προληπτικός έλεγχος υγείας Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Προληπτικός Έλεγχος Υγείας

05 Σεπτεμβρίου, 2017 - από HealthLine κατηγορία γενικά, ιατρική, ποιότητα ζωής, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Προληπτικός Έλεγχος Υγείας

Γιατί είναι απαραίτητος

Είναι η εποχή που επιστρέφουμε από τις διακοπές στις καθημερινές μας συνήθειες. Δεν είναι μυστικό πως κατά την διάρκεια τους “ξεφεύγουμε” λίγο. Οπότε, πέραν των άλλων που μας απασχολούν, καλό είναι να ασχοληθούμε και με τα θέματα υγείας μας, όπως ο προληπτικός έλεγχος υγείας, ενόψει χειμώνα.

Όσοι δεν έχουν κάνει ετήσιο προληπτικό έλεγχο, καλό είναι να το βάλουν στο πρόγραμμα. Η πρόληψη αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων, σε κάποιο πρώιμο στάδιο με σχετικά καλύτερη πρόγνωση. Σε επίπεδο δευτερογενούς πρόληψης, οι εξετάσεις προ-κλινικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Οι άνδρες μετά τα 60 έτη, ανά έτος, πρέπει να κάνουν έλεγχο για καρκίνο προστάτη με μέτρηση PSA . Οι γυναίκες να εξετάζονται με τεστ ΡΑΡ και μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου τραχήλου μήτρας και μαστού. Επίσης, μετά τη εμμηνόπαυση πρέπει να ελέγχονται για οστεοπόρωση.

Ποιοι πρέπει να τον κάνουν

Όλοι οι ενήλικοι, θα πρέπει να κάνουν μία φορά το χρόνο τις βασικές εξετάσεις που συνθέτουν ένα τσεκάπ. Βέβαια, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, αυτές οι εξετάσεις μπορεί και να αλλάζουν αν κάποιος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Συνάμα, εάν υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες ή κληρονομικό ιστορικό για κάποιες νόσους. Παράδειγμα, ο έλεγχος για προδιαβήτη σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη. Συν τοις άλλοις, παχύσαρκα άτομα, άτομα με υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης.

Άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, χρόνιες καρδιοπάθειες να προγραμματίσουν επίσκεψη στον οικογενειακό τους ιατρό για εκτίμηση της πορείας της νόσου και προγραμματισμό εμβολιασμού ενόψει χειμώνα.

Λόγοι που το κάνουν απαραίτητο

Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατέψετε την υγεία σας είναι ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος υγείας. Κάποιους από αυτούς είναι:

  • Ακόμα και τα αυτοκίνητα χρειάζονται επισκευή. Κανείς δεν αναρωτιέται γιατί χρόνος, δουλειά και χρήματα ξοδεύονται για το σέρβις του αυτοκινήτου, με όλους τους ελέγχους σε τακτά διαστήματα. Το σώμα μας χρειάζεται και αυτό συντονισμό όπως και να ελέγχεται για βέλτιστη λειτουργία, τακτικά.
  • Κάνετε καθιστική εργασία. Η πραγματικότητα είναι ότι την σημερινή εποχή δουλεύουμε με υπολογιστές ακόμα και όταν δεν είμαστε στο γραφείο. Επιπρόσθετα, ας αναλογιστούμε ότι κάποιοι άνθρωποι καπνίζουν, πίνουν και δεν ασκούνται καθόλου. 
  • Ακόμα και οι υγιείς άνθρωποι αρρωσταίνουν. Όταν είμαστε νέοι νοιώθουμε άτρωτοι. Όμως, όταν μεγαλώνουμε αρχίζουν οι πόνοι που εξελίσσονται σε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και χοληστερίνη. Εάν προσέξουμε την υγεία μας από νωρίς, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε κάποιες ασθένειες.
  • Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία. Υπάρχουν πολλές διαταραχές και ασθένειες που έχουν καλύτερη πρόγνωση όταν εντοπίζονται νωρίς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις χρόνιες και ανίατες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι όχι μόνο θα διασφαλίσουν την ανάγκη για θεραπεία από νωρίς, αλλά θα έχετε και περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψετε σε μια υγιή κατάσταση.
  • Το οικογενειακό ιστορικό είναι μια ένδειξη. Αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσετε τις ίδιες ασθένειες με αυτές που πάσχουν μέλη της οικογένειας σας. Για παράδειγμα, εάν ο πατέρας σας είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή η γιαγιά σας διαβήτη, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε τις ίδιες παθήσεις αργά ή γρήγορα.

 

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για την αναιμία.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!