You are currently viewing Διαβητικό κώμα

Διαβητικό κώμα

Διαβητικό κώμα: Αιτίες, αντιμετώπιση, πρόληψη

Το διαβητικό κώμα είναι μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που σχετίζεται με τον διαβήτη. Ένα διαβητικό κώμα προκαλεί απώλεια των αισθήσεων τις οποίες δεν μπορείτε να ανακτήσετε χωρίς ιατρική φροντίδα. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαβητικού κώματος εμφανίζονται σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, άτομα με άλλους τύπους διαβήτη κινδυνεύουν επίσης.

Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε για το διαβητικό κώμα, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των συμπτωμάτων του. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην αποφυγή αυτής της επικίνδυνης επιπλοκής και θα σας βοηθήσει να λάβετε άμεσα τη θεραπεία που χρειάζεστε.

Τα άτομα με διαβήτη γνωρίζουν ότι για να διαχειριστούν σωστά την κατάσταση τους, πρέπει να εξισορροπήσουν τόσο τα υψηλά (υπεργλυκαιμία) όσο και τα χαμηλά (υπογλυκαιμία) σάκχαρα στο αίμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος να πέσουν σε διαβητικό κώμα είναι χαμηλός και επηρεάζει μόνο άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη, εντούτοις, αυτό δεν είναι αλήθεια.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Τι είναι το διαβητικό κώμα;

Το διαβητικό κώμα μπορεί να συμβεί όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι εκτός ελέγχου (υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία). Το κώμα είναι μια παρατεταμένη κατάσταση απώλειας των αισθήσεων. Οι άνθρωποι σε κώμα δεν ανταποκρίνονται αλλά είναι ακόμα ζωντανοί. Το διαβητικό κώμα έχει τρεις βασικές αιτίες:

  • υπογλυκαιμία
  • διαβητική κετοξέωση
  • υπερωσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση

Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).

Υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν δεν έχετε αρκετή γλυκόζη στο αίμα σας. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε κάποια στιγμή. Εάν αντιμετωπίσετε αμέσως μια ήπια έως μέτρια υπογλυκαιμία, συνήθως υποχωρεί χωρίς να εξελιχθεί σε σοβαρή υπογλυκαιμία.

Τα άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, αν και τα άτομα που λαμβάνουν από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή υπογλυκαιμία.

Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία διαβητικού κώματος. Θα πρέπει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις εάν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας.

Διαβητική κετοξέωση

Η διαβητική κετοξέωση εμφανίζεται όταν το σώμα σας στερείται ινσουλίνης και χρησιμοποιεί λίπος αντί για γλυκόζη ως ενέργεια. Έτσι, τα σώματα κετόνης συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Η διαβητική κετοξέωση εμφανίζεται και στις δύο μορφές διαβήτη, αλλά είναι πιο συχνή στον τύπο 1.

Τα κετονικά σώματα μπορούν να ανιχνευθούν με ειδικούς μετρητές γλυκόζης αίματος ή με ταινίες ούρων. Συστήνετε να ελέγχετε για κετονικά σώματα εάν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι πάνω από 240 mg/dl.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η διαβητική κετοξέωση μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικό κώμα.

Η διαβητική κετοξέωση είναι μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που επηρεάζει κυρίως άτομα με διαγνωσμένο ή μη διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1, αλλά μερικές φορές επηρεάζει και άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η διαβητική κετοξέωση συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ινσουλίνη. Το σώμα χρειάζεται ινσουλίνη για να κάνει τη γλυκόζη στο αίμα να εισέλθει στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο για ενέργεια. Εάν δεν υπάρχει ινσουλίνη ή δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη, το σώμα αρχίζει να διασπά το σωματικό λίπος για ενέργεια. Καθώς το σώμα διασπά το λίπος, απελευθερώνει κετόνες στην κυκλοφορία του αίματος.

Στα άτομα με διαβήτη, η υψηλή ποσότητα κετονών κάνει το αίμα όξινο. Εάν η διαβητική κετοξέωση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.

Κάποιος που έχει διαβητική κετοξέωση έχει συνήθως επίπεδα σακχάρου στο αίμα πάνω από 240 mg/dL. Αλλά οι κύριες αιτίες της διαβητικής κετοξέωσης είναι η έλλειψη ινσουλίνης και οι αυξημένες κετόνες, όχι μόνο το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν σάκχαρο στο αίμα πάνω από 240 mg/dL και να μην έχουν διαβητική κετοξέωση.

Υπερωσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση

Η υπερωσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση είναι μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή κυρίως του διαβήτη τύπου 2. Συμβαίνει όταν τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα είναι πολύ υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως λόγω ασθένειας ή μόλυνσης, οδηγώντας σε σοβαρή αφυδάτωση και σύγχυση. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι συνήθως πάνω από 600 mg/dL.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Ενδείξεις και συμπτώματα

Τα συμπτώματά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη. Η πάθηση προηγείται από την κορύφωση των ενδείξεων και συμπτωμάτων. Υπάρχουν επίσης διαφορές στα συμπτώματα μεταξύ χαμηλού και υψηλού σακχάρου στο αίμα.

Τα τρία κύρια συμπτώματα ενός κώματος περιλαμβάνουν:

  • Λιποθυμία: Παροδική απώλεια των αισθήσεων λόγω μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου. Ο ασθενής δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, έχει όμως αναπνοή, καρδιακή λειτουργία και αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα.
  • Έλλειψη ανταπόκρισης των ματιών: Τα μάτια παραμένουν κλειστά όμως μπορεί να έχουν κάποιες αντανακλαστικές αποκρίσεις, όπως να αντιδρούν στο φως.
  • Έλλειψη κίνησης: Δεν υπάρχει κίνηση του σώματος παρά μόνο κάποιες αντανακλαστικές αποκρίσεις.

Οι ενδείξεις ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και κινδυνεύετε από σοβαρή υπογλυκαιμία περιλαμβάνουν:

  • ξαφνική κόπωση
  • αστάθεια
  • άγχος ή ευερεθιστότητα
  • ναυτία
  • εφίδρωση
  • ζάλη
  • σύγχυση
  • μειωμένος κινητικός συντονισμός
  • δυσκολίες στην ομιλία
  • ακραία και ξαφνική πείνα

Τα συμπτώματα που μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για διαβητική κετοξέωση περιλαμβάνουν:

  • αυξημένη δίψα και ξηροστομία
  • αυξημένη ούρηση
  • υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • κετόνες στο αίμα ή στα ούρα
  • φαγούρα στο δέρμα
  • κοιλιακό άλγος με ή χωρίς έμετο
  • γρήγορη αναπνοή
  • φρουτώδης αναπνοή
  • σύγχυση

Τα συμπτώματα που μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για υπερωσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση περιλαμβάνουν:

  • σύγχυση
  • υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • επιληπτικές κρίσεις

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Δείτε πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Παράγοντες κινδύνου για διαβητικό κώμα

Όποιος αντιμετωπίζει διαβήτη διατρέχει κίνδυνο για διαβητικό κώμα. Αλλά οι αυξημένοι κίνδυνοι για συγκεκριμένες αιτίες εξαρτώνται από τον τύπο του διαβήτη:

  • Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν σε κώμα από διαβητική κετοξέωση ή σοβαρή υπογλυκαιμία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται την πρόσληψη ινσουλίνης και έχουν μεγαλύτερο εύρος στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους από τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
  • Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν σε κώμα από υπερωσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση παρά από διαβητική κετοξέωση ή σοβαρή υπογλυκαιμία.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

  • ασθένεια
  • χειρουργική επέμβαση
  • τραυματισμός
  • προβλήματα χορήγησης ινσουλίνης
  • παράλειψη μίας ή περισσοτέρων δόσεων ινσουλίνης ή λήψη υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης
  • κακή διαχείριση του διαβήτη, όπως το να μην γνωρίζετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας καθημερινά ή να μην παίρνετε τακτικά τα φάρμακα σας
  • υπογλυκαιμία
  • αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
  • χρήση ουσιών

Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).

Πότε πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα

Είναι σημαντικό να μετρήσετε το σάκχαρο σας εάν εμφανίσετε ασυνήθιστα συμπτώματα, ώστε να μην εξελιχθεί σε κώμα. Το διαβητικό κώμα θεωρείται επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Όπως τα συμπτώματα, έτσι και οι θεραπείες για το διαβητικό κώμα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία.

Είναι επίσης σημαντικό για τους οικείους σας να μάθουν πώς να ανταποκριθούν εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν διαβητικό κώμα. Ιδανικά θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με τις ενδείξεις και τα συμπτώματα των καταστάσεων που αναφέρονται παραπάνω, ώστε να μην εξελιχθεί η κατάσταση σε επικίνδυνη για τη ζωή.

Μπορεί να μην είναι μια ευχάριστη συζήτηση, αλλά πρέπει να την κάνετε. Η οικογένειά σας και οι στενοί σας φίλοι πρέπει να μάθουν πως να σας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν θα μπορέσετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας εάν πέσετε σε κώμα.

Πείτε στους αγαπημένους σας να καλέσουν το 166 εάν χάσετε τις αισθήσεις σας. Το ίδιο πρέπει να κάνουν εάν εμφανίσετε προειδοποιητικά συμπτώματα διαβητικού κώματος.

Δείξτε τους πως να χορηγούν γλυκαγόνη σε περίπτωση διαβητικού κώματος από υπογλυκαιμία. Φροντίστε να φοράτε πάντα ένα βραχιόλι ιατρικής ενημέρωσης, ώστε οι άλλοι να γνωρίζουν την κατάστασή σας και να μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν λείπετε από το σπίτι.

Μόλις ένα άτομο σε διαβητικό κώμα λάβει την ανάλογη θεραπεία, μπορεί να ανακτήσει τις αισθήσεις του αφού ομαλοποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).

Αντιμετώπιση διαβητικού κώματος

Η θεραπεία για το διαβητικό κώμα εξαρτάται από την αιτία. Όμως, όλες οι περιπτώσεις χρειάζονται θεραπεία σε νοσοκομείο.

Η θεραπεία για το διαβητικό κώμα λόγω διαβητικής κετοξέωσης ή υπερωσμωτικής υπεργλυκαιμικής κατάστασης περιλαμβάνει:

  • Ενδοφλέβια χορήγηση υγρών: βοηθούν στη διόρθωση της αφυδάτωσης και των ανισορροπιών ηλεκτρολυτών.
  • Ινσουλίνη: Χορήγηση ινσουλίνης ενδοφλέβια.
  • Άλλες θεραπείες: για την αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων παθήσεων ή λοιμώξεων που έχουν προκαλέσει υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Η θεραπεία για διαβητικό κώμα λόγω σοβαρής υπογλυκαιμίας περιλαμβάνει:

  • Γλυκαγόνη έκτακτης ανάγκης: πρόκειται για μια συνθετική μορφή γλυκαγόνης που μπορεί να χορηγηθεί από τους οικείους σας. Το συνθετικό γλυκαγόνο ενεργοποιεί το συκώτι να απελευθερώσει αποθηκευμένη γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Ακόμα και μετά τη χορήγηση γλυκαγόνης, εξακολουθείτε να χρειάζεστε ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο.

Μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετες θεραπείες για τυχόν περαιτέρω επιπλοκές, όπως ανεπάρκεια οργάνων.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Μπορεί κάποιος να επιβιώσει από διαβητικό κώμα;

Ναι, είναι πιθανό να επιβιώσετε από διαβητικό κώμα εάν λάβετε την ανάλογη θεραπεία για την υποκείμενη αιτία. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Η διαβητική κετοξέωση έχει ποσοστό θνησιμότητας από 0,2% έως 2%.

Έως και το 20% των ατόμων που αντιμετωπίζουν υπερωσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση μπορεί να καταλήξουν.

Πόσο διάστημα διαρκεί το διαβητικό κώμα;

Η διάρκεια ενός διαβητικού κώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα λαμβάνει κάποιος την κατάλληλη θεραπεία. Ο μόνος δυνατός τρόπος για να τερματιστεί το κώμα είναι η επιστροφή της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα σε υγιή επίπεδα. Ένα άτομο σε διαβητικό κώμα χρειάζεται να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Εάν κάποιος σε διαβητικό κώμα δεν λάβει έγκαιρα θεραπεία, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξει. Το «έγκαιρα» ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση και το άτομο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να λάβετε τη σωστή βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι συχνές σε άτομα με διαβήτη. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πρόληψη

Τα προληπτικά μέτρα είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου για διαβητικό κώμα. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η σωστή διαχείριση του διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 1 θέτει τα άτομα σε υψηλότερο κίνδυνο για κώμα, αλλά και τα άτομα με τύπο 2 κινδυνεύουν επίσης. Μιλήστε με το διαβητολόγο σας και βεβαιωθείτε ότι το σάκχαρο σας είναι ρυθμισμένο.

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά το σάκχαρο τους, ειδικά εάν λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων προτού μετατραπούν σε έκτακτη ανάγκη.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε το διαβητικό κώμα περιλαμβάνουν:

Το διαβητικό κώμα είναι μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι πιθανότητες θανάτου αυξάνονται όσο περισσότερο καθυστερεί η θεραπεία. Η παρατεταμένη αναμονή για θεραπεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη. Αυτή η διαβητική επιπλοκή είναι σπάνια. Αλλά είναι τόσο σοβαρή που όλοι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών για πολλές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφαλικού. Διαβάστε περισσότερα.

Συμπέρασμα

Το διαβητικό κώμα είναι μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που μπορεί να προληφθεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια της υπογλυκαιμίας, της διαβητικής κετοξέωσης και της υπερωσμωτικής υπεργλυκαιμικής κατάστασης και να ενεργήσετε γρήγορα για να τα διορθώσετε.

Επικοινωνήστε άμεσα με το διαβητολόγο σας εάν εμφανίσετε οποιασδήποτε συμπτώματα από αυτές τις καταστάσεις. Οι επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να φαίνονται τρομακτικές. Η εκπαίδευση και η προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή τους. Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις στο γιατρό σας σχετικά με τις επιπλοκές και τη διαχείριση του διαβήτη σας.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε για τις επιπλοκές της υψηλής χοληστερίνης στους διαβητικούς: Διαβήτης και χοληστερίνη.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.