κορονοϊός Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Κορονοϊός ένας νέος ιός που ανησυχεί

24 Ιανουαρίου, 2020 - από Health Line κατηγορία εμβολιασμός, ιώσεις, λοιμώξεις, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Κορονοϊός παγκόσμια ανησυχία – Τι είναι, συμπτώματα και πως εξαπλώνεται

Ένας νέος κορονοϊός εξαπλώνεται στην Κίνα τις τελευταίες μέρες. Επισήμως, αποκαλείται ως 2019-nCoV και έχει προσβάλει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους ενώ έχουμε και νεκρούς. Επιπλέον, οι αρχές στην Κίνα επιβεβαίωσαν ότι ο κορονοϊός Γουχάν(Wuhan), όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης, έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε άλλες χώρες. Η εμφάνισή του πυροδότησε φόβους για μια θανατηφόρα επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν προς την Κίνα ή σε παρακείμενες Ασιατικές περιοχής με αφορμή τον εορτασμό του Κινέζικου Νέου Έτους.

HealthLine ενδιαφέρον!

Η καλύτερη άμυνα απέναντι σε ασθένειες είναι η καλή κατάσταση του ανοσοποιητικό συστήματος που επιτυγχάνεται με υγιεινή διατροφή, σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων, αποφυγή καθιστικής ζωής και καπνίσματος.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Τι είναι ο κορονοϊός

Ο συγκεκριμένος κορονοϊός είναι στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών, που προκαλούν Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο και ενδεχομένως πονοκέφαλο. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ευπαθείς ομάδες, κινδυνεύουν να μετατραπεί ο ιός σε σοβαρότερη ασθένεια της αναπνευστικής οδού.

Οι αρχές της Κίνας δήλωσαν ότι ο κορονοϊός Wuhan πέρασε από ζώα σε ανθρώπους. Μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο και φαίνεται να προκαλεί πνευμονία σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε μια περίπτωση, 14 γιατροί και νοσηλευτές που ασχολούνταν με τη θεραπεία ενός ασθενή – ο οποίος δεν ήταν γνωστό ότι μεταφέρει τον ιό – μολύνθηκαν, υποδηλώνοντας ότι ο συγκεκριμένος κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα.

HealthLine ενδιαφέρον!

Ο έλεγχος του κορονοϊού είναι δύσκολος γιατί προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται. Έχει ήδη μεταλλαχθεί μια φόρα όταν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Κορονοϊός 2019-nCoV – Συμπτώματα

Οι κορονοϊοί ονομάζονται έτσι λόγω των κορυφών στις επιφάνειες τους που μοιάζουν με στέμματα. Μολύνουν κυρίως χοίρους, γάτες και άλλα ζώα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ(CDC), κάποιος μπορεί να διατρέχει κίνδυνο εάν έχει:

  • πυρετό και συμπτώματα παθήσεων του κατώτερου αναπνευστικού, όπως βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, μετά από ταξίδι στο Wuhan ή εάν υπήρξε στενή επαφή με άτομο που ήταν άρρωστος και ερευνάται για τον ιό τις τελευταίες 2 εβδομάδες
  • πυρετό ή συμπτώματα παθήσεων του κατώτερου αναπνευστικού μετά από στενή επαφή τις τελευταίες 2 εβδομάδες με άτομο που έχει επιβεβαιωθεί ότι φέρει τον ιό

 
Ως “στενή επαφή” ορίζεται η απόσταση περίπου 2 μέτρων ή η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο με άτομο που έχει προσληφθεί από τον ιό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς το κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό ή όταν υπάρχει απευθείας επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις.

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι κορονοϊοί όπως ο 2019-nCoV είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για άτομα που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την προστασία των ανθρώπων από την προσβολή του κοροναϊού. Τα κατοικίδια ζώα κινδυνεύουν επίσης να προσληφθούν από κορονοϊούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες ακόμη και θάνατο. Η πηγή της επιδημίας του Wuhan εντοπίστηκε σε μια αγορά που πωλούσε θαλασσινά και διάφορα ζωντανά ζώα. Για το λόγο αυτό, η κινεζική κυβέρνηση έκλεισε την αγορά την 1η Ιανουαρίου.

HealthLine ενδιαφέρον!

Ασθενείς που έχουν μολυνθεί από το κορονοϊό, εμφανίζουν οξεία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, βήχα, δύσπνοια, γαστρεντερολογικά συμπτώματα και νεφρική ανεπάρκεια.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Πως να προστατευτείτε από το κορονοϊό 2019-nCoV

Με όλες τις ενδείξεις ότι ο ιός έχει σχετικά αργό χρόνο επώασης οι ειδικοί προτείνουν τα παρακάτω μέτρα προστασίας:

  • προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της πνευμονίας ή του κοινού κρυολογήματος, όπως βήχας ή ρινική καταρροή
  • μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια    
  • πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και τρίβετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα    
  • χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χειρός όταν είναι δυνατόν 
  • αποφύγετε την επαφή με ζώα που δεν έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο

 

HealthLine ενδιαφέρον!

Η μετάλλαξη των ιών είναι συνηθισμένη. Αυτό τους καθιστά επικίνδυνους καθώς ενδέχεται να αποκτήσουν ανοσία στις θεραπείες.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Σύγκριση κορονοϊός με SARS και MERS

Μέχρι στιγμής, ο ιός Wuhan(2019-nCoV) φαίνεται να είναι πιο ήπιος από το SARS ή το MERS, αν και έχει προσβάλει κάποιους ανθρώπους σοβαρά και έχουν υπάρξει θάνατοι. Ο MERS σκότωσε περίπου το ένα τρίτο των προσβληθέντων, ενώ από το SARS απεβίωσαν περίπου ένας στους δέκα. Αντίθετα, ο ρυθμός θνησιμότητας από τον ιό Wuhan κυμαίνεται στο 3% περίπου. Πολλοί από τους ασθενείς που απεβίωσαν ήταν άνω των 60 ετών, είχαν άλλες ασθένειες όπως διαβήτη και είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία όταν η ασθένεια τους ήταν σε προχωρημένη κατάσταση.

Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία των κορονοϊών;

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλια ειδικά για τον ιό Wuhan. Τα αντιιικά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα αρχίσουν να ερευνούν εντατικά. Επιπλέον, μερικοί κατασκευαστές εμβολίων δήλωσαν πρόσφατα ότι θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν προϊόντα που θα στοχεύουν στον ιό Wuhan.

Αν και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες, τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια που συνδέονται με τη Κίνα είναι αυξημένα.

 

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Επίσης, ενημερωθείτε για την Εποχική Γρίπη, την Πνευμονία Κοινότητας, και τις Εποχιακές Λοιμώξεις Αναπνευστικού.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!