You are currently viewing Εμβολιασμός

Εμβολιασμός

Εμβολιασμός – Μύθοι και αλήθειες!

Τώρα που το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και αρχίζουν οι ιώσεις είναι καιρός να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός μας σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό. 

 • Η φροντίδα υγείας είναι ευθύνη του καθενός
 • Ενημερωθείτε από τον ιατρό σας για τα συνιστώμενα εμβόλια
 • Ευάλωτες ομάδες – διαβήτης και εμβολιασμός
 • Εμπιστευτείτε τις υπηρεσίες δημόσιας και επαγγελματικής υγείας

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα υγείας και διατροφής που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Καθημερινές Υγιεινές Συνήθειες που Πρέπει να Υιοθετήσετε
PlayPlay
Πως να χάσω κοιλιακό λίπος;
PlayPlay
Μεταβολικό Σύνδρομο: Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση και Θεραπεία
PlayPlay
Πως να βελτιώσετε τη διάθεση σας το πρωί
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιάζονται

Τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως οι διαβητικοί, καρδιοπαθείς, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες και οι άνω των 60 ετών.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου προσφέρουν προστασία με ασφάλεια!

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Συνιστώμενοι εμβολιασμοί

Οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί είναι:

 • εμβόλιο κατά της γρίπης σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους διαβητικούς με διάρκεια της νόσου πάνω από 6 μήνες
 • πολυσακχαριδικό εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (PPSV23) σε ευπαθείς ομάδες και τους διαβητικούς με διάρκεια της νόσου πάνω από 2 έτη
 • ενήλικοι άνω των 65 ετών, εφόσον δεν είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως, θα πρέπει να λάβουν συζευγμένο (PCV13) και ακολούθως πολυσακχαριδικό (PPSV23) εμβόλιο, 6-12 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό
 • ενήλικοι άνω των 65 ετών, εφόσον είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως με πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23), θα πρέπει να λάβουν συζευγμένο (PCV13) εμβόλιο 12 μήνες αργότερα
 • εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β σε άτομα 19-59 ετών, εφόσον δεν το είχαν λάβει προηγουμένως
 • σε άτομα άνω των 60 ετών, πρέπει να συζητηθεί η χορήγηση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β ανά περίπτωση
 • σε άτομα άνω των 60 ετών εμβόλιο κατά του έρπη ζωστήρα.
εμβολιασμός Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος
εμβολιασμός Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Υπέρ και κατά του εμβολιασμού

Δυστυχώς, από τον πληθυσμό, ένα μεγάλο ποσοστό μένει χωρίς να εμβολιάζεται είτε από φόβο παρενεργειών είτε από έλλειψη σωστής ενημέρωσης.

Να αναφερθεί ότι το εμβόλιο για την γρίπη μείωσε κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα και μείωσε κατά 20% τις νοσηλείες λόγω προβλημάτων καρδιάς. Τα άτομα αυτά, εάν δεν εμβολιαστούν, θα έχουν πολύ μεγαλύτερες συνέπειες όταν προβληθούν από τη γρίπη.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Κίνημα κατά του εμβολιασμού. Ποιος έχει δίκαιο τελικά;

Σε κάθε περίπτωση ιατρικής παρέμβασης πρέπει να φανταζόμαστε μία ζυγαριά. Στη μία πλευρά είναι τα οφέλη του εμβολίου, στην άλλη οι παρενέργειες. Με τον εμβολιασμό, έχουν εκριζωθεί τα μικρόβια που σκότωναν ολόκληρους πληθυσμούς. Η ευλογιά, για παράδειγμα, είχε σκοτώσει περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπων.

Παρενέργειες σαφώς και υπάρχουν. Συχνά σπάνιες και παροδικές, όπως ο ερεθισμός στο σημείο της ένεσης και αλλεργίες σε μερικά άτομα. Το όφελος όμως αδιαμφισβήτητα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Μην αμελείται τον εμβολιασμό σας. Φροντίστε με τον γιατρό σας να προγραμματίσετε έγκαιρα τα απαραίτητα εμβόλια!

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατώντας εδώ. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για περαιτέρω ενημέρωση.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για την οστεοπόρωση.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.