Ηλιούπολη Αττικής

Η περιοχή

Η Ηλιούπολη Αττικής βρίσκεται στις νοτιοδυτικές παρυφές του Υμηττού με υψόμετρο 210 μέτρα και ανήκει στην περιοχή του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας. Είναι μέρος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αθήνας και αποτελεί Δήμο της Περιφέρειας Αττικής και απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Η έκταση της φτάνει τα 12.700 στρέμματα από τα οποία τα 5.700 είναι δάσος. Ο πληθυσμός της φτάνει 78.153 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η Ηλιούπολη Αττικής έχει πολλές περιοχές με πράσινο και καλή ρυμοτομία στο κεντρικό και ανατολικό της τμήμα. Ήταν γνωστή για τα χαμηλά της σπίτια, λόγω του Αεροδρομίου του Ελληνικού που ήταν σε κοντινή απόσταση. Μετά την μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα καταργήθηκε ο περιορισμός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα.

Ιστορικά στοιχεία

Μικρασιάτες πρόσφυγες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής το 1923. Πήρε το όνομα της από την αρχαία αιγυπτιακή πόλη Πι Ρα που σημαίνει πόλη του θεού Ρα, θεού του ήλιου, Ηλιούπολη. Της το έδωσαν οι πρώτοι επιχειρηματίες που ήρθαν από την Αίγυπτο και ήταν Ελληνικής καταγωγής. Από κοινότητα που είχε χαρακτηριστεί το 1928, έγινε δήμος το 1964.

Αξιοθέατα

Στην Ηλιούπολη Αττικής υπάρχουν 33 πλατείες ενώ εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει μια βόλτα τότε το δάσος στην νοτιοδυτική πλευρά του Υμηττού είναι ένας ωραίος προορισμός. Το ρέμα της Πικροδάφνης κομμάτι του οποίου την διασχίζει, έχει χαρακτηριστεί ως «χώρος ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος». Στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης, κάθε χρόνο, διοργανώνεται ο «Μήνας Λογοτεχνίας». Επίσης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί μια κοιτίδα πολιτισμού στην περιοχή. Από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου μέχρι και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου προβάλλονται ενδιαφέροντες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Μελίνα Μερκούρη». Επιπλέον, στην Ηλιούπολη υπάρχουν πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να αθληθεί.

Συγκοινωνίες

Οι μετακινήσεις στο δήμο πραγματοποιούνται μέσω της δημοτικής συγκοινωνίας, με 18 λεωφορειακές γραμμές και τον σταθμό του μετρό «Ηλιούπολη – Γρηγόρης Λαμπράκης». Επίσης, στα σύνορα της πόλης λειτουργούν οι σταθμοί Άγιος Δημήτριος – Αλέξανδρος Παναγούλης και Άλιμος.

Δείτε πως μπορείτε να πάτε στον Υμηττό

 

Δείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το ιατρείο μας εδώ.

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.