Κρυολόγημα Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Κρυολόγημα

14 Δεκεμβρίου, 2015 - από HealthLine κατηγορία γενικά, ιατρική, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Κρυολόγημα – Τι πρέπει να κάνω όταν το αποκτήσω

Είμαι κρυωμένος. Πρέπει να πάω στον ιατρό;

Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή παγκοσμίως μη ειδική πάθηση. Προκαλείται από πληθώρα ιών. Ο πιο συχνός είναι ο ρινοιός, ο οποίος έχει πάνω από 100 διαφορετικά στελέχη!

Η πλειοψηφία των ενηλίκων προσβάλλεται 2-3 φορές το χρόνο. Μεταδίδεται κυρίως με τα χέρια, ή με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και διαρκούν 3-7 ημέρες. Κάποια από αυτά είναι:

  • ρινική συμφόρηση
  • ρινόρροια
  • φτάρνισμα

Πότε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια; Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή εμφανίζεται δύσπνοια. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, μόνο ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σημαντική είναι η πρόληψη, όπως συχνό πλύσιμο χεριών, χρήση χαρτοπετσετών, αποφυγή παραμονής σε κλειστούς χώρους, φρούτα και λαχανικά στη διατροφή, αρκετός ύπνος.

Κρυολόγημα ή γρίπη;

Όταν ξυπνάτε με φτέρνισμα, βήχα, πόνους, πυρετό και δεν μπορείτε να κουνηθείτε, πως ξέρετε εάν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη; Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ κρυολογήματος και γρίπης. Το κρυολόγημα είναι μια ηπιότερη αναπνευστική ασθένεια από την γρίπη. Ενώ στην πρώτη περίπτωση μπορεί να αισθάνεστε άσχημα για μερικές ημέρες, με την γρίπη μπορεί να αισθάνεστε αρκετά άρρωστοι για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Επίσης, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η πνευμονία.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε ιατρό;

Όταν έχετε ήδη συμπτώματα κρυολογήματος, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω σοβαρά συμπτώματα:

  • Επίμονο πυρετό. Ο πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 3 μέρες μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας άλλης λοίμωξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί
  • Επώδυνη κατάποση. Αν και ένας πονόλαιμος από κρύωμα μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσφορία, ο έντονος πόνος μπορεί να σημαίνει στρεπτό λαιμό, ο οποίος απαιτεί θεραπεία από γιατρό
  • Συνεχής βήχας. Όταν ένας βήχας δεν σταματά μετά από 2 ή 3 εβδομάδες, μπορεί να είναι βρογχίτιδα. Τα φλέματα όπως και το άσθμα μπορούν να οδηγήσουν σε επίμονο βήχα.
  • Συνεχιζόμενη συμφόρηση και πονοκέφαλος. Όταν το κρυολόγημα και οι αλλεργίες προκαλούν συμφόρηση μπορεί να οδηγήσουν σε ιγμορίτιδα.

Καλό χειμώνα, χωρίς αρρώστιες!

Βρείτε το γιατρό ΕΟΠΥΥ που θα μπορέσει να σας βοηθήσει.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα κατατοπιστικό άρθρο για την εποχική γρίπη.

 

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!