Μεταβολικό Σύνδρομο

Παράγοντες κινδύνου | Διάγνωση | Επιπλοκές | Θεραπεία | Πρόληψη | Προοπτική

 

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι μια σύνθετη παθολογική κατάσταση που συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα βασικά συστατικά της είναι παχυσαρκίαυπέρταση, δυσλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Το καθένα από αυτά είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όταν όμως συνδυαστούν, δρουν όχι μόνο αθροιστικά, άλλα πολλαπλασιάζοντας αυτόν τον κίνδυνο. Τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου είναι:

 • Αυξημένη περίμετρος μέσης (>102 για άνδρες, >88 για γυναίκες,)
 • Αυξημένα τριγλυκερίδια > 150
 • Μειωμένη HDL (καλή χοληστερίνη) <40 για άνδρες και < 50 για γυναίκες
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση > 130/85 ή λήψη αντιυπερτασικής αγωγής
 • Αυξημένο σάκχαρο νηστείας > 100mg/dl

Για την διάγνωση μεταβολικού συνδρόμου απαιτείται παρουσία τριών από τα παραπάνω κριτήρια.

Με το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζονται και άλλες μεταβολικές διαταραχές όπως υπερουριχαιμία, λιπώδες ήπαρ, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαταραχές πηκτικότητας. Άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον καρδιαγγειακά νοσήματα όπως έμφραγμα μυοκαρδίου και πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη. Άλλη μια παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο είναι η υπνική άπνοια.

 

 

Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιος που φροντίζετε από διαβήτη, διαβάστε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.

 

 

Παράγοντες κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου

Οι παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου ορίζονται ως:

 • κεντρική παχυσαρκία ή υπερβολικό λίπος γύρω από μέση και το άνω μέρος του σώματος
 • ανοχή στην ινσουλίνη, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη χρήση γλυκόζης από τον οργανισμό

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, όπως:

 • ηλικία
 • οικογενειακό ιστορικό μεταβολικού συνδρόμου
 • χαμηλή σωματική δραστηριότητα
 • γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

 

 

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

 

 

Διάγνωση μεταβολικού συνδρόμου

Για τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου, ο γιατρός σας θα πρέπει να πραγματοποιήσει πολλές διαφορετικές εξετάσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση τριών ή περισσότερων ενδείξεων της διαταραχής. Ο έλεγχος αφορά τα ακόλουθα:

 • περιφέρεια μέσης
 • τριγλυκερίδια νηστείας
 • επίπεδα χοληστερόλης
 • αρτηριακή πίεση
 • επίπεδα γλυκόζης νηστείας

Τυχόν αποκλείσεις που θα σημειωθούν σε τρεις ή περισσότερες από τις παραπάνω εξετάσεις θα φανερώσουν την παρουσία μεταβολικού συνδρόμου.

 

 

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα σύντομο και περιεκτικό βίντεο 2 λεπτών για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

 

 

Επιπλοκές μεταβολικού συνδρόμου

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από το μεταβολικό σύνδρομο είναι συχνά σοβαρές και χρόνιες. Περιλαμβάνουν:

Εάν εμφανιστεί διαβήτης, ενδέχεται να διατρέχεται κίνδυνος για περαιτέρω επιπλοκές, όπως:

 

 

[wpforms id=”5814″ title=”true” description=”true”]
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

 

 

Θεραπεία μεταβολικού συνδρόμου

Όταν άτομα με γενετική προδιάθεση αποκτούν αυξημένο βάρος διαμορφώνονται οι συνθήκες που αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου. Δηλαδή είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τρόπο ζωής. Οπότε, η καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Υγιεινή διατροφή και ειδικά η μεσογειακή, η συστηματική άσκηση και η επιθετική αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου είναι η βασική προσέγγιση καταπολέμησης του μεταβολικού συνδρόμου.

Εάν κάποιος διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, ο στόχος της θεραπείας του θα είναι να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης περαιτέρω επιπλοκών. Θα χρειαστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μεταξύ 7% και 10% του τρέχοντος βάρους και τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης πέντε έως επτά ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, να χρειαστεί διακοπή του καπνίσματος. Περαιτέρω, ενδέχεται να γίνει και συνταγογράφηση φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου.

 

 

Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.

 

 

Πρόληψη μεταβολικού συνδρόμου

Η πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου είναι σίγουρα εφικτή. Η διατήρηση μιας φυσιολογικής περιφέρειας μέσης, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του. Η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους βοηθούν επίσης σε αυτή τη προσπάθεια και μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να ακολουθείται μια υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Η άσκηση είναι επίσης σημαντική και βοηθάει στην πρόληψη. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Το κλειδί είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρος. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης ή αλλάξετε ριζικά τη διατροφή σας.

 

 

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

 

 

Προοπτική για ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο

Η προοπτική για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να είναι αρκετά καλή εάν αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα έγκαιρα. Όσοι ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού τους, τρώνε σωστά, ασκούνται, σταματούν το κάπνισμα και χάνουν βάρος θα μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητές να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και η διαχείριση των συμπτωμάτων θα μειώσει τις επιπλοκές, τα περισσότερα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατώντας εδώ.

Επισκεφτείτε τα ιατρεία μας στον Άλιμο ή στα Σεπόλια και κάνετε έλεγχο μεταβολικού συνδρόμου.

 

 

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!