You are currently viewing Νόσος Χασιμότο και Διαβήτης

Νόσος Χασιμότο και Διαβήτης

Κατανόηση της σχέσης μεταξύ της νόσου Χασιμότο και του διαβήτη

Η σχέση μεταξύ της νόσου Χασιμότο (Hashimoto) και του διαβήτη ορίζεται από μια σύνθετη, αλληλεξαρτώμενη σχέση, καθώς και οι δύο καταστάσεις περιλαμβάνουν ανωμαλίες του ενδοκρινικού συστήματος. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πως Χασιμότο και διαβήτης αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, διαβήτη τύπου 2, αντίσταση στην ινσουλίνη ή μεταβολικό σύνδρομο, ο κίνδυνος να αναπτύξετε νόσο του θυρεοειδούς είναι αυξημένος. Από την άλλη, η νόσος του θυρεοειδούς αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2. Ο συσχετισμός είναι ακόμη πιο ισχυρός εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Τι είναι η νόσος Χασιμότο;

Η νόσος Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, προκαλεί βλάβη στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, επηρεάζοντας την ικανότητα τους να παράγουν ορμόνες και καταλήγοντας σε μια κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός.

Αυτοάνοση διαταραχή έχουμε όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στρέφεται εναντίον του. Στην προκειμένη περίπτωση, παράγοντας αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα. Έτσι, προκαλείται συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων στον θυρεοειδή αδένα, καταστρέφοντας τον και μειώνοντας την ποσότητα της παραγόμενης θυρεοειδικής ορμόνης (υποθυρεοειδισμός).

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια περνά από μια αρχική φάση της διεύρυνσης του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) και της προσωρινής παραγωγής περισσότερων θυρεοειδικών ορμονών, προκαλώντας υπερθυρεοειδισμό, πριν τελικά μεταβεί στην επόμενη φάση του υποθυρεοειδισμού.

Παράγοντες κινδύνου της νόσου Χασιμότο

Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Χασιμότο είναι:

  • γυναίκες, ιδιαίτερα μεταξύ 30 και 50 ετών
  • ιστορικό με προβλήματα στο θυρεοειδή
  • ύπαρξη άλλης αυτοάνοσης νόσου, όπως διαβήτης τύπου 1, λύκος, κοιλιοκάκη, ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • διαβήτης τύπου 2
  • οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικής νόσου
  • εγκυμοσύνη, λόγω των αλλαγών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • έκθεση σε ακτινοβολία
  • υπερβολική πρόσληψη ιωδίου, ειδικά μεταξύ όσων έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου

Συμπτώματα της νόσου Χασιμότο

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αύξηση βάρους
  • κούραση
  • δυσκοιλιότητα
  • ξηροδερμία
  • αργό καρδιακό ρυθμό
  • μυϊκούς πόνους

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Τι είναι ο διαβήτης;

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε μια κατάσταση γνωστή ως σακχαρώδης διαβήτης. Η κύρια πηγή ενέργειας στο σώμα είναι η γλυκόζη, η οποία προέρχεται από τις τροφές. Η ινσουλίνη, μια παγκρεατική ορμόνη, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Όταν το σώμα παράγει ανεπαρκή ινσουλίνη, η περίσσεια γλυκόζης παραμένει στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης οδηγεί σε προβλήματα υγείας. Ενώ ο διαβήτης είναι μια δια βίου πάθηση, μπορεί κανείς να ακολουθήσει διάφορες στρατηγικές για τη διαχείριση της.

Τύποι διαβήτη

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στον οργανισμό σας, εξαρτάται από τον τύπο διαβήτη. Οι κύριοι τύποι διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης.

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο πάγκρεας οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 διαχειρίζονται την πάθηση με καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης.

Διαβήτης τύπου 2

Με τον διαβήτη τύπου 2, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν διαχειρίζεται σωστά τη διαθέσιμη ινσουλίνη στο αίμα. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη και αποτελεί το 95% όλων των διαγνώσεων διαβήτη.

Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζεται συχνότερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό και οι κακές επιλογές στον τρόπο ζωής.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη και περιλαμβάνει αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά συχνά όχι τόσο υψηλή όσο στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και ανακαλύπτεται μέσω του τακτικού προγεννητικού ελέγχου.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν συνήθως μια υγιή εγκυμοσύνη και τοκετό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο διαβήτης κύησης υποχωρεί από μόνος του μόλις η μητέρα γεννήσει. Ωστόσο, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Προδιαβήτης

Ο προδιαβήτης είναι απλώς μια ένδειξη υψηλότερων από τα φυσιολογικά επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι εάν δεν ληφθεί μέριμνα, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

ακολουθήστε μας στο pinterest Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Συμπτώματα του διαβήτη

Τα ακόλουθα είναι κάποια γενικά συμπτώματα του διαβήτη:

  • κούραση
  • υπερβολική πείνα
  • αργή επούλωση πληγών
  • αυξημένη δίψα
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • θολή όραση
  • συχνουρία
  • ξηροστομία

Εκτός από αυτά τα συμπτώματα, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Από την άλλη, οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και κολπικές μολύνσεις.

Εάν αντιμετωπίζετε εσείς ή οι εργαζόμενοι σας προβλήματα με τη ρύθμιση του διαβήτη στο χώρο εργασίας, διαβάστε πως η σωστή διαχείριση του διαβήτη αυξάνει την παραγωγικότητα.

Παράγοντες κινδύνου του διαβήτη

Οι παρακάτω είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου του διαβήτη:

  • υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία
  • έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • υπέρταση
  • υψηλή χοληστερόλη
  • άνω των 45 ετών
  • οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Σχέση μεταξύ νόσου Χασιμότο και διαβήτη

Οι νόσοι του θυρεοειδούς και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι δύο πιο συχνότερες ενδοκρινικές διαταραχές. Τι σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους; Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει τη θυρεοειδική λειτουργία. Από την άλλη, οι θυρεοειδικές ορμόνες συμβάλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων. Πως, λοιπόν, επηρεάζει η Νόσος Χασιμότο το διαβήτη σας;

Νόσος Χασιμότο και διαβήτης τύπου 1

Όταν ένα άτομο πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα όπως είναι ο διαβήτης τύπου 1, παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι η πιο συνηθισμένες αυτοάνοσες διαταραχές που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1. Εκδηλώνονται στο 17-30% όλων των διαγνωσμένων περιπτώσεων, με τη νόσο Χασιμότο να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού και να είναι πιο διαδεδομένη σε παιδιά και εφήβους κάτω των 20 ετών.

Η νόσος Χασιμότο πιστεύεται ότι αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της παρουσίας αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, τα οποία επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα, καταστρέφοντας τα κύτταρα και προκαλώντας υποθυρεοειδισμό.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της πάθησης μετά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 είναι υψηλότερος στις γυναίκες, αυξάνεται με την ηλικία και είναι μεγαλύτερος σε όσες αντιμετωπίζουν μακροχρόνια αρρύθμιστο ή αδιάγνωστο διαβήτη.

Νόσος Χασιμότο και διαβήτης τύπου 2

Αν και ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι αυτοάνοσο νόσημα, η συχνότητα των παθήσεων του θυρεοειδή είναι αυξημένη και στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, η νόσος Χασιμότο μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές και διαβήτη τύπου 2 για τους εξής λόγους:

Νόσος Χασιμότο και σάκχαρο στο αίμα

Η νόσος Χασιμότο συνήθως οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός περιλαμβάνει τη μειωμένη ικανότητα του θυρεοειδούς αδένα να απελευθερώνει αρκετές ορμόνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση του μεταβολισμού.

Ως αποτέλεσμα, το σάκχαρο του αίματος που διαφορετικά θα είχε διασπαστεί για να παράγει ενέργεια συσσωρεύεται στο αίμα. Αυτό θέτει ένα άτομο σε κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη και καθιστά πιο δύσκολο για τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου τους.

Νόσος Χασιμότο και ινσουλίνη

Ο υποθυρεοειδισμός, ο οποίος προκαλείται από τη νόσο Χασιμότο, μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης, οδηγώντας σε συσσώρευση σακχάρου στο αίμα. Με τη σειρά της, αυτή η συσσώρευση σακχάρου προκαλεί την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης για την απορρόφηση της περίσσειας γλυκόζης, οδηγώντας τελικά σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς το σώμα θα συνεχίσει να παράγει ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα θα γίνονται ακόμα πιο ανθεκτικά, προκαλώντας τελικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διαβήτη.

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί κάποιος να εμφανίσει τη νόσο Χασιμότο και διαβήτη ταυτόχρονα;

Δεν είναι ασυνήθιστο κάποια άτομα να εμφανίσουν τη νόσο Χασιμότο και σακχαρώδη διαβήτη, ταυτόχρονα. Ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων του θυρεοειδούς σχεδόν διπλασιάζεται στους διαβητικούς. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Χασιμότο περιλαμβάνουν:

  • μεγαλύτερες ηλικίες
  • όσους αντιμετωπίζουν διαβήτη τύπου 1 για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • γυναικείο φύλο

Τα άτομα, ειδικά οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν διαβήτη τύπου 2 για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Χασιμότο. Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητές εμφάνισης τόσο του διαβήτη τύπου 2 όσο και της νόσου Χασιμότο:

  • υψηλά επίπεδα αντισωμάτων ΤΡΟ
  • υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία

Ένα σημαντικό και συνηθισμένο σύμπτωμα τόσο της νόσου Χασιμότο όσο και του διαβήτη είναι η ανεξήγητη χρόνια κόπωση.

Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη και της νόσου Χασιμότο

Υπάρχει υψηλή γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 και άλλων αυτοάνοσων διαταραχών, όπως είναι η νόσος Χασιμότο. Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα για να διαχειριστείτε τον κίνδυνο, να μειώσετε τα συμπτώματα και να βελτιώσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα:

  • Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή. Φροντίστε να καταναλώνετε πολλά λαχανικά, φρούτα και άπαχες πρωτεΐνες.
  • Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Όπως για παράδειγμα, τηγανιτές πατάτες, μπισκότα, ζυμαρικά, πίτσα, παγωτό, ντόνατς, καθώς αυτές οι τροφές οδηγούν σε ξαφνική αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
  • Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ιδιαίτερα αυτές που περιλαμβάνουν τρανς λιπαρά.
  • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ιδίως εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σωματικό βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Εκτός από το να προσέχετε τις τροφές που καταναλώνετε, φροντίστε να ασκείστε και να είστε σωματικά δραστήριοι.
  • Εάν πάσχετε από τη νόσο Χασιμότο, ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου σας. Επιπρόσθετα, εάν αντιμετωπίζεται διαβήτη, παρακολουθήστε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας.

Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Διαχείριση του διαβήτη με νόσο Χασιμότο

Εάν πάσχετε από τη νόσο Χασιμότο και έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του διαβήτη. Εάν υποφέρετε από αντίσταση στην ινσουλίνη, η νόσος Χασιμότο μπορεί να κάνει την κατάστασή σας ακόμη πιο δύσκολη.

Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα ινσουλίνης σας ακολουθώντας μια φαρμακευτική αγωγή που θα σας προτείνει ο γιατρός σας, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τακτική άσκηση. Αυτοί οι τρόποι, όχι μόνο θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη σας αλλά θα βοηθήσουν επίσης στην αποφυγή επιπλοκών που συνοδεύουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Εάν πιστεύετε ότι έχετε συμπτώματα διαβήτη ή της νόσου Χασιμότο, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Προσοχή γιατί είναι εύκολο να υποβαθμίσετε συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως το αίσθημα κόπωσης, ευερεθιστότητας ή ξηρότητας του δέρματος. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολλούς άλλους παράγοντες που δεν είναι το ίδιο σημαντικοί.

Η επικοινωνία με το γιατρό σας σχετικά με αυτά τα συμπτώματα θα βοηθήσει πολύ στην έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Συμπέρασμα

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη εάν πάσχετε από τη νόσο Χασιμότο και αντίστροφα. Η ταυτόχρονη εμφάνιση αυτών των δύο καταστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Για να αποφύγετε αυτές τις επιπλοκές, θα πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα, όπως να αλλάξετε τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας και να ελέγχετε την κατάσταση της υγείας, τακτικά.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν επιπλοκές και ζητήστε συμβουλές σχετικά με τις σωστές στρατηγικές που πρέπει να ενσωματώσετε για τη διαχείριση της νόσου Χασιμότο, του διαβήτη ή και των δύο παθήσεων.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε πως μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας με φυσικό τρόπο.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.