Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένας Σύγχρονος Ύπουλος Εχθρός

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται είτε από την μειωμένη έκκριση ινσουλίνης είτε από την μη αποτελεσματική δράση της  με αποτέλεσμα αυξημένες τιμές γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Μετά το φαγητό, το πάγκρεας αυτόματα απελευθερώνει μια ικανή ποσότητα ινσουλίνης έτσι ώστε να ωθήσει την υπάρχουσα στο αίμα γλυκόζη προς τα κύτταρα. Αυτή η μετακίνηση αντιστοιχεί και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Στη περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη η έλλειψη της ινσουλίνης οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (υπεργλυκαιμία).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήδη πάσχουν πάνω από 463 εκατομμύρια άνθρωποι από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Στη χώρα μας, το 8-9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει ο διαβήτης τύπου 2 λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής με μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένη θερμιδική πρόσληψη. 

Υπάρχουν πολλοί τύποι σακχαρώδους διαβήτη. Η ταξινόμηση βασίζεται στην παθογένεια του διαβήτη, παρά την ηλικία της έναρξης ή το είδος της θεραπείας που λαμβάνει. Οι μεγαλύτερες ομάδες ανήκουν στον διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες διαβήτη που προκαλούνται από γεννητικές βλάβες στην έκκριση ή την δράση της ινσουλίνης, που διαταράσσουν την ινσουλινοαντίσταση. 


Η Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Κάθε χρόνο, η εκστρατεία επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί για ένα ή περισσότερα χρόνια.

σακχαρώδης διαβήτης και διατροφή Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Οι Βασικοί Τύποι Διαβήτη 

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλίνo-εξαρτώμενος,  προκύπτει από την έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης λόγω καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της. Ο ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είναι απόλυτα εξαρτημένος από την χορήγηση εξωγενούς ινσουλίνης για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης του χαμηλά. Εκδηλώνεται συνήθως σε ηλικίες πριν τα 30, δεν συνδέεται με την παχυσαρκία και συχνά παρουσιάζει επεισόδια κετοξέωσης.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παράγουν λιγότερη ινσουλίνη από ότι χρειάζονται με αποτέλεσμα να εμφανίζουν υπεργλυκαιμία. Εκδηλώνεται μετά την ηλικία 30 ετών. Συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, συνυπάρχει με  την δυσλιπιδαιμία, την αρτηριακή υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα σύντομο και περιεκτικό βίντεο 2 λεπτών για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης Κύησης

Πρόκειται για την εμφάνιση διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη κύηση προκαλούν ινσουλινοαντίσταση και έτσι οι ανάγκες για ινσουλίνη αυξάνονται. Στην περίπτωση που το πάγκρεας αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς έχουμε υπεργλυκαιμία. Συσχετίζεται με αυξημένες περιγεννητικές επιπλοκές νεογνού και μητέρας. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τις επόμενες δεκαετίες.

Άλλοι Τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη

Γεννητικές διαταραχές στην έκκριση ή δράση της ινσουλίνης, μιτοχονδριακές διαταραχές, διάφορες καταστάσεις που προκαλούν ινσουλινοαντίσταση οδηγούν σε πιο σπάνιες μορφές σακχαρώδη διαβήτη. 

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να εκδηλώνεται στα πλαίσια διάφορων άλλων παθήσεων όπως οι παθήσεις παγκρέατος, ενδοκρινοπάθειες(ακρομεγαλία, Ν. Cushing’s) κ.α. 

Ενδιαφέροντα Στοιχεία 

Ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Προκαλεί σημαντικές βλάβες όπως, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, ακρωτηριασμούς κάτω άκρων και τύφλωση. 

Παρόλο που η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 αυξάνονται συνεχώς, η ταχύτητα εξάπλωσης του διαβήτη τύπου 2 είναι ραγδαία χάρη στον σύγχρονο τρόπο ζωής. 

Οι παρακάτω ομάδες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2:

  • Παχύσαρκα άτομα 
  • Όσοι κάνουν καθιστική ζωή 
  • Άτομα με διαταραγμένη ανοχή σε γλυκόζη(προ διαβητικοί) 
  • Όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με διαβήτη 
  • Γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κύησης 
  • Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Υπερτασικοί
  • Άτομα με χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης και υψηλά τριγλυκερίδια 
  • Ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο 

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Κριτήρια Διάγνωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη τεκμηριώνεται με μετρήσεις γλυκόζης. Υπάρχουν κριτήρια και ειδικές δοκιμασίες όπως οι παρακάτω: 

  • Παρουσία συμπτωμάτων και τιμή γλυκόζης > 200 mg/dl 
  • Τιμή σακχάρου νηστείας > 126 mg/dl 
  • Παθολογική τιμή γλυκόζης > 200 mg/dl, 2 ώρες μετά την φόρτιση με 75 γρ. γλυκόζης  

Ο σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές του έχουν μεγάλο φάσμα εκδηλώσεων. Από τη στιγμή που τεκμηριώνεται η διάγνωση γίνεται διαχωρισμός του τύπου του σακχαρώδη διαβήτη.

Υψηλό Σάκχαρο Αίματος – Υπεργλυκαιμία

Τα συμπτώματα που οφείλονται στην οξεία υπεργλυκαιμία εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της νόσου, ενώ τα συμπτώματα χρόνιας υπεργλυκαιμίας παρουσιάζονται συνήθως την δεύτερη δεκαετία. Συχνά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παραμένουν για χρόνια αδιάγνωστα. Η πρώτη εκδήλωση της νόσου συνήθως είναι κάποια επιπλοκή της όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, νεφρική ανεπάρκεια κ.α. 

Τα συμπτώματα υπεργλυκαιμίας είναι πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους, αδυναμία, θολή όραση. Επίσης, συχνές λοιμώξεις σχετίζονται με την υπεργλυκαιμία(μυκητιάσεις, ουρολοιμώξεις), όπως και αργή επούλωση τραυμάτων. 

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Διαφορές Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και 2

Παρ’ όλο που και οι δύο τύποι σακχαρώδη διαβήτη έχουν την υπεργλυκαιμία ως κοινή εκδήλωση, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και στην κλινική εικόνα. 

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 έχει: 

  • Ηλικία έναρξης πριν τα 30 έτη 
  • Λεπτός σωματότυπος 
  • Συχνά επεισόδια κετοξέωσης 
  • Ανάγκη στη χορήγηση ινσουλίνης ως αρχική θεραπεία 
  • Συνύπαρξη άλλων αυτοάνοσων διαταραχών (ν. Hashimoto, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, μεγαλοβλαστική αναιμία κ.α.) 

 
Αντίθετα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 έχει: 

  • Εκδήλωση της νόσου συνήθως μετά την ηλικία των 30 ετών 
  • Ισχυρή συσχέτιση με αυξημένο βάρος σώματος 
  • Δεν απαιτείται η χορήγηση της ινσουλίνης στην αρχή της νόσου 
  • Συνυπάρχει με την υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα 

 
Άλλες μορφές διαβήτη, που είναι πιο σπάνιες, μπορούμε να τις υποψιαστούμε όταν έχουν άτυπα χαρακτηριστικά όπως είναι η έναρξη πριν τα 30 έτη, η κληρονομικότητα της νόσου, η ήπια υπεργλυκαιμία που δεν απαιτεί την χορήγηση της ινσουλίνης.


Ο διαβήτης μπορεί να αποφευχθεί με επιτυχία και να αντιμετωπιστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Όταν δεν ρυθμιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες οργάνων ακόμα και θάνατο.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Οδηγίες Αντιμετώπισης Σακχαρώδη Διαβήτη 

Η σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι πολυπαραγοντική. Στόχος της δεν είναι μόνο η ρύθμιση των τιμών της γλυκόζης αλλά η μείωση των συμπτωμάτων του διαβήτη όπως και η έγκαιρη πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με αυτόν. Η κύρια στρατηγική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι:

  • Έγκαιρη διάγνωση 
  • Εκπαίδευση αυτοελέγχου με μετρήσεις σακχάρου 
  • Υιοθέτηση διαιτητικών συνήθειων και υγιεινού τρόπου ζωής με άσκηση 
  • Φαρμακευτική αγωγή           

 
Ο ακρογωνιαίος λίθος της της αντιμετώπισης του διαβήτη παραμένει η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση. Η διατροφική παρέμβαση στοχεύει στη ρύθμιση της γλυκόζης και άλλων παραγόντων κινδύνου όπως δυσλιπιδαιμία και αρτηριακή υπέρταση. Υπάρχουν πολλά μοντέλα διατροφής όπως είναι η μεσογειακή διατροφή που έχει δείξει υπεροχή, βοηθάει στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και στην απώλεια βάρους.  Η φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κολύμπι, τρέξιμο) συμβάλλουν στην μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Συνιστάται μέτρια φυσική δραστηριότητα, δηλαδή τουλάχιστον 150 λεπτά/εβδομάδα, 3 μέρες την εβδομάδα. 

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2. Δείτε 10 είδη ασκήσεων για διαβητικούς.

Φαρμακευτική Αγωγή

Οι σύγχρονες και αναθεωρημένες οδηγίες αντιμετώπισης του διαβήτη υποδεικνύουν την ορθή θεραπευτική προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή και αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της νόσου. Η φαρμακευτική αγωγή γίνεται με αντιδιαβητικά δισκία ή με τη χορήγηση ινσουλίνης. Η επιλογή της θεραπείας γίνεται με βάση το όφελος και τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.  Η παρουσία συννοσηροτήτων όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η χρόνια νεφρική νόσος, η ασφάλεια του ασθενούς από τον κίνδυνο υπογλυκαιμιών και συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες (π.χ. επάγγελμα, ηλικία, εκπαίδευση) απαιτούν την προσωποποιημένη προσέγγιση επιλογής της ιατροφαρμακευτικής παρέμβασης. 

Αξιολόγηση Αγωγής 

Ο αυτοέλεγχος με μετρήσεις γλυκόζης από τον ασθενή είναι σημαντικός για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της αγωγής από τον θεράποντα ιατρό. Η συχνότητα των μετρήσεων προσαρμόζεται στον καθένα ατομικά. Ένας διαβητικός που λαμβάνει ινσουλίνη θα χρειαστεί συχνότερες μετρήσεις από κάποιον που λαμβάνει θεραπεία με δισκία. 

Ενώ η καθημερινή μέτρηση της γλυκόζης επιτρέπει άμεση εκτίμηση της καλής ρύθμισης, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) επιτρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της αγωγής σε βάθος χρόνου. Ο συνήθης στόχος είναι το 7% που μπορεί να αλλάξει αναλόγως της ηλικίας, των συννοσηροτήτων κ.α. Η αυστηρή ρύθμιση όταν υπάρχουν ήδη σοβαρές επιπλοκές ή μεγάλη διάρκεια του διαβήτη δεν έδειξε επιπλέον όφελος. Ενώ νέα άτομα με μικρή διάρκεια του διαβήτη θα χρειαστούν πιο αυστηρή προσέγγιση με την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω του 6,5%. 

Θεραπεία Διαβήτη Τύπου 1 

Για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 η ινσουλινοθεραπεία είναι η μοναδική διαθέσιμη θεραπεία ως τώρα. Ο σχεδιασμός της χορήγησης της ινσουλίνης πρέπει να μιμείται την φυσιολογική έκκριση της ινσουλίνης. Υπάρχουν διαθέσιμες μορφές ινσουλίνης για την βασική ρύθμιση της γλυκόζης νηστείας (ινσουλίνες μακράς διάρκειας) και των μεταγευματικών αιχμών με ινσουλίνη βραχείας δράσης. Συσκευές συνεχόμενης χορήγησης ινσουλίνες (αντλίες) είναι διαθέσιμες και επιτρέπουν την συνεχή έγχυση της ινσουλίνης με προγραμματισμένο ρυθμό. Επιπρόσθετα, οι δόσεις εφόδου υπολογίζονται όπως και στο σχήμα πολλαπλών ενέσεων. 

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης νέων μεθόδων στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, όπως είναι για παράδειγμα η θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Βρίσκεται, όμως ακόμα σε πρώιμο στάδιο αλλά με θετικά αποτελέσματα. 

Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιος που φροντίζετε από διαβήτη διαβάστε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα Δικαιώματα των Διαβητικών Ασθενών.

Θεραπεία Διαβήτη Τύπου 2 

Για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν αναπτυχθεί φάρμακα που παρεμβαίνουν σε πολλά στάδια της παθοφυσιολογίας του διαβήτη. Έχουν πάρει έγκριση νέες αγωγές όπως οι αναστολείς συμμεταφορέα νατρίου γλυκόζης (SGLT 2). Είναι φάρμακα που αυξάνουν την έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας (αναστολείς DPP-4, GLP1 ανάλογα) και χρησιμοποιούνται με μεγάλη ασφάλεια. Η επιλογή της αγωγής γίνεται βάσει του μεγαλύτερου οφέλους σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, του προφίλ του ασθενή και των συννοσηροτήτων. Λόγω του ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση, με προοδευτική πτώση των β-κυττάρων του παγκρέατος, μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί έναρξη ινσουλινοθεραπείας.  

Επίσης, η βαριατρική χειρουργική είναι μια αποτελεσματική λύση για τη παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2. Πολλές φορές οδηγεί στην υποστροφή του διαβήτη, στη μείωση της φαρμακευτικής αγωγής και σε καλύτερη ποιότητα της ζωής.

Δείτε του τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.


Να θυμάστε ότι η λήψη φαρμάκων για το Σακχαρώδη Διαβήτη συμπληρώνει τον υγιεινό τρόπο ζωής και δεν τον αντικαθιστά.

Επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα και προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα. Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμών. Οι περισσότερες επιπλοκές προλαμβάνονται με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. 

Οξείες Επιπλοκές 

Οι οξείες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι η διαβητική κετοξέωση, το υπερωσμωτικό κώμα όπως και οι υπογλυκαιμίες που ουσιαστικά αποτελούν επιπλοκή της θεραπείας του διαβήτη. 

  • Διαβητική κετοξέωση. Είναι μια επείγουσα κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και απαιτεί άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Η διαβητική κετοξέωση είναι πιο χαρακτηριστική στον διαβήτη τύπου 1.  Χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη υπεργλυκαιμία, μεταβολική οξέωση και παρουσία κετονικών σωματίων στο αίμα. 
  • Υπερωσμωτικό κώμα. Είναι η δεύτερη αιτία διαβητικού κώματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και παρουσιάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με σοβαρές συνυπάρχουσες καταστάσεις. Αντίθετα από την κετοξέωση έχει υψηλότερες τιμές γλυκόζης, υπερωσμωτικότητα πλάσματος και καθόλου κέτωση. 
  • Υπογλυκαιμία. Όταν τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν κάτω από 70 mg/dl, αρχίζουν και εμφανίζονται συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αίσθημα πείνας και διαταραχές διάθεσης. Όταν δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει και αυτή σε κώμα. 

Χρόνιες Επιπλοκές 

Για την εκδήλωση των χρόνιων επιπλοκών χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια παρουσίας της υπεργλυκαιμίας. Λόγω της συχνής ασυμπτωματικής και αδιάγνωστης περιόδου, ο διαβήτης ανακαλύπτεται όταν ήδη εκδηλώνονται οι  επιπλοκές του. Το φάσμα εκδηλώσεων των επιπλοκών είναι πολύ μεγάλο, μια και προσβάλλονται πολλά όργανα και συστήματα. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα όταν ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Οι χρόνιες επιπλοκές είναι:

  • Μικροαγγειακές (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια και νεφροπάθεια)
  • Μακροαγγειακές οι οποίες χαρακτηρίζονται από πρώιμη εμφάνιση αθηροσκλήρωσης με αυξημένη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και περιφερικής αγγειοπάθειας
  • Άλλες επιπλοκές είναι η γαστροπάρεση, νευρογενής κύστη, περιοδοντίτιδα, απώλεια ακοής κ.α.  

Καθυστέρηση ή Αποφυγή του Διαβήτη 

Ο διαβήτης τύπου 1 στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προληφθεί, σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 2 που έχει ισχυρή συσχέτιση με τον τρόπο ζωής. 

Η ανίχνευση ατόμων που είναι υψηλού κινδύνου για να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντική. Τα μέτρα πρόληψης είναι:

  • Διατήρηση του βάρους του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα σε συνδυασμό με τακτική άθληση 
  • Ρύθμιση όλων των παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία) 
  • Έλεγχος του σακχάρου σε περίπτωση παχυσαρκίας ή πρώτου βαθμού συγγένειας με διαβητικά άτομα 

Στους ενήλικες η παχυσαρκία ορίζεται όταν ένα άτομο έχει ΔΜΣ > 30. Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.

 Η ασθένεια του διαβήτη αναμένεται να πλήξει το 20% του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια. Η έγκαιρη διάγνωση του, μπορεί να προλάβει όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει. Η καλή ρύθμιση και συστηματική παρακολούθηση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας φυσιολογικής ζωής. Αν μάθετε να ζείτε μαζί με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς όρια και εμπόδια. Σε συνεργασία με τον ιατρό σας, με κατάλληλη αγωγή, ενσωμάτωση άσκησης και ισορροπημένης διατροφής θα αποφύγετε τους κινδύνους που προκαλεί ο διαβήτης και θα έχετε μια μακροχρόνια και φυσιολογική ζωή. 

Προστατέψετε το μέλλον σας! 

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, θα βρείτε χρήσιμα άρθρα και βίντεο για το διαβήτη. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατώντας εδώ

Επισκεφτείτε τα ιατρεία μας στον Άλιμο ή τα Σεπόλια και κάντε ένα έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη.