Εποχική γρίπη Φιρούζα Κουρτίδου

Εποχική γρίπη

20 Ιανουαρίου, 2016 - από HealthLine κατηγορία γενικά, ιατρική, ποιότητα ζωής, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Εποχική γρίπη: Τι πρέπει να ξέρω

Εποχική γρίπη: Συμπτώματα και μέτρα προστασίας

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς της οικογένειας ορθοβλεννοϊών. Συχνά η εποχική γρίπη μπερδεύεται με το κοινό κρυολόγημα αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών.

Οι μολύνσεις συμβαίνουν κατόπιν επαφής με σωματικά υγρά μέσω του βήχα και φτερνίσματος. Εξαπλώνεται με εποχιακές πανδημίες. Τα δυο στελέχη, Η5Ν1(γρίπη των πτηνών) και Η1Ν1(γρίπη των χοίρων) έχουν προκαλέσει πανδημίες τα τελευταία χρόνια με θανατηφόρα κρούσματα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αρχίζουν ξαφνικά με ρίγη, υψηλό πυρετό, πόνους σε όλο το σώμα, και αργότερα βήχας, φτέρνισμα, καταρροή, και λιγότερο συχνά ναυτία και εμετοί.

Σε ευπαθείς ομάδες μπορεί να αποβεί μοιραία(ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια). Ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία σε αυτές τις ομάδες και μπορεί να γίνει ακόμα και τώρα.

Προειδοποίηση ΚΕΕΛΠΝΟ

Υπάρχει προειδοποίηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για κύμα εποχικής γρίπης τον Ιανουάριο με αποκορύφωμα προς το τέλος του μήνα. Η θεραπεία είναι ειδική αντιική αγωγή που χορηγείται σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο. Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά συμπτώματα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στο ιατρό τους και αν κρίνεται απαραίτητο να λάβουν την αγωγή.

Πως μεταδίδεται η γρίπη

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ιοί της γρίπης εξαπλώνονται κυρίως από μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι που έχουν γρίπη φτερνίζονται, βήχουν ή μιλάνε. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στα στόματα ή τις μύτες παρακείμενων ατόμων. Λιγότερο συχνά, η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον που θα αγγίξει πρώτα μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που φέρει τον ιό και κατόπιν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

 Βασικά στοιχεία

  • Είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη που απλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν 3 τύποι ιών, οι τύποι A, B και C.
  • Οι ιοί της εποχικής γρίπης κυκλοφορούν παγκοσμίως και μπορούν επηρεάσουν άτομα οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδας. Ταξινομούνται σε 2 υποκατηγορίες Η και Ν
  • Στα εύκρατα κλίματα, οι εποχιακές επιδημίες εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στις τροπικές περιοχές η εποχικότητα της γρίπης είναι λιγότερο προφανής και οι επιδημίες μπορούν να εμφανιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
  • Αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Προκαλεί σοβαρές ασθένειες και θάνατο σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου
  • Επιφέρει οικονομικές ζημιές λόγω της απώλειας παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού και της έντονης προσέλευσης ασθενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας
  • Ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της νόσου. Αντιικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία, αν και οι ιοί της γρίπης μπορούν να αναπτύξουν αντοχή στη φαρμακευτική αγωγή

 

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε για το σακχαρώδη διαβήτη.

 

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!