You are currently viewing Υπέρταση και Διαβήτης

Υπέρταση και Διαβήτης

Υπέρταση και Διαβήτης: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;

Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται συχνά παράλληλα με το σακχαρώδη διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτη κύησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να υπάρχει σχέση μεταξύ τους. Η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 αποτελούν παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου, μια κατάσταση που επίσης περιλαμβάνει τη παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τόσο η υπέρταση όσο και ο διαβήτης μπορεί να έχουν κοινές αιτίες. Επιπλέον, μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου και συμβάλλουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων ο ένας του άλλου. Οι τρόποι διαχείρισης και των δύο καταστάσεων έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε εάν υπέρταση και διαβήτης έχουν σχέση μεταξύ τους, πως γίνεται η διάγνωση και τον τρόπο που μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές τους συνέπειες.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Υπέρταση και Διαβήτης

Υπάρχουν κάποιες σχετικά απλές εξετάσεις που μπορούν να δείξουν εάν ένα άτομο έχει υπέρταση ή διαβήτη. Ακόμα, μπορεί κάποιος να κάνει αυτοεξέταση στο σπίτι, αγοράζοντας ένα πιεσόμετρο για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και ένα μετρητή γλυκόζης αίματος για τη μέτρηση του σακχάρου.

Υπέρταση τιμές

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα στην υπέρταση και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι την έχουν. Πολλές φορές ανακαλύπτεται τυχαία όταν ένας γιατρός κάνει κλινικό έλεγχο ή όταν κάποιος μετρηθεί με το πιεσόμετρο του στο σπίτι.

Η μέτρηση θα μας δώσει δύο αριθμούς:

 • συστολική πίεση είναι ο πρώτος αριθμός
 • διαστολική πίεση είναι ο δεύτερος αριθμός

 Από αυτά τα αποτελέσματα θα καταλάβουμε σε ποια κατηγορία βρίσκεται κάποιος:

 • φυσιολογική πίεση: συστολική κάτω από 130 και διαστολική κάτω από 85
 • αυξημένη φυσιολογική πίεση: συστολική 130-139 και διαστολική 85-89
 • υπέρταση στάδιο 1: συστολική 140-159 και διαστολική 90-99
 • υπέρταση στάδιο 2: συστολική 160-179 και άνω και διαστολική 100-109
 • υπέρταση στάδιο 3: συστολική άνω του 180 και διαστολική άνω του 110

Εάν κάποιος αντιμετωπίσει ένα επεισόδιο υπερτασικής κρίσης πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του άμεσα.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη της υπέρτασης και των επιπλοκών της. Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:

 • άσκηση
 • υγιεινή διατροφή
 • έλεγχος βάρους
 • φαρμακευτική αγωγή

Στους ενήλικες η παχυσαρκία ορίζεται όταν ένα άτομο έχει ΔΜΣ > 30. Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.

Διαβήτης συμπτώματα

Δεν θα παρατηρήσουν όλα τα άτομα με διαβήτη την ύπαρξη συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαγνωστεί, αρκεί να τον ελέγχουν αποτελεσματικά.

Άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

 • υπερβολική δίψα
 • συχνοουρία
 • αυξημένη ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • αδυναμία και κόπωση
 • θολή όραση

Κάποιοι, επίσης μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν περισσότερες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, κολπίτιδα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι τυχόν πληγές και λοιμώξεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Οι εξετάσεις θα δείξουν ότι ένα άτομο έχει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στα ούρα. Τα επίπεδα γλυκόζης μετά από νηστεία 8 ωρών μπορεί να είναι:

 • φυσιολογικά: λιγότερο από 100 mg/dl
 • προδιαβήτης: μεταξύ 100-125 mg/dl
 • διαβήτης: περισσότερο από 126 mg/dl

 Υπάρχουν τρεις τύποι σακχαρώδους διαβήτη, οι οποίοι έχουν διαφορετικές αιτίες:

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 τείνει να εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σχετικά ξαφνικά ή μέσα σε αρκετές εβδομάδες. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Δεν υπάρχει θεραπεία για το διαβήτη τύπου 1.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να πάρει χρόνια για να αναπτυχθεί και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα παρατηρήσουν κάποια συμπτώματα. Κάποιος θα ανακαλύψει ότι έχει προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 τυχαία μετά από εξετάσεις ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές, όπως νευροπάθεια, νεφροπάθεια και καρδιολογικά προβλήματα.

Οι τρέχουσες οδηγίες προτείνουν τον έλεγχο σε όλους άνω των 45 ετών ή και νωρίτερα, εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία. Κάποιος με έγκαιρη διάγνωση έχει περισσότερες πιθανότητες να υποστρέψει ή να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου και να αποφύγει τυχόν επιπλοκές πριν ξεκινήσουν.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω παρόμοιων παρεμβάσεων στο τρόπο ζωής που συστήνουν οι γιατροί και για την υπέρταση.

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται μόνο κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αργότερα στη ζωή. Εάν ο έλεγχος ρουτίνας δείξει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένας εξειδικευμένος γιατρός στο διαβήτη θα παρακολουθήσει την κατάσταση της εγκύου μέχρι τον τοκετό. Θα συνεχίσει δε να την παρακολουθεί για ένα χρονικό διάστημα ακόμα και μετά το τοκετό, όμως τα επίπεδα σακχάρου συνήθως επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα αμέσως μετά.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, το κύριο σύμπτωμα της οποίας είναι η πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πως συνδέονται Υπέρταση και Διαβήτης;

Μια σχετικά πρόσφατη μελέτη σημειώνει ότι υπέρταση και διαβήτης εμφανίζονται συχνά μαζί και μπορεί να έχουν ορισμένες κοινές αιτίες. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • παχυσαρκία
 • φλεγμονή
 • οξειδωτικό στρες
 • αντίσταση στην ινσουλίνη
υπέρταση και διαβήτης Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
Ο διαβήτης περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί ο διαβήτης να προκαλέσει υπέρταση;

Ένα άτομο με διαβήτη είτε δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να επεξεργαστεί τη γλυκόζη στο αίμα είτε η ινσουλίνη του δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να επεξεργάζεται τη γλυκόζη που λαμβάνει από τις τροφές και να τη χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων ινσουλίνης, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για να παράσχει ενέργεια και αντ ‘αυτού συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεφρά. Αυτά τα όργανα παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης. Εάν παρουσιάσουν βλάβη, η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω βλάβης και επιπλοκών.

Μπορεί η υπέρταση να προκαλέσει διαβήτη;

Μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 4 εκατομμύρια ενήλικες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η αιτία μπορεί να οφείλεται σε διαδικασίες στο σώμα που επηρεάζουν και τις δύο καταστάσεις, για παράδειγμα μία φλεγμονή.

Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube, κάντε εγγραφή και παρακολουθήστε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα επίκαιρα υγείας.

Επιπλοκές Υπέρτασης και Διαβήτη

Η από κοινού επίδραση του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας. Έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το 30% των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και το 50-80% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση:

 • Τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητα τους
 • Τα υγρά στο σώμα αυξάνονται, ειδικά εάν ο διαβήτης έχει επηρεάσει ήδη τα νεφρά
 • Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης

 Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών. Οι συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης και μέτρησης σακχάρου στο αίμα είναι ευρέος διαθέσιμες για αγορά. Έτσι, κάποιος μπορεί εύκολα να τις προμηθευτεί και να ελέγχει τις τιμές του ανά πάσα στιγμή.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Παράγοντες Κινδύνου

Η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζουν επίσης παρόμοιους παράγοντες κινδύνου. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • υπερβολικό βάρος και σωματικό λίπος
 • ανθυγιεινή διατροφή
 • καθιστικός τρόπος ζωής
 • άγχος και άστατος ύπνος
 • κάπνισμα
 • μεγαλύτερες ηλικίες
 • χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

Το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ενώ το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ιδίως τον τύπου 2. Επιπρόσθετα, η υπέρταση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Εάν κάποιος εμφανίσει μία ή και τις δύο καταστάσεις αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών, όπως:

 • καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο
 • μειωμένη νεφρική λειτουργία
 • απώλεια όρασης
 • περιφερική αγγειακή νόσο

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης περιλαμβάνουν:

 • διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή αλάτι
 • υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
 • χαμηλά επίπεδα καλίου
 • άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως άπνοια ύπνου, νεφρική νόσος ή φλεγμονώδης αρθρίτιδα

Ο υγιεινός τρόπος ζωής από νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης τόσο του διαβήτη τύπου 2 όσο και της υπέρτασης. Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων ελέγχοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
 

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Πρόληψη

Ο τρόπος ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση τόσο της γλυκόζης όσο και της αρτηριακής πίεσης.

Έλεγχος βάρους

Στα άτομα με υπερβολικό βάρος, η απώλεια ακόμη και λίγων κιλών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τόσο της υψηλής αρτηριακής πίεσης όσο και του διαβήτη. Εάν ένα παχύσαρκο άτομο χάσει το 3-5% του σωματικού του βάρους, μπορεί να βελτιώσει αισθητά τις μετρήσεις της αρτηριακής του πίεσης. Παρομοίως, η απώλεια 5-7% σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση εμφάνισης του διαβήτη. Για παράδειγμα, αυτό αναλογεί σε μια απώλεια 10-14 κιλών σε ένα άτομο που ζυγίζει 200 κιλά.

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα βίντεο με 10 συμβουλές για την εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων.

Σωματική δραστηριότητα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να προσφέρει πολλά άλλα οφέλη στην υγεία. Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν σε όλους να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Η μέτρια άσκηση περιλαμβάνει περπάτημα και κολύμπι.

Υγιεινές διατροφικές επιλογές

Τα άτομα με υπέρταση και διαβήτη πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους και να επιλέξουν τη κατάλληλη διατροφή για αυτούς. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει:

 • φρέσκα φρούτα και λαχανικά
 • τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 • περιορισμό στη ποσότητα αλατιού και ζάχαρης
 • αποφυγή ή περιορισμός των ανθυγιεινών λιπών, όπως τα τρανς λιπαρά και τα ζωικά λίπη

Οι γιατροί συχνά συνιστούν τη Μεσογειακή Διατροφή για καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και αύξηση της ευεξίας.

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με διαβήτη να παρακολουθούν την πρόσληψη υδατανθράκων και να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έτσι ώστε να βρίσκονται μέσα στους στόχους που ορίζει το πρόγραμμα θεραπείας τους.

Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.

Κατανάλωση αλκοόλ

Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο:

 • αυξημένης αρτηριακής πίεσης
 • αυξημένης γλυκόζης στο αίμα
 • αύξησης βάρους

Οι τελευταίες οδηγίες προτείνουν την ελαφριά ή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, καθημερινά. Η μέτρια κατανάλωση ισοδυναμεί με 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Για παράδειγμα 1,5 κουτάκι μπύρας ή ένα ποτήρι κρασιού 200 ml. Τα αλκοολούχα κοκτέιλ μπορεί να προσθέσουν υδατάνθρακες και θερμίδες. Το ανθρακούχο νερό είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από τα αναψυκτικά.

Κάπνισμα

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τόσο της υψηλής αρτηριακής πίεσης όσο και του διαβήτη. Οι καπνιστές με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως:

Είναι σημαντικό για ένα άτομο που είναι πιθανόν να εμφανίσει διαβήτη ή είναι ήδη διαβητικός, που έχει υψηλή αρτηριακή πίεση ή και τα δύο να συμβουλευτεί το γιατρό του για το πώς θα σταματήσει το κάπνισμα.

Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιος που φροντίζετε από διαβήτη διαβάστε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.

Θεραπεία με Φάρμακα

Εκτός από την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία με φάρμακα:

Διαβήτης τύπου 1: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 θα χρειαστούν ινσουλίνη και πιθανώς επιπλέον φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ανάλογα με τις επιπλοκές που έχουν.

Διαβήτης τύπου 2: Κάποια άτομα θα χρειαστούν ινσουλίνη, κάποιοι άλλοι θα χρειαστεί να ακολουθήσουν θεραπεία με μετφορμίνη ή άλλα φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση ή για την αντιμετώπιση άλλων επιπλοκών.

Επιπρόσθετα οι τρέχουσες οδηγίες προτείνουν τη χρήση ενός από τα ακόλουθα εάν ένα άτομο με διαβήτη τύπου 2 έχει υψηλό κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, νεφρικής νόσου που σχετίζεται με το διαβήτη ή και τα δύο:

 • αναστολείς συμμεταφορέων νατρίου γλυκόζης (SGLT2)
 • αγωνιστές των υποδοχέων (GLP-1)

Αυτά τα φάρμακα προσφέρουν προστασία στην καρδιά και τα νεφρά βοηθώντας στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Τα φάρμακα πρώτης γραμμής περιλαμβάνουν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΜΕΑ), αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ, ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου, διουρητικά και βήτα αποκλειστές.

Συμπέρασμα

Υπέρταση και διαβήτης εμφανίζονται συχνά μαζί και φαίνεται ότι έχουν ορισμένους κοινούς παράγοντες κινδύνου και αιτίες. Είναι βασικές συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου. Επομένως, μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο. Η κεντρική παχυσαρκία (σπλαχνικό λίπος) και η ινσουλινοαντίσταση είναι οι αιτίες του μεταβολικού συνδρόμου. Ως εκ τούτου, η βελτιστοποίηση του τρόπου ζωής παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης και του διαβήτη.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Μάθετε τον τρόπο υποστροφής του διαβήτη: Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.