You are currently viewing Παχυσαρκία και Διαβήτης

Παχυσαρκία και Διαβήτης

Παχυσαρκία και Διαβήτης τύπου 2: δύο ασθένειες με την ανάγκη στρατηγικών συνδυασμένης θεραπείας

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που επηρεάζει τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, σε όλο τον κόσμο. Έχει καταστεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου, καθώς είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για ορισμένες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μεγαλώνει παράλληλα με την αύξηση του σωματικού βάρους. Πιο συγκεκριμένα είναι διπλάσιος στα υπέρβαρα άτομα και πέντε ή δέκα φορές πιθανότερο να εμφανιστεί στα παχύσαρκα και παθολογικά παχύσαρκα άτομα. Για το λόγο αυτό, παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2 είναι δύο ασθένειες που έχουν την ανάγκη στρατηγικών συνδυασμένης θεραπείας.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Δείκτης Μάζας Σώματος

Μέχρι σήμερα ο Δείκτης Μάζας Σώματος(ΔΜΣ ή αλλιώς ΒΜΙ) εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση του βάρους και της παχυσαρκίας. Υπέρβαρο θεωρείται ένα άτομο με ΔΜΣ 25-30 kg/m2 και παχύσαρκο όταν έχει ΔΜΣ > 30 kg/m2. Εκτός από το ΔΜΣ, η αύξηση σωματικού βάρους στο χρόνο, η κατανομή του λίπους στο σώμα και η διάρκεια της παχυσαρκίας συμβάλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Η συμβολή του σωματικού βάρους στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι τεκμηριωμένη. Επιπλέον, παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζονται από την αντίσταση τους στην ινσουλίνη. Όμως η παθοφυσιολογική τους συσχέτιση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφορετικών στρατηγικών. Παρεμβάσεις στο τρόπο ζωής (δίαιτα και άσκηση), φαρμακοθεραπεία και βαριατρική χειρουργική είναι κάποιες από αυτές. Ωστόσο, κάποιες στρατηγικές μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όλους τους ασθενείς. Εκτός αυτού, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις ταυτόχρονες θεραπείες. Μπορεί να προξενήσουν αύξηση βάρους και να μειώσουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. 

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Παχυσαρκία η νέα επιδημία

Το τελευταίο αιώνα, η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας παγκοσμίως.  Σε σημείο, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία. Λόγω των πρόσφατων περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών, ευνοείται το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και άρα η αύξηση του βάρους. Οι κύριοι παράγοντες είναι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και η στροφή προς ένα καθιστικό τρόπο ζωής. Κατά συνέπεια, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σχεδόν τριπλασιάστηκε παγκοσμίως από το 1975.

Το 2016, πάνω από το 39% των ενηλίκων ήταν υπέρβαροι, με το 13% να είναι παχύσαρκοι. Επιπλέον, τουλάχιστον 41 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Η σοβαρή παχυσαρκία, ΔΜΣ > 40, είναι σήμερα μία ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια επιδημία. Αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερα αρνητική επίδρασή της στην υγεία, καθώς αύξηση του ΔΜΣ συνεπάγεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Στην εποχή μας, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ότι το χαμηλό σωματικό βάρος.

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα βίντεο με 10 συμβουλές για την εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων.

Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2

Η παχυσαρκία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Εκτός αυτού, μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα ή ακόμα και σωματικές αναπηρίες. Σύμφωνα με την Π.Ο.Υ., το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αντιπροσωπεύουν το 44% των περιπτώσεων διαβήτη, το 23% των ασθενών με ισχαιμική καρδιακή νόσο και περίπου το 7-41% ορισμένων μορφών καρκίνου.

Από αυτές τις παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται περισσότερο με την παχυσαρκία, ο επιπολασμός του οποίου αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025. Μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας των ατόμων κατά 7 φορές. Συνεπώς, η παχυσαρκία είναι σήμερα το μεγαλύτερο παγκόσμιο χρόνιο πρόβλημα υγείας σύμφωνα με το Π.Ο.Υ. και χαρακτηρίζεται ως σοβαρότερο πρόβλημα υγείας από αυτό του υποσιτισμού. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο μέχρι το έτος 2030.

Ανθρωπομετρικά δεδομένα

Ο ΔΜΣ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση του βάρους και της παχυσαρκίας. Όμως, με αυτή τη μέτρηση υπάρχει κίνδυνος να υποτιμηθεί το σωματικό λίπος. Ενώ, παρατηρείται συνήθως υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους σε άτομα με ΔΜΣ> 30, παρατηρείται και σε σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων με φυσιολογικό βάρος. Ανεξάρτητα από το ΔΜΣ, το σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και θνησιμότητας. Έτσι, ο έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει τη μέτρηση της περιφέρειας της μέσης(80 εκ. < γυναίκες και 94 εκ. < άνδρες) καθώς και της σωματικής σύνθεσης του ατόμου. Αν και αυτές οι μετρήσεις έχουν κάποια μειονεκτήματα, είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της πορείας μείωσης βάρους και των αλλαγών στα αντίστοιχα μέρη του σώματος.

παχυσαρκία και διαβήτης Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Στρατηγικές απώλειας βάρους

Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι πάντα στενά συνδεδεμένη με τη μείωση του σωματικού βάρους. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τις διαφορές στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μεταξύ των ανδρών και γυναικών. Ενώ οι άνδρες προτιμούν την άσκηση, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή και ειδικές δίαιτες. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται ένας συνδυασμός των προτιμήσεων και των δύο φύλων για καλύτερα αποτελέσματα. Με αυτό το τρόπο ευνοείται η μείωση του λιπώδους ιστού και αυξάνεται η μυική μάζα.

Διαχείριση του τρόπου ζωής

Η άσκηση είναι το βασικό συστατικό της κάθε παρέμβασης για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ειδικά η αερόβια άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση του σωματικού λίπους. Επιπλέον, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μειώνει το σωματικό λίπος, αυξάνει τη μυική μάζα, μειώνει την κατάθλιψη και βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη φυσική κατάσταση. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλες οι επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια αερόβια άσκηση. Επιπρόσθετα, η αερόβια άσκηση συστήνεται να συνδυαστεί με τρεις εβδομαδιαίες συνεδρίες αντίστασης με βάρη για μυική ενδυνάμωση.

Αν και η άσκηση είναι σημαντική για την απώλεια βάρους, αρκετές μελέτες αναφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με την ανάλογη διατροφή. Κάποιες από τις επιλογές διατροφής για τη μείωση βάρους είναι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή η μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τα ευεργετικά μεταβολικά της αποτελέσματα. Μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για θεραπεία της υπεργλυκαιμίας σε ασθενείς με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν είναι η επιλογή διατροφής που καθορίζει την επιτυχία της απώλειας βάρους και της μείωσης του καρδιακού παράγοντα κινδύνου – είναι η διατήρηση της σωστής διατροφής. 

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Παχυσαρκία και διαβήτης – πρόληψη και θεραπεία

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η μείωση βάρους θεωρείται ως ο βασικός θεραπευτικός στόχος για την πρόληψη και τη καλύτερη διαχείριση του. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης μπορεί να μειώσει το συνολικό κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 κατά 58% στα άτομα που βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στο τρόπο ζωής σε έναν παχύσαρκο πληθυσμό με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 κατά, επίσης, 58%.

Μια απώλεια σωματικού βάρους της τάξης 5-10% μπορεί να βελτιώσει συνολικά την υγεία του ατόμου. Να μειώσει τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης(HbA1c) και να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και την αποφρακτική άπνοια ή τουλάχιστον να μειώσει τη σοβαρότητα της. Για τα παχύσαρκα άτομα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν ανάλογες στρατηγικές απώλειας βάρους συστήνεται φαρμακευτική αγωγή.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Συμπέρασμα

Η παχυσαρκία είναι μια επιδημία των σύγχρονων κοινωνιών που συνυπάρχει με τον διαβήτη. Η διαχείριση βάρους και ο διαβήτης πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνδυασμένες στρατηγικές θεραπείας. Έχει παρατηρηθεί μια τάση για μειωμένη αποτελεσματικότητα της θεραπείας του διαβήτη όταν παρατηρείται αύξηση βάρους. Η παχυσαρκία εάν δεν αντιμετωπιστεί με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Τα καλά νέα είναι ότι η μείωση του σωματικού βάρους, ακόμα και σε μικρό ποσοστό, μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και κάποια είδη καρκίνου.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και τα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα άρθρο για τα δικαιώματα των διαβητικών ασθενών.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.