You are currently viewing Κορονοϊός Ένας Νέος Ιός Που Ανησυχεί

Κορονοϊός Ένας Νέος Ιός Που Ανησυχεί

Κορονοϊός παγκόσμια ανησυχία – Τι είναι, συμπτώματα και πως εξαπλώνεται

Ένας νέος κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλο το κόσμο ξεκινώντας αρχικά από τη Κίνα. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την κρίση κορονοϊού πανδημία. Επισήμως, αποκαλείται ως COVID-19 και έχει προσβάλει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους ενώ έχουμε και πολλούς νεκρούς. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτοί με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν σοβαρές επιπλοκές από το κορονοϊό. Ο κορονοϊός αποδεικνύεται μια πιο σοβαρή ασθένεια από την εποχική γρίπη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα υγείας και διατροφής που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Καθημερινές Υγιεινές Συνήθειες που Πρέπει να Υιοθετήσετε
PlayPlay
Πως να χάσω κοιλιακό λίπος;
PlayPlay
Μεταβολικό Σύνδρομο: Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση και Θεραπεία
PlayPlay
Πως να βελτιώσετε τη διάθεση σας το πρωί
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Τι είναι ο κορονοϊός

Ο συγκεκριμένος κορονοϊός είναι στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών, που προκαλούν Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο και ενδεχομένως πονοκέφαλο. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ευπαθείς ομάδες, κινδυνεύουν να μετατραπεί ο ιός σε σοβαρότερη ασθένεια της αναπνευστικής οδού.

Οι αρχές της Κίνας δήλωσαν ότι ο κορονοϊός COVID-19 πέρασε από ζώα σε ανθρώπους. Μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο και φαίνεται να προκαλεί πνευμονία σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια περίπτωση, 14 γιατροί και νοσηλευτές που ασχολούνταν με τη θεραπεία ενός ασθενή – ο οποίος δεν ήταν γνωστό ότι μεταφέρει τον ιό – μολύνθηκαν, υποδηλώνοντας ότι ο συγκεκριμένος κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα.

Η καλύτερη άμυνα απέναντι στις ασθένειες είναι η καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτυγχάνεται με υγιεινή διατροφή, σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων, αποφυγή καθιστικής ζωής και καπνίσματος.

Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube, κάντε εγγραφή και παρακολουθήστε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα επίκαιρα υγείας.

Κορονοϊός και διαβήτης

Γενικά, τα άτομα με διαβήτη είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές όταν μολυνθούν από κάποιο ιό. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη είναι κατά κύριο λόγο οι επιπλοκές που παρουσιάζουν και όχι η πιθανότητα προσβολής τους από τον ιό. Στην Κίνα, με τα περισσότερα περιστατικά μέχρι στιγμής, τα άτομα με διαβήτη είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από ότι τα άτομα χωρίς διαβήτη. Αναμένεται ότι ο ρυθμός θνησιμότητας θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς θα βελτιωθεί η ανίχνευση και η θεραπεία του κορονοϊού.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το COVID-19 θα παρουσιάσει διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και του τύπου 2. Τα άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με το διαβήτη είναι πιθανό να έχουν χειρότερες επιπλοκές εάν προσβληθούν από το COVID-19 σε σχέση με διαβητικά άτομα που είναι υγιή, ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη που έχουν. Γενικά, όταν κάποιος με διαβήτη αρρωσταίνει, η διαχείριση απλά γίνεται πιο δύσκολη. Η σωστή ενυδάτωση και διατροφή όπως και ο συνεχής έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας.

Η κακή γλυκαιμική ρύθμιση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, η παχυσαρκία, η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα και η παρουσία χρόνιων παθήσεων όπως είναι οι καρδιακές και οι νεφρικές αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης.

Εάν αντιμετωπίζετε εσείς ή οι εργαζόμενοι σας προβλήματα με τη ρύθμιση του διαβήτη στο χώρο εργασίας, διαβάστε πως η σωστή διαχείριση του αυξάνει την παραγωγικότητα.

Κορονοϊός COVID-19 – Συμπτώματα

Οι κορονοϊοί ονομάζονται έτσι λόγω των κορυφών στις επιφάνειες τους που μοιάζουν με στέμματα. Μολύνουν κυρίως χοίρους, γάτες και άλλα ζώα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ(CDC), κάποιος μπορεί να διατρέχει κίνδυνο εάν έχει:

  • πυρετό και συμπτώματα παθήσεων του κατώτερου αναπνευστικού, όπως βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, μετά από ταξίδι στο Wuhan ή εάν υπήρξε στενή επαφή με άτομο που ήταν άρρωστος και ερευνάται για τον ιό τις τελευταίες 2 εβδομάδες
  • πυρετό ή συμπτώματα παθήσεων του κατώτερου αναπνευστικού μετά από στενή επαφή τις τελευταίες 2 εβδομάδες με άτομο που έχει επιβεβαιωθεί ότι φέρει τον ιό

Ως “στενή επαφή” ορίζεται η απόσταση περίπου 2 μέτρων ή η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο με άτομο που έχει προσληφθεί από τον ιό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς το κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό ή όταν υπάρχει απευθείας επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις.

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι κορονοϊοί όπως ο COVID-19 είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για άτομα που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την προστασία των ανθρώπων από την προσβολή του κοροναϊού. Τα κατοικίδια ζώα κινδυνεύουν επίσης να προσληφθούν από κορονοϊούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες ακόμη και θάνατο. Η πηγή της επιδημίας του Wuhan εντοπίστηκε σε μια αγορά που πωλούσε θαλασσινά και διάφορα ζωντανά ζώα. Για το λόγο αυτό, η κινεζική κυβέρνηση έκλεισε την αγορά την 1η Ιανουαρίου.

Ασθενείς που έχουν μολυνθεί από το κορονοϊό, εμφανίζουν οξεία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, βήχα, δύσπνοια, γαστρεντερολογικά συμπτώματα και νεφρική ανεπάρκεια.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Πως να προστατευτείτε από το κορονοϊό COVID-19

Με όλες τις ενδείξεις ότι ο ιός έχει σχετικά αργό χρόνο επώασης οι ειδικοί προτείνουν τα παρακάτω μέτρα προστασίας:

  • προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της πνευμονίας ή του κοινού κρυολογήματος, όπως βήχας ή ρινική καταρροή
  • μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια    
  • πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και τρίβετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα    
  • χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χειρός όταν είναι δυνατόν 
  • αποφύγετε την επαφή με ζώα που δεν έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο

Η μετάλλαξη των ιών είναι συνηθισμένη. Αυτό τους καθιστά επικίνδυνους καθώς ενδέχεται να αποκτήσουν ανοσία στις θεραπείες.

Δείτε μια γραφική αναπαράσταση(infographic) των οδηγιών πρόληψης από τον κορονοϊό.

κορονοϊός infographic covid19 Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Σύγκριση κορονοϊός με SARS και MERS

Μέχρι στιγμής, ο ιός COVID-19 φαίνεται να είναι πιο ήπιος από το SARS ή το MERS, αν και έχει προσβάλει κάποιους ανθρώπους σοβαρά και έχουν υπάρξει θάνατοι. Ο MERS σκότωσε περίπου το ένα τρίτο των προσβληθέντων, ενώ από το SARS απεβίωσαν περίπου ένας στους δέκα. Αντίθετα, ο ρυθμός θνησιμότητας από τον ιό COVID-19 κυμαίνεται στο 3% περίπου. Πολλοί από τους ασθενείς που απεβίωσαν ήταν άνω των 60 ετών, είχαν άλλες ασθένειες όπως διαβήτη και είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία όταν η ασθένεια τους ήταν σε προχωρημένη κατάσταση.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία των κορονοϊών;

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλια ειδικά για τον ιό COVID-19. Τα αντιιικά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα αρχίσουν να ερευνούν εντατικά. Επιπλέον, μερικοί κατασκευαστές εμβολίων δήλωσαν πρόσφατα ότι θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν προϊόντα που θα στοχεύουν στον ιό COVID-19.

Αν και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες, τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια που συνδέονται με τη Κίνα είναι αυξημένα.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε πως επηρεάζει ο κορονοϊός το διαβήτη.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.