διαβήτης τύπου 2 Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Διαβήτης Τύπου 2

12 Νοεμβρίου, 2017 - από HealthLine κατηγορία διαβήτης, διατροφή, παγκόσμιες ημέρες, ποιότητα ζωής, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Κίνδυνος εμφάνισης

Μπορείτε να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αρκεί να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, να τρώτε σωστά και να έχετε σωματική δραστηριότητα. Με αυτούς τους τρόπους, μπορείτε να παραμείνετε υγιείς και να μειώσετε το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ενημερωθείτε! Διατρέχετε το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2;

Η προσπάθεια σας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής μόλις έγινε ευκολότερη. Απαντήστε παρακάτω σε κάποιες βασικές ερωτήσεις και θα μάθετε το επίπεδο κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 που διατρέχεται.

*** Το αποτέλεσμα του παραπάνω ερωτηματολογίου δεν αποτελεί διάγνωση. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να αποφανθεί εάν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης Τύπου 2

Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή του οργανισμού που προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος (σάκχαρο), υψηλότερα από το κανονικό. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Αρχικά το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη ως αντιστάθμισμα. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει και να παράγει αρκετή ινσουλίνη έτσι ώστε να κρατήσει την γλυκόζη του αίματος σε κανονικά επίπεδα.

Περισσότερα στοιχεία

Ο διαβήτης τύπου 2 αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή (χάπια) και ενέσεις ινσουλίνης. Όταν η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα αντί να εισέρχεται στα κύτταρα, μπορεί να προκαλέσει δύο προβλήματα:

 • Τα κύτταρα σας θα έχουν έλλειψη ενέργειας
 • Με το καιρό, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα μάτια, νεφρά, νεύρα ή την καρδιά

Κάποιοι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ελέγξουν τη γλυκόζη του αίματος με υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ή ινσουλίνη έτσι ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Ο διαβήτης τύπου 2, συνήθως, χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Αρχικά, μπορεί να μην χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, αλλά στο μέλλον ενδεχομένως να είναι απαραίτητη.

Υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, οι ηλικίες άνω των 40 (για λευκούς/καυκάσιους) και άνω των 25 (για έγχρωμους, ασιάτες, λατίνους) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες.

Πρόσφατη Διάγνωση

Δεν είναι εύκολο να ακούσει κάποιος ότι έχει σακχαρώδη διαβήτη. Όμως για πολλούς, τα νέα αυτά αποτελούν το πρώτο βήμα για να νοιώσουν καλύτερα και να ζήσουν μια μακροβιότερη και υγιέστερη ζωή. Καταρχήν, πάρτε μια βαθειά ανάσα. Έχετε διαβήτη τύπου 2 και ναι αυτό είναι ένα σοβαρό γεγονός. Αλλά ξέρετε κάτι; Είναι, επίσης, κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε!

Ανακαλύπτοντας το διαβήτη

Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν διαβήτη, κάποιες φορές είναι τρομακτικό ή λυπηρό ή ακόμα και δύσκολο να γίνει πιστευτό. Έτσι και αλλιώς, μάλλον δεν αισθάνεστε άρρωστοι ή διαφορετικοί σε σχέση με το πως αισθανόσασταν πριν ενημερωθείτε ότι έχετε διαβήτη. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί αυτή η ασθένεια σοβαρά. Κάποιοι όταν μαθαίνουν ότι έχουν διαβήτη ανησυχούν ότι η ζωή τους τελείωσε ή ότι δεν θα μπορούν να κάνουν αυτά που έκαναν πριν. Κανένα από τα δύο δεν είναι αλήθεια.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε κάποια πράγματα από την καθημερινή σας ζωή. Δεν φταίτε εσείς που έχετε διαβήτη, όμως η δουλειά σας είναι να προσέχετε τον εαυτό σας.  Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να κρατηθείτε υγιείς. Ο διαβήτης είναι ένα ταξίδι. Οι επαγγελματίες υγείας με εξειδίκευση στον διαβήτη θα σας συνοδεύουν σε κάθε σας βήμα.

Ξεκινώντας με τον Διαβήτη

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

Η γλυκόζη δίνει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Όμως, για να χρησιμοποιηθεί η γλυκόζη ως ενέργεια, ο οργανισμός σας χρειάζεται ινσουλίνη. Όταν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν την χρησιμοποιεί σωστά. Δεδομένου ότι τα κύτταρα σας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη από το φαγητό ως ενέργεια, παραμένει στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μπορείτε να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι χρόνια πάθηση, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εξισορροπώντας το φαγητό που καταναλώνετε με την σωματική άσκηση και ενδεχομένως με μια φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να κρατήσετε τη γλυκόζη στο αίμα σας σε υγιή επίπεδα. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν μακροζωία και καλή υγεία. Μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας εξειδικευμένου στο διαβήτη τύπου 2  που θα υποστηρίξει τις προσπάθειες σας. Παρά ταύτα, θυμηθείτε ότι η οικογένεια και οι φίλοι σας είναι εξίσου σπουδαία μέλη της ομάδας αντιμετώπισης του διαβήτη. 

Αντιμετώπιση του Διαβήτη

Η ομάδα αντιμετώπισης του διαβήτη θα σας βοηθήσει, αλλά η καθημερινή φροντίδα του διαβήτη εξαρτάται από εσάς. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει:

 • Επιλογή τι, πόσο και ποια τροφή θα καταναλώσετε
 • Σωματική άσκηση
 • Έλεγχος βάρους
 • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής
 • Έλεγχος της γλυκόζης του αίματος
 • Τακτικά ραντεβού με τον ιατρό σας
 • Όσο περισσότερη γνώση σε θέματα που αφορούν τον διαβήτη

 

Επιλογή φαγητού

Στο παρελθόν, το εύρος των γευμάτων για άτομα με διαβήτη ήταν πολύ περιοριστικό. Τα πράγματα είναι διαφορετικά στις μέρες μας. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή που ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. Ενώ μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στις τροφές που καταναλώνετε, έχετε την ευελιξία να αποφασίσετε το μενού σας. Με σωστό προγραμματισμό, μπορείτε ακόμα και να συμπεριλάβετε τα αγαπημένα σας φαγητά.

Υγιεινή διατροφή σημαίνει:

 • Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, όπως λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, μη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, υγιή λίπη και άπαχα κρέατα ή υποκατάστατα τους
 • Σωστή ποσότητα γεύματος
 • Ομοιόμορφη κατανομή των γευμάτων σας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
 • Μη παράλειψη γευμάτων

 

Σωματική άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να ζήσετε με υγεία και να διαχειρίζεστε καλύτερα το διαβήτη. Οποιοσδήποτε τύπος σωματικής άσκησης συνεισφέρει στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Άλλα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι:

 • Περισσότερη ενέργεια
 • Ανακούφιση από το στρες
 • Διατήρηση της ευκαμψίας των αρθρώσεων
 • Μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια
 • Αισθάνεστε υπέροχα

Παραδείγματα από διαφορετικούς τύπους σωματικής άσκησης περιλαμβάνουν:

 • Αεροβική άσκηση (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι)
 • Καθημερινές δραστηριότητες (να παίρνετε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα) 
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης (βάρη, λάστιχα αντίστασης)
 • Ευλυγισία (διατάσεις, γιόγκα)

Συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις για τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στην περίπτωση σας.

Έλεγχος βάρους

Μπορεί να χρειαστεί να χάσετε κάποιο βάρος. Η απώλεια περιττών κιλών μπορεί να βελτιώσει τη γλυκόζη στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη. Δεν χρειάζεται να χάσετε πολλά κιλά για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα. Μόνο 5 με 10 κιλά μπορούν να κάνουν την διαφορά. Υπάρχουν πολύ τρόποι που μπορείτε να επιλέξετε για να χάσετε βάρος. Ένας εύκολος τρόπος είναι να χωρίσετε το πιάτο σας σε 3 μέρη. Η πρωτεΐνη (φασόλια, ψάρι, αυγά, τυρί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι) και τα αμυλούχα τρόφιμα (καλαμπόκι, γλυκοπατάτα, κινόα, ρύζι, μακαρόνια) να καταλαμβάνουν από 25% το καθένα και τα μη αμυλούχα λαχανικά (μαρούλι, ραδίκια, λάχανο, αγγούρι, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι) να αποτελούν το υπόλοιπο 50% του πιάτου σας.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο εξειδικευμένος γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την διατήρηση της γλυκόζης σας σε κανονικά επίπεδα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων που λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει συνδυασμούς φαρμάκων για να σας βοηθήσει να φτάσετε στο στόχο σας. Κάποιοι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 λαμβάνουν μόνο χάπια, άλλοι πάλι χάπια και ινσουλίνη ή μόνο ινσουλίνη. Μην ξεχνάτε ότι η φαρμακευτική αγωγή θα έχει καλύτερα αποτελέσματα εάν κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.

Έλεγχος της γλυκόζης του αίματος

Θα πρέπει να μετράτε την γλυκόζη του αίματος με έναν μετρητή σακχάρου στο σπίτι. Πριν αποκτήσετε διαβήτη, ανεξάρτητα από το τι τρώγατε ή πόσο δραστήριοι ήσασταν, η γλυκόζη στο αίμα σας παρέμενε σε κανονικά επίπεδα. Για έναν διαβητικό όμως αυτό δεν ισχύει. Ελέγχοντας την γλυκόζη στο αίμα σας θα μάθετε πως τα τρόφιμα, οι δραστηριότητες και η φαρμακευτική αγωγή επηρεάζουν τα επίπεδα της. Καταγράψτε την ημερομηνία, ώρα και τις τιμές της γλυκόζης σε ένα ημερολόγιο και μοιραστείτε το με την ομάδα αντιμετώπισης του διαβήτη σας. Με αυτό τρόπο θα μπορέσετε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις αναφορικά με το φαγητό, τις δραστηριότητες και τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Πως νοιώθετε;

Διαφορετικοί άνθρωποι βιώνουν διαφορετικά το διαβήτη τύπου 2. Κάποιες από τις συνηθισμένες αντιδράσεις είναι:

 • Αίσθημα απώλειας
 • Φόβο
 • Στρες
 • Θυμό
 • Σοκ
 • Ενοχή
 • Δυσπιστία και άρνηση

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά. Η διαπίστωση ότι έχετε διαβήτη είναι ένα σοβαρό θέμα. Ακόμα και εάν το βιώνετε σωστά τώρα, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα αισθάνεστε άσχημα στο μέλλον. Μην διστάσετε να μιλήσετε για το πως αισθάνεστε με τον εξειδικευμένο γιατρό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας. Μερικές φορές η εξωτερίκευση των σκέψεων καθιστά την επίλυση του προβλήματος ευκολότερη.

Η παγκόσμια ημέρα διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις εποχιακές λοιμώξεις αναπνευστικού.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!