Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης

Μεταβολικό σύνδρομο

 • Δευτέρα - Παρασκευή
  Άλιμος 10:00 - 13:00 | Σεπόλια 17:00 - 20:00

 • Σάββατο
  Κατόπιν ραντεβού

 • Κυριακή
  210 5146848 - 210 9920240

Κλειστε το ραντεβου σας

Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται είτε από την μειωμένη έκκριση ινσουλίνης είτε από την μη αποτελεσματική δράση της. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Μετά το φαγητό, το πάγκρεας αυτόματα απελευθερώνει μια ικανή ποσότητα ινσουλίνης έτσι ώστε να ωθήσει την υπάρχουσα στο αίμα γλυκόζη προς τα κύτταρα. Αυτή η μετακίνηση αντιστοιχεί και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Στη περίπτωση του ΣΔ η έλλειψη της ινσουλίνης οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (υπεργλυκαιμία).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήδη πάσχουν πάνω από 422 εκατομμύρια άνθρωποι από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Στη χώρα μας, το 8-9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

 Τύποι Σακχαρώδους διαβήτη

 1. ΣΔ τύπου 1 η ινσουλίνο-εξαρτώμενος, από έλλειψη  παραγωγής ινσουλίνης λόγω καταστροφής β-κυττάρων παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της. Ο ασθενής με ΣΔ τύπου 1 είναι απόλυτα εξαρτημένος από την χορήγηση εξωγενούς ινσουλίνης για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης χαμηλά.
 2. ΣΔ τύπου 2. Στα άτομα αυτά παράγεται λιγότερη ινσουλίνη  με αποτέλεσμα υπεργλυκαιμία. Συνδέεται στενά με την παχυσαρκία.
 3. Διαβήτης κύησης. Πρόκειται για την εμφάνιση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συσχετίζεται με αυξημένες περιγεννητικές επιπλοκές νεογνού και μητέρας.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ο ΣΔ τύπου 2 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τον ΣΔ τύπου 2?

 1. Παχύσαρκα άτομα
 2. Όσοι κάνουν καθιστική ζωή
 3. Άτομα με διαταραγμένη ανοχή σε γλυκόζη(προδιαβητικοί)
 4. Όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με διαβήτη
 5. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κύησης
 6. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών, υπερτασικοί, όσοι έχουνε χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης και υψηλά τρυγλυκερίδια
 7. Ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 συνήθως έχει ύπουλη έναρξη, χωρίς συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τη νόσο ή την ανακαλύπτουν τυχαία σε εργαστηριακό έλεγχο. Όταν είναι συμπτωματικός εκδηλώνεται με πολυουρία, πολυδιψία, καταβολή, απώλεια βάρους, κνησμός, συχνές λοιμώξεις.

Διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη

 1. Παρουσία συμπτωμάτων και τιμή γλυκόζης > 200 mg/dl
 2. Τιμή σακχάρου νηστείας > 126 mg/dl
 3. Παθολογική τιμή γλυκόζης > 200 mg/dl, 2 ωρες μετά την φόρτιση με 75 γρ. γλυκόζης 

Αντιμετώπιση σακχαρώδους διαβήτη

 1. Έγκαιρη διάγνωση
 2. Εκπαίδευση αυτοελέγχου με μετρήσεις σακχάρου
 3. Υιοθέτηση διαιτητικών συνήθειων και υγιεινού τρόπου ζωής με άσκηση
 4. Φαρμακευτική αγωγή. 

Η φαρμακευτική αγωγή γίνεται με αντιδιαβητικά δισκία η με χορήγηση ινσουλίνης. Ο στόχος της αντιμετώπισης του διαβήτη είναι η πρόληψη των επιπλοκών. 

Επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη

Οξείες επιπλοκές

 1. Διαβητική κετοξέωση. Είναι επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο
 2. Υπογλυκαιμία. Όταν τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν κάτω από 70 mg/dl, αρχίζουν και εμφανίζονται συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αίσθημα πείνας, διαταραχές διάθεσης.

Χρόνιες επιπλοκές 

Μικροαγγειακές(διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και νεφροπάθεια)

Μακροαγγειακές. Χαρακτηρίζονται από πρώιμη εμφάνιση αθηροσκλήρωσης με αυξημένη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, περιφερικής αγγειοπάθειας.

Πως να καθυστερήσω ή να αποφύγω τον σακχαρώδη διαβήτη 

 1. Χάνοντας βάρος σε συνδυασμό με τακτική άθληση
 2. Ρυθμίζοντας όλους τους παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία)
 3. Ελέγχοντας το σάκχαρο σε περίπτωση παχυσαρκίας ή πρώτου βαθμού συγγένειας με διαβητικά άτομα

Η ασθένεια του διαβήτη αναμένεται να πλήξει το 20% του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια. Η έγκαιρη διάγνωση του, μπορεί να προλάβει όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει. Η καλή ρύθμιση και συστηματική παρακολούθηση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας φυσιολογικής ζωής. Αν μάθετε να ζείτε μαζί με τον διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς όρια και εμπόδια. Σε συνεργασία με τον ιατρό σας, με κατάλληλη αγωγή, ενσωμάτωση άσκησης και ισορροπημένης διατροφής θα αποφύγετε τους κινδύνους που προκαλεί ο διαβήτης και θα έχετε μια μακροχρόνια και φυσιολογική ζωή.

Προστατέψετε το μέλλον σας!

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, θα βρείτε χρήσιμα άρθρα και βίντεο. Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατώντας εδώ.

Δείτε που βρίσκεται το ιατρείο μας στον Άλιμο.

Δείτε που βρίσκεται το ιατρείο μας στα Σεπόλια.

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.