Υπέρταση Παγκόσμια Ημέρα Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης

16 Μαΐου, 2017 - από HealthLine κατηγορία ιατρική, παγκόσμιες ημέρες, ποιότητα ζωής, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Υπέρταση: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 17 ΜΑΙΟΥ

Λίγα λόγια

Η υπέρταση είναι πολύ συχνή πάθηση. Αφορά περίπου το 25% του πληθυσμού. Είναι από τους κυριότερους παράγοντες για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Για κάθε αύξηση 20mmHg της συστολικής και 10mmHg της διαστολικής πίεσης, διπλασιάζεται ο κίνδυνος για θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και στεφανιαίο επεισόδιο.

Δυστυχώς πολλοί αγνοούν την Υπέρταση και λίγοι επιτυγχάνουν την καλή ρύθμιση. Το 40% των υπερτασικών παραμένουν αδιάγνωστοι. Πολύ μεγάλο το ποσοστό διαγνωσμένων, 35%, αλλά χωρίς την σωστή ρύθμιση ή χωρίς καθόλου θεραπεία!

Διάγνωση

Η διάγνωση της υπέρτασης βασίζεται αποκλειστικά στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Η συνεργασιμότητα των υπερτασικών ατόμων είναι αναγκαία για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της θεραπείας. Η μειωμένη συνεργασιμότητα είναι η συχνότερη αιτία διακοπής της θεραπείας και της παρακολούθησης από ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η έγκαιρη αντιυπερτασική αγωγή μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά περίπου 40%, για στεφανιαίο νόσο κατά 25% και για καρδιαγγειακή ανεπάρκεια κατά 50%. Το όφελος της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από την μείωση της πίεσης και λιγότερο από το είδος τω φαρμάκων.

Το ποσοστό καλής ρύθμισης δεν υπερβαίνει το 25% του συνόλου των υπερτασικών. Δηλαδή υπάρχει μεγάλο περιθώριο τόσο για τη μείωση των αδιάγνωστων περιστατικών όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Με την μείωση της αρτηριακής πίεσης και σε συνδυασμό με τη ρύθμιση όλων των παραγόντων κινδύνου, επιτυγχάνουμε την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου

Κάποιοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσετε υπέρταση.

  • Ηλικία. Η υπέρταση είναι πιο συχνή σε ανθρώπους άνω των 60 ετών. Με την ηλικία, η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξάνεται σταδιακά καθώς οι αρτηρίες γίνονται πιο δύσκαμπτες και στενότερες λόγω της συσσώρευσης πλάκας.
  • Εθνικότητα. Κάποιες εθνικότητες ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
  • Μέγεθος και βάρος. Το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου.
  • Φύλο. Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος για άνδρες και γυναίκες, αλλά οι άνδρες έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο σε νεαρότερη ηλικία. Αντιθέτως, τα ποσοστά τείνουν να είναι υψηλότερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Φροντίζουμε να έχουμε καλή υγεία από νωρίς. Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε!

Μπορείτε να διαβάσετε χρήσιμα άρθρα από το περιοδικό που εκδίδει η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος υγείας.

 

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!