You are currently viewing Φροντίδα διαβητικών ασθενών

Φροντίδα διαβητικών ασθενών

Τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2

Περίπου 1 εκατομμύριο συμπολιτών μας ζουν με διαβήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος, καθώς αποτελεί περίπου το 95% όλων των περιπτώσεων. Έτσι, οι πιθανότητες είναι ότι γνωρίζετε τουλάχιστον ένα άτομο που αντιμετωπίζει αυτήν την πάθηση. Η υποστηρικτική ομάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα διαβητικών ασθενών.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ διαφορετικός από τον διαβήτη τύπου 1. Ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με τύπου 1 δεν παράγει ινσουλίνη, ενώ τα άτομα που αντιμετωπίζουν τον τύπο 2 είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη. Ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ινσουλίνης με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη και επίσης μπορεί να μην παράγει αρκετή ινσουλίνη. Επομένως, είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί ένα φυσιολογικό επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά δεν έχει εμφανή συμπτώματα, αν και μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα όπως αυξημένη δίψα και ούρηση, κόπωση, θολή όραση και συχνές λοιμώξεις.

Εάν γνωρίζετε κάποιον με διαβήτη τύπου 2, μπορεί να ανησυχείτε για την υγεία και την ευημερία του. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια ασθένεια που απαιτεί δια βίου αντιμετώπιση. Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε την ασθένεια, αλλά μπορείτε να προσφέρετε υποστήριξη στους οικείους σας με διάφορους τρόπους.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Μην γκρινιάζετε

Περιττό να πούμε ότι θέλετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να παραμείνει υγιής και να αποφύγει τυχόν επιπλοκές του διαβήτη. Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν ρυθμίζονται σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευροπάθεια, βλάβη στα νεφρά και διαταραχές όρασης.

Είναι απογοητευτικό όταν ένας διαβητικός κάνει ανθυγιεινές επιλογές, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της συνεχούς υποστήριξης και της γκρίνιας. Εάν αρχίσετε να κάνετε διαλέξεις ή να συμπεριφέρεστε ως αστυνομία του διαβήτη, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του και να αρνηθεί τη βοήθειά σας.

Εάν αντιμετωπίζετε εσείς ή οι εργαζόμενοι σας προβλήματα με τη ρύθμιση του διαβήτη στο χώρο εργασίας, διαβάστε πως η σωστή διαχείριση του διαβήτη αυξάνει την παραγωγικότητα.

υγιεινή διατροφή Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Ενθαρρύνετε την υγιεινή διατροφή

Ορισμένοι διαβητικοί τύπου 2 για τη ρύθμιση του διαβήτη τους ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη ή άλλες φαρμακευτικές αγωγές. Όσοι βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Πάντως, είτε παίρνουν φάρμακα είτε όχι, είναι σημαντικό να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή.

Για κάποιον που έχει πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη, μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Όμως, είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές. Ενθαρρύνετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα στην προσπάθεια τους, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό ενός διατροφικού πλάνου σε συνεργασία με τον γιατρό τους και εάν μπορείτε υιοθετήστε αυτές τις αλλαγές και εσείς για συμπαράσταση.

Εάν τρώτε ανθυγιεινές τροφές μπροστά τους, θα είναι πιο δύσκολο για αυτούς να τηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Περιορίστε την πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη καθώς και την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών κατά την παρουσία τους. Δοκιμάστε μαζί υγιεινές συνταγές φιλικές προς τον διαβήτη.

Προγραμματίστε γεύματα που περιλαμβάνουν λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, υγιεινά λιπαρά και πηγές άπαχων πρωτεϊνών. Βοηθήσετε τον δικό σας άνθρωπο να διαχειριστεί την ασθένεια του ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώνετε και εσείς οι ίδιοι την υγεία σας. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Προσφερθείτε να παρακολουθήσετε ένα ραντεβού με το διαβητολόγο τους

Να είστε συγκεκριμένοι όταν είστε διαθέσιμοι για να βοηθήσετε κάποιον με διαβήτη. Δηλώσεις όπως «Ενημέρωσε με πώς μπορώ να βοηθήσω» είναι πολύ γενικές και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα σας ζητήσουν βοήθεια. Όμως, αν είστε συγκεκριμένοι με το είδος της βοήθειας που μπορείτε να προσφέρετε είναι πιθανότερο να καλωσορίσουν την υποστήριξη.

Για παράδειγμα, προσφερθείτε να τους οδηγήσετε στο επόμενο ραντεβού με τον γιατρό τους ή προσφερθείτε να παραλάβετε τα φάρμακά τους από το φαρμακείο. Εάν παρακολουθήσετε ένα ραντεβού με το διαβητολόγο τους, προσφερθείτε να κρατήσετε σημειώσεις. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να ανακαλέσουν σημαντικές πληροφορίες αργότερα. Επίσης, μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις στον γιατρό. Όσο περισσότερα καταλάβετε για τον διαβήτη τύπου 2, τόσο πιο ποιοτική υποστήριξη μπορείτε να προσφέρετε στους οικείους σας.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Να είστε παρατηρητικοί για τυχόν υπογλυκαιμίες

Μερικές φορές, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν υπογλυκαιμία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, κόπωση και αδυναμία. Μάθετε εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο κινδυνεύει να εμφανίσει υπογλυκαιμία και στη συνέχεια, μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε εάν εμφανιστούν. Έχετε υπόψη σας αυτά τα συμπτώματα και αναλάβετε πρωτοβουλίες αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Ενδέχεται να αντιληφθείτε τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας πριν αυτά γίνουν επικίνδυνα.

Αν αντιληφθείτε την πιθανότητα υπογλυκαιμίας, ενθαρρύνετε τους να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε συζητήσει (εκ των προτέρων) τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Δεδομένου ότι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να μην είναι σε θέση να εξηγήσει τα βήματα που χρειάζονται για να επανέλθουν οι τιμές του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

πιλάτες - άσκηση και διαβήτης τύπου 2 Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Ασκηθείτε μαζί

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική με την υγιεινή διατροφή για όσους αντιμετωπίζουν διαβήτη τύπου 2. Η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ενώ η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης μπορεί να αποτελεί πρόκληση, είναι συχνά πιο εύκολο να ασκείσαι όταν είσαι υπόλογος σε κάποιον. Προσφερθείτε να ασκηθείτε μαζί όσο σας το επιτρέπει το πρόγραμμα σας. Ο στόχος είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Για παράδειγμα, εσείς και το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορείτε να κάνετε τρεις περιπάτους των 10 λεπτών μετά από γεύματα ή να περπατήσετε για 30 λεπτά συνεχόμενα.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε κάτι που σας αρέσει να κάνετε και οι δύο έτσι ώστε να μην φαίνεται αγγαρεία. Οι επιλογές άσκησης περιλαμβάνουν αερόβια δραστηριότητα όπως περπάτημα ή ποδηλασία, προπόνηση ενδυνάμωσης και ασκήσεις ευελιξίας. Αυτή η συνήθεια θα είναι ωφέλιμη και για τους δύο σας. Θα έχετε αυξημένη ενέργεια, λιγότερο άγχος και χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2. Δείτε 10 είδη ασκήσεων για διαβητικούς.

Να είστε θετικοί

Η διάγνωση του διαβήτη μπορεί να τρομάξει, ειδικά επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών. Το 2019, ο διαβήτης ήταν η 9η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αν και μπορεί να συμβούν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, θα πρέπει να συζητάτε με θετικό πνεύμα με κάποιον που ζει με διαβήτη τύπου 2. Πιθανότατα γνωρίζουν τις τυχόν επιπλοκές, επομένως δεν χρειάζεται να ακούσουν για άτομα που πέθαναν από διαβήτη ή είχαν ακρωτηριασμένα άκρα. Προσφέρετε θετική υποστήριξη, όχι αρνητικές ιστορίες.

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Συμπέρασμα

Μπορεί να αισθάνεστε αβοήθητοι όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο διαγνωστεί με διαβήτη, αλλά η δύναμη και η υποστήριξή σας μπορούν να βοηθήσουν αυτό το άτομο να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Να είστε θετικοί, να προσφέρετε συγκεκριμένη βοήθεια και να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτήν την ασθένεια. Αυτές οι προσπάθειες μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στη ζωή κάποιου που ζει με διαβήτη.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιος που φροντίζετε από διαβήτη διαβάστε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.