Η Προληπτική Ιατρική σώζει ζωές!
Η προληπτική ιατρική άφορα τα νοσήματα που οι έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούμε με ανάλογα μέτρα να προστατευτούμε ή να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Ο Ιπποκράτης διατύπωσε πρώτος με σαφήνεια ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Στον προληπτικό έλεγχο έχουμε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τον Πρωτογενή , τον Δευτερογενή και τον Τριτογενή προληπτικό έλεγχο.
Πρωτογενής πρόληψη
Στην πρωτογενή πρόληψη με ανάλογα μέτρα αποφεύγονται οι καταστάσεις που οδηγούν σε νοσήματα. Πρώτη μεγάλη κατηγορία είναι ο εμβολιασμός για αποφυγή λοιμωδών νοσημάτων. Ο εμβολιασμός για λοιμώδη νοσήματα ξεκινάει από τη παιδική ηλικία βάση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και θα πρέπει να ακολουθούν αναμνηστικές δόσεις. Η δεύτερη κατηγορία στην πρωτογενή πρόληψη είναι αναζήτηση παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Δηλαδή, αναζήτηση κληρονομικού ιστορικού, μέτρηση αρτηριακής πιέσεως, έλεγχος σωματικού βάρους, έλεγχος διατροφικών συνήθειων κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα.
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
Δευτερογενής πρόληψη
Η δευτερογενής πρόληψη αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων, σε κάποιο πρώιμο στάδιο με σχετικά καλύτερη πρόγνωση. Σε επίπεδο δευτερογενούς πρόληψης, οι εξετάσεις προ-κλινικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μπορούν να επιμηκύνουν το χρόνο επιβίωσης, να μειώσουν τις επιπλοκές και συχνά να αυξήσουν την πιθανότητα πλήρους ίασης.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο έλεγχος για καρκίνο προστάτη με μέτρηση PSA. Μετά τα 60 έτη ανά έτος, έλεγχος για καρκίνο παχέος εντέρου με διενέργεια κολονοσκόπησης μετά τα 50. Οι γυναίκες εξετάζονται με τεστ PAP και μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου τραχήλου μήτρας και μαστού. Επίσης, μετά τη εμμηνόπαυση πρέπει να ελέγχονται για την οστεοπόρωση. Όλοι οι ενήλικες, θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τις βασικές εξετάσεις που συνθέτουν ένα τσεκάπ. Βέβαια, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, αυτές οι εξετάσεις μπορεί και να αλλάζουν αν κάποιος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Συνάμα, εάν υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες ή κληρονομικό ιστορικό για κάποιες νόσους. Παράδειγμα, ο έλεγχος για προδιαβήτη σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη. Συν τοις άλλοις, παχύσαρκα άτομα, άτομα με υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης.
Ο ρόλος του οικογενειακού ιατρού είναι να σας συμβουλέψει ποιες εξετάσεις και πότε θα τις κάνετε. Επίσης, να προχωρήσει σε προσεκτική εξέταση και διερεύνηση του ιστορικού για να σας κατευθύνει πως να προστατέψετε την υγεία σας.
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατώντας εδώ.
Επισκεφτείτε τα ιατρεία μας στον Άλιμο και τα Σεπόλια και κάντε ένα προληπτικό έλεγχο υγείας.