Αρτηριακή Υπέρταση

Αρτηριακή Υπέρταση

Χρόνια πάθηση

  • Δευτέρα - Παρασκευή
    Σεπόλια 10:00 - 13:00 | Άλιμος 17:00 - 20:00

  • Σάββατο
    Κατόπιν ραντεβού

  • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
    210 5146848 - 210 9920240

Κλειστε το ραντεβου σας

Αρτηριακή Υπέρταση

Αρτηριακή Υπέρταση

Αρτηριακή υπέρταση: Διάγνωση – Θεραπεία

Ως αρτηριακή υπέρταση ορίζεται η αυξημένη συστολική πίεση (άνω των 140) και διαστολική άνω των 90. Αποτελεί ένα από τους κυριότερους παράγοντες για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Για κάθε αύξηση 20mmHg της συστολικής και 10 mmHg διαστολικής πίεσης διπλασιάζεται ο κίνδυνος για θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και στεφανιαίο επεισόδιο. Η έγκαιρη αντιυπερτασική αγωγή μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά περίπου 40%. Επίσης, για στεφανιαίο νόσο κατά 25% και για καρδιαγγειακή ανεπάρκεια κατά 50%. Το όφελος της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από την μείωση της πίεσης και λιγότερο από το είδος των φαρμάκων.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι εξίσου συχνή στην χώρα μας όσο και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες και αφορά το 25% του πληθυσμού. Τα ποσοστά διάγνωσης, θεραπείας και ρύθμισης είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα ερευνών άλλων χωρών.

Πολλοί αγνοούν ότι έχουν αυξημένη πίεση και λίγοι επιτυγχάνουν καλή ρύθμιση. Το ποσοστό καλής ρύθμισης δεν υπερβαίνει το 25% του συνόλου των υπερτασικών. Δηλαδή υπάρχει μεγάλο περιθώριο τόσο για τη μείωση των αδιάγνωστων περιστατικών όσο και για αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Τρόποι διάγνωσης

Η διάγνωση βασίζεται σε μετρήσεις της πίεσης σε τουλάχιστον 2 επισκέψεις στο ιατρείο, με τουλάχιστον 2 μετρήσεις σε κάθε επίσκεψη μετά από λίγα λεπτά ανάπαυσης σε καθιστή θέση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Επομένως, η διάγνωση της υπέρτασης βασίζεται αποκλειστικά στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και σε άτομα με μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης (συστολική/διαστολική >180/110 mmHg), υπάρχει συνήθως περιθώριο μερικών ημερών για επανεκτίμηση της πίεσης και αξιολόγηση της περίπτωσης πριν τεθεί η διάγνωση. Όσο πιο κοντά στο όριο των 140/90 mmHg βρίσκεται η αρτηριακή πίεση, τόσο πιο πολλές και αραιότερες επισκέψεις χρειάζονται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα δεν εξαρτάται μόνο από το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης, αλλά και από την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου. Κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, βλάβη οργάνων στόχων ή εγκατεστημένης καρδιαγγειακής νόσου, είναι κάποιοι παράγοντες. Άτομα με μεγάλο καρδιαγγειακό κίνδυνο χρειάζονται επιθετικότερη θεραπεία.

Αρτηριακή Υπέρταση Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

 

Δευτεροπαθείς υπέρταση

Το ποσοστό της δεν υπερβαίνει το 5%. Συχνότερα αίτια είναι η χρόνια νεφρική νόσος, άπνοια ύπνου, στένωση νεφρικής αρτηρίας. Λιγότερο συχνά είναι οι πρωτοπαθείς υπεραλδοστερονισμός, φαιοχρωμοκύττωμα κ.α. Επίσης, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης (αντιφλεγμονώδη, αντισυλληπτικά, κορτικοστεροειδή).

Έλεγχος για δευτεροπαθή υπέρταση χρειάζεται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς.

Έναρξη φαρμακοθεραπείας

Η απόφαση λαμβάνεται σε συνάρτηση με το επίπεδο το συνολικού καρδιαγγειακού κίνδυνου. Σε άτομα με μικρό η μέσο καρδιαγγειακό κίνδυνο προτείνεται παρακολούθηση και τροποποίηση συνηθειών ζωής για 3-12 μήνες, πριν την έναρξη θεραπείας.

Σε άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο προτείνεται η έναρξη της θεραπείας άμεσα.

Ο στόχος γενικά είναι <140/90 mmHg, αλλά εξατομικεύεται αναλόγως ηλικίας και άλλων παραγόντων συννοσηρότητας. Αν δεν υπάρχουν ειδικές ενδείξεις θεραπείας, η επιλογή του πρώτου αντιυπερτασικού φαρμάκου δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Η επίτευξη άριστης ρύθμισης έχει μεγαλύτερη σημασία στη μείωση του κινδύνου και στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων.

Τα μη φαρμακευτικά μέσα εφαρμόζονται σε όλα τα υπερτασικά άτομα. Σημαντική είναι η μείωση του σωματικού βάρους. Όπως επίσης και μια δίαιτα πλούσια σε φρουτολαχανικά, κάλιο και ασβέστιο με μειωμένη πρόληψη αλατιού. Επιπρόσθετα, συνιστάτε η διακοπή καπνίσματος και η συστηματική άσκηση.

Η κύρια αιτία αποτυχίας της θεραπείας είναι η μειωμένη συνεργασιμότητα. Άλλα αίτια είναι οι υγιεινοδιαιτητικές παρεκτροπές. Όπως για παράδειγμα η αύξηση σωματικού βάρους, η κατάχρηση αλκοόλ, μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι, η συγχορήγηση φαρμάκων που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση κ.α. Επιπλέον, το σύνδρομο άπνοιας ύπνου και άλλα σπανιότερα αίτια δευτεροπαθούς υπέρτασης θεωρούνται σημαντικά αίτια.

Η συνεργασιμότητα των υπερτασικών ατόμων είναι αναγκαία για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της θεραπείας. Η μειωμένη συνεργασιμότητα είναι η συχνότερη αιτία διακοπής της θεραπείας και της παρακολούθησης συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Με την μείωση της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με την ρύθμιση όλων των παραγόντων κινδύνου επιτυγχάνουμε μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου. Φροντίζουμε να έχουμε καλή υγεία από νωρίς. Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε!

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης και ενημερωθείτε. Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατώντας εδώ.

Επισκεφτείτε τα ιατρεία μας στον Άλιμο ή τα Σεπόλια για ένα αποτελεσματικό έλεγχο αρτηριακής υπέρτασης.

 

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!