Επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2 και πως να τις προλάβετε
Ο διαβήτης επηρεάζει σχεδόν όλο το σώμα. Η ανεπαρκής διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα έχει κάποιος διαβήτη, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μερικές από τις επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2, πως να τις αποτρέψετε και πότε θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Περιεχόμενα
Βραχυπρόθεσμες επιπλοκές | Υπογλυκαιμία | Υπεργλυκαιμία | Κετοξέωση | Υπερωσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση | Αρτηριακή πίεση | Μακροχρόνιες επιπλοκές | Καρδιαγγειακή νόσος | Εγκεφαλικό | Προβλήματα όρασης | Διαβητικό πόδι | Νευροπάθεια | Γαστροπάρεση | Νεφρική νόσος | Ψυχική υγεία | Άνοια | Φθορά δοντιών | Πρόληψη | Συμπέρασμα
Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;
Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Οξείες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2
Υπογλυκαιμία
Η υπογλυκαιμία είναι μια από τις πιο κοινές οξείες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν το σάκχαρο πέσει πολύ χαμηλά, μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:
- αίσθημα άγχους, πείνας ή αδυναμίας
- ναυτία
- εφίδρωση
- ζάλη
- πονοκέφαλος
- μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
Το εξαιρετικά χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ακόμη και λιποθυμία ή επιληπτικές κρίσεις.
Παρακολουθήστε το σάκχαρο σας για να αποτρέψετε μια πιθανή υπογλυκαιμία. Εάν έχετε συμπτώματα ή εάν το σάκχαρο σας είναι κάτω από 70 mg/dl, προσπαθήστε να το αυξήσετε ακολουθώντας τον «Κανόνα 15-15».
Καταναλώστε 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, περιμένετε 15 λεπτά και ελέγξτε ξανά. Εάν εξακολουθεί να είναι χαμηλό, λάβετε ακόμα 15 γραμμάρια υδατάνθρακες. Μόλις τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό, καταναλώστε ένα κανονικό γεύμα ή ένα σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Οι παρακάτω επιλογές έχουν περίπου 15 γραμμάρια υδατάνθρακες:
- 1/2 φλιτζάνι χυμό ή αναψυκτικό με ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή μέλι
- 1-2 καραμέλες
- 1 δόση τζελ γλυκόζης
Συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψιν:
- Χρειάζεται χρόνος για να αυξηθεί το σάκχαρο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας. Η τήρηση του «Κανόνα 15-15» βοηθάει.
- Τα μικρά παιδιά χρειάζονται συνήθως λιγότερο από 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, ειδικά τα βρέφη και τα νήπια. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσα γραμμάρια θα χρειαστούν για το παιδί σας.
- Θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε υδατάνθρακες με πολλές φυτικές ίνες, μετά από μία υπογλυκαιμία, όπως φασόλια ή φακές, ή τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες και λίπη, όπως η σοκολάτα. Οι φυτικές ίνες και τα λίπη επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης.
Παγκοσμίως, 4 στα 5 άτομα με διαβήτη τύπου 1 και σχεδόν τα μισά άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη έχουν εμφανίσει υπογλυκαιμία τουλάχιστον μία φορά σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Υπεργλυκαιμία
Η υπεργλυκαιμία συμβαίνει όταν υπάρχει υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Η κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων ή ζάχαρης από ότι μπορεί να αντέξει το σώμα σας μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει υπεργλυκαιμία.
Τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας περιλαμβάνουν:
- δίψα
- συχνοουρία
- θολή όραση
- πονοκέφαλος
- κόπωση
- απώλεια βάρους
Η μέτρηση του σακχάρου, όταν υπάρχει υποψία υπεργλυκαιμίας, πριν από την άσκηση είναι επιβεβλημένη. Εάν το σάκχαρο πριν από την άσκηση είναι πάνω από 250 mg/dl – 300 mg/dl και συνυπάρχουν κετόνες στα ούρα, ο κίνδυνος κετοξεωτικού κώματος είναι μεγάλος.
Μην γυμνάζεστε εντατικά εάν οι τιμές του σακχάρου σας δεν είναι κάτω από 250 mg/dl.
Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.
Διαβητική κετοξέωση
Η διαβητική κετοξέωση είναι μια επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετή ινσουλίνη. Έτσι, το σώμα αρχίζει να διασπά τα λίπη και τα μετατραπεί σε ενέργεια δημιουργώντας παράλληλα κετόνες.
Οι κετόνες είναι ένα υποπροϊόν της καύσης λιπαρών οξέων που το σώμα προσπαθεί να αποβάλει με την αυξημένη παραγωγή ούρων. Όμως, κάποιες φορές δεν μπορεί να τις αποβάλει αρκετά γρήγορα και να τις φέρει σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο. Στη συνέχεια, οι κετόνες μετακινούνται στο αίμα, όπου συσσωρεύονται, οδηγώντας σε κετοξέωση.
Η κετοξέωση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:
- δύσπνοια
- ξηροστομία
- ναυτία και εμετός
- φρουτώδης αναπνοή
Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.
Υπερωσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση
Αυτή η σπάνια, αλλά σοβαρή πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που αντιμετωπίζουν συνυπάρχουσες παθήσεις ή λοιμώξεις.
Το υπερωσμωτικό υπεργλυκαιμικό μη κετωτικό κώμα μπορεί να συμβεί όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ υψηλό χωρίς να υπάρχουν κετόνες. Αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τα συμπτώματα της υπερωσμωτικής υπεργλυκαιμικής κατάστασης είναι σοβαρά:
- απώλεια όρασης
- παραισθήσεις
- αδυναμία στη μια πλευρά του σώματος
- σύγχυση
- υπερβολική δίψα
- πυρετός
Είναι πάντα σημαντικό να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο εάν είστε άρρωστοι. Εάν το σάκχαρο σας είναι πολύ υψηλό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας άμεσα. Εάν το σάκχαρο σας είναι πολύ υψηλό και αντιμετωπίζετε κάποιο από τα συμπτώματα της υπερωσμωτικής υπεργλυκαιμικής κατάστασης, αναζητήστε βοήθεια έκτακτης ανάγκης.
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
Χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2
Καρδιαγγειακή νόσος
Με την πάροδο του χρόνου, το μη ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας. Ο διαβήτης τείνει επίσης να αυξάνει τα τριγλυκερίδια και την LDL χοληστερόλη, η οποία είναι η «κακή» χοληστερόλη που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Για να αποφευχθεί αυτό, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την αντιμετώπιση των κύριων παραγόντων κινδύνου:
- διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης
- διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος
- καταναλώστε ισορροπημένες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές
- ασκηθείτε τακτικά
Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε να σταματήσετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άτομα με διαβήτη.
Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.
Εγκεφαλικό
Τα περισσότερα εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο. Τα άτομα με διαβήτη έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- κάπνισμα
- καρδιακή νόσος
- υψηλή χοληστερίνη
- υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
Εάν έχετε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία που θα μειώσει τον κίνδυνο.
Στους ενήλικες η παχυσαρκία ορίζεται όταν ένα άτομο έχει ΔΜΣ > 30. Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.
Προβλήματα όρασης
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία των ματιών σας. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες σας να αναπτύξετε σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις όπως:
- γλαύκωμα, όταν συσσωρεύεται πίεση υγρού στα μάτια σας
- καταρράκτης, θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού
- διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όταν τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού σας (αμφιβληστροειδής) υποστούν βλάβη
Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης και ακόμη και τύφλωση με την πάροδο του χρόνου.
Φροντίστε να προγραμματίζετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις με έναν οφθαλμίατρο. Οποιαδήποτε αλλαγή στην όραση σας θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Η έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων όρασης μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές. Για παράδειγμα, η έγκαιρη ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μπορεί να αποτρέψει ή να αναβάλει την τύφλωση στο 90% των ατόμων με διαβήτη.
Διαβητικό πόδι
Τα προβλήματα στα πόδια είναι κοινά σε άτομα με διαβήτη. Μπορούν να συμβούν με την πάροδο του χρόνου όταν το υψηλό σάκχαρο στο αίμα καταστρέφει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια. Η διαβητική νευροπάθεια, μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:
- απώλεια αίσθησης στα πόδια σας
- ερυθρότητα στο πόδι
- φουσκάλες ή κάλους στο πόδι
- ξηροδερμία
- αποχρωματισμός του ποδιού ή μελανιές
- έλκη στο πόδι
Η φροντίδα του διαβητικού ποδιού γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- καθαρισμό της πληγής
- αποστράγγιση οποιουδήποτε υγρού από το έλκος
- αφαίρεση ή κοπή νεκρού ή μολυσμένου ιστού
- εφαρμογή ειδικών επιδέσμων και αλοιφών για την απορρόφηση επιπλέον υγρών, την προστασία της πληγής και τη βοήθεια της επούλωσης
- συνταγογράφηση αναπηρικού αμαξιδίου ή πατερίτσες για να αφαιρέσετε το βάρος από το προσβεβλημένο πόδι
- συνταγογράφηση αντιβιοτικών για τη διαχείριση και την εξάλειψη της λοίμωξης
- ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία
- μερικές φορές ο ακρωτηριασμός είναι απαραίτητος για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλα μέρη του σώματος
Η κυρία Κουρτίδου MD, MSc έχει μετεκπαιδευθεί στη θεραπεία του διαβητικού ποδιού και διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων των κάτω άκρων.
Νευροπάθεια
Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβητικής νευροπάθειας, αυξάνεται με το χρόνο ύπαρξης του διαβήτη τύπου 2. Η νευροπάθεια είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές του.
Υπάρχουν διάφορα είδη διαβητικής νευροπάθειας. Όταν επηρεάζει τα χέρια και τα πόδια σας, ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια. Εάν επηρεάζει τα νεύρα που ελέγχουν τα όργανα στο σώμα, ονομάζεται αυτόνομη νευροπάθεια.
Ανάλογα με τα μέρη του σώματος που επηρεάζονται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή κάψιμο στα χέρια ή τα πόδια
- προβλήματα όρασης
- ευαισθησία στην αφή
- χρόνιος πόνος
- διάρροια
- απώλεια ισορροπίας
- αδυναμία
- απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου (ακράτεια)
- στυτική δυσλειτουργία
- κολπική ξηρότητα
Γαστροπάρεση
Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο πνευμονογαστρικό νεύρο. Το πνευμονογαστρικό νεύρο ελέγχει την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα. Αυτό είναι ένα άλλο είδος αυτόνομης νευροπάθειας.
Η γαστροπάρεση συμβαίνει όταν το πνευμονογαστρικό νεύρο έχει υποστεί βλάβη ή σταματά να λειτουργεί. Όταν συμβαίνει αυτό, το στομάχι χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι συνήθως για να επεξεργαστεί το περιεχόμενο του.
Τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης περιλαμβάνουν:
- ναυτία και εμετός
- καούρα
- αίσθημα πληρότητας
- φούσκωμα
- απώλεια όρεξης
- απώλεια βάρους
- σπασμοί στο στομάχι
Η γαστροπάρεση μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθώς η απορρόφηση των τροφών δεν είναι φυσιολογική. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη γαστροπάρεση είναι να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Εάν εμφανίσετε γαστροπάρεση, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να προσαρμόσετε το σχήμα ινσουλίνης σας.
Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λιπαρά, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν. Η κατανάλωση μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για μεγαλύτερα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της γαστροπάρεσης.
Νεφρική νόσος
Η κακή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου ή της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν την ικανότητα των νεφρών σας να φιλτράρουν τα απόβλητα. Είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα για να αποτρέψετε την εμφάνιση νεφρικής νόσου.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νεφρική νόσο. Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, επομένως εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, μιλήστε με το γιατρό σας.
Μερικά από τα συμπτώματα της νεφρικής νόσου είναι τόσο κοινά που μπορούν να παραβλεφθούν, όπως αδυναμία ή προβλήματα ύπνου. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, το πιο κοινό κλινικό σημείο είναι η πρωτεΐνη στα ούρα.
Ψυχική υγεία
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τη σχέση μεταξύ διαβήτη και ψυχικής υγείας. Γνωρίζουν όμως ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν ορισμένες καταστάσεις, όπως άγχος, στρες και κατάθλιψη.
Ο διαβήτης μπορεί να είναι αγχωτικός και να εξαντλεί συναισθηματικά. Εάν αρχίζετε να νιώθετε απομόνωση ή θλίψη λόγω του διαβήτη σας ή εάν αισθάνεστε ότι το άγχος σας αυξάνεται, μιλήστε με το γιατρό σας που θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης ενός αντικαταθλιπτικού ή αγχολυτικού φαρμάκου.
Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.
Άνοια
Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως η σχέση μεταξύ των καταστάσεων που σχετίζονται με την άνοια και το διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή η υψηλή ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν ορισμένες συσχετίσεις με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης των ακόλουθων γνωστικών καταστάσεων:
- ήπια γνωστική εξασθένηση
- αλτσχάϊμερ
- αγγειακή άνοια
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο διαβήτης σε μικρότερη ηλικία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Απαιτείται όμως να γίνει περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν όλοι οι λόγοι αυτής της συσχέτισης.
Η συσχέτιση του διαβήτη τύπου 2 με την άνοια διαφέρει ανάλογα με τους υποτύπους της άνοιας. Η ισχυρότερη επιβλαβής συσχέτιση παρατηρείται για την αγγειακή άνοια. Επιπλέον, οι ασθενείς με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αγγειακή και μη αγγειακή άνοια.
Φθορά των δοντιών
Με την κακή διαχείριση του διαβήτη, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία συχνά καταστρέφονται. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που βοηθούν στη θρέψη των δοντιών και των ούλων, γεγονός που σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, λοιμώξεων των ούλων και περιοδοντικής νόσου.
Μια μελέτη έδειξε ότι ο επιπολασμός της περιοδοντικής νόσου σε διαβητικούς ασθενείς ήταν 86,8%.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο οδοντικών προβλημάτων, να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας κάθε 6 μήνες για έλεγχο. Βουρτσίστε τα δόντια σας ανελλιπώς και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά.
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2. Δείτε 10 είδη ασκήσεων για διαβητικούς.
Πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2
Μπορείτε να αποτρέψετε τις χρόνιες επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2 με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και σωστή διαχείριση του διαβήτη σας.
- Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός του συνιστώμενου εύρους. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας καθορίσει το εύρους του στόχου σακχάρου στο αίμα σας.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας και αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως καραμέλες, ζαχαρούχα ποτά, λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά. Οι αλλαγές αυτές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
- Φροντίστε την ψυχική σας υγεία. Βρείτε τρόπους να μειώσετε το άγχος.
- Μειώστε ή ακόμα καλύτερα σταματήσετε το κάπνισμα.
Συμπέρασμα
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και απαιτεί δια βίου αντιμετώπιση. Χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων.
Η προοπτική της υγείας σας εξαρτάται από το πόσο καλά διαχειρίζεστε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τη φαρμακευτική αγωγή σας και να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με το γιατρό σας.
Η έγκαιρη θεραπεία βοηθάει στην πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Η επίγνωση των παραγόντων κινδύνου είναι το κλειδί για τη μείωση των επιπτώσεων του στην υγεία σας.
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Διαβάστε για τη σχέση μεταξύ της νόσου Χασιμότο και του διαβήτη.