Άγιος Παντελεήμονας – Τραχώνων

Η ιστορία του Αγίου

Ο Άγιος Παντελεήμονας καταγόταν από την Νικομήδεια και έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.χ. Ο πατέρας του που ήταν ειδωλολάτρης ονομάζονταν Ευστόργιος και η μητέρα του που ήταν χριστιανή Ευβούλη. Το όνομα που του έδωσαν οι γονείς του ήταν Παντολέων. Όμως ο Άγιος έχασε την μητέρα του και έτσι έμεινε ορφανός από νεαρή ηλικία. Ο νεαρός Παντολέων αφού έμαθε τα πρώτα του γράμματα, μορφώθηκε στα Ελληνικά. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και αφού είχε προχωρήσει με τις σπουδές του, ο πατέρας του τον έστειλε να μαθητεύσει δίπλα στον ξακουστό ιατρό Ευφρόσυνο. 

Κατηχήθηκε στην χριστιανική πίστη και βαφτίστηκε χριστιανός από τον Άγιο Ερμόλαο που εκείνο το καιρό ήταν ιερέας της χριστιανικής εκκλησίας στην Νικομήδεια. Έκανε το πρώτο του θαύμα όταν είδε ένα φίδι να δαγκώνει ένα παιδί το οποίο αμέσως έπεσε νεκρό. Ο Άγιος Παντελεήμονας αμέσως επικαλέστηκε τον Χριστό και ανέστησε το παιδί. Συνέχισε με την βοήθεια του Ιησού Χρηστού και την προσευχή να γιατρεύει συμπολίτες του και η φήμη του να μεγαλώνει συνεχώς ανάμεσα στο λαό της Νικομήδειας. Όταν κατάφερε να δώσει το φως σε ένα τυφλό, επείσθη και ο ειδωλολάτρης πατέρας του να βαπτιστεί χριστιανός και να ζήσει τον υπόλοιπο βίο του εν Χριστώ.

Όταν πέθανε και ο πατέρας του, μοίρασε όλη την περιουσία του στους φτωχούς και συνέχισε αδιάκοπα να θεραπεύει τους αρρώστους με την βοήθεια της προσευχής και χωρίς πληρωμή. Όμως αυτού του είδους η συμπεριφορά προκάλεσε την οργή του βασιλιά Μαξιμιανού. Ο Μαξιμιανός τον υπέβαλε σε σκληρά βασανιστήρια για να του αλλάξει την πίστη. Ο Άγιος όμως με την προσευχή υπέμενε τα μαρτύρια και στο τέλος κάθε μαρτυρίου, ήταν σώος και αβλαβής. Τελικά ο βασιλιάς διέταξε την εκτέλεση του Αγίου. Η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα γιορτάζεται στις 27 Ιουλίου.

Η ιστορία του Ναού

Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν στις 4 Ιουνίου του 1992, καθώς οι εργασίες για την ανέγερση του είχαν τελειώσει το 1991. Ο σημερινός επιβλητικός Ναός άρχισε να χρίζεται από το 1984. Όμως η ιστορία του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα Τραχώνων ξεκινάει πολύ παλαιότερα. Ο συνοικισμός των Τραχώνων δημιουργήθηκε το 1953. Οι πρώτοι κάτοικοι που ήταν ευσεβείς έκτισαν, αρχικά, ένα μικρό Ναό ο οποίος υπάγονταν ως παρεκκλήσι στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως. Τρία χρόνια αργότερα με βασιλικό διάταγμα δημιουργήθηκε η Ενορία του Αγίου Παντελεήμονος Τραχώνων.

Βρείτε τον στον χάρτη

 

Διαβάστε περισσότερα για το ιατρείο μας στον Άλιμο εδώ.

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.