You are currently viewing Πόνος στη μέση

Πόνος στη μέση

Πως προκαλείται ο πόνος στη μέση;

Ο πόνος στη μέση, που ονομάζεται επίσης οσφυαλγία, δεν αποτελεί διάγνωση. Είναι ένα σύμπτωμα πολλών διαφορετικών τύπων ιατρικών προβλημάτων. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση που προκαλεί αρκετή ταλαιπωρία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν κάποτε αισθανθεί πόνους στη μέση. Αυτό δεν αφορά μόνο όσους ασχολούνται σε βαριές αλλά και αυτούς που απασχολούνται σε ελαφριές δουλειές, ακόμα και υπάλληλους γραφείου. Συνήθως, προκύπτει από 1 πρόβλημα με 1 ή περισσότερα τμήματα της μέσης, όπως:

 • σύνδεσμοι
 • μυς
 • νεύρα
 • σπόνδυλοι

 Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα από κοντινά όργανα όπως είναι τα νεφρά.

Ο πόνος στη μέση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Είναι η κύρια αιτία ανικανότητας, εμποδίζοντας πολλούς ανθρώπους να προσέλθουν στην εργασία τους καθώς και να ακολουθήσουν τις όποιες δραστηριότητες τους.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα υγείας και διατροφής που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Καθημερινές Υγιεινές Συνήθειες που Πρέπει να Υιοθετήσετε
PlayPlay
Πως να χάσω κοιλιακό λίπος;
PlayPlay
Μεταβολικό Σύνδρομο: Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση και Θεραπεία
PlayPlay
Πως να βελτιώσετε τη διάθεση σας το πρωί
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Αίτια του πόνου στη μέση

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες του πόνου στη μέση οφείλονται στην ένταση και καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μια σοβαρή υποκείμενη παθολογία, που εκδηλώνεται και με πόνο στη μέση. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στη μέση δεν είναι ανησυχητικός.

Μυική θλάση

Οι τραυματισμένοι μύες και οι σύνδεσμοι συχνά προκαλούν πόνο στη μέση. Η θλάση συνήθως προκύπτει μετά από λανθασμένη ανύψωση βαρέων αντικειμένων και ξαφνικές κινήσεις. Η καταπόνηση μπορεί επίσης να οφείλεται σε υπερβολική δραστηριότητα στην εργασία ή γυμναστική. Επίσης, άτομα που κάθονται πολλές ώρες την ημέρα σε καρέκλες που είναι άβολες ή δεν έχουν σωστή θέση σώματος, διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο.

Δομικά προβλήματα

Οι σπόνδυλοι είναι οστά που αρθρώνονται στη σειρά μεταξύ τους και αποτελούν τη σπονδυλική στήλη. Οι δίσκοι συνδέουν και αμβλύνουν το χώρο μεταξύ των σπονδύλων. Οι τραυματισμοί στο δίσκο είναι μια αρκετά κοινή αιτία του πόνου στη μέση.

Κάποιες φορές αυτοί οι δίσκοι μπορεί να διογκωθούν, να δημιουργήσουν κήλες ή να διαρραγούν και να συμπιέσουν τα νεύρα. Οι κήλες μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Ένας διογκωμένος δίσκος που πιέζει το νεύρο που διέρχεται από τη μέση προς το κάτω μέρος του ποδιού, μπορεί να προκαλέσει ισχιαλγία ή ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας είναι:

 • πόνος
 • μυρμήγκιασμα
 • μούδιασμα

 Επιπλέον, τυχόν δυσμορφίες στο σκελετό, όπως σκολίωση ή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα λόγω αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη μέση. Η απώλεια οστικής πυκνότητας και η οστεοπόρωση, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα στους σπονδύλους και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς πόνους.

Άλλα πιθανά αίτια

Υπάρχουν πολλά άλλα πιθανά αίτια του πόνου στη μέση, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι σπάνια. Βεβαιωθείτε ότι θα επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε οσφυαλγία που παραμένει για μεγάλο διάστημα. Αφού αποκλειστούν τα συχνότερα αίτια, ο γιατρός σας θα διαπιστώσει εάν έχετε μια πιο σπάνια αιτία, όπως:

 • σπονδυλική στένωση
 • εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση
 • σύνδρομο cauda equina
 • μυκητιακή ή βακτηριακή λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης, όπως Staphylococcus, Ε. coli ή φυματίωση
 • καρκίνο ή μη κακοήθη όγκο στη σπονδυλική στήλη
πόνος στη μέση Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Χαρακτηριστικά του πόνου στη μέση

Ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει πολλά συμπτώματα, όπως:

 • αμβλύς πόνος στη μέση
 • δυνατός πόνος που μπορεί να αντανακλά στο πόδι
 • ανικανότητα να σταθεί κάποιος όρθιος χωρίς πόνο
 • μειωμένο εύρος κίνησης και μειωμένη ικανότητα κάμψης της πλάτης

 Τα συμπτώματα του πόνου στη μέση, εάν πρόκειται για θλάση ή υπερβολική καταπόνηση διαρκούν μερικές μέρες ή εβδομάδες. Αυτά, τα συμπτώματα, που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες, χαρακτηρίζονται ως χρόνια.

Διάγνωση

Η σωματική εξέταση είναι συνήθως αρκετή για τη διάγνωση του πόνου στη μέση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει τα εξής:

 • ικανότητα όρθιας στάσης και βηματισμού
 • εύρος κίνησης της σπονδυλικής στήλης
 • αντανακλαστικά
 • δύναμη των ποδιών
 • ικανότητα της αίσθησης στα πόδια

 Εάν υπάρχει υπόνοια για σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει και άλλες εξετάσεις, όπως:

 • εξετάσεις αίματος και ούρων
 • ακτινογραφία
 • αξονική τομογραφία
 • σπινθηρογράφημα
 • ηλεκτρομυογραφία

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Θεραπεία του πόνου της μέσης

Ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι

Ο πάγος μπορεί να ανακουφίσει και να μειώσει την φλεγμονή. Τα ζεστά επιθέματα μπορεί να βοηθήσουν όταν η φλεγμονή έχει υποχωρήσει. Οι ασκήσεις για τη βελτίωση της στάσης του σώματος και της ενίσχυσης των μυών της μέσης και των κοιλιακών, είναι ενδεδειγμένη.

Φαρμακευτική Αγωγή

Τα περισσότερα επεισόδια πόνου στη μέση ανακουφίζονται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα αναλγητικά είναι επίσης μια επιλογή, αν και δεν έχουν τόσο αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μην καταναλώνεται δόσεις μεγαλύτερες των προτεινόμενων από το γιατρό σας καθώς ακόμα και αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες αν ληφθούν λανθασμένα. Για σοβαρούς πόνους στη μέση ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ενέσεις κορτιζόνης.

Χειρουργική Επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι τελευταία επιλογή θεραπείας και σπανίως απαιτείται για πόνο στη μέση. Συνήθως επιλέγεται για την διόρθωση μιας δυσμορφίας. Η σπονδυλική σύντηξη(σπονδυλοδεσία) είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία χρησιμοποιείται επιπλέον οστό για να γεμίσει το χώρο μεταξύ 2 ή περισσότερων σπονδύλων. Με αυτή τη μέθοδο απελευθερώνεται ο ασθενής από τη χρόνια και σοβαρή οσφυαλγία. Επίσης, η μερική αφαίρεση και αντικατάσταση δίσκων και σπονδύλων ανακουφίζει από το πόνο που προκαλείται από εκφυλιστικές παθήσεις των οστών.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Να θυμάστε

Ο πόνος στη μέση είναι κάτι συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε φθορά και όχι σε τραυματισμό. Με τις οδηγίες του γιατρού σας και φυσικά με τη δική σας συνεργασία μπορείτε να γίνεται καλά και να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και τα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο και ενημερωθείτε για την Πνευμονία Κοινότητας.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.