Θεραπεία και διαχείριση της παχυσαρκίας
Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας ιατρικός δείκτης αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη το βάρος και το ύψος ενός ατόμου υπολογίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αν το βάρος είναι υγιές σε σχέση με το ύψος. Στους ενήλικες, η παχυσαρκία ορίζεται όταν ένα άτομο έχει ΔΜΣ > 30. Σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και καρκίνος.
Η παχυσαρκία είναι αρκετά συνηθισμένη στην εποχή μας. Τα ποσοστά επιπολασμού της παχυσαρκίας στους ενήλικες στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ έχουν αυξηθεί από 21% το 2010 στο 24% το 2016.
Όμως, η μέτρηση του ΔΜΣ έχει ορισμένους περιορισμούς. Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και η μυϊκή μάζα μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ ΔΜΣ και σωματικού λίπους. Επίσης, ο ΔΜΣ δεν κάνει διάκριση μεταξύ υπερβολικού λίπους, μυών ή οστικής μάζας, ούτε παρέχει καμία ένδειξη της κατανομής του λίπους μεταξύ των ατόμων.
Παρά τους περιορισμούς αυτούς, ο ΔΜΣ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως ως τρόπος μέτρησης της μάζας του σώματος.
Περιεχόμενα
Αίτια | Κίνδυνοι | Διάγνωση | Επιπλοκές | Αντιμετώπιση | Τρόπος ζωής | Χειρουργείο | Πρόληψη
Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;
Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα υγείας και διατροφής που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Κατηγορίες παχυσαρκίας
Το εύρος των τιμών του ΔΜΣ βασίζεται στην επίδραση του σωματικού λίπους στην υγεία ενός ατόμου. Ξεκινώντας από το 25.0, όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η ακόλουθη ταξινόμηση χρησιμοποιείται για ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω:
- ΔΜΣ < 18.5 – λιποβαρής
- 18.5 < ΔΜΣ < 25.0 – φυσιολογικό βάρος
- 25.0 < ΔΜΣ < 30.0 – υπέρβαρος
- 30.0 < ΔΜΣ < 35.0 – παχύσαρκος κατηγορίας 1
- 35.0 < ΔΜΣ < 40.0 – παχύσαρκος κατηγορίας 2
- ΔΜΣ > 40.0 – παχυσαρκία κατηγορίας 3(γνωστή και ως νοσηρή ή σοβαρή παχυσαρκία)
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.
Παχυσαρκία αίτια και συνέπειες
Η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από ότι μεταβολίζονται μέσω της καθημερινής δραστηριότητας και άσκησης, σε μακροπρόθεσμη βάση, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επιπλέον θερμίδες προστίθενται και προκαλούν αύξηση βάρους. Ωστόσο, η αύξηση βάρους δεν εξαρτάται μόνο από την επιπλέον πρόσληψη θερμίδων ή τον καθιστικό τρόπο ζωής. Ενώ αυτές είναι πράγματι αιτίες που οδηγούν στη παχυσαρκία, ορισμένες άλλες δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Οι πιο συνηθισμένες ειδικές αιτίες που οδηγούν σε παχυσαρκία περιλαμβάνουν:
- κληρονομικότητα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τις τροφές και αποθηκεύει το λίπος
- γήρανση, ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη μυϊκή μάζα και χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό, καθιστώντας ευκολότερη την αύξηση βάρους
- έλλειψη ύπνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές που σε κάνουν να αισθάνεσαι εντονότερα το αίσθημα πείνας και επιθυμίας για ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
- εγκυμοσύνη, καθώς το βάρος που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι δύσκολο να χαθεί και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε παχυσαρκία
Ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Αυτά περιλαμβάνουν:
- σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που προκαλεί ανισορροπία των γυναικείων αναπαραγωγικών ορμονών
- σύνδρομο Prader-Willi, μια σπάνια κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη γέννηση και προκαλεί αίσθημα υπερβολικής πείνας
- σύνδρομο Cushing, μια κατάσταση που προκαλείται από την ύπαρξη υψηλών επιπέδων κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στο σύστημά σας
- υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία θυρεοειδούς), μια κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες
- οστεοαρθρίτιδα όπως και άλλες παρόμοιες καταστάσεις που προκαλούν πόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα
Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.
Κίνδυνοι εμφάνισης παχυσαρκίας
Ένας σύνθετος συνδυασμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για παχυσαρκία. Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης της παχυσαρκίας είναι η υπερκατανάλωση τροφών και η σωματική αδράνεια. Ουσιαστικά, το σωματικό βάρος είναι αποτέλεσμα της κληρονομικότητας, του μεταβολισμού, του περιβάλλοντος, της συμπεριφοράς και της κουλτούρας ενός ατόμου.
Γονίδια
Ένα άτομο είναι πιο πιθανό να αναπτύξει παχυσαρκία εάν ένας ή και οι δύο γονείς του είναι παχύσαρκοι. Η κληρονομικότητα επηρεάζει επίσης τις ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του λίπους. Για παράδειγμα, μια αιτία της παχυσαρκίας είναι η ανεπάρκεια λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στα λιπώδη κύτταρα και στον πλακούντα. Ελέγχει το σωματικό βάρος σηματοδοτώντας στον εγκέφαλο για λιγότερη κατανάλωση φαγητού όταν τα αποθέματα σωματικού λίπους είναι πολύ υψηλά. Εάν, για κάποιο λόγο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή λεπτίνη ή η λεπτίνη δεν μπορεί να σηματοδοτήσει τον εγκέφαλο, αυτός ο έλεγχος χάνεται και εμφανίζεται παχυσαρκία. Ο ρόλος της αντικατάστασης λεπτίνης ως θεραπείας για την παχυσαρκία βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Περιβάλλον
Το περιβάλλον σας στο σπίτι, στο σχολείο και στην περιοχή σας μπορεί να επηρεάσουν πώς και τι τρώτε και πόσο δραστήριοι είστε. Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας εάν:
- ζείτε σε μια περιοχή με περιορισμένες επιλογές υγιεινής διατροφής ή με πολλές επιλογές τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως εστιατόρια γρήγορου φαγητού
- δεν έχετε μάθει ακόμη να μαγειρεύετε υγιεινά γεύματα
- νομίζετε ότι δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε υγιεινές τροφές
- δεν έχετε βρει ακόμα το κατάλληλο μέρος για να περπατήσετε ή να ασκηθείτε στη γειτονιά σας
Ψυχολογικοί και άλλοι παράγοντες
Η κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει στην αύξηση σωματικού βάρους, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να στραφούν στο φαγητό για συναισθηματική ικανοποίηση. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν επίσης να δυσκολέψουν τον έλεγχο βάρους.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι πάντα ένα καλό γεγονός, εντούτοις μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Σε ορισμένα άτομα οδηγεί σε υπερβολική αύξηση βάρους. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να εστιάσετε στη διατροφή και την άσκηση ενώ σταματάτε το κάπνισμα, τουλάχιστον κατά την αρχική περίοδο απεξάρτησης.
Φάρμακα, όπως στεροειδή ή αντισυλληπτικά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους.
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Διάγνωση παχυσαρκίας
Ο ΔΜΣ είναι ένας πρόχειρος υπολογισμός του βάρους ενός ατόμου σε σχέση με το ύψος του. Άλλες πιο ακριβής μετρήσεις κατανομής σωματικού λίπους περιλαμβάνουν:
- χρήση λιπομετρητή
- μέτρηση αναλογίας μέσης – ισχίου
- εργαστηριακές εξετάσεις όπως υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει ορισμένες εξετάσεις που θα βοηθήσουν στη διάγνωση κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- εξετάσεις αίματος
- εξέταση ηπατικής λειτουργίας
- έλεγχος σακχαρώδη διαβήτη
- εξετάσεις θυρεοειδούς
- καρδιολογικές εξετάσεις
Η μέτρηση του λίπους γύρω από τη μέση σας είναι επίσης ένας καλός δείκτης πρόβλεψης του κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Παχυσαρκία επιπλοκές και επιπτώσεις
Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει κάτι παραπάνω από μια απλή αύξηση βάρους. Η υψηλή αναλογία σωματικού λίπους επιβαρύνει τα οστά σας καθώς και τα εσωτερικά σας όργανα. Αυξάνει επίσης τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Η παχυσαρκία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με ορισμένες επιπλοκές στην υγεία, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστούν:
- διαβήτης τύπου 2
- καρδιακές παθήσεις
- αρτηριακή πίεση
- ορισμένοι καρκίνοι(στήθος, κόλον και ενδομήτριο)
- εγκεφαλικό
- νόσος της χοληδόχου κύστης
- λιπώδης διήθηση του ήπατος
- υψηλή χοληστερίνη
- άπνοια ύπνου και άλλα αναπνευστικά προβλήματα
- αρθρίτιδα
- στειρότητα
Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιος που φροντίζετε από διαβήτη διαβάστε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.
Τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας
Ο στόχος της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι να φτάσετε και να παραμείνετε σε ένα υγιές βάρος. Αυτό θα βελτιώσει τη γενική σας υγεία και θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Εάν έχετε παχυσαρκία και δεν μπορείτε να χάσετε βάρος μόνοι σας, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για την πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών στον τρόπο ζωής σας. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.
Ο αρχικός στόχος της θεραπείας είναι συνήθως μια μέτρια απώλεια βάρους -5% έως -10% του συνολικού σας βάρους. Αυτό σημαίνει ότι εάν ζυγίζετε 100 κιλά και έχετε διαγνωστεί με παχυσαρκία, θα πρέπει να χάσετε περίπου 5 έως 10 κιλά για να αρχίσουν να βελτιώνονται οι δείκτες υγείας σας. Ωστόσο, όσο περισσότερο βάρος χάνετε, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη.
Όλα τα προγράμματα απώλειας βάρους απαιτούν αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Οι μέθοδοι θεραπείας που είναι κατάλληλες για εσάς εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της παχυσαρκίας σας, τη γενική υγεία σας και την προθυμία σας να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Αλλαγές στο τρόπο ζωής και απώλεια βάρους
Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με τις επιλογές φαγητού που έχετε και θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Επιπρόσθετα, ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης και η αυξημένη καθημερινή σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη δύναμη, την αντοχή και το μεταβολισμό σας.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε άγχος, η κατάθλιψη ή τα τυχόν συναισθηματικά προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη συμπεριφορά είναι επίσης οι προτιμώμενες μέθοδοι απώλειας βάρους στα παιδιά, εκτός εάν είναι εξαιρετικά υπέρβαρα.
Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα βίντεο με 10 συμβουλές για την εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων.
Διατροφικές αλλαγές
Η μείωση των θερμίδων και η υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η σταθερή απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος για να χάσετε βάρος και ο καλύτερος τρόπος για να το διατηρήσετε.
Αποφύγετε δραστικές και μη ρεαλιστικές αλλαγές στη διατροφή σας, όπως τις εξαντλητικές δίαιτες. Είναι απίθανο να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Ακολουθήστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους για τουλάχιστον έξι μήνες και κατά τη φάση συντήρησης, ενός προγράμματος για τουλάχιστον ένα χρόνο έτσι ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας.
Δεν υπάρχει καλύτερη δίαιτα για την απώλεια βάρους. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει υγιεινές τροφές και πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει για εσάς. Οι διαιτητικές αλλαγές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν:
- Μείωση θερμίδων. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι να μειώσετε την πρόληψη θερμίδων. Το πρώτο βήμα είναι να αναθεωρήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Μαζί με το γιατρό σας θα αποφασίσετε πόσες θερμίδες πρέπει να προσλαμβάνετε καθημερινά για να χάσετε βάρος. Μια τυπική ποσότητα είναι 1.200 έως 1.500 θερμίδες για τις γυναίκες και 1.500 έως 1.800 για τους άνδρες.
- Αίσθημα κορεσμού. Ορισμένα τρόφιμα (όπως επιδόρπια, καραμέλες, λιπαρά και μεταποιημένα τρόφιμα) περιέχουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων σε μια μικρή μερίδα. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν μεγαλύτερο μέγεθος μερίδας με λιγότερες θερμίδες. Με την κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων τροφών που έχουν λιγότερες θερμίδες, μειώνετε το αίσθημα της πείνας, παίρνετε λιγότερες θερμίδες και αισθάνεστε καλύτερα με το γεύμα σας, γεγονός που συμβάλλει στο πόσο ικανοποιημένοι αισθάνεστε συνολικά.
- Υγιεινές επιλογές. Για να κάνετε τη διατροφή σας πιο υγιεινή, τρώτε περισσότερες φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες ολικής άλεσης. Δώστε επίσης έμφαση σε άπαχες πηγές πρωτεϊνών όπως φασόλια, φακές, σόγια και άπαχο κρέας. Αν σας αρέσουν τα ψάρια, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ψάρια δύο φορές την εβδομάδα. Περιορίστε το αλάτι και τη ζάχαρη. Τρώτε μικρές ποσότητες λίπους και βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από υγιεινές πηγές, όπως το ελαιόλαδο.
- Περιορισμός συγκεκριμένων τροφών. Ορισμένες δίαιτες περιορίζουν την ποσότητα μιας συγκεκριμένης ομάδας τροφών, όπως τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή πλήρη λιπαρά. Συζητήστε με το γιατρό σας ποιο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να είναι αποτελεσματικό για εσάς. Η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη είναι ένας σίγουρος τρόπος για να προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από ότι υπολογίζατε. Αντιθέτως, ο περιορισμός αυτών των ροφημάτων ή η εξάλειψή τους είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσετε να μειώνετε θερμίδες.
- Αντικατάσταση γεύματος. Αυτές οι μέθοδοι προτείνουν να αντικαταστήσετε ένα ή δύο γεύματα με τα προϊόντα τους και να τρώτε υγιεινά σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Βραχυπρόθεσμα, αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Να είστε προσεκτικοί με τις γρήγορες λύσεις. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό για δραστικές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές.
Οι δίαιτες μόδας (Fad diets) μπορεί να σας βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά τα μακροπρόθεσμα τους αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι καλύτερα από άλλες δίαιτες.
Ομοίως, μπορεί να χάσετε βάρος με μια εξαντλητική δίαιτα, αλλά είναι πολύ πιθανό να το ανακτήσετε όταν σταματήσετε τη δίαιτα. Για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε πρέπει να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να διατηρήσετε σε βάθος χρόνου.
Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.
Άσκηση και σωματική δραστηριότητα
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή η άσκηση είναι ουσιαστικό μέρος της θεραπείας της παχυσαρκίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σε θέση να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους για περισσότερο από ένα χρόνο ασκούνται τακτικά, ακόμη και εάν αυτό περιλαμβάνει μόνο περπάτημα. Για να αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας:
- Ασκηθείτε. Τα άτομα με παχυσαρκία πρέπει να έχουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης για να αποτρέψουν περαιτέρω αύξηση βάρους ή να διατηρήσουν την απώλεια μέτριας ποσότητας βάρους. Για να επιτύχετε πιο σημαντική απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστεί να ασκηθείτε 300 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα. Πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσετε σταδιακά το χρόνο που ασκείστε καθώς βελτιώνεται η αντοχή και η φυσική σας κατάσταση.
- Συνεχίστε να κινείστε. Παρόλο που η τακτική αερόβια άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και να μειώσετε το υπερβολικό βάρος, οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση βοηθά στην καύση θερμίδων. Η πραγματοποίηση απλών αλλαγών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας μπορεί να προσθέσει έως και μεγάλα οφέλη. Παρκάρετε το όχημα σας μακρύτερα από την είσοδο του καταστήματος που θέλετε να επισκεφτείτε, σηκωθείτε και μετακινηθείτε περιοδικά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Ένας καλός προτεινόμενος στόχος είναι να προσπαθήσετε να φτάσετε τα 10.000 βήματα την ημέρα. Αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των βημάτων σας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Αλλαγή συμπεριφοράς
Εξετάστε τις τρέχουσες συνήθειες σας για να μάθετε ποιοι παράγοντες στρες ή καταστάσεις μπορεί να έχουν συμβάλει στην παχυσαρκία σας. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και αντιμετωπίζουν διαφορετικές δυσκολίες στη διαχείριση του βάρους τους, όπως έλλειψη χρόνου για άσκηση ή φαγητό αργά το βράδυ. Προσαρμόστε τις αλλαγές της συμπεριφοράς σας για να αντιμετωπίσετε τις ατομικές σας ανησυχίες.
Η τροποποίηση της συμπεριφοράς μπορεί να περιλαμβάνει:
- Συμβουλευτική. Η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε συναισθηματικά και συμπεριφορικά ζητήματα που σχετίζονται με το φαγητό. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί τρώτε υπερβολικά και να μάθετε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους. Μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να παρακολουθείτε τη διατροφή και τη δραστηριότητα σας έτσι ώστε να αντιμετωπίζετε τις επιθυμίες σας για φαγητό ευκολότερα.
- Ομάδες υποστήριξης. Μπορείτε να βρείτε συντροφικότητα και κατανόηση σε ομάδες υποστήριξης όπου και άλλοι άνθρωποι μοιράζονται παρόμοιες προκλήσεις με την παχυσαρκία. Επικοινωνήστε με τα νοσοκομεία της περιοχής σας ή το δήμο σας και ενημερωθείτε για τα προγράμματα απώλειας βάρους μέσω ομάδων υποστήριξης.
Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα σύντομο και περιεκτικό βίντεο 2 λεπτών για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Χειρουργική επέμβαση και παχυσαρκία
Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ονομάζεται συνήθως βαριατρική χειρουργική. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης περιορίζει τη ποσότητα τροφής που μπορείτε να καταναλώσετε ή εμποδίζει το σώμα σας να απορροφήσει τροφές και θερμίδες. Μερικές φορές μπορεί να κάνει και τα δύο.
Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους δεν είναι μια γρήγορη λύση. Είναι μια σημαντική χειρουργική επέμβαση και μπορεί να έχει σοβαρούς κινδύνους. Στη συνέχεια, τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τρώνε όπως και τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν, αλλιώς κινδυνεύουν να αρρωστήσουν.
Ωστόσο, οι μη χειρουργικές επιλογές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές στο να βοηθούν άτομα με παχυσαρκία να χάσουν βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο συννοσηρότητας. Τα είδη χειρουργικής επέμβασης για την απώλεια βάρους περιλαμβάνουν:
- Γαστρική παράκαμψη(γαστρικό bypass). Σε αυτή τη περίπτωση, ο χειρούργος δημιουργεί ένα γαστρικό θύλακα στο πάνω μέρος του στομάχου σας που συνδέεται απευθείας με το λεπτό έντερο. Οι τροφές και τα υγρά περνούν από το «νέο μικρότερο στομάχι» στο έντερο, παρακάμπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου.
- Λαπαροσκοπικά ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος (LAGB). Είναι μια από τις λιγότερο επεμβατικές πράξεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Με τον LAGB, τοποθετείται μια ζώνη γύρω από το άνω τμήμα του στομάχου, αφήνοντας διαθέσιμο ένα μικρότερο θύλακα. Έτσι, επιτυγχάνεται γρηγορότερα ο κορεσμός.
- Γαστρικό μανίκι. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί μέρος του στομάχου σας, περίπου το 85%.
- Χολοπαγκρεατική εκτροπή με διακόπτη δωδεκαδακτύλου. Αυτή η πράξη γενικά προκαλεί την πιο σημαντική απώλεια βάρους. Παρ΄όλα αυτά, έχει το υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών και νοσηρότητας από τις υπόλοιπες πράξεις.
Ποιοι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση;
Για δεκαετίες, οι ειδικοί συνέστηναν στους ενήλικες υποψήφιους για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους να έχουν ΔΜΣ πάνω από 40 (κατηγορία 3). Ωστόσο, στις οδηγίες του 2018, η Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS) ενέκρινε τις χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους και στους ενήλικες με ΔΜΣ 30 έως 35 (κατηγορία 1) οι οποίοι όμως:
- έχουν σχετικές συννοσηρότητες, ειδικά διαβήτη τύπου 2
- δεν έχουν δει βιώσιμα αποτελέσματα από μη χειρουργικές μεθόδους, όπως διατροφή και αλλαγή στον τρόπο ζωής
Στα άτομα με παχυσαρκία κατηγορίας 1, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι πιο αποτελεσματική στις ηλικίες 18 έως 65 ετών.
Οι ασθενείς, συχνά, θα πρέπει να χάσουν βάρος πριν υποβληθούν σε βαριατρική χειρουργική. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλιστεί ότι είναι συναισθηματικά προετοιμασμένοι για μια τέτοια επέμβαση και πρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που θα χρειαστούν.
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
Πρόληψη παχυσαρκίας
Υπάρχει δραματική αύξηση της παχυσαρκίας και των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οργανισμοί υγείας παγκοσμίως προτρέπουν σε πιο υγιεινές επιλογές τροφών και δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη παχυσαρκία.
Σε ατομικό επίπεδο, μπορείτε να αποτρέψετε την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής σας:
- μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία για 20 με 30 λεπτά την ημέρα
- προτιμήστε θρεπτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη
- καταναλώστε με μέτρο τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες
Δυστυχώς, μπορεί να ανακτήσετε το βάρος που χάσατε ανεξάρτητα από τις μεθόδους θεραπείας κατά της παχυσαρκίας που ακολουθήσατε. Ωστόσο, ο συνδυασμός μιας υγιεινής διατροφής και περισσότερης σωματικής δραστηριότητας με πρακτικό και βιώσιμο τρόπο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το βάρος που χάσατε μακροπρόθεσμα.
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Διαβάστε για την ανάγκη στρατηγικών συνδυασμένης θεραπείας της Παχυσαρκίας και του Διαβήτη τύπου 2.