Μεταβολικό Σύνδρομο

Το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι μια σύνθετη παθολογική κατάσταση που συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα βασικά συστατικά της είναι η παχυσαρκίαυπέρταση, δυσλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Το καθένα από αυτά είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όταν όμως συνδυαστούν, δρουν όχι μόνο αθροιστικά, άλλα πολλαπλασιάζοντας αυτόν τον κίνδυνο. Τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου είναι:

  • Αυξημένη περίμετρος μέσης (>102 για άνδρες, >88 για γυναίκες,)
  • Αυξημένα τριγλυκερίδια > 150
  • Μειωμένη HDL (καλή χοληστερίνη) <40 για άνδρες και < 50 για γυναίκες
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση > 130/85 ή λήψη αντιυπερτασικής αγωγής
  • Αυξημένο σάκχαρο νηστείας > 100mg/dl

Για την διάγνωση απαιτείται παρουσία τριών από τα παραπάνω κριτήρια.

Με το σύνδρομο αυτό σχετίζονται και άλλες μεταβολικές διαταραχές όπως υπερουριχαιμία, λιπώδες ήπαρ, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαταραχές πηκτικότητας. Άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον καρδιαγγειακά νοσήματα όπως έμφραγμα μυοκαρδίου και πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη. Άλλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο είναι η υπνική άπνοια και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Πότε εμφανίζεται το Μεταβολικό Σύνδρομο;

Σε άτομα με γενετική προδιάθεση όταν αποκτούν αυξημένο βάρος διαμορφώνονται οι συνθήκες που αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου. Δηλαδή είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τρόπο ζωής. Οπότε η καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Υγιεινή διατροφή και ειδικά μεσογειακή, συστηματική άσκηση και επιθετική αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου είναι η βασική προσέγγιση καταπολέμησης του μεταβολικού συνδρόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατώντας εδώ.

Επισκεφτείτε τα ιατρεία μας στον Άλιμο ή στα Σεπόλια και κάνετε έλεγχο μεταβολικού συνδρόμου.

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!