Άγιος Δημήτριος Αττικής – Νότιος Τομέας

Δημογραφικά στοιχεία

Ο Άγιος Δημήτριος Αττικής, τον έχουμε ακουστά και ως Μπραχάμι, ανήκει στον Νότιο Τομέα του Νομού Αττικής. Η έκταση του ανέρχεται σε 5.364 στρέμματα και οι μόνιμοι κάτοικοι του φτάνουν τους 70.970 βάσει της απογραφής του 2011. Η εκτίμηση είναι ότι ο πραγματικός πληθυσμός είναι μεγαλύτερος των 85.000. Ο πρώτος οικισμός εγκαταστάθηκε γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και ήταν ο αρχικός ιστός του χωριού Μπραχάμι.

Ονομασία και συγκρότηση

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας όλη η περιοχή ήταν ένα απέραντο κτήμα το οποίο άνηκε στον Μπραχάμ πασά. Έτσι η περιοχή ονομάστηκε Μπραχάμι. Επίσης άνηκε και τον Χασάν πασά χάρη του οποίου έφερε το όνομα Χασάνι. Αργότερα ο δήμος Αθήνας διαίρεσε την περιοχή, η οποία του άνηκε, σε αγροτεμάχια και τα δώρισε ή πούλησε. Έτσι δημιουργήθηκαν οι διάφοροι οικισμοί.

Το Μπραχάμι ως κοινότητα ιδρύθηκε το 1925 που μέχρι τότε άνηκε στον δήμο Αθήνας. Τρία χρόνια αργότερα, το 1928, η κοινότητα μετονομάστηκε σε Άγιο Δημήτριο και μετατράπηκε σε δήμο. Η πρώτη έδρα του νέου δήμου ήταν η Δάφνη το 1942. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1947, ο συνοικισμός του Άγιου Δημήτριου συγκροτήθηκε ως ενιαία κοινότητα και αποσπάστηκε από τον δήμο Δάφνης. Τέλος, το 1963, μετατράπηκε στον ομώνυμο δήμο του Αγίου Δημητρίου, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Γεωγραφικά στοιχεία

Ο Άγιος Δημήτριος Αττικής συνορεύει στα βόρεια με με το δήμο Δάφνης – Υμηττού και στα νότια βρίσκονται το Παλαιό Φάληρο και ο Άλιμος. Στα ανατολικά του σύνορα συνορεύει με την Ηλιούπολη ενώ στα δυτικά του θα βρούμε την Νέα Σμύρνη. Ανήκει στο Νότιο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

Άγιος Δημήτριος Αττικής – Τι μπορείς να δεις

Στο Άγιο Δημήτριο μπορούμε να δούμε ωραία αξιοθέατα όπως το «Στρογγυλό» που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Πρόκειται για ένα κτήριο που έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο και διεκδικεί το τίτλο του πιο πρωτότυπου σχολείου της χώρας. Επίσης, μπορούμε να περπατήσουμε στην Αγίου Δημητρίου, στην κεντρική αγορά, να καθίσουμε για φαγητό στην Κολοκοτρώνη, ένα από τα πιο γραφικά σημεία της πόλης, πεζοδρομημένο με ωραίους φωτισμό και πανέμορφες ταβέρνες και πολλά άλλα στέκια.

Ο «Ασύρματος», μια πολύ ωραία δενδροφυτεμένη περιοχή όπου κάποιος μπορεί να βρει εργαστήρια θεάτρου, κουκλοθεάτρου και ωδείο. Προς το τέλος του μπορούμε να κάνουμε ποδήλατο στον όμορφο ποδηλατοδρόμο και να επισκεφθούμε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Ένας περίπατος το Ρέμα της Πικροδάφνης αναζωογονεί έχοντας τα διάφορα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί για συντροφιά.

Να μην ξεχάσουμε το Athens Metro Mall ένας πολυχώρος με 90 καταστήματα, 13 εστιατόρια και 5 σινεμά. Εκεί θα σας δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσετε ζωντανά δρώμενα, να ψυχαγωγηθείτε και να απολαύσετε ωραίες γεύσεις.

Δείτε που βρίσκεται το Athens Metro Mall στον χάρτη.

 

Μάθετε περισσότερα για το ιατρείο μας εδώ.

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.