Δυσλιπιδαιμία

Δυσλιπιδαιμία

Παθολογική κατάσταση

 • Δευτέρα - Παρασκευή
  Σεπόλια 10:00 - 13:00 | Άλιμος 17:00 - 20:00

 • Σάββατο
  Κατόπιν ραντεβού

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  210 5146848 - 210 9920240

Κλειστε το ραντεβου σας

Δυσλιπιδαιμία

Δυσλιπιδαιμία

Διαταραχή του μεταβολισμού

Τι είναι η δυσλιπιδαιμία;

Δυσλιπιδαιμία είναι οι διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεïνών που εκφράζονται είτε με αύξηση της ολικής χοληστερίνης, της LDL (κακής χοληστερίνης) και των τριγλυκεριδίων είτε με μείωση της HDL (καλή χοληστερίνη).

Στον ανθρώπινο οργανισμό τα λιπίδια είναι πηγή ενέργειας και παρέχουν τα βασικά συστατικά των κυττάρων του σώματος. Επίσης, συμμετέχουν στη βιοσύνθεση των ορμονών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι λιποπρωτεΐνες σε σωστή αναλογία και ποσότητα προάγουν την υγεία. Όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, δημιουργούνται αθηρώματα-πλάκες που στενεύουν τα αγγεία. Η δυσλιπιδαιμία είναι μία από τους σημαντικούς παράγοντες της καρδιαγγειακής νόσου. Είναι μία ύπουλη νόσος χωρίς συμπτώματα μέχρι να εκδηλωθούν επιπλοκές όπως εμφράγματα μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επομένως, η συστηματική έρευνα του πληθυσμού για πιθανή ύπαρξη δυσλιπιδαιμίας, έχει τεράστια σημασία για την πρόληψη καρδιοαγγειακών νοσημάτων αθηροσκληρωτικής αιτιολογίας.

Η δυσλιπιδαιμία διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν είναι γονιδιακής αιτιολογίας ή δευτεροπαθή όταν είναι μέρος άλλων παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθεια, παχυσαρκία κ.α.)

Έλεγχος

Προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται:

 • Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
 • Κατά την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου όπως κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση, υπερουριχαιμία.
 • Για νοσήματα που συνοδεύονται από δυσλιπιδαιμία, όπως υποθυρεοειδισμός, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθεια.
 • Σε κάθε προληπτικό έλεγχο.

Διάγνωση

Η διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας τίθεται με εξέταση αίματος. Τα φυσιολογικά επίπεδα εξατομικεύονται ανάλογα με παρουσία άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Θεραπεία

Για κάθε 1% μείωση της χοληστερίνης έχουμε 2% μείωση του σχετικού κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καθώς και ότι για κάθε 1% αύξηση της HDL αντιστοιχεί ελάττωση κατά 3% – 4% του σχετικού στεφανιαίου κινδύνου.

Θεμέλιο στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας αποτελεί η υγιεινοδιαιτητική αγωγή:

 • Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Κατανάλωση κατά προτίμηση άσπρου κρέατος (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί κόκκινου.Δυσλιπιδαιμία Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
 • Αποφυγή τηγανιτών φαγητών και προτίμηση ελαιολάδου έναντι σπορέλαιων.
 • Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
 • Καθημερινή ή τουλάχιστον τις περισσότερες φορές της εβδομάδας αεροβική άσκηση 20 έως 30 λεπτά (γρήγορο περπάτημα, στατικό ή μη ποδήλατο, κολύμβηση). Χρήση σκάλας και όχι ανελκυστήρων.
 • Διακοπή καπνίσματος για τους καπνιστές.
 • Περιορισμός του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα.
 • Αντιμετώπιση δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας (πχ. υποθυρεοειδισμού), ανίχνευση και αντιμετώπιση συνοδών νοσημάτων που εκθετικά αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (πχ. σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση, κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ κ.α.).
 • Η φαρμακευτική αγωγή εφόσον κρίνεται αναγκαία από τον θεράποντα ιατρό. Το φάρμακο στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πρέπει να χορηγείται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Μετά την έναρξη της θεραπείας συνιστάται έλεγχος των τιμών των λιπιδίων σε 1.5 με 2 μήνες. Τακτικός επανέλεγχος των λιπιδίων θα πρέπει να γίνεται ανά 3μηνο και πάντως όχι αργότερα από κάθε 6μηνο επί της επιτυχημένης ρύθμισης.

 
Η βελτίωση της υγείας μας δεν στηρίζεται μόνο στην φαρμακευτική αγωγή αλλά και στις καθημερινές μας συνήθειες επιλέγοντας προσεκτικά τη διατροφή μας και φροντίζοντας την υγεία μας!

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες διάγνωσης και αντιμετώπισης των δυσλιπιδαιμιών εδώ.

Επισκεφτείτε τα ιατρεία μας στον Άλιμο ή στα Σεπόλια για ένα προληπτικό έλεγχο.

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!