29 Απριλίου, 2020
Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή
Είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής σε προπονήσεις και αγώνες
Η κάρτα υγείας του αθλητή αποτελεί μια μεγάλη τομή την οποία θεσμοθέτησαν με Νόμο από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Υγείας (Αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152 – ΦΕΚ Τεύχος Β 3254/08.08.2018). Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2019, όλοι οι αθλητές κάθε ηλικίας που έχουν δελτίο σε αθλητικό σωματείο θα υποχρεούνται να διαθέτουν κάρτα υγείας αθλητή. Η κυρία Κουρτίδου είναι πιστοποιημένη γιατρός ΕΚΑΕ και μπορεί να θεωρεί την κάρτα υγείας αθλητή.
Η κάρτα αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή, βρίσκεται στην κατοχή του και προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή αγώνα κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα, ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής σε προπονήσεις και αγώνες. Συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή και βρίσκεται στην κατοχή του.
Η άσκηση βελτιώνει την υγεία. Η προσαρμοσμένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητας ζωής ακόμα και σε περιπτώσεις καρδιολογικών ή άλλων παθήσεων. Όμως, η αθλητική δραστηριότητα έχει συνδυαστεί με τον αιφνίδιο θάνατο των αθλητών και δη των νέων και αυτό μπορεί να δημιουργήσει παρερμηνείες. Μόνο στον νομό Αττικής καταγράφονται, από την Πολιτεία, 48 αιφνίδιοι θάνατοι το έτος, νέων ανθρώπων με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο ασκούμενος έχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα το οποίο δεν γνωρίζει. Στους νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών, το μεγαλύτερο ποσοστό αιφνίδιων θανάτων οφείλεται στην κληρονομικότητα.
Οι αρρυθμιογόνες μυοκαρδιοπάθειες και τα οικογενή ηλεκτρικά σύνδρομα (σύνδρομο Brugada, σύνδρομο μακρού QT, κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία) είναι τα κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα που αποτελούν την κύρια αιτία. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και ατόμων με γονιδιακή ευαισθησία στους νέους και ιδιαίτερα στους αθλητές είναι σημαντική για την μείωση των αιφνίδιων θανάτων. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, έχει προτείνει βασικά μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και τον σωστό προαγωνιστικό έλεγχο των αθλουμένων. Ως εκ τούτου, η κάρτα υγείας αθλητή εκδίδεται, από πιστοποιημένο γιατρό, μόνον κατόπιν πραγματοποίησης των παρακάτω μέτρων ελέγχου:
Αναλόγως των ευρημάτων και εφόσον ο γιατρός κρίνει σύμφωνα με την επιστημονική του κρίση απαραίτητη την περαιτέρω διερεύνηση, δύναται να παραπέμψει τον αθλούμενο σε περαιτέρω εξετάσεις.
Είναι σημαντικό για τον αθλούμενο, ο γιατρός να μπορέσει να διακρίνει τις διαταραχές που προκαλούνται από την άθληση από τις διαταραχές που σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να διερευνηθεί ένα πιθανό παθολογικό υπόστρωμα που μπορεί να αφορά κληρονομική καρδιαγγειακή νόσο. Λόγω της δομικής και ηλεκτρικής αναδιαμόρφωσης της καρδιάς στους αθλητές (αθλητική καρδιά) οι ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές είναι συχνές και σύνηθες. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι η καρδιά προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τακτική και εντατική προπόνηση των αθλουμένων. Στην περίπτωση των εφήβων, οι διαταραχές αυτές μπορεί και να αποτελούν και έκφραση υποκειμενικής νόσου. Οι έφηβοι αυτοί, διατρέχουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
Η κάρτα υγείας αθλητή είναι υποχρεωτική για όλους τους αθλητές που διαθέτουν δελτίο σε σωματείο. Με αυτό τον τρόπο, αθλούμενοι που δεν ελέγχονταν καθόλου, μέχρι πρότινος, θα υποβάλλονται σε έλεγχο σύμφωνα με αυτή τη νομική παρέμβαση. Έτσι, μπαίνει ένα τέλος στις ανισότητες σε σχέση με άλλους αθλητές που ελέγχονταν τακτικά. Η κάρτα υγείας αθλητή συμπληρώνεται από πιστοποιημένο γιατρό, έχει διάρκεια 1 έτος και αναγράφει τα εξής:
Η άσκηση του αθλητισμού πρέπει να γίνεται με ασφάλεια ενισχύοντας τη φιλοσοφία πρόληψης της αγωγής υγείας του ευρύτερου πληθυσμού. Αυτό απαιτεί την πολλαπλή συνεργασία ανάμεσα στους χώρους του αθλητισμού και την υγείας.
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και τα Σεπόλια.
Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο με 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.
Μάθετε για ένα συνδυαστικό πρόβλημα της εποχής μας, Παχυσαρκία και Διαβήτης.