παχυσαρκία Αυξημένο βάρος Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Παχυσαρκία

23 Νοεμβρίου, 2015 - από HealthLine κατηγορία διατροφή, παχυσαρκία, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Παχυσαρκία και αυξημένο βάρος

Χάνουμε βάρος, κερδίζουμε την ζωή!

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στις αναπτυγμένες χώρες. Έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας αφού το ⅓ του πληθυσμού αποτελούν άτομα με αυξημένο βάρος.

Η πιο εύκολη μέθοδος προσδιορισμού ατόμων με αυξημένο βάρος είναι ο Δείκτης Μάζας του Σώματος(ΒΜΙ). Οι τιμές πάνω από τα 25kg/m2 θεωρούνται παθολογικές και πάνω από 30 αντιστοιχούν σε παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία είναι χρόνια πάθηση που σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα και αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, άπνοια ύπνου, καρκίνος.

Ποια είναι τα οφέλη της απώλειας βάρους;

Η απώλεια βάρους βελτιώνει πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

  • Μείωση αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς
  • Μείωση και καθυστέρηση της εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
  • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ
  • Μείωση της ινσουλινοαντίστασης
  • Μείωση δεικτών φλεγμονής(CRP)
  • Βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας

Άλλοι παράμετροι που δεν σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο και επηρεάζονται σημαντικά είναι η ακράτεια, άπνοια ύπνου, κατάθλιψη, κινητικότητα, φυσική δραστηριότητα και το πιο σημαντικό η ποιότητα ζωής.

Φαγητό και σωματική δραστηριότητα

Το σωστά προσαρμοσμένα γεύματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση της καλής υγείας και της διαχειρίσεις του διαβήτη. Όπως επίσης είναι και η σωματική δραστηριότητα, που είναι ιδικά σημαντική για ανθρώπους με διαβήτη και για όσους έχουν το ρίσκο εμφάνισης του. Η εξισορρόπηση του φαγητού και της σωματικής δραστηριότητας είναι το κλειδί για τη διαχείριση του διαβήτη.

Έχει αποδειχτεί ότι με την ιατρική παρακολούθηση και καθοδήγηση επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα αλλά και διατήρηση του βάρους. Συζητήστε με τον ιατρό σας για την μέθοδο και τον τρόπο που θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τη ζωή!

 

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Εδώ θα βρείτε ένα άρθρο για την κόπωση.

 

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!