αρθρίτιδα Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Αρθρίτιδα

26 Φεβρουαρίου, 2019 - από HealthLine κατηγορία αρθρίτιδα, παθολογικά θέματα, παθολογικό ιατρείο Άγιος Δημήτριος, παθολογικό ιατρείο Άλιμος, παθολογικό ιατρείο Σεπόλια, ποιότητα ζωής, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Η αρθρίτιδα αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας στο δυτικό κόσμο

Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφουμε τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους αλλά παραμένει μια παρεξηγημένη πάθηση. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Μπορεί να προσβάλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, φύλων και φυλών. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 65 ετών και στις γυναίκες. Η αρθρίτιδα αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αρθρίτιδας περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο, δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και να σταματήσουν να υφίστανται.  Μπορεί να είναι ήπια, μέτριας έντασης ή σοβαρά. Μπορεί να έχουν την ίδια μορφή για πολλά χρόνια αλλά μπορεί, επίσης, επιδεινωθούν με τη πάροδο του χρόνου.

Η σοβαρή αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, αδυναμία να ακολουθήσει κάποιος τις καθημερινές του δραστηριότητες, να ανέβει σκάλες ή ακόμα και να περπατήσει. Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στις αρθρώσεις. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι ορατές, όπως στις αρθρώσεις δακτύλων, όμως συχνά η βλάβη μπορεί να παρατηρηθεί μονό με ακτινογραφία.

Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας επηρεάζουν, επίσης, την καρδιά, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το δέρμα, όπως και τις αρθρώσεις.

HealthLine ενδιαφέρον!

Η 12η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η “Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας”. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης και της γρήγορης πρόσβασης στη θεραπεία.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Εκφυλιστική Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας. Όταν προοδευτικά ο χόνδρος, που λειτουργεί ως απορροφητική επιφάνεια, εκφυλίζεται καθώς επιδεινώνεται η δομή ή η λειτουργία ιστού, προκαλείται πόνος, οίδημα και δυσκαμψία. Με το καιρό, οι αρθρώσεις μπορεί να χάσουν την ισχύ τους και ο πόνος μπορεί να γίνει χρόνιος. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, το οικογενειακό ιστορικό, την ηλικία και προηγούμενους τραυματισμούς.

Όταν τα συμπτώματα των αρθρώσεων της οστεοαρθρίτιδας είναι ήπια ή μέτρια, μπορούν να αντιμετωπιστούν από:

  • Εξισορρόπηση δραστηριότητας και ανάπαυσης
  • Εφαρμόζοντας θεραπείες κρύου – ζέστης
  • Τακτική σωματική δραστηριότητα
  • Διατηρώντας ένα υγιές βάρος
  • Ενισχύοντας τους μυς γύρω από την άρθρωση για πρόσθετη υποστήριξη
  • Χρησιμοποιώντας βοηθητικές συσκευές
  • Λαμβάνοντας αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Αποφεύγοντας τις υπερβολικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις

 
Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και προκαλούν περιορισμένη κινητικότητα επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής, μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές, αλλά μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση άρθρωσης.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αποφευχθεί παραμένοντας κάποιος δραστήριος, διατηρώντας ένα υγιές βάρος, αποφεύγοντας τους τραυματισμούς και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

HealthLine ενδιαφέρον!

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αρθρίτιδα είναι μία ασθένεια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάνω από 100 τύποι αρθρίτιδας και συναφείς ρευματικές παθήσεις.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Φλεγμονώδης Αρθρίτιδα

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί προστατευτικά. Η φλεγμονή είναι μια διαδικασία προστασίας του οργανισμού από κάποια μόλυνση, βακτήρια και ιούς. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι η αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί εσφαλμένα φλεγμονή στις αρθρώσεις. Έτσι, μπορεί να προκληθεί διάβρωση των αρθρώσεων μια και το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβες στους δικούς του ιστούς. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται αυτοάνοσες. Η ρευματοειδής και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι παραδείγματα φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοση αρθρίτιδα. Το κάπνισμα είναι ένα παράδειγμα περιβαλλοντικού παράγοντα κινδύνου που μπορεί να προκαλέσει ρευματοειδή αρθρίτιδα σε άτομα με συγκεκριμένα γονίδια.

Με τις αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις μορφές αρθρίτιδας, η έγκαιρη διάγνωση και η επιθετική θεραπεία είναι κρίσιμες. Η επιβράδυνση της δραστηριότητας της νόσου μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση ή ακόμα και την πρόληψη μόνιμων βλαβών στις αρθρώσεις. Η θεραπευτική αγωγή, μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός ή περισσοτέρων φαρμάκων που είναι γνωστά ως τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου, η βελτίωση της λειτουργίας και η πρόληψη περαιτέρω ζημιών στις αρθρώσεις.

HealthLine ενδιαφέρον!

Περίπου τρεις φορές περισσότερες γυναίκες έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες. Επηρεάζει, συχνότερα τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 60 ετών.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Λοιμώδης Αρθρίτιδα

Ένα βακτήριο, ιός ή μύκητας μπορεί να εισέλθει στην άρθρωση και να προκαλέσει φλεγμονή. Παραδείγματα οργανισμών που μπορούν να μολύνουν τις αρθρώσεις προκαλώντας λοίμωξη είναι η σαλμονέλα και η σιγκέλλα (τροφική δηλητηρίαση ή μόλυνση), τα χλαμύδια και η γονόρροια (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα) και η ηπατίτιδα C (έκθεση σε αίμα συχνά μέσω κοινής χρήσης βελονών ή μεταγγίσεων). Σε πολλές περιπτώσεις, η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να θεραπεύσει την λοίμωξη αρθρώσεων, αλλά μερικές φορές η αρθρίτιδα γίνεται χρόνια.

HealthLine ενδιαφέρον!

Η αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ιατρικές παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία λόγω της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Μεταβολική αρθρίτιδα

Η πιο συχνή μεταβολική αρθρίτιδα είναι η ουρική αρθρίτιδα. Είναι ένα μεταβολικό νόσημα που προκαλείται από το αυξημένο ουρικό οξύ στο σώμα και αποτελεί μια από τις πιο οδυνηρές μορφές αρθρίτιδας. Το ουρικό οξύ σχηματίζεται καθώς ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες, μια ουσία που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα και σε πολλά τρόφιμα. Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος επειδή παράγουν περισσότερο από ότι χρειάζονται ή το σώμα τους δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό αρκετά γρήγορα. Σε μερικούς ανθρώπους το ουρικό οξύ συσσωρεύεται και σχηματίζει κρυστάλλους, προκαλώντας οξύ πόνο στις αρθρώσεις. Οι πρόωρες εξάρσεις συνήθως περνούν μέσα σε μερικές ημέρες.  Εάν τα επίπεδα ουρικού οξέος δεν μειωθούν, μπορεί να δημιουργηθεί χρόνια αρθρίτιδα, προκαλώντας συνεχή πόνο και αναπηρία.

HealthLine ενδιαφέρον!

Η αρθρίτιδα συχνά θεωρείται ως μια ασθένεια που επηρεάζει συνήθως τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορεί να προσβληθούν όπως έχει παρατηρηθεί και στα παιδιά.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Διάγνωση της αρθρίτιδας

Η διάγνωση της αρθρίτιδας συνήθως ξεκινάει με την λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς από έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο εργαστηριακός έλεγχος, που θα περιλαμβάνει αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις θα προσδιορίσει τον τύπο της αρθρίτιδας.

Προτείνεται, ο ασθενής να επαναλαμβάνει τις εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε ο γιατρός να εκτιμήσει την ταχύτητα εξέλιξης της αρθρίτιδας και να συστήσει αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή.

HealthLine ενδιαφέρον!

Οι θεραπευτικές αγωγές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου, στον έλεγχο των συμπτωμάτων, στη καθυστέρηση προόδου της νόσου και στη μείωση της βλάβης ή της παραμόρφωσης των αρθρώσεων, αλλά δεν θεραπεύουν την αρθρίτιδα.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Θεραπεία της Αρθρίτιδας

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές αγωγές που καθυστερούν την εξέλιξη και μειώνουν αρκετά τις βλάβες των αρθρώσεων. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφευχθεί η καταστροφή των αρθρώσεων. Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Τέλος, οι ασθενείς θα πρέπει να προστατεύουν τις αρθρώσεις τους από περιττή καταπόνηση, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή για τον έλεγχο του βάρους τους καθώς και ένα πρόγραμμα ήπιας σωματικής δραστηριότητας.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και τα Σεπόλια.

Διαβάστε, επίσης, για τον Πόνο στη Μέση και την Οστεοπόρωση.

Εάν έχετε δελτίο σε αθλητικό σωματείο, ενημερωθείτε για την Κάρτα Υγείας Αθλητή.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!