12 Ιανουαρίου, 2021
Διαβήτης τύπου 1
Η κρίση πανικού είναι ξαφνική, με έντονο το αίσθημα του φόβου, πανικού ή άγχους
Η κρίση πανικού είναι ξαφνική, με έντονο το αίσθημα του φόβου, πανικού ή άγχους. Χαρακτηρίζεται από την απροσδόκητη και εξουθενωτική ένταση που ακινητοποιεί. Μπορεί να μην υπάρχει σαφής λόγος για την εκδήλωση της κρίσης. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και όταν είστε χαλαροί ή ακόμα και όταν κοιμάστε. Πολλοί με κρίσεις πανικού έχουν δυσκολία στην αναπνοή, ιδρώνουν απότομα, τρέμουν και αισθάνονται έντονη ταχυκαρδία. Μερικοί μπορεί να βιώσουν επίσης θωρακικό άλγος και ένα αίσθημα απόστασης από την πραγματικότητα ή τους εαυτούς τους, πιστεύοντας ότι έχουν καρδιακή προσβολή. Επιπρόσθετα κάποιοι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται ότι έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η κρίση πανικού μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, όμως πολλοί εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσης πανικού προκαλούνται συχνά από μια συγκεκριμένη κατάσταση, όπως η διέλευση από μια γέφυρα ή μια δημόσια ομιλία, ειδικά όταν μια τέτοια κατάσταση έχει προκαλέσει ανάλογη κρίση στο παρελθόν. Συνήθως, η κατάσταση που προκαλεί πανικό είναι μια περίπτωση κατά την οποία κάποιος αισθάνεται ότι απειλείται και αδυνατεί να ξεφύγει.
Μπορεί να αντιμετωπίσετε μία ή και περισσότερες κρίσεις πανικού, αλλά να είστε ευτυχισμένοι και υγιείς. Επίσης, μπορεί οι κρίσεις σας εμφανίζονται ως σύμπτωμα μιας άλλης διαταραχής, όπως η διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία ή κατάθλιψη. Ανεξάρτητα από τα αίτια, οι κρίσεις πανικού μπορούν να θεραπευτούν. Υπάρχουν πολλές τεχνικές αντιμετώπισης όπως επίσης και πολλές αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να τις εξαλείψουν.
Η κρίση πανικού δημιουργεί ένα ξαφνικό αίσθημα τρόμου που καταλαμβάνει κάποιον χωρίς προειδοποίηση. Τέτοια επεισόδια μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα άτομα που υποφέρουν από μία κρίση πανικού μπορεί να πιστέψουν ότι έχουν καρδιακή προσβολή ή ότι πεθαίνουν ή ότι τρελαίνονται. Ο φόβος και ο τρόμος που αντιμετωπίζει κάποιος κατά την διάρκεια μίας κρίσης πανικού δεν είναι ανάλογοι με την πραγματική κατάσταση και μπορεί να μην σχετίζεται με ότι ακριβώς συμβαίνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι με κρίσεις πανικού έχουν πολλά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Οι κρίσεις πανικού είναι γενικά σύντομες και διαρκούν λιγότερο από 10 λεπτά, αν και ορισμένα από τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα άτομα που είχαν μια κρίση πανικού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν ξανά σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ. Όταν οι επιθέσεις εμφανίζονται επανειλημμένα και υπάρχει ανησυχία για την ύπαρξη περισσοτέρων επεισοδίων, τότε ένα άτομο θεωρείται ότι έχει διαταραχή πανικού.
Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα τα αίτια που προξενούν διαταραχές πανικού. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να είναι κληρονομικές, αλλά δεν είναι σίγουροι εάν αυτό οφείλεται στα γονίδια ή στο περιβάλλον που κάποιος μεγάλωσε. Άτομα με διαταραχή πανικού μπορεί να έχουν εγκέφαλο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος ανταποκρινόμενος στο φόβο. Όσοι στρέφονται στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν μια διαταραχή πανικού, κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με διαταραχή πανικού έχουν συχνά επίσης και κατάθλιψη. Όμως, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η μία κατάσταση προκαλεί την άλλη.
Δεν υπάρχει κάποιος εργαστηριακός έλεγχος ειδικά για την διαταραχή πανικού. Ο ιατρός σας θα σας εξετάσει και θα αποκλείσει άλλα θέματα υγείας. Τα συμπτώματα μιμούνται παθολογικές καταστάσεις, για αυτό το λόγο πρέπει να αποκλειστούν άλλα προβλήματα υγείας όπως αρρυθμίες, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, αναιμίες, υπέρ ή υποθυρεοειδισμός. Εάν είχατε δύο ή περισσότερες τυχαίες κρίσης πανικού και ζείτε με το φόβο ενός επαναλαμβανόμενου επεισοδίου, πιθανόν να έχετε διαταραχή πανικού.
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι τρομακτικές και συνήθως εμφανίζονται αιφνιδιαστικά. Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τους:
Ο ιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ψυχοθεραπεία. Μπορεί να σας συστήσει να ακολουθήσετε την μέθοδο της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας. Με αυτόν το τρόπο μπορείτε πως να εξαλείψετε τις ανθυγιεινές σκέψεις και συμπεριφορές που προκαλούν κρίσεις πανικού. Επίσης, μπορεί να σας προτείνει μια θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα. Μια αγωγή με αντικαταθλιπτικά μπορεί να διαρκέσει για χρόνια εάν είναι απαραίτητο. Τα αγχολυτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα. Επιπρόσθετα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση στης καφεΐνης, η φυσική άσκηση και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.
Η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για το διαβήτη τύπου 2.