You are currently viewing Κορονοϊός και διαβήτης

Κορονοϊός και διαβήτης

Κορονοϊός και διαβήτης: Έχουν τα άτομα με διαβήτη αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την κρίση του κορονοϊού COVID-19 πανδημία. Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και φαίνεται να έχουν 2 – 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με διαβήτη, καθιστά δυσκολότερη τη καταπολέμηση του ιού και πιθανόν να οδηγήσει σε μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης. Δεύτερον, ο κορονοϊός εμφανίζεται να ευδοκιμεί σε περιβάλλον αυξημένης γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, φαίνεται ότι κορονοϊός και διαβήτης είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Τι είναι ο κορονοϊός COVID-19

Οι κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που εμφανίστηκαν σχετικά τελευταία και μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Στους ανθρώπους προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις από ένα κοινό κρυολόγημα μέχρι πιο σοβαρές ασθένειες. Ο COVID-19 είναι ένας νέος τύπος κορονοϊού. Πριν την εμφάνιση του στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, το Δεκέμβριο του 2019, μας ήταν άγνωστος.

Όπως και κάθε άλλη νόσος του αναπνευστικού, ο COVID-19 εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα (βήχας, φτέρνισμα).  Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος αγγίζει μια μολυσμένη επιφάνεια (πόμολο, χειραψία) και στη συνέχεια το στόμα ή τη μύτη. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος της γενικής οδηγίας για υγιεινή των χεριών και κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει από λίγες ώρες έως μερικές ημέρες ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Εάν αντιμετωπίζετε εσείς ή οι εργαζόμενοι σας προβλήματα με τη ρύθμιση του διαβήτη στο χώρο εργασίας, διαβάστε πως η σωστή διαχείριση του αυξάνει την παραγωγικότητα.

Διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 μπορεί να εμφανίζουν υψηλό πυρετό που δεν πέφτει με αντιπυρετικά, βήχα, δύσπνοια ή ταχύπνοια. Τα συμπτώματα του εμφανίζονται από τη δεύτερη μέρα έως και τη δεύτερη εβδομάδα έκθεσης στον ιό και μοιάζουν με αυτά του SARS.

Όσο αναφορά την πρόληψη, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, πλύσιμο χεριών με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα, είναι πολύ σημαντικά. Επίσης, τα αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα εξουδετερώνουν το νέο κορονοϊό. Προσθέτως, η ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θωρακίζει τον οργανισμό. Τέλος, τα μέτρα προσωπικής προστασίας (μάσκες, γάντια και κοινωνική αποστασιοποίηση) συνεισφέρουν στη πρόληψη από τον κορονοϊό.

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί λαμβάνουν υποστηρικτική θεραπεία είτε κατ’ οίκον είτε στο νοσοκομείο για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από κάποιο διάστημα. Δυστυχώς δεν υπάρχει, προς το παρόν, θεραπεία για τον COVID-19. Υπάρχει πάντως ισχυρό ερευνητικό ενδιαφέρον παγκοσμίως για τη ανεύρεση αντιικών θεραπειών.  

κορονοϊός και διαβήτης Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Κορονοϊός και διαβήτης

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν. Για πολλούς (περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων), ο COVID-19 έχει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με τη συνηθισμένη γρίπη ή ένα απλό κρυολόγημα. Μάλιστα μερικοί δεν δείχνουν καθόλου συμπτώματα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον ιό δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν για να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα. Ωστόσο, σε περίπου το 15% των περιπτώσεων, ο COVID-19 είχε σοβαρές επιπλοκές και σε περίπου 5% των περιπτώσεων οδήγησε σε κρίσιμη ασθένεια. Εντούτοις, η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 98%) των προσβεβλημένων μέχρι σήμερα ατόμων έχει επιβιώσει.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στο κορονοϊό COVID-19. Όταν τα άτομα με διαβήτη αναπτύξουν μια ιογενή λοίμωξη, είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστούν λόγω των διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως να εμφανίσουν επιπλοκές του διαβήτη. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευάλωτο, καθιστώντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του ιού και πιθανόν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης. Δεύτερον, ο ιός ευδοκιμεί σε περιβάλλον αυξημένης γλυκόζης στο αίμα.

Τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με διαβήτη και οι αγαπημένοι τους;

Τα άτομα με διαβήτη, είναι σημαντικό να λάβουν προφυλάξεις για την αποφυγή του ιού. Οι συστάσεις που εκδίδονται για το ευρύ κοινό είναι διπλά σημαντικές για τους ανθρώπους με διαβήτη και για όσους βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί τους.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών
  • Αποφεύγουμε να αγγίξουμε το πρόσωπο
  • Απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται
  • Δεν μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα (γυαλιά, πετσέτες, εργαλεία, κλπ)
  • Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε
  • Αποφεύγουμε την επαφή με όποιον παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού
  • Περιορίζουμε τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις
  • Εάν έχουμε συμπτώματα γρίπης παραμένουμε σε κατ’ οίκον περιορισμό

Άτομα με διαβήτη

Όλοι πρέπει να έχουν ένα σχέδιο σε περίπτωση που αυτοί ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο προσληφθεί από τον COVID-19. Για τα άτομα με διαβήτη, αυτό είναι πολύ σημαντικό:

  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα
  • Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα γρίπης (πυρετός, βήχας, δύσπνοια) καλέστε το γιατρό σας
  • Καταναλώστε πολλά υγρά
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκής ποσότητες φαρμάκων για τη περίπτωση καραντίνας
  • Πρόσβαση στα τηλέφωνα επείγουσας επικοινωνίας σε περίπτωση ασθένειας

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Κορονοϊός και διαβήτης – Μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών

Γενικά, τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές όταν μολυνθούν από έναν ιό. Όμως, αν ο διαβήτης είναι καλά ρυθμισμένος, ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος σοβαρά από το COVID-19 είναι περίπου ο ίδιος με τον γενικό πληθυσμό.

Τα άτομα που δεν διαχειρίζονται σωστά τον διαβήτη τους και έχουν διακυμάνσεις των σακχάρων τους στο αίμα, κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιπλοκές. Η καρδιακή νόσος ή άλλες επιπλοκές εκτός του διαβήτη θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πιθανότητα κάποιος να νοσήσει από το COVID-19, όπως και από άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει διότι η ικανότητα του οργανισμού τους να καταπολεμήσει μια λοίμωξη υπονομεύεται.

Επίσης, οι ιογενείς λοιμώξεις και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τις φλεγμονές σε άτομα με διαβήτη και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών. Όταν τα άτομα με διαβήτη πάσχουν από μια ιογενή λοίμωξη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβητική κετοξέωση, που συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Επιπρόσθετα, η διαβητική κετοξέωση μπορεί να οδηγήσει σε σήψη. Η σηψαιμία και το σηπτικό σοκ είναι μερικές από τις πιο σοβαρές επιπλοκές που έχουν υποστεί κάποιοι ασθενείς από το COVID-19.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Κορονοϊός και διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2

Προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι ο COVID-19 παρουσιάζει διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2. Το σημαντικότερο είναι ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν διαφορετική ηλικία, επιπλοκές και διαχείριση του διαβήτη τους. Όσοι έχουν ήδη προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με το διαβήτη είναι πιθανό να έχουν σοβαρότερες επιπλοκές εάν νοσήσουν από το COVID-19 σε σχέση με τους διαβητικούς ασθενής που είναι υγιείς, ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη που έχουν.

Ενημέρωση και επίσημες οδηγίες

Η μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 είναι ένας συνεχής αγώνας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο COVID-19 είναι ένας νέος κορονοϊός. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και να προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, ακολουθώντας πιστά οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα αναλυτικό άρθρο για τον κορονοϊό COVID-19 και ενημερωθείτε για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.