Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

04 Νοεμβρίου, 2015 - από Health Line κατηγορία γενικά, διαβήτης, ιατρική, παγκόσμιες ημέρες, ποιότητα ζωής, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Χρήσιμες πληροφορίες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2030 περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εκδηλώσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επομένως, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη αποκτά επιπλέον βαρύτητα.

Στη χώρα μας, το 8-9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, η παχυσαρκία είναι ανεξάρτητος παράγων κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 σε όλες τις κατηγορίες BMI. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την ανάγκη της θεραπευτικής προσέγγισης της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Ιδίως, σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ή με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της.*

Μέτρα πρόληψης

Από τα στοιχειά αυτά γίνεται αντιληπτό ποσό σημαντική είναι η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Tα μέτρα πρόληψης του διαβήτη είναι:

  • άσκηση και έλεγχος του σωματικού βάρους
  • καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα(δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα, υπέρταση)
  • μέτρηση σακχάρου νηστείας ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης για ευπαθείς ομάδες(παχύσαρκοι, συγγενείς πρώτου βαθμού με διαβήτη).

Προληπτικός έλεγχος

Στις 14 Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα διαβήτη! Τουλάχιστον 50% όσων πάσχουν από διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Εν όψη της ημέρας του διαβήτη, βάση διαθεσιμότητας στα πλαίσια του προληπτικού έλεγχου, την εβδομάδα 9-13 Νοεμβρίου προσφέρεται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ στα ιατρεία Αλίμου και Σεπολίων, αναγραφή εξετάσεων για σάκχαρο, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, χοληστερίνη, γενική αίματος με δωρεάν εκτίμηση των αποτελεσμάτων.

Τηλεφωνήστε στα τηλέφωνα 210 9920240 ιατρείο Αλίμου και 210 5146848 ιατρείο Σεπολίων για να κλείσετε το ραντεβού σας. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την φόρμα επικοινωνίας πατώντας εδώ. Προσπαθούμε και φροντίζουμε συνεχώς, με το κατάλληλο προγραμματισμό και συντονισμό, ο χρόνος παραμονής του ασθενούς στο ιατρείο μας να είναι εποικοδομητικός για τη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει.

* Body Weight, Metabolic Dysfunction, and Risk of Type 2 Diabetes in Patients at High Risk for Cardiovascular Events or With Manifest Cardiovascular Disease: A Cohort Study Diabetes Care October 2015 38:1945-1951; published ahead of print August 25, 2015, doi:10.2337/dc15-0684

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Δείτε αυτό το άρθρο Είμαι διαβητικός; 

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!