19 Μαρτίου, 2020
Κορονοϊός και διαβήτης
Οι κορονοϊοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για άτομα που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα
Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2020
Ένας νέος κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλο το κόσμο ξεκινώντας αρχικά από τη Κίνα. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την κρίση κορονοϊού πανδημία. Επισήμως, αποκαλείται ως COVID-19 και έχει προσβάλει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους ενώ έχουμε και πολλούς νεκρούς. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτοί με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν σοβαρές επιπλοκές από το κορονοϊό. Ο κορονοϊός αποδεικνύεται μια πιο σοβαρή ασθένεια από την εποχική γρίπη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη.
Ο συγκεκριμένος κορονοϊός είναι στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών, που προκαλούν Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο και ενδεχομένως πονοκέφαλο. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ευπαθείς ομάδες, κινδυνεύουν να μετατραπεί ο ιός σε σοβαρότερη ασθένεια της αναπνευστικής οδού.
Οι αρχές της Κίνας δήλωσαν ότι ο κορονοϊός COVID-19 πέρασε από ζώα σε ανθρώπους. Μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο και φαίνεται να προκαλεί πνευμονία σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε μια περίπτωση, 14 γιατροί και νοσηλευτές που ασχολούνταν με τη θεραπεία ενός ασθενή – ο οποίος δεν ήταν γνωστό ότι μεταφέρει τον ιό – μολύνθηκαν, υποδηλώνοντας ότι ο συγκεκριμένος κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα.
Γενικά, τα άτομα με διαβήτη είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές όταν μολυνθούν από κάποιο ιό. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη είναι κατά κύριο λόγο οι επιπλοκές που παρουσιάζουν και όχι η πιθανότητα προσβολής τους από τον ιό. Στην Κίνα, με τα περισσότερα περιστατικά μέχρι στιγμής, τα άτομα με διαβήτη είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από ότι τα άτομα χωρίς διαβήτη. Αναμένεται ότι ο ρυθμός θνησιμότητας θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς θα βελτιωθεί η ανίχνευση και η θεραπεία του κορονοϊού.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το COVID-19 θα παρουσιάσει διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και του τύπου 2. Τα άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με το διαβήτη είναι πιθανό να έχουν χειρότερες επιπλοκές εάν προσβληθούν από το COVID-19 σε σχέση με διαβητικά άτομα που είναι υγιή, ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη που έχουν. Γενικά, όταν κάποιος με διαβήτη αρρωσταίνει, η διαχείριση απλά γίνεται πιο δύσκολη. Η σωστή ενυδάτωση και διατροφή όπως και ο συνεχής έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας.
Οι κορονοϊοί ονομάζονται έτσι λόγω των κορυφών στις επιφάνειες τους που μοιάζουν με στέμματα. Μολύνουν κυρίως χοίρους, γάτες και άλλα ζώα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ(CDC), κάποιος μπορεί να διατρέχει κίνδυνο εάν έχει:
Ως “στενή επαφή” ορίζεται η απόσταση περίπου 2 μέτρων ή η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο με άτομο που έχει προσληφθεί από τον ιό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς το κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό ή όταν υπάρχει απευθείας επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις.
Οι κορονοϊοί όπως ο COVID-19 είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για άτομα που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την προστασία των ανθρώπων από την προσβολή του κοροναϊού. Τα κατοικίδια ζώα κινδυνεύουν επίσης να προσληφθούν από κορονοϊούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες ακόμη και θάνατο. Η πηγή της επιδημίας του Wuhan εντοπίστηκε σε μια αγορά που πωλούσε θαλασσινά και διάφορα ζωντανά ζώα. Για το λόγο αυτό, η κινεζική κυβέρνηση έκλεισε την αγορά την 1η Ιανουαρίου.
Με όλες τις ενδείξεις ότι ο ιός έχει σχετικά αργό χρόνο επώασης οι ειδικοί προτείνουν τα παρακάτω μέτρα προστασίας:
Δείτε μια γραφική αναπαράσταση(infographic) των οδηγιών πρόληψης από τον κορονοϊό.
Μέχρι στιγμής, ο ιός COVID-19 φαίνεται να είναι πιο ήπιος από το SARS ή το MERS, αν και έχει προσβάλει κάποιους ανθρώπους σοβαρά και έχουν υπάρξει θάνατοι. Ο MERS σκότωσε περίπου το ένα τρίτο των προσβληθέντων, ενώ από το SARS απεβίωσαν περίπου ένας στους δέκα. Αντίθετα, ο ρυθμός θνησιμότητας από τον ιό COVID-19 κυμαίνεται στο 3% περίπου. Πολλοί από τους ασθενείς που απεβίωσαν ήταν άνω των 60 ετών, είχαν άλλες ασθένειες όπως διαβήτη και είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία όταν η ασθένεια τους ήταν σε προχωρημένη κατάσταση.
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλια ειδικά για τον ιό COVID-19. Τα αντιιικά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα αρχίσουν να ερευνούν εντατικά. Επιπλέον, μερικοί κατασκευαστές εμβολίων δήλωσαν πρόσφατα ότι θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν προϊόντα που θα στοχεύουν στον ιό COVID-19.
Αν και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες, τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια που συνδέονται με τη Κίνα είναι αυξημένα.
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Διαβάστε πως επηρεάζει ο κορονοϊός το διαβήτη. Επίσης, ενημερωθείτε για την Εποχική Γρίπη, την Πνευμονία Κοινότητας, και τις Εποχιακές Λοιμώξεις Αναπνευστικού.