πνευμονία κοινότητας Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Πνευμονία Κοινότητας

23 Ιανουαρίου, 2019 - από HealthLine κατηγορία λοιμώξεις, λοίμωξη αναπνευστικού, παθολογικό ιατρείο Άλιμος, παθολογικό ιατρείο Σεπόλια, πνευμονία κοινότητας, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Πνευμονία Κοινότητας: Συμπτώματα, Επιπλοκές, Πρόληψη, Θεραπεία

Η πνευμονία είναι ένας τύπος λοίμωξης του αναπνευστικού και προσβάλει το 7% του πληθυσμού, ετησίως. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή όπως και άλλα συμπτώματα. Η πνευμονία κοινότητας δεν προσβάλει άτομα που βρίσκονται σε νοσοκομεία(έως και 2 εβδομάδες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων), γηροκομεία ή άλλα κέντρα υγείας.

Οι πνεύμονες είναι μέρος του αναπνευστικού συστήματος. Παρέχουν φρέσκο οξυγόνο στο αίμα και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Με την αναπνοή από τη μύτη και το στόμα, ο αέρας φτάνει στους βρόγχους και στις κυψελίδες του πνεύμονα. Από εκεί, το οξυγόνο μέσω του καρδιαγγειακού συστήματος μεταφέρεται σε όλους τους ιστούς του οργανισμού. Αφού οι κυψελίδες πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται αποβάλουν το διοξείδιο του άνθρακα.

HealthLine ενδιαφέρον!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Μικρόβια και Πνευμονία Κοινότητας

Πολλά μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο σώμα και να προκαλέσουν ασθένειες. Ειδικοί τύποι μικροβίων μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη στους πνεύμονες και πνευμονία. Αυτά τα μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν τη κακή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Για παράδειγμα, το οξυγόνο μπορεί να μην μπορεί να εισέλθει στο αίμα τόσο εύκολα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια. Εάν το σώμα σας δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο για να επιβιώσει, η πνευμονία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Αυτά τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο. Όταν κάποιος που έχει ήδη μολυνθεί με αυτά τα μικρόβια φταρνιστεί ή βήξει, τα μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν μέσω της αναπνοής στους πνεύμονες κάποιου άλλου ατόμου. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη δεν αντιμετωπίσει έγκαιρα τους εισβολείς, τα μικρόβια μπορεί να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν πνευμονία.

Η πνευμονία κοινότητας μπορεί να προκύψει από μόλυνση πολλών διαφορετικών τύπων μικροβίων όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες ή παράσιτα. Τα συμπτώματα από την πνευμονία κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά. Ορισμένοι τύποι μικροβίων ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση. Η πνευμονία κοινότητας είναι πολύ συχνή, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Προσβάλει συνήθως τους ηλικιωμένους αλλά προσβάλει και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας για ηλικιωμένους ή για άτομα με άλλα προβλήματα υγείας.

HealthLine ενδιαφέρον!

Η πνευμονία είναι μία από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και με την κατάλληλη θεραπεία.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Τι προκαλεί Πνευμονία Κοινότητας;

Πολλοί διαφορετικοί τύποι μικροβίων μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι την προκαλούν πιο συχνά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πνευμονικός στρεπτόκοκκος, είναι το βακτήριο που ευθύνεται συχνότερα για την εμφάνιση της πνευμονίας κοινότητας τόσο σε ενήλικες όσο και σε ανήλικους. Κάποια άλλα κοινά βακτήρια που την προκαλούν είναι:

 • Αιμόφιλος ινφλουέντζας (Haemophilus influenzae)
 • Μυκόπλασμα πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae)
 • Χλαμύδια πνευμονίας (Chlamydia pneumonia)
 • Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος (Legionella pneumophila)
 • Γκραμ αρνητικά βακτήρια (Gram-negative bacilli)
 • Χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus)

 
Ο ιός της γρίπης είναι η κύρια ιογενής αιτία της πνευμονίας κοινότητας. Έχοντας κάποιος τη γρίπη είναι πιθανό να προσληφθεί και από βακτηριακή πνευμονία. Αυτός ο τύπος είναι συχνά χειρότερος από την ιογενή πνευμονία. Άλλοι τύποι ιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν πνευμονία κοινότητας, όπως είναι οι ιοί παραγρίπης, ECHO, αδενοϊός και κοξάκι. Στην πραγματικότητα, οι ιοί είναι πιθανόν υπεύθυνοι για τα περισσότερα επεισόδια της πνευμονίας κοινότητας. Οι μύκητες και τα παράσιτα μπορεί, επίσης, να την προκαλέσουν.

HealthLine ενδιαφέρον!

Η πνευμονία προκαλείται από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Ποιοι κινδυνεύουν από την πνευμονία κοινότητας;

Η ηλικία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί στα άτομα άνω των 50 ετών, και καθίσταται λιγότερο ικανό να προστατέψει τον οργανισμό από πιθανές ασθένειες. Κάποιες καταστάσεις ενδέχεται να αυξήσουν το κίνδυνο για πνευμονία κοινότητας. Μερικά από αυτά είναι:

 • Διαβήτης
 • Κάπνισμα
 • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Πνευμονοπάθεια όπως είναι η χρόνια αποφρακτική
 • Άλλα προβλήματα υγείας όπως η νεφρική ανεπάρκεια
 • Χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων
 • Βαριά χρήση αλκοόλ

 
Επιπλέον, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να την αποκτήσετε εάν έρθετε σε επαφή με άτομα που έχουν ήδη πνευμονία.

HealthLine ενδιαφέρον!

Άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι χρόνια καπνίζοντες, δεν πρέπει να αμελούν τον εμβολιασμό τους.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Συμπτώματα της πνευμονίας κοινότητας

Τα συμπτώματα της πνευμονίας κοινότητας συχνά αναπτύσσονται γρήγορα. Κυμαίνονται από ήπια ως σοβαρά ανάλογα με την αιτιολογία, βακτηριακή ή ιογενής. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολική εφίδρωση
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Βήχας
 • Φλέμα
 • Πυρετός και ρίγη
 • Πόνος στο στήθος(θωρακικό άλγος) που επιδεινώνεται κατά την αναπνοή ή το βήχα
 • Ναυτία και εμετός

 
Επίσης, μπορεί ο γιατρός σας να παρατηρήσει και άλλα συμπτώματα. Αυτά είναι ένας γρήγορος καρδιακός παλμός, γρήγορη αναπνοή, κεφαλαλγία, αδυναμία ή συγκεκριμένοι ήχοι κατά την εξέταση του πνεύμονα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πνευμονίας κοινότητας είναι συγκερασμός της κλινικής εικόνας, ακτινολογικής απεικονίσεως και των εργαστηριακών ευρημάτων. Αρχικά, ο γιατρός σας θα αναλύσει τα πιο πρόσφατα συμπτώματα και τα προβλήματα υγείας που προηγήθηκαν. Κατά την κλινική εξέταση, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξέταση των πνευμόνων. Πέραν αυτού, οι εργαστηριακές εξετάσεις θα βοηθήσουν στη καλύτερη διάγνωση της πνευμονίας κοινότητας. Κάποιες από τις εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι:

 • Ακτινογραφία θώρακος
 • Αιματολογικές εξετάσεις
 • Αιμοκαλλιέργεια
 • Καλλιέργεια πτυέλων

HealthLine ενδιαφέρον!

Η διάγνωση βασίζεται στην ιατρική εξέταση και τις συμπληρωματικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του ασθενή.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Τρόποι θεραπείας

Η θεραπεία της πνευμονίας κοινότητας ποικίλει ανάλογα με τα συμπτώματα και το είδος των μικροβίων που την προκαλούν. Εάν διαγνωστεί σοβαρή μορφή πνευμονίας, πιθανότατα ο ασθενής να χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο για αρκετό καιρό. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί πιθανώς η θεραπεία να γίνει στο σπίτι.

Τα αντιβιοτικά αποτελούν τη βασική θεραπεία για τη βακτηριακή πνευμονία. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και πριν εντοπιστεί ο τύπος των βακτηρίων (ή άλλων μικροβίων). Ο τύπος του αντιβιοτικού μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τα μικρόβια που θα βρεθούν, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ο ασθενής. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στη θεραπεία της ιογενούς πνευμονίας και συχνά προκαλούν περισσότερη βλάβη παρά καλό.

Στην περίπτωση της θεραπείας στο σπίτι, πιθανότητα θα χορηγηθεί αντιβιοτικό από το στόμα για μια περίπου εβδομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής θα αρχίσει να νοιώθει καλύτερα λίγες ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Εάν, ο ασθενής θα πρέπει να νοσηλευτεί θα χρειαστεί και πάλι αγωγή με αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά ίσως χρειαστεί να χορηγηθούν ενδοφλεβίως.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επιπλέον υποστήριξη, όπως:

 • Επιπλέον οξυγόνο
 • Υγρά στην περίπτωση αφυδάτωσης
 • Θεραπεία με εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά
 • Αναπνευστική υποστήριξη στις σοβαρές περιπτώσεις

 
Τα περισσότερα άτομα ανταποκρίνονται στη θεραπεία μέσα σε λίγες ημέρες. Ένα μικρό ποσοστό ατόμων που νοσηλεύονται δεν ανταποκρίνεται σε ανάλογο χρονικό διάστημα. Εάν τα συμπτώματα δεν μειωθούν ή εξαλειφθούν, μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση διαφορετικού αντιβιοτικού ή ειδική θεραπεία για επιπλοκές της πνευμονίας κοινότητας.

HealthLine ενδιαφέρον!

Ηλικιωμένοι, παιδιά και ασθενείς με χρόνια προβλήματα που έχουν διαγνωστεί με πνευμονία κοινότητας μπορεί να χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Επιπλοκές

Το πνευμονικό απόστημα και σπανιότερα, το εμπύημα είναι κάποιες πιθανές επιπλοκές. Το εμπύημα είναι η συλλογή πύου σε μια κοιλότητα, στο διάστημα μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος. Η θεραπεία του συνήθως γίνεται με τη χρήση αντιβιοτικών και με την παροχέτευση. Η αξονική τομογραφία συχνά βοηθάει στη διάγνωση αυτών των προβλημάτων.

Η αναπνευστική ανεπάρκεια και ο θάνατος είναι άλλες πιθανές επιπλοκές. Αυτές είναι πιθανότερο να συμβούν σε ηλικιωμένους ή άτομα με άλλα προβλήματα υγείας.

Πως αποφεύγεται η πνευμονία κοινότητας

Μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης πνευμονίας κοινότητας με τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό. Το εμβόλιο για το πνευμονιόκοκκο βοηθά, επίσης, στην πρόληψη. Ο γιατρός συστήνει αυτό το εμβόλιο σε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών. Άλλες περιπτώσεις στις οποίες συστήνεται το εμβόλιο για το πνευμονιόκοκκο είναι άτομα με:

 • Χρόνιες παθήσεις σε καρδιά, πνεύμονα, ήπαρ ή νεφρά
 • Διαβήτη
 • Πρόβλημα αλκοολισμού
 • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

 
Καπνιστές και άτομα που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες(πχ γηροκομεία) πρέπει να εμβολιάζονται πριν την ηλικία των 65 ετών. Μπορεί να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση του εμβολίου εάν κάποιος εμβολιαστεί πριν τα 65 ή εάν έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Προσθέτως, η καλή υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της πνευμονίας κοινότητας.

HealthLine ενδιαφέρον!

Η καθιέρωση προληπτικών μέτρων, ο εμβολιασμός και η κατάλληλη θεραπεία άλλων παθήσεων θα μείωνε σημαντικά το κίνδυνο εμφάνισης της πνευμονίας κοινότητας.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Πότε πρέπει να επισκεφτώ το γιατρό μου;

Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν νομίζετε ότι έχετε πνευμονία. Σε περίπτωση που λαμβάνεται θεραπεία για πνευμονία κοινότητας και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και τα Σεπόλια.

Ενημερωθείτε για την Εποχική Γρίπη και τις Εποχιακές Λοιμώξεις Αναπνευστικού.

Επίσης, διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για την Αρθρίτιδα.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!