθήσουν και τα παιδιά. Ενθαρρύνετε τα να τρώνε υγιεινά και να παραμένουν σωματικά δραστήρια.

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το διαβήτη τύπου 2

Πρόσφατα, μια μελέτη στην Ελλάδα έδειξε ότι:

  • 47,4% κατηγοριοποιήθηκαν ως ασθενείς με επαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη και 52,6% με μη επαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη
  • 37% υπέφερε από αμφιβληστροειδοπάθεια
  • 31% εμφανίζουν καρδιαγγειακά συμβάντα (στεφανιαία νόσο, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της καρδιακής ανεπάρκειας)
  • 18% αντιμετωπίζουν περιφερική αγγειακή νόσο
  • 17% εμφανίζουν διαβητική νευροπάθεια
  • 10% παρουσιάζουν νεφρική δυσλειτουργία
  • 8.5% έχουν βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει τα ακόλουθα για το διαβήτη:

  • προκάλεσε άμεσα περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2016
  • σχεδόν τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού στους ενήλικες
  • είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας

Στην Ελλάδα, το κόστος αντιμετώπισης των διαβητικών ασθενών με ανεπαρκή έλεγχο των τιμών σακχάρου τους ήταν υψηλότερο (€7.783) από το κόστος θεραπείας των ασθενών με επαρκώς ελεγχόμενες τιμές (€6,366). Κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Το 48% του κόστους αφορά την αντιμετώπιση συννοσηροτήτων
  • 35,9% αφορά έξοδα φαρμακευτικής θεραπείας (συμπεριλαμβανομένων διαβητικών και μη διαβητικών φαρμάκων)
  • Οι άνδρες έχουν υψηλότερο κόστος αντιμετώπισης του διαβήτη σε σχέση με τις γυναίκες
  • Υψηλότερο κόστος αντιμετώπισης του διαβήτη έχουν επίσης οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς σε σχέση με τους διαβητικούς που διατηρούν φυσιολογικό βάρος

Στους ενήλικες η παχυσαρκία ορίζεται όταν ένα άτομο έχει ΔΜΣ > 30. Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.

Συμπέρασμα

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση που δημιουργείται όταν τα επίπεδα γλυκόζης συσσωρεύονται στο αίμα σας. Πλέον, είναι μια συνηθισμένη πάθηση που συχνά προκαλείται από ορισμένες επιλογές του τρόπου ζωής. Αλλά η πιθανότητα εμφάνισης του μπορεί επίσης να αυξηθεί λόγω κληρονομικότητας και ηλικίας.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί, ακόμη και να αντιστραφεί, με ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, συζητήστε με το γιατρό σας μια θεραπεία που θα καλύπτει τις δικές σας ανάγκες. Επιπλέον, στην εποχή μας υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για όλα τα ζητήματα που αφορούν το διαβήτη τύπου 2 και μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο στη διαχείριση όσο και στην αντιστροφή του.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις τις Επιπτώσεις του Διαβήτη στην Υγεία.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.