You are currently viewing Ινσουλίνη και Απώλεια Βάρους

Ινσουλίνη και Απώλεια Βάρους

Η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι θέτουν την απώλεια βάρους ως έναν από τους βασικούς τους στόχους. Δυστυχώς, το 35% από αυτούς εγκαταλείπουν τον στόχο πριν τελειώσει ο πρώτος μήνας. Δεν είναι απαραίτητα η έλλειψη χρόνου ή η θέληση που κάνουν κάποιους να πασχίζουν. Αντιθέτως, ο λόγος που μπορεί να δυσκολέψει κάποιους να χάσουν βάρος είναι η αντίσταση του οργανισμού τους στην ινσουλίνη. Έτσι λοιπόν, ινσουλίνη και απώλεια βάρους συνδέονται στενά.

Ίσως κάποιος σκεφτεί, «Γιατί είναι τόσο δύσκολο για μένα να χάσω βάρος;» «Τα κάνω όλα σωστά», και όμως η απώλεια βάρους είναι δύσκολη. Κάποιοι άλλοι μπορεί να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα και να ασκούνται πολλές φορές την εβδομάδα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το βάρος τους όμως δεν μειώνεται ή ακόμα χειρότερα αυξάνεται και μάλιστα φαινομενικά χωρίς κανένα εμφανή λόγο. Έτσι, πολλοί αποδέχονται ότι θα παραμείνουν υπέρβαροι για το υπόλοιπο της ζωής τους και σταματούν τις όποιες προσπάθειες.

Τα παραπανίσια κιλά δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνιμα. Εάν κάποιος διαπιστώσει ότι είναι εύκολο να παίρνει βάρος και δύσκολο να το χάνει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει.  Τα προβλήματα ελέγχου του βάρους δεν αφορούν μόνο την υπερκατανάλωση τροφών ή την άσκηση. Αφορούν μεταβολικές αλλαγές που είναι συλλογικά γνωστές ως αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, οι εργαστηριακές εξετάσεις των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες απώλειας βάρους τις περισσότερες φορές δείχνουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα καλά νέα είναι ότι ο σωστός συνδυασμός διατροφής, άσκησης και θέλησης για επιτυχία, μπορεί να αντιστρέψει τις μεταβολικές αλλαγές και τελικά να επιτευχθεί ο στόχος της απώλειας βάρους.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Η επιλογή των κατάλληλων τροφών δεν χρειάζεται να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε κάποιες εύκολες και γρήγορες ιδέες υγιεινής διατροφής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο με θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Οι καλύτερες τροφές για διαβητικούς
PlayPlay
Οι 10 καλύτερες ιδέες για σνακ αν έχετε διαβήτη
PlayPlay
10 φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για διαβητικούς
PlayPlay
Τι μπορείτε να πιείτε εάν έχετε διαβήτη;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Οι καλύτερες τροφές για διαβητικούς Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
Οι 10 καλύτερες ιδέες για σνακ αν έχετε διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
10 φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για διαβητικούς Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
Τι μπορείτε να πιείτε εάν έχετε διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
previous arrow
next arrow

Τι είναι όμως η ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι μια απαραίτητη για τη ζωή ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και ρυθμίζει πολλές μεταβολικές διεργασίες που τροφοδοτούν τα κύτταρα του οργανισμού με την απαραίτητη ενέργεια. Παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ινσουλίνη επηρεάζει το σώμα μας είναι αναγκαία για τον έλεγχο του βάρους αλλά και γενικότερα για τη καλή υγεία. Όταν καταναλώνονται υδατάνθρακες η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται. Έτσι, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να βοηθήσει στη μεταφορά του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος  στα κύτταρα (κυρίως στους μύες και στο συκώτι) όπου μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται στα άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη μιας και το σώμα τους παράγει περισσότερη ινσουλίνη προκειμένου να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σάκχαρο στο αίμα να πέφτει σε χαμηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Ως εκ τούτου, το σώμα ανταποκρίνεται στέλνοντας στον εγκέφαλο την εντολή για περισσότερη κατανάλωση τροφής με σκοπό να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτός είναι και ο λόγος που άτομα με χρόνια υψηλή ινσουλίνη δυσκολεύονται να κρατήσουν το σωματικό τους βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Συνεπώς, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητος για την επίτευξη της επιθυμητής σωματικής σύνθεσης.

Όμως αναμφισβήτητα, ακόμα πιο σημαντική είναι η προστασία της υγείας. Δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους πιο δύσκολη στα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.  Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζονται, μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως κόπωση, αδυναμία, σύγχυση, πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, προβλήματα διάθεσης, ζάλη και πολλά άλλα. Πολλές εκφυλιστικές ασθένειες συνδέονται επίσης με την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη όπως και της νόσου Alzheimer. 

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Πως ξέρετε εάν είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη;

Παρά τις πολλαπλές επιδράσεις της στον οργανισμό, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα έως ότου εμφανίσουν προδιαβήτη ή διαβήτη. Εάν κάποιος αντιμετωπίζει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, το καλύτερο πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να μιλήσει με τον γιατρό του:

 • Περίμετρος μέσης μεγαλύτερη των 88 εκατοστών για τις γυναίκες και 102 εκατοστών για τους άνδρες
 • Αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 130/80
 • Γλυκόζη νηστείας άνω των 100 mg/dL
 • Μέτρηση τριγλυκεριδίων νηστείας άνω των 150 mg/dL
 • Χοληστερόλης HDL κάτω των 40 mg/dL σε άνδρες και 50 mg/dL σε γυναίκες
 • Μελάγχρωση του δέρματος(μικρές σκούρες κηλίδες) στη βουβωνική χώρα, το λαιμό ή τις μασχάλες μια κατάσταση που ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση
 • Μη φυσιολογική κόπωση
 • Επιθυμία για γλυκές ή αλμυρές τροφές
 • Αυξημένη πείνα ή δίψα
 • Υπερβολική ούρηση

Ο διαβήτης είναι οικογενειακή υπόθεση. Είναι αλήθεια ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο για το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Δεν είναι όμως και ο βασικός λόγος. Ακόμα και όταν κάποιος έχει προδιάθεση, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ελέγχοντας το βάρος του και εάν ασκείται συστηματικά μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και να υποστρέψει τον διαβήτη.

Στους ενήλικες η παχυσαρκία ορίζεται όταν ένα άτομο έχει ΔΜΣ > 30. Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου αντίστασης στην ινσουλίνη

Το σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες, αλλά η κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων από ότι μπορεί να διαχειριστεί το σώμα μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Κάποιοι από τους κύριους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολικό βάρος
 • Κληρονομικότητα
 • Σωματική αδράνεια
 • Έλλειψη ύπνου
 • Κάπνισμα
 • Διάφορα φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά και στεροειδή
 • Παθήσεις όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,ιστορικό διαβήτη κύησης και υπέρταση

Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλείται συνήθως από ένα συνδυασμό παραγόντων που συνδέονται με το βάρος, την ηλικία, τη κληρονομικότητα, την καθιστική ζωή και το κάπνισμα.


Η ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη λόγω του υψηλού ποσοστού σπλαχνικού λίπους, του οξειδωτικού στρες και της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας.

Ινσουλίνη και απώλεια βάρους

Τα καλά νέα είναι ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν αρκετά τα επίπεδα ινσουλίνης και επίσης να έχουν θετική επίδραση και σε άλλες ορμόνες. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη από τις τροφές μετατρέποντάς την σε ενέργεια. Το ποσοστό της ινσουλίνης στο αίμα αυξάνεται σε υγιή επίπεδα μετά από ένα γεύμα και μειώνεται όταν πέφτει το σάκχαρο. Η φυσική διακύμανση της ινσουλίνης είναι αυτό που διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σε μια υγιή ισορροπία. Όταν τα κύτταρα του σώματος ενός ανθρώπου δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν σωστά στην ινσουλίνη, γίνονται «ανθεκτικά στην ινσουλίνη». Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τότε αυξάνονται υψηλότερα από ότι θα έπρεπε ακόμη και αν το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Το υπερβολικά υψηλό σάκχαρο στο αίμα έχει πολλές επιβλαβείς επιδράσεις, προκαλώντας βλάβες σε όλο το σώμα. Έτσι, το ανθρώπινο σώμα έχει ένα εφεδρικό σχέδιο για την προστασία του. Αποθηκεύει την επιπλέον ενέργεια μετατρέποντάς την σε λίπος, συχνά γύρω από τη μέση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης καθιστούν δυσκολότερη την απώλεια βάρους. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τρόπους που μπορεί κάποιος να βελτιώσει την αντίσταση του στην ινσουλίνη και έτσι να χάσει ευκολότερα τα παραπανίσια κιλά του.

Διατροφή και απώλεια βάρους

Η εξισορρόπηση της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα επιτυγχάνεται καλύτερα με την εξάλειψη των απλών υδατανθράκων από τη διατροφή όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό σημαίνει, όχι ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και αναψυκτικά. Επιπρόσθετα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θα βοηθήσει αρκετά. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μείωσης των γλυκών και των αμυλούχων τροφών είναι η απώλεια βάρους. Το υπερβολικό σωματικό λίπος, ειδικά γύρω από τη μέση, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Φυσικά, αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο καθώς η αντίσταση στην ινσουλίνη καθιστά δυσκολότερη την απώλεια βάρους.

Είναι σημαντικό να ακολουθείται ένας υγιεινός τρόπος διατροφής, καθώς μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η απώλεια μόλις 5% έως 7% του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει αισθητά την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, δεν συστήνονται εξαντλητικές δίαιτες που θα στρεσάρουν τον οργανισμό. Το στρες αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη, γνωστής και ως ορμόνης του στρες. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα. Εστιάζουμε, λοιπόν, στη κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών αποφεύγοντας να μένουμε νηστικοί.   

Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.

Μείωση άγχους και απώλεια βάρους

Αυτό είναι πάντα πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να πραγματοποιηθεί. Όμως, είναι σημαντικό να διατηρούνται τα επίπεδα κορτιζόλης ισορροπημένα. Όταν ο εγκέφαλος αναγνωρίζει μια απειλή, είτε πρόκειται για ένα άγριο ζώο που κινείται επιθετικά εναντίον μας είτε για ένα σημαντικό χρέος που χρειάζεται αποπληρωμή, ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών. Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Βραχυπρόθεσμα, η αδρεναλίνη κατευνάζει τη πείνα καθώς το αίμα κατευθύνεται μακριά από το πεπτικό σύστημα σε άλλα όργανα και προς τους μεγάλους μυς. Αυτό βοηθάει το σώμα να είναι σε εγρήγορση έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Αυτή η επίδραση όμως σύντομα υποχωρεί.

Ωστόσο, η κορτιζόλη παραμένει για περισσότερο. Ο ρόλος αυτής της ορμόνης είναι να βοηθήσει τον οργανισμό να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. Προκαλεί την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής, τη διατήρηση του λίπους και την επιβράδυνση της πέψης. Το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ μιας επίθεσης από ένα άγριο ζώο και του άγχους που προκαλείται από έναν υψηλό φόρτο εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι ορμόνες του στρες συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη και μετά την απειλή, έως και 24 ώρες αργότερα.

ύπνος ινσουλίνη και απώλεια βάρους Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Ύπνος και απώλεια βάρους

Ακόμη και μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα της ινσουλίνης. Ο ποιοτικός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την απώλεια βάρους όσο είναι η διατροφή και η άσκηση. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά. Στην πραγματικότητα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες σύμφωνα με μελέτες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να είναι ένας παράγοντας που λείπει από πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Παρακάτω θα διαβάσετε 7 λόγους που ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους: 

 1. Ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αύξηση του σωματικού βάρους και τη παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με την αύξηση βάρους και τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
 2. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξάνει την όρεξη. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει την όρεξη, πιθανώς λόγω της επίδρασης του στις ορμόνες που σηματοδοτούν την πείνα και την πληρότητα.
 3. Ο ύπνος βοηθά στη καταπολέμηση της λιγούρας. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει τις ικανότητες στον αυτοέλεγχο και στη λήψη αποφάσεων και μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό. Επίσης, έχει συνδεθεί με την αυξημένη πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπη και υδατάνθρακες.
 4. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως αυξάνονται τα σνακ αργά το βράδυ, οι μερίδες και συνολικά ο διαθέσιμος χρόνος για φαγητό.
 5. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό ανάπαυσης. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης (RMR), αν και τα ευρήματα είναι μικτά. Ένας παράγοντας που συμβάλλει φαίνεται να είναι ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυικής μάζας.
 6. Ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει τη σωματική δραστηριότητα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τα κίνητρα άσκησης, τη διάρκεια και την ένταση. Ο επαρκής ύπνος μπορεί ακόμη να βελτιώσει και την απόδοση.
 7. Ο ύπνος βοηθά στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη. Μόνο λίγες μέρες ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι ο πρόδρομος τόσο για την αύξηση βάρους όσο και για τον διαβήτη τύπου 2.

Μαζί με το σωστό φαγητό και την άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί σημαντικό μέρος της προσπάθειας διατήρησης ενός υγιούς βάρους. Ο ανεπαρκής ύπνος αλλάζει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στο φαγητό. Αρχικά, η όρεξη αυξάνεται και είναι λιγότερο πιθανό να αντισταθεί κάποιος στους πειρασμούς και να ελέγξει τις ποσότητες. Έτσι δημιουργείτε ένας φαύλος κύκλος. Όσο λιγότερο κοιμάται κάποιος, τόσο περισσότερο αυξάνεται το βάρος του και όσο περισσότερο αυξάνεται το βάρος του, τόσο πιο δύσκολο είναι να κοιμηθεί. Αντιθέτως, η καθιέρωση υγιών συνηθειών στον ύπνο μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. 

Άσκηση και απώλεια βάρους

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Πρόσφατη μελέτη για τη Πολιτική Υγείας του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία το 1980. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα περίπου το 50% των γυναικών και το 70% των ανδρών έχουν σωματικό βάρος άνω του φυσιολογικού.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι το 2030 άνω του 50% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι παχύσαρκοι. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη σωματική δραστηριότητα με τα βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης. Ακόμη και τα μέτρια επίπεδα καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν. Το σημαντικό είναι η αποφυγή μεγάλων περιόδων καθιστικής ζωής. Ο συνδυασμός άσκησης και υγιεινής διατροφής είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους από ότι ο περιορισμός των θερμίδων. Η άσκηση μπορεί να αποτρέψει ή ακόμη και να αναστρέψει τις επιπτώσεις ορισμένων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή πίεση και τα καρδιακά προβλήματα.

Επίσης, η άσκηση είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της ευημερίας, μειώνοντας έτσι τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Για να υπάρξουν οφέλη για την υγεία από την άσκηση, συνιστάται κάποια μορφή αερόβιας άσκησης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά το λιγότερο. Ωστόσο, εάν κάποιος θέλει να χάσει βάρος θα πρέπει να ασκηθεί περισσότερο από 20 λεπτά. Η ενσωμάτωση μόλις 15 λεπτών μέτριας άσκησης, όπως είναι το περπάτημα για 1 ή 2 χιλιόμετρα, σε καθημερινή βάση θα κάψει έως και 100 επιπλέον θερμίδες. Το κάψιμο 700 θερμίδων την εβδομάδα μπορεί να ισούται με 10 κιλά απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Κάπνισμα και απώλεια βάρους

Μπορούμε να προσθέσουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη στη μεγάλη λίστα των λόγων για τους οποίους δεν πρέπει κάποιος να καπνίζει. Η νικοτίνη μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή εάν κάποιος είναι ήδη διαβητικός να του επιδεινώσει τον διαβήτη. Από την άλλη πλευρά, η νικοτίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει και μείωση της γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία) σε άτομα που έχουν διαβήτη και λαμβάνουν ινσουλίνη.

Επιπρόσθετα, η νικοτίνη αλλάζει τις χημικές διεργασίες στα κύτταρα έτσι ώστε να μην ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Όμως, τα κύτταρα χρειάζονται ινσουλίνη ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τη γλυκόζη από το αίμα και να την χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια. Όταν δεν μπορούν να την απορροφήσουν, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται. Η νικοτίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει το σώμα να παράξει περισσότερα τριγλυκερίδια, έναν τύπο λίπους που συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τέλος, αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που καταπολεμούν την ινσουλίνη.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Ινσουλίνη και απώλεια βάρους: 7 τροφές που ελέγχουν το σάκχαρο

Όσοι έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος μπορεί να χρειαστεί να ελέγξουν τα επίπεδα της ινσουλίνης τους. Πολλές από τις συνήθειες που σχετίζονται με τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, θεωρούνται υγιεινές συνήθειες και οι περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να τις υιοθετήσουν έτσι και αλλιώς.  Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες υγιεινές διατροφικές επιλογές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και την απώλεια βάρους.

 1. Ωμά, μαγειρεμένα ή ψητά λαχανικά. Τα λαχανικά προσθέτουν χρώμα, γεύση και υφή σε ένα γεύμα. Επιλέξτε νόστιμα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως μανιτάρια, κρεμμύδια, μελιτζάνες, ντομάτες, λαχανάκια Βρυξελλών και κολοκυθάκια. Συνοδέψτε τα με ντιπ χαμηλών λιπαρών όπως, χούμους, γουακαμόλε και σάλσα ή ψητά με διάφορα καρυκεύματα όπως δεντρολίβανο, πιπέρι καγιέν ή σκόρδο.
 2. Χόρτα.Το λάχανο, το σπανάκι και το σέσκουλο είναι κάποιες υγιεινές επιλογές, νόστιμες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Δοκιμάστε ψητά φύλλα λάχανου στο φούρνο με ελαιόλαδο για γρήγορα και τραγανά τσιπς. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε χόρτα με ψητά λαχανικά για να προσθέσετε υφή και διαφορετική γεύση ή να τα σερβίρετε με λίγη πρωτεΐνη, όπως είναι ο σολομός.
 3. Γευστικά αφεψήματα χαμηλών θερμίδων. Το απλό νερό είναι πάντοτε μια καλή επιλογή, αλλά το νερό που εγχύεται με φρούτα και λαχανικά είναι μια πιο ενδιαφέρουσα επιλογή. Κόψτε ένα λεμόνι ή αγγούρι και βάλτε το στο νερό σας ή φτιάξτε παγάκια με ανάλογη γεύση. Εάν δεν σας αρέσει το ζεστό τσάι, δοκιμάστε κρύο τσάι με λεμόνι ή κανέλα.
 4. Πεπόνι ή μούρα. Είναι σίγουρα 2 υγιεινές επιλογές γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Μια πολύ καλή επιλογή είναι να ανακατέψετε το πεπόνι ή τα μούρα με γιαούρτι.
 5. Τρόφιμα ολικής άλεσης, με περισσότερες φυτικές ίνες. Δοκιμάστε όσπρια όπως φασόλια, μπιζέλια και φακές. Συνοδέψτε τα λαχανικά σας με μία σάλσα από μαύρα φασόλια και καλαμπόκι.
 6. Και λίγο λίπος. Οι καλές λιπαρές επιλογές περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.
 7. Πρωτεΐνη. Το γιαούρτι, το τυρί cottage, τα αυγά και το άπαχο κρέας είναι επιλογές πρώτης γραμμής. Επιλέξτε γρήγορα και γευστικά σνακ όπως σέλινο με φυστικοβούτυρο που είναι ένα καλό μείγμα λίπους και πρωτεϊνών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προετοιμασία γευμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγξετε τι τρώτε

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο και σε 2 λεπτά θα δείτε 10 συμβουλές για τη προετοιμασία γευμάτων που θα σας βοηθήσουν να τρώτε υγιεινά και να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα.

Μπορούμε να θεραπεύσουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Τι συμβαίνει όταν κάποιος βελτιώσει δραματικά την αντίσταση του στην ινσουλίνη και μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα του; Όταν ακολουθήσει μια διατροφή χαμηλή σε περιεκτικότητα υδατανθράκων, βελτιώνοντας παράλληλα τη σωματική του δραστηριότητα, τη διαχείριση του στρες και την ποιότητα του ύπνου του; Τότε τίθεται το ερώτημα: μπορεί να θεραπευτεί;

Πιθανώς όχι. Η λέξη θεραπεία υποδηλώνει ότι εάν ένα άτομο επιστρέψει στις παλιές του διατροφικές συνήθειες, η ινσουλίνη του θα συνεχίζει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Δυστυχώς, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που αντιστρέφουν την αντίσταση τους στην ινσουλίνη, μειώνουν τα υψηλά επίπεδα της αλλά και το σάκχαρο στο αίμα τους, θα δουν τις τιμές τους να επιστρέφουν στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα εάν σταματήσουν τις υγιεινές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής τους και επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες. Αυτό ενισχύει την ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να διατηρηθούν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δίαιτες ή βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις βοηθούν μόνο στιγμιαία. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι μια ισόβια κατάσταση. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μερική θεραπεία, ειδικά εάν η αντίσταση τους στην ινσουλίνη διαγνωστεί νωρίς. Η κλινική πρακτική δείχνει ότι για κάποιους ανθρώπους, η διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, η απώλεια βάρους και η μείωση των επιπέδων ινσουλίνης θα αποκαταστήσει την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη.  Αυτό το γεγονός μπορεί να τους επιτρέψει να επανακτήσουν το βαθμό μεταβολικής ευελιξίας που συναντάμε στα υγιή άτομα. Η μεταβολική ευελιξία μπορεί να τους επιτρέψει να αυξήσουν την ποσότητα υδατανθράκων που μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια. Επίσης, μπορεί να τους επιτρέψει να μειώσουν την ποσότητα άσκησης που χρειάζονται για να διατηρήσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και του σακχάρου τους στο αίμα, χαμηλά.

Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιος που φροντίζετε από διαβήτη διαβάστε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.

Εν κατακλείδι

Η ινσουλίνη είναι σημαντική για την επιβίωση και την καλή μακροχρόνια υγεία. Αλλά τα χρόνια υψηλά επίπεδα ινσουλίνης κάνουν το σώμα να ανταποκρίνεται λιγότερο σε αυτήν την απαραίτητη ορμόνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών χρόνιων παθήσεων. Η υιοθέτηση αποτελεσματικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως μια δίαιτα χαμηλή σε περιεκτικότητα υδατανθράκων, η τακτική σωματική δραστηριότητα και ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης, την αντίσταση στην ινσουλίνη όπως και το σωματικό βάρος.

Ο τακτικός έλεγχος της αντίστασης στην ινσουλίνη θα πρέπει να πραγματοποιείται συχνότερα από τους ειδικούς γιατρούς στους ασθενείς. Εάν περιμένουμε να δούμε πρώτα αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, τότε ένας ασθενής μπορεί να ζει ήδη ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που θα μπορούσαν να είχαν αντιστραφεί. Αντιθέτως, θέλουμε να εντοπίσουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη νωρίς, ώστε να την αντιστρέψουμε και να αποτρέψουμε τις επικίνδυνες συνέπειες αυτής της μεταβολικής νόσου το γρηγορότερο.  

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Μάθετε εάν έχετε προδιαβήτη και πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε: Τι είναι ο Προδιαβήτης;

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.