You are currently viewing Επιπτώσεις του Διαβήτη στην Υγεία

Επιπτώσεις του Διαβήτη στην Υγεία

Όταν ακούτε τη λέξη διαβήτης, η πρώτη σας σκέψη είναι πιθανώς «υψηλό σάκχαρο στο αίμα.» Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ένα συχνά υποτιμημένο συστατικό της καλής υγείας. Όταν είναι εκτός ισορροπίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη. Ο διαβήτης επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να παράγει ή να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, μια ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα σας να μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια. Οι επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία είναι σοβαρές.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες από τις επιπτώσεις του διαβήτη στο σώμα σας.

επιπτώσεις του διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όταν διαγνωστεί έγκαιρα. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές επιπλοκές που περιλαμβάνουν:

 • καρδιακές παθήσεις
 • εγκεφαλικό
 • νεφρική ανεπάρκεια
 • νευροπάθεια

Μετά το φαγητό, το σώμα σας διασπάει τους υδατάνθρακες που περιέχονται στις τροφές που καταναλώνετε και τους χρησιμοποιεί για ενέργεια στα κύτταρα σας. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, το πάγκρεας χρειάζεται να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι αυτή που διευκολύνει τη διαδικασία αφαίρεσης της γλυκόζης από το αίμα και εισαγωγής της στα κύτταρα για χρήση ή ενέργεια.

Εάν έχετε διαβήτη, το πάγκρεας σας είτε παράγει πολύ λίγη, είτε καθόλου ινσουλίνη. Έτσι, η ινσουλίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Αυτό επιτρέπει την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ενώ τα κύτταρα σας στερούνται την απαραίτητη ενέργεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας που επηρεάζουν σχεδόν κάθε σημαντικό σύστημα του σώματος.


Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, 14 Νοεμβρίου, έχει ως θέμα για το 2021-2023 την πρόσβαση στην φροντίδα. 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη σε όλο το κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται.

Τύποι Διαβήτη

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στο σώμα σας εξαρτώνται επίσης από τον τύπο διαβήτη. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη ο τύπος 1 και ο τύπος 2.

Ο διαβήτης τύπου 1, που ονομάζεται επίσης νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, καταστρέφοντας την ικανότητα τους να παράγουν ινσουλίνη. Με τον διαβήτη τύπου 1, πρέπει να λαμβάνεται ινσουλίνη για την επιβίωση του οργανισμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 ως παιδιά ή νεαροί ενήλικες.

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Εμφανιζόταν συνήθως στους ενήλικες, αλλά τελευταία όλο και περισσότεροι νεότεροι πληθυσμοί αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ορισμένων συνηθειών του σύγχρονου τρόπου ζωής, της διατροφής και της άσκησης.

Με τον διαβήτη τύπου 2, το σώμα σταματά να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό προκαλεί προβλήματα με τη δυνατότητα απορρόφησης της γλυκόζης από το αίμα και χρήσης στα κύτταρα για ενέργεια. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.

Από την άλλη, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον προδιαβήτη με μια ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και προσεκτική παρακολούθηση των σακχάρων στο αίμα. Έτσι, μπορείτε να καθυστερήσετε ή ακόμα και να αποτρέψετε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μπορούν ακόμη και να μειωθούν σημαντικά οι επιπτώσεις του στην υγεία εάν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο τρόπο ζωής.

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να διαχειριστείτε το διαβήτη κύησης με κατάλληλη διατροφή και ελαφριά άσκηση. Συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 τόσο για την έγκυο όσο και για το παιδί.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Οξείες Επιπλοκές του Διαβήτη

Εάν το πάγκρεας σας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη ή εάν το σώμα σας δεν μπορεί να την αξιοποιήσει σωστά, χρησιμοποιούνται άλλες ορμόνες για να μετατρέψουν το σωματικό λίπος σε ενέργεια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων οξέων και σωμάτων κετόνης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διαβητική κετοξέωση.

Κετοξέωση

Η διαβητική κετοξέωση είναι μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • υψηλά επίπεδα σακχάρου
 • κετόνες στα ούρα
 • πολυδιψία και πολυουρία
 • γρήγορη αναπνοή
 • αφυδάτωση
 • τάση για λιποθυμία
 • κόπωση

Η αναπνοή σας μπορεί να έχει ένα γλυκό άρωμα (μυρωδιά φρούτων) που προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα κετονών στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κετονών στα ούρα σας μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διαβητική κετοξέωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης ή ακόμα και θάνατο.

Υπεργλυκαιμικό Υπερωσμωτικό Σύνδρομο

Το διαβητικό υπεργλυκαιμικό υπερωσμωτικό σύνδρομο (HHS) μπορεί να εμφανιστεί σε διαβητικούς τύπου 2. Περιλαμβάνει πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά όχι κετόνες. Μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση ή ακόμα και απώλεια των αισθήσεων. Το HHS είναι πιο συχνό σε άτομα των οποίων ο διαβήτης δεν έχει διαγνωστεί ή που δεν μπόρεσαν να τον διαχειριστούν σωστά. Άλλες σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από το HHS είναι καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή λοίμωξη.

Υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία είναι πιο συχνή στους διαβητικούς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Το 50 – 60% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζουν ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας το μήνα. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο σε διαβητικούς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που θεραπεύονται με ινσουλίνη ή ινσουλινοεκκριτικά (σουλφονυλουρίες). Πέραν αυτών, ιδιαίτερα επιρρεπή στην υπογλυκαιμία είναι τα ηλικιωμένα διαβητικά άτομα.  Η βαρύτητα κυμαίνεται από ασυμπτωματική (δεν γίνεται ακόμα αντιληπτή και διαπιστώνεται μόνο με την μέτρηση της γλυκόζης) έως σοβαρή (γλυκόζη πλάσματος κάτω τω 40mg/dl) που μπορεί να καταλήξει σε κώμα. 

Πεπτικό Σύστημα

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν γαστροπάρεση. Γαστροπάρεση είναι η παραμονή του φαγητού στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

 • ναυτία
 • εμετό
 • φούσκωμα
 • καούρα

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Βλάβη στα Νεφρά

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά σας και να επηρεάσει την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα. Εάν ο γιατρός σας παρατηρήσει μικρολευκωματινουρία ή αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά.

Η νεφρική νόσος που σχετίζεται με τον διαβήτη ονομάζεται διαβητική νεφροπάθεια. Αυτή η κατάσταση δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι τα τελευταία της στάδια. Εάν έχετε διαβήτη, πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό σας η πιθανότητα νεφροπάθειας έτσι ώστε να αποτραπεί μια μη αναστρέψιμη νεφρική βλάβη ή ανεπάρκεια.

Κυκλοφορικό Σύστημα

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω την καρδιά σας. Όταν έχετε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυτό μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό λιπών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης ή σκλήρυνσης των αιμοφόρων αγγείων.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων (NIDDK), ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Εκτός από την παρακολούθηση και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σας, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης.

Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε να κόψετε το κάπνισμα εάν έχετε ή διατρέχετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και περιορίζει τη ροή του αίματος. Η έλλειψη ροής αίματος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία στα χέρια και τα πόδια σας και να προκαλέσει πόνο κατά το βάδισμα. Αυτό ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα.

Τα στενεμένα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια και τις πατούσες σας μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα, τα πόδια σας μπορεί να αισθάνονται κρύα ή μπορεί να μην μπορείτε να αισθανθείτε ζέστη λόγω έλλειψης αίσθησης. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως περιφερική νευροπάθεια, η οποία είναι ένας τύπος διαβητικής νευροπάθειας που προκαλεί μειωμένη αίσθηση στα άκρα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί μπορεί να σας εμποδίσει να παρατηρήσετε έναν τραυματισμό ή μια μόλυνση.

Ο διαβήτης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να εμφανίσετε λοιμώξεις ή έλκη στο πόδι. Η κακή ροή αίματος και η βλάβη των νεύρων αυξάνουν την πιθανότητα ακρωτηριασμού του ποδιού ή του πέλματος. Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να φροντίζετε καλά τα πόδια σας και να τα επιθεωρείτε συχνά.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Επιδερμίδα

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα σας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος σας. Μαζί με την αφυδάτωση, η έλλειψη υγρασίας του σώματός σας λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και «σκάσιμο» του δέρματος στα πόδια σας. Είναι σημαντικό να στεγνώνετε τελείως τα πόδια σας μετά το μπάνιο ή το κολύμπι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήπιες ενυδατικές κρέμες, αλλά αποφύγετε να αφήνετε αυτές τις περιοχές εκτεθειμένες στην υγρασία.

Οι πτυχές του δέρματος είναι ευαίσθητες σε μολύνσεις από μύκητες, βακτήρια ή λοιμώξεις (κολπικές) όταν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες όπως η ζέστη και η υγρασία. Αυτές οι ευαισθησίες τείνουν να εμφανίζονται στις ακόλουθες περιοχές:

 • ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και ποδιών
 • βουβωνική χώρα
 • μασχάλες
 • στοματική κοιλότητα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, φουσκάλες και κνησμό.

Τα σημεία υψηλής πίεσης κάτω από το πόδι σας μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κάλων. Αυτοί μπορεί να μολυνθούν ή να εμφανιστούν έλκη. Εάν εμφανίσετε έλκη στα πόδια, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαροτέρων επιπλοκών στα πόδια σας.

Μπορεί επίσης να γίνετε πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση:

 • εξανθημάτων
 • λοιμώξεων στα τριχοθυλακία
 • φλεγμονών των βλεφάρων
 • μολύνσεων στα νύχια

Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις όπως:

 • Ξανθωμάτωση, προκαλεί διογκωμένα κίτρινα ή πορτοκαλί εξογκώματα.
 • Σκληροδερμία συνήθως στις αρθρώσεις και το δέρμα λόγω της μείωσης της ελαστικότητας του δερματικού ιστού.
 • Διαβητική δερματοπάθεια μπορεί να προκαλέσει καφέ κηλίδες στο δέρμα.

Αυτές οι δερματικές παθήσεις συνήθως υποχωρούν όταν το σάκχαρο του αίματος ρυθμιστεί.

Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.

Κεντρικό Νευρικό Σύστημα

Ο διαβήτης προκαλεί διαβητική νευροπάθεια ή βλάβη στα νεύρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή σας για τη ζέστη, το κρύο και τον πόνο. Μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Οι πιθανότητες να μην παρατηρήσετε αυτούς τους τραυματισμούς και να εξελιχθούν σε σοβαρές λοιμώξεις ή καταστάσεις αυξάνονται επίσης.

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, μια επιπλοκή που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια στην αρχή, επομένως είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρο σας.

Στους ενήλικες η παχυσαρκία ορίζεται όταν ένα άτομο έχει ΔΜΣ > 30. Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.

Αναπαραγωγικό Σύστημα

Γυναίκες

Οι μεταβαλλόμενες ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη κύησης και με τη σειρά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν δύο τύποι καταστάσεων υψηλής αρτηριακής πίεσης που πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: η προεκλαμψία και η εκλαμψία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο διαβήτης κύησης αντιμετωπίζεται εύκολα και τα επίπεδα γλυκόζης επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά τη γέννηση του μωρού. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλους τύπους διαβήτη, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που επηρεάζουν τον κόλπο και την ουροδόχο κύστη.

Εάν εμφανίσετε διαβήτη κύησης, το μωρό σας μπορεί να έχει μεγαλύτερο βάρος γέννησης. Αυτό μπορεί να κάνει το τοκετό πιο περίπλοκο. Διατρέχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2 αρκετά χρόνια μετά την γέννηση του μωρού σας.

Άνδρες

Οι άνδρες με αρρύθμιστο διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σεξουαλικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, όπως:

 • στυτική δυσλειτουργία
 • χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
 • χαμηλή σεξουαλική διάθεση

Διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος, το οποίο μπορεί να είναι σωματικό, ψυχολογικό ή ένας συνδυασμός και των δύο. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες που είναι υπέρβαροι ή με καρδιοπάθεια, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερίνη. Αυτά είναι προβλήματα υγείας συχνά συνυπάρχουν στα άτομα με διαβήτη.

Διαβήτης και χαμηλή τεστοστερόνη

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Είναι πιθανότερο να έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης εάν είστε διαβητικός και επίσης υπέρβαρος. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, οι εναλλαγές της διάθεσης, η ευερεθιστότητα, η κακή συγκέντρωση, η μειωμένη μυϊκή δύναμη και η χαμηλή σεξουαλική διάθεση μπορεί να είναι συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης. Αυτά τα συμπτώματα συχνά επικαλύπτονται με εκείνα άλλων ασθενειών.

Διαβήτης και χαμηλή σεξουαλική διάθεση

Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλή σεξουαλική διάθεση. Επιπλέον, άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης, όπως η στυτική δυσλειτουργία, μπορούν να μειώσουν το ενδιαφέρον σας για το σεξ.

Πρόληψη του Διαβήτη

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1. Σε αυτή τη περίπτωση απαιτείται δια βίου διαχείριση της νόσου. Αλλά με τη συνεπή παρακολούθηση και την τήρηση της θεραπείας, μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε πιο σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν.

Σε στενή συνεργασία με τον γιατρό σας και υιοθετώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 εάν:

 • ελέγξετε το βάρος σας και υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή
 • ασκήστε τακτικά
 • δεν καπνίζετε
 • ρυθμίσετε τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη σας

Εάν έχετε εμφανίσει διαβήτη κύησης ή προδιαβήτη, οι παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο που εξηγεί πόσο σημαντική είναι η Καταμέτρηση Υδατανθράκων στο διαβήτη.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.