Διαβητική Νεφροπάθεια: Συμπτώματα, Αιτίες και Θεραπεία
Η διαβητική νεφροπάθεια είναι η νούμερο ένα αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Επηρεάζει άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη αναπτύσσουν διαβητική νεφροπάθεια.
Τα άτομα με διαβητική νεφροπάθεια έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε σχέση με τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια νεφρική νόσο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με διαβήτη τείνουν να έχουν και άλλες μακροχρόνιες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και αθηροσκλήρωση. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα νεφρά, όπως λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και βλάβη των νεύρων στην ουροδόχο κύστη.
Η νεφροπάθεια που εμφανίζεται στους διαβητικούς τύπου 1 είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που εμφανίζεται στους διαβητικούς τύπου 2. Στον διαβήτη τύπου 1, η νεφροπάθεια σπάνια ξεκινά τα πρώτα 10 χρόνια από τη διάγνωση του διαβήτη. Στον διαβήτη τύπου 2, ορισμένοι ασθενείς έχουν ήδη νεφροπάθεια από τη στιγμή που θα διαγνωστούν με διαβήτη.
Η διαβητική νεφροπάθεια εξελίσσεται αργά. Με την έγκαιρη θεραπεία, μπορείτε να επιβραδύνετε ή ακόμα και να σταματήσετε την εξέλιξη της νόσου. Δεν εξελίσσονται όλες οι περιπτώσεις διαβητικής νεφροπάθειας σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Επίσης, το να διαγνωστεί κάποιος με σακχαρώδη διαβήτη δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει διαβητική νεφροπάθεια.
Περίπου 1 στους 5 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση πάσχουν από διαβητική νεφροπάθεια.
Περιεχόμενα
Συμπτώματα | Αιτίες | Διάγνωση | Στάδια | Θεραπεία | Συμπέρασμα
Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;
Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Συμπτώματα διαβητικής νεφροπάθειας
Στα αρχικά στάδια της νεφρικής βλάβης συχνά δεν εμφανίζονται αισθητά συμπτώματα. Μπορεί να μην εμφανίσετε κανένα σύμπτωμα έως ότου είστε στα τελευταία στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια
- πρόβλημα στον ύπνο και στη συγκέντρωση
- κούραση
- γενική αδιαθεσία
- απώλεια όρεξης
- πονοκέφαλος
- φαγούρα και ξηροδερμία
- ναυτία και εμετό
Δείτε του τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.
Αιτίες διαβητικής νεφροπάθειας
Κάθε νεφρός σας έχει περίπου ένα εκατομμύριο νεφρώνες. Οι νεφρώνες είναι μικρές δομές που φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα σας. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πάχυνση και ουλή των νεφρώνων, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο ικανούς να φιλτράρουν τα απόβλητα και να απομακρύνουν τα υγρά από το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι νεφρώνες να διαρρέουν ένα είδος πρωτεΐνης που ονομάζεται λευκωματίνη στα ούρα σας. Η λευκωματίνη μπορεί να μετρηθεί με εξετάσεις βοηθώντας στη διάγνωση και τον προσδιορισμό της εξέλιξης της διαβητικής νεφροπάθειας.
Ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό σε άτομα με διαβήτη είναι άγνωστος, αλλά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη διαβητική νεφροπάθεια. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή η αρτηριακή πίεση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι δύο καταστάσεις που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φιλτράρουν τα απόβλητα και να απομακρύνουν το νερό από το σώμα σας.
Άλλοι παράγοντες που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής νεφροπάθειας είναι:
- ηλικία
- άρρεν φύλο
- οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- μεγάλη διάρκεια σακχαρώδους διαβήτη
- κάπνισμα
- υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία
- άλλες επιπλοκές του διαβήτη(αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια)
Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα σύντομο και περιεκτικό βίντεο 2 λεπτών για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Διάγνωση διαβητικής νεφροπάθειας
Εάν έχετε διαβήτη, ο διαβητολόγος σας θα σας υποβάλει σε ετήσιες εξετάσεις αίματος και ούρων για να ελέγξει την κατάσταση των νεφρών σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για νεφρική βλάβη. Εάν κριθεί απαραίτητο, από το γιατρό σας, μπορεί να ζητηθεί νεφρική βιοψία για πιο σίγουρα αποτελέσματα.
Εξέταση ούρων μικρολευκωματινουρίας
Μια εξέταση ούρων μικρολευκωματινουρίας ελέγχει για λευκωματίνη στα ούρα σας. Τα φυσιολογικά ούρα δεν περιέχουν λευκωματίνη, επομένως η παρουσία της πρωτεΐνης στα ούρα σας είναι σημάδι νεφρικής βλάβης. Μικρές ποσότητες λευκωματίνης εμφανίζονται στα ούρα αρκετά χρόνια πριν από τη σοβαρή νεφρική βλάβη.
Μέτρηση της ουρίας αίματος
Είναι μια εξέταση αίματος που ελέγχει την παρουσία αζώτου ουρίας στο αίμα σας. Το άζωτο ουρίας σχηματίζεται στο ήπαρ μέσω της ενζυμικής διαδικασίας καταβολισμού των πρωτεϊνών. Τα υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα αζώτου ουρίας στο αίμα σας είναι σημάδι νεφρικής ανεπάρκειας.
Μέτρηση κρεατινίνης ορού
Μια εξέταση αίματος κρεατινίνης ορού μετρά τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα σας. Τα νεφρά σας απομακρύνουν την κρεατινίνη από το σώμα σας στέλνοντας κρεατινίνη στην ουροδόχο κύστη, όπου απελευθερώνεται με τα ούρα. Εάν τα νεφρά σας έχουν βλάβη, δεν μπορούν να αφαιρέσουν σωστά την κρεατινίνη από το αίμα σας.
Τα υψηλά επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα σας σημαίνουν ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τη μέτρηση κρεατινίνης σας για να εκτιμήσει το ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR), το οποίο βοηθά να προσδιοριστεί πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας.
Βιοψία νεφρού
Εάν ο γιατρός σας υποψιαστεί ότι έχετε διαβητική νεφροπάθεια, μπορεί να ζητήσει βιοψία νεφρού. Η βιοψία νεφρού είναι μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό δείγμα του ενός ή και των δύο νεφρών σας, ώστε να μπορεί να προβληθεί σε μικροσκόπιο.
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.
Στάδια νεφρικής νόσου
Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου. Υπάρχουν πέντε στάδια της νεφρικής νόσου. Το στάδιο 1 είναι το πιο ήπιο στάδιο και η λειτουργία των νεφρών μπορεί να αποκατασταθεί με θεραπεία. Το στάδιο 5 είναι η πιο σοβαρή μορφή νεφρικής ανεπάρκειας. Στο στάδιο 5, ο νεφρός δεν είναι πλέον λειτουργικός και θα χρειαστεί να κάνετε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
Ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης (GFR) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τον γιατρό σας να προσδιορίσει το στάδιο της νεφρικής σας νόσου. Το να γνωρίζετε το στάδιο σας είναι σημαντικό γιατί αυτό θα επηρεάσει το σχέδιο θεραπείας σας. Για να υπολογίσει το GFR σας, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα από μια εξέταση αίματος κρεατινίνης μαζί με την ηλικία, το φύλο και τη διάπλασή σας.
Σταδια | Κατασταση νεφρων |
---|---|
Στάδιο 1 | Νεφρική ανεπάρκεια με φυσιολογικό/αυξημένο GFR (< 90 ml/min/1.73m2) |
Στάδιο 2 | Νεφρική ανεπάρκεια με ήπια μείωση GFR (< 60-89 ml/min/1.73m2) |
Στάδιο 3 | Νεφρική ανεπάρκεια με μέτρια μείωση GFR (< 30-59 ml/min/1.73m2) |
Στάδιο 4 | Νεφρική ανεπάρκεια με σοβαρή μείωση GFR (< 15-29 ml/min/1.73m2) |
Στάδιο 5 | Νεφρική ανεπάρκεια GFR (< 15 ml/min/1.73m2) |
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
Θεραπεία διαβητικής νεφροπάθειας
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαβητική νεφροπάθεια, αλλά η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου. Οι θεραπείες συνίστανται στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης εντός στόχων μέσω φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Ο γιατρός σας θα συστήσει επίσης κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας. Εάν η νεφρική σας νόσος εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια, θα χρειαστείτε πιο επεμβατικές θεραπείες.
Φαρμακευτική αγωγή
Η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, η χρήση κατάλληλων δόσεων ινσουλίνης και η λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αναστολείς ΜΕΑ, αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB) ή άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση έτσι ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης χαμηλά.
Αλλαγές στη διατροφή και το τρόπο ζωής
Ο γιατρός σας θα σχεδιάσει μια ειδική δίαιτα που δεν θα επιβαρύνει τα νεφρά σας. Αυτές οι δίαιτες είναι πιο περιοριστικές από μια τυπική δίαιτα που ακολουθούν τα άτομα με διαβήτη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:
- περιορισμό της πρόσληψης πρωτεΐνης
- κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, αλλά περιορίζοντας την κατανάλωση ελαίων και κορεσμένων λιπαρών οξέων
- μείωση της πρόσληψης νατρίου σε 1.500 έως 2.000 mg/dL ή λιγότερο
- περιορισμός της κατανάλωσης καλίου, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση ή τον περιορισμό της πρόσληψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο και το σπανάκι
- περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, όπως το γιαούρτι, το γάλα και τα επεξεργασμένα κρέατα
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει ένα πρόγραμμα άσκησης για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα και τα νεφρά σας υγιή.
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2. Δείτε 10 είδη ασκήσεων για διαβητικούς.
Θεραπεία νεφρικής ανεπάρκειας
Εάν έχετε νεφρική ανεπάρκεια, πιθανότατα θα χρειαστείτε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία που βοηθά στο φιλτράρισμα των αποβλήτων από το αίμα σας. Η άλλη επιλογή θεραπείας είναι η μεταμόσχευση νεφρού. Για την μεταμόσχευση νεφρού, ένας νεφρός από έναν δότη θα τοποθετηθεί στο σώμα σας. Η επιτυχία της αιμοκάθαρσης και της μεταμόσχευσης νεφρού διαφέρει σε κάθε άτομο.
Εάν αντιμετωπίζετε εσείς ή οι εργαζόμενοι σας προβλήματα με τη ρύθμιση του διαβήτη στο χώρο εργασίας, διαβάστε πως η σωστή διαχείριση του διαβήτη αυξάνει την παραγωγικότητα.
Συμπέρασμα
Η εξέλιξη της νόσου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ακολουθώντας ένα σχέδιο θεραπείας και κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου και να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή.
Συμβουλές για υγιή νεφρά
Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, υπάρχουν κάποιες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή και να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβητική νεφροπάθεια.
- Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας εντός του εύρους στόχου.
- Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση.
- Διακόψτε το κάπνισμα.
- Μειώστε το σωματικό σας βάρος εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
- Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Εστιάστε στην κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, άπαχων κρεάτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων που μπορεί να είναι γεμάτα με αλάτι και κενές θερμίδες.
- Ασκηθείτε τακτικά. Ξεκινήστε αργά και φροντίστε σε συνεργασία με το γιατρό σας να καθορίσετε το καλύτερο πρόγραμμα άσκησης για εσάς. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.
Η προοπτική για τα άτομα με διαβητική νεφροπάθεια θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου και αρτηριακής πίεσης και από το στάδιο νεφροπάθειας που θα διαγνωστούν. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η προοπτική.
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Δείτε πως ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση.