You are currently viewing Στάδια του διαβήτη

Στάδια του διαβήτη

Ποια είναι τα στάδια και πως εξελίσσεται ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι ένας γενικός όρος για τρεις κύριες καταστάσεις. Αυτές είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης. Υπάρχουν πολλαπλά στάδια του διαβήτη, καθένα από τα οποία ορίζεται από αλλαγές στη φυσιολογία του σώματος.

Η κατανόηση των διαφόρων σταδίων του διαβήτη επιτρέπει στους διαβητολόγους και τους ασθενείς να υιοθετήσουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προληπτική φροντίδα και τη διαχείριση της νόσου.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα διαφορετικά στάδια του διαβήτη, τι θα αντιμετωπίσετε σε κάθε στάδιο και πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Στάδια του διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια προοδευτική κατάσταση κατά την οποία τα προβλήματα εμφανίζονται σταδιακά.

Τα πρώτα σημάδια ξεκινούν με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωστεί κάποιος με διαβήτη.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται προδιαβήτης και είναι το πρώτο από τα στάδια του διαβήτη.

Στάδια του διαβήτη τύπου 1

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.

Ο διαβήτης τύπου 1 βρίσκεται στην πραγματικότητα σε ένα σταδιακό συνεχές. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται όταν βρίσκονται στο στάδιο τρία.

Τα στάδια που περνά κάποιος πριν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να ποικίλουν, αλλά είναι προβλέψιμα.

Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 αποτελεί το 5-10% όλων των περιπτώσεων διαβήτη, η διάγνωση είναι ευκολότερη από άλλους τύπους διαβήτη, που συχνά μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα και αναπτύσσονται πιο αργά, σε μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Προ-Στάδιο 1

Σε αυτό το στάδιο, η γενετική ανάλυση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των υποκείμενων γονότυπων που συνδέονται συνήθως με τον διαβήτη τύπου 1.

Μια συγκεκριμένη περιοχή στο χρωμόσωμα έξι (περιοχή HLA), σχετίζεται με έως και 50% του κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Άλλοι παράγοντες, όπως η ύπαρξη ενός αδερφού/ής ή στενού συγγενή με διαβήτη τύπου 1, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του.

Στάδιο 1

Τα αυτοαντισώματα έχουν ήδη αρχίσει να επιτίθενται στα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας. Ωστόσο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εξακολουθούν να παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων και δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Τα αυτοαντισώματα είναι πρωτεΐνες που αναπτύχθηκαν από το ανοσοποιητικό σύστημα και σχετίζονται με το διαβήτη τύπου 1 αλλά όχι με οποιαδήποτε άλλη μορφή διαβήτη. Η εξέταση για αυτά τα αυτοαντισώματα μπορεί εύκολα να γίνει με μια απλή εξέταση αίματος.

Στο στάδιο 1, έχουμε την παρουσία τουλάχιστον ενός αυτοαντισώματος που σχετίζεται με το διαβήτη τύπου 1.

Στάδιο 2

Στο στάδιο 2, υπάρχουν τουλάχιστον δύο ή περισσότερα αυτοαντισώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1.

Καθώς τα βήτα κύτταρα συνεχίζουν να καταστρέφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, η έλλειψη ινσουλίνης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αν και η δυσλειτουργία των βήτα κυττάρων είναι πιο σοβαρή σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν ακόμη συμπτώματα.

Στάδιο 3

Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει σημαντική απώλεια βήτα κυττάρων λόγω αυτοανοσίας και υπάρχουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • υπερβολική πείνα ή δίψα
  • θολή όραση
  • έντονη κόπωση
  • συχνουρία
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Δείτε πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Στάδια του διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια δια βίου ασθένεια που εμποδίζει το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη όπως θα έπρεπε. Είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη επηρεάζοντας 1 στους 10 ανθρώπους.

Οι μεσήλικες ή μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το είδος διαβήτη. Εντούτοις, ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει επίσης τα παιδιά και τους εφήβους, κυρίως λόγω της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο διαβητολόγος σας μπορεί να λάβει προληπτικά μέτρα για τη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2.

Στάδιο 1

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι το πρώτο σημάδι, που συχνά εμφανίζεται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Οι τροφές που καταναλώνετε μετατρέπονται σε γλυκόζη η οποία εισέρχεται στο αίμα. Το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη για να αφαιρέσει την γλυκόζη από το αίμα και να εισέλθει στα κύτταρά έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί από το σώμα ως ενέργεια.

Όταν το σώμα σας είναι ανθεκτικό ή δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη, το σάκχαρο αρχίζει να αυξάνεται.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα δίνει σήμα στο συκώτι και στους μύες να αποθηκεύσουν γλυκόζη. Όταν το συκώτι δεν ανταποκρίνεται, στέλνει την επιπλέον γλυκόζη στα λιπώδη κύτταρα, η οποία αποθηκεύεναι ως σωματικό λίπος.

Ενώ το πρώτο στάδιο μπορεί να περάσει απαρατήρητο, οι πολλές αλλαγές στο σώμα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Στάδιο 2

Έχουμε προδιαβήτη όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι εκτός του φυσιολογικού εύρους αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθεί διαβήτης.

Αν και αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, ο προδιαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Παρόμοια με την αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί τα σημάδια προδιαβήτη να μην είναι εμφανή έως ότου μια εξέταση αίματος αποκαλύψει ότι τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλότερα από ότι θα έπρεπε.

Ο κίνδυνος προδιαβήτη αυξάνεται εάν έχετε:

  • υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
  • χαμηλή φυσική δραστηριότητα
  • βιολογικούς γονείς ή αδέρφια με διαβήτη
  • ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού
  • σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • συγκεκριμένη εθνικότητα
  • ηλικία άνω των 45 ετών

Στάδιο 3

Στο διαβήτη τύπου 2, η γλυκόζη στο αίμα βρίσκεται σε επικίνδυνο εύρος. Το φυσιολογικό σάκχαρο νηστείας είναι 99mg/dL ή χαμηλότερο.

Με τον προδιαβήτη, η γλυκόζη του αίματος είναι μεταξύ 100 και 125mg/dL. Τιμές που είναι 126mg/dL ή μεγαλύτερες καταδεικνύουν ότι κάποιος έχει διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα. για άλλους, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια. Ωστόσο, τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν προοδευτικά.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:

  • αυξημένη δίψα και ούρηση
  • θολή όραση
  • αυξημένη πείνα
  • μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια (περιφερική νευροπάθεια)
  • πληγές που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν ή δεν επουλώνονται καθόλου (διαβητικά έλκη)

Στάδιο 4

Αυτό το τελικό στάδιο του διαβήτη περιλαμβάνει αγγειακή βλάβη (αιμοφόρα αγγεία). Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την αθηροσκλήρωση και τη διαβητική νεφροπάθεια.

Αυτές οι καταστάσεις προκαλούνται από υψηλό σάκχαρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι υπεύθυνες για μειωμένο προσδόκιμο ζωής, τύφλωση και νεφρική νόσο τελικού σταδίου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Κατά τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού πρήζονται, διαρρέοντας υγρό στο μάτι. Μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, γλαύκωμα (βλάβη του οπτικού νεύρου) και καταρράκτη (θολό μάτι).

Έχουμε αθηροσκλήρωση όταν έχουμε συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης(πλάκα), που συγκεντρώνεται στις αρτηρίες.

Προοδευτικά σκληραίνει και το αίμα δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Η πλάκα μπορεί να μεγαλώσει αρκετά ώστε η οδός μέσω των αρτηριών να είναι εντελώς αποκλεισμένη, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά δημιουργώντας διαβητική νεφροπάθεια. Όταν συμβεί αυτό, τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα απόβλητα και τα υγρά από το σώμα, οδηγώντας τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια. Η θεραπεία απαιτεί τακτική αιμοκάθαρση, μέχρι να μπορέσει ο ασθενής να λάβει μεταμόσχευση νεφρού.

Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).

Στάδια του διαβήτη κύησης

Συνήθως δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη κύησης. Τα συμπτώματα είναι ήπια και συχνά περνούν απαρατήρητα μέχρι να γίνει εξέταση για διαβήτη στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Στάδια του διαβήτη - Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Πώς να διαχειριστείτε το διαβήτη

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της κατάλληλης θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, διατροφικές αλλαγές και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής.

Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνει ενέσεις ινσουλίνης ή δισκία που βοηθούν στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Διατροφικές αλλαγές

Οι διατροφικές αλλαγές περιλαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές που βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη.

Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε:

  • ζάχαρη
  • αλάτι
  • κορεσμένα λίπη

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που αφορούν το διαβήτη ξεκινούν με τη σωστή διαχείριση της πάθησης. Αυτό περιλαμβάνει τον τακτικό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

Επιπρόσθετα, η σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου.

Εάν καπνίζετε ή καταναλώνετε αλκοόλ τακτικά, σκεφτείτε να αποβάλλεται αυτές τις συνήθειες.

Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.

Πότε να απευθυνθείτε σε έναν διαβητολόγο

Εάν ανησυχείτε για τη διαχείριση του διαβήτη σας, το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθείτε σε έναν διαβητολόγο που θα καταρτίσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Ανάλογα με τη διάγνωση και τις προσωπικές σας ανάγκες, το θεραπευτικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή
  • διατροφικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης
  • την συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως έναν οδοντίατρο ή οφθαλμίατρο, που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πιθανές επιπλοκές του διαβήτη
  • εκπαίδευση και υποστήριξη για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασής σας

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Συμπέρασμα

Η σταδιοποίηση του διαβήτη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Η κατανόηση των διαφόρων σταδίων τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του διαβήτη τύπου 2 επιτρέπει στους γιατρούς και τους ασθενείς να δουν την εξέλιξη της νόσου, έτσι ώστε η θεραπεία και η μακροπρόθεσμη διαχείριση να μπορούν να βελτιωθούν.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, είναι σημαντικό να παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με την κατάστασή σας, ώστε να μπορείτε να τη διαχειρίζεστε πιο εύκολα μακροπρόθεσμα.

Η διάγνωση οποιασδήποτε μορφής διαβήτη ή αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει σοκ. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής ενδέχεται να είναι εκφοβιστικές. Ο διαβητολόγος σας, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις αρχικές δυσκολίες και να αντιμετωπίσετε το διαβήτη σας.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Τι προκαλεί χαμηλό σάκχαρο χωρίς διαβήτη; Διαβάστε περισσότερα.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.