Παθολόγος Διαβητολόγος
Η κυρία Κουρτίδου MD, MSc είναι Παθολόγος Διαβητολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Σακχαρώδη Διαβήτη και την Παχυσαρκία από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα ιατρεία Κουρτίδου βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, κοντά σε συγκοινωνίες, εξυπηρετώντας το κέντρο και τα νότια προάστια. Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Τι είναι ο Παθολόγος;
Ο παθολόγος εστιάζει στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία εσωτερικών ασθενειών. Οι παθολόγοι πραγματοποιούν οι ίδιοι πολλές θεραπείες, αλλά και παραπέμπουν τους ασθενείς σε άλλες ειδικότητες όταν κρίνεται σκόπιμο.
Τι αντιμετωπίζει ο Παθολόγος;
Ένας παθολόγος έχει μεγάλο εύρος ευθύνης. Το φάσμα θεραπευτικής της Εσωτερικής Παθολογίας έχει ως αντικείμενο τη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία γενικών ιατρικών προβλημάτων, πολλαπλών παθήσεων των ενηλίκων που αφορούν τις διαταραχές των συστημάτων:
- ενδοκρινικού
- αναπνευστικού
- πεπτικού
- κυκλοφορικού
- αιμοποιητικού
- νευρικού
- μυοσκελετικού
- ουρογεννητικού
Όπως επίσης τις μεταβολικές και βιοχημικές διαταραχές και τα λοιμώδη νοσήματα.
Τι είναι ο διαβητολόγος;
Ο διαβητολόγος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία του διαβήτη. Στην Ελλάδα η εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη(διαβητολογία) πιστοποιείται από κρατικούς φορείς όπως είναι το ΚΕΣΥ. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια κατά την οποία το επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου είναι μόνιμα αυξημένο. Η διαβητολογία είναι ο ιατροεπιστημονικός κλάδος που εξειδικεύεται στην έρευνα και τη θεραπεία όλων των τύπων διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων:
- σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
- σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- διαβήτης κύησης
- άλλοι ειδικοί τύποι διαβήτη: διαβήτης οφειλόμενος σε φάρμακα, λοιμώξεις, διάφορες ενδοκρινοπάθειες, παθήσεις το παγκρέατος
Τι αντιμετωπίζει ο διαβητολόγος;
Τα καθήκοντα του διαβητολόγου περιλαμβάνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία όλων των τύπων διαβήτη. Επίσης αντιμετωπίζουν ασθένειες που σχετίζονται στενά με τον διαβήτη, όπως:
- διαταραχές που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων
- σοβαρή παχυσαρκία
- υψηλή αρτηριακή πίεση
Ο διαβητολόγος διενεργεί επίσης προληπτικές εξετάσεις για τις δευτερογενείς ασθένειες του διαβήτη.
Ποιες είναι οι δευτερογενείς ασθένειες;
- Περιφερική αρτηριακή νόσος. Μια κοινή δευτερογενής ασθένεια που προκύπτει από τον διαβήτη είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος. Λόγω της παρουσίας εναποθέσεων χοληστερόλης, η ροή του αίματος και η παροχή οξυγόνου στον ιστό από τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα πόδια μειώνονται. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κρύα πόδια ή πόνο στα πόδια κατά το περπάτημα.
- Διαβητική πολυνευροπάθεια. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου παραμένουν υψηλά για χρόνια, μπορεί να εμφανιστεί λειτουργική βλάβη στα νεύρα. Ανάλογα με τη μορφή της βλάβης, αναπτύσσονται διαφορετικοί τύποι αισθητηριακών διαταραχών, όπως και παράλυση.
- Σύνδρομο διαβητικού ποδιού. Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή που προκύπτει από τον διαβήτη. Αυτό συμβαίνει λόγω βλάβης των νεύρων (διαβητική νευροπάθεια) και κυκλοφορικών προβλημάτων που εμφανίζονται στο πόδι ή στο πέλμα. Έτσι προκύπτουν νέκρωση των ιστών και έλκη. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο ακρωτηριασμός των άκρων είναι απαραίτητος.
Μέθοδοι θεραπείας που εφαρμόζει ο διαβητολόγος
Η θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνει την τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και την προσεκτική εξέταση των ποδιών, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη και κατάλληλη προσαρμογή στη θεραπεία, για παράδειγμα:
- Διατροφικές αλλαγές και άσκηση. Οι ασθενείς με διαβήτη λαμβάνουν ιατρικές συμβουλές και εκπαίδευση για το πώς να βελτιστοποιήσουν τη διατροφή τους, καθώς και πώς να ενσωματώσουν την άσκηση στην καθημερινή ζωή τους.
- Εκπαίδευση στις πιθανές δευτερογενείς ασθένειες. Ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη, λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και δευτερογενείς ασθένειες που σχετίζονται με αυτόν όπως η περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσος ή η διαβητική πολυνευροπάθεια.
- Από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα. Φαρμακευτική θεραπεία με δισκία για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
- Ενέσιμη αγωγή. Χορήγηση φαρμάκων με στυλό, σύριγγες ή αντλίες.
Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε έναν διαβητολόγο;
Η επίσκεψη σε έναν διαβητολόγο δεν είναι πάντα απαραίτητη. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μόνοι τους, στο σπίτι. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί μια επιπλοκή που χρειάζεται τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου γιατρού.
Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να δει έναν διαβητολόγο όταν:
- ο γιατρός που σας παρακολουθεί σας παραπέμψει
- αντιμετωπίζετε επιπλοκές ή δυσκολία στη διαχείριση του διαβήτη σας
- η συμβατική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα
- θέλετε να ενημερωθείτε για τις πιο πρόσφατες έρευνες ή θεραπείες