Κόπωση Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Κόπωση

30 Νοεμβρίου, 2015 - από HealthLine κατηγορία γενικά, ποιότητα ζωής, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Κόπωση και υγεία

Πολλές φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι. Πότε όμως αυτό γίνεται ανησυχητικό;

Η κόπωση είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, είναι η παροδική ή γενικευμένη αδυναμία να διατηρήσουμε την ενεργητικότητα, συγκέντρωση, μνήμη. Διαφέρει από την συνηθισμένη κούραση, εμφανίζεται απρόσμενα και έντονα. Το 2/3 των πασχόντων είναι γυναίκες. Η κόπωση μπορεί ναι οφείλεται σε πληθώρα παθολογικών καταστάσεων που πρέπει να διερευνηθούν προσεκτικά (αναιμία, υποθυρεοειδισμός, χρόνια φλεγμονή, κλπ).

Δεν υπάρχει ειδική διαγνωστική εξέταση για την κατάσταση αυτή. Η διάγνωση γίνεται με την μέθοδο αποκλεισμού. Τα πραγματικά αίτια του συνδρόμου αυτού είναι άγνωστα περίπου στο 37% των περιπτώσεων. Παρόλο που δεν επιφέρει σημαντική επιβάρυνση της υγείας, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται αποσκοπούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Καλύτερα αποτελέσματα έχουν δείξει οι ασκήσεις αποκατάστασης και οι γνωσιακές – συμπεριφορικές θεραπείες.

Συμπτώματα της κόπωσης

Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης ασθένειας και περιγράφεται με πολλούς τρόπους, από το να νοιώθει κάποιος αδυναμία, συνεχή κούραση ή έλλειψη ενέργειας.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλα συναφή συμπτώματα ανάλογα με την υποκείμενη ασθένεια.

  • Άτομα με καρδιακές παθήσεις, πνευμονοπάθεια ή αναιμία μπορεί να παραπονιούνται για σχετική δυσκολία στην αναπνοή ή για κούραση από ελάχιστη δραστηριότητα
  • Άτομα με διαβήτη μπορεί να παραπονεθούν για πολυουρία, πολυδιψία ή αλλαγές στην όραση
  • Άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα όπως να νοιώθουν κρύο, ξηροδερμία και εύθραυστο τριχωτό της κεφαλής

Είναι σημαντικό οι ιατροί να εξετάζουν το σύμπτωμα της κόπωσης στο πλαίσιο ολόκληρου του προφίλ του ασθενούς. Έτσι θα μπορέσουν να φτάσουν σε ακριβή συμπεράσματα.

Γιατρός και ασθενής

Η σχέση ιατρού – ασθενή παίζει καθοριστικό ρόλο. Τα συμπτώματα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τους επαγγελματίες υγείας και ο ασθενής να έχει εμπιστοσύνη στο ιατρό του. Ο στόχος είναι να επιστρέψει ο ασθενής στις δραστηριότητες και διαπροσωπικές του σχέσεις και να χαίρεται τη ζωή!

Από τον χάρτη γιατρών του Ι.Σ.Α μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό για εσάς .

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε πως μπορούμε να απολαύσουμε το γιορτινό τραπέζι.

 

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!